hirdetés

Moosoo K17U állóporszívó teszt

A hasonmásverseny győztese

teszt
Moosoo K17U állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-04-23

A Moosoo egy eddig számomra ismeretlen márka volt, de a kínálatukban megtalálható néhány olyan porszívó, ami az alsó szegmens ár/érték bajnokának ígérkezik. Éppen ezért górcső alá vettem A K17U modelljüket, ami egy 4 az 1-ben kialakítású porszívó, vagyis jelentős multifunkcionalitást ígér, olyan műszaki paraméterek mellett, mint a 24 000 Pa-os szívóerő, vagy a LED-es motoros fej. A legjobb viszont az ára, 35 000 Ft-ot kérnek érte az M5  kuponkóddal, EU raktárból és ingyenes szállítás mellett. Túl szép, hogy igaz legyen? Lássuk.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Gyorsan szétborítottam a dobozt – ami állóporszívók között a legkompaktabb, amivel eddig találkoztam -, hogy lássam mi van benne, és bár a tartalma közelebb van a minimálishoz, mint a nagyon extrához, azért néhány pozitívumot felfedeztem. Egyrészt a pucoláshoz adnak egy kefét, van falra fúrható tartója és egy szűkítőcsövet is ráapplikálhattok a porszívó végére. Van továbbá egy flexibilis kanyarvégződés sörtével, emlékeim szerint ilyen volt az Alfawise AR182-höz is. Frankón el lehet vele érni például az ajtókeret felső részét, a polcokat, nem kell a létrával „körbedzsesszelni”, vagyis hasznos. Az illesztések gagyisága viszont szembeötlő, azért ez sem egy örökkévalóságnak készült monolit.

A toldócső hossza állítható,

bevallom, ezt a megoldást nem láttam még kínai modelleknél, csak a Jimmy JV85 Pro és a H9 Pro középen behajlós megoldását. Motoros fejből egy jár, nincs atkaeltávolító, viszont van egy permanensen világító LED sor, ami remekül működik sötétebb helyeken, például az ágy alatt, ahol mindig jól jön egy kis extra világítás. A hengerkefe kevert sörtés megoldás, ami sem a V alakban elrendezett drágább szilikonos, sem a hagyományos, padlóra való puhára nem hasonlít, kicsit olcsó hatást kelt, de hát ez egy olcsó porszívó.

Jó pont viszont, hogy az akkumulátor cserélhető,

ráadásul 6 db 2200 mAh-s teleppel dolgoztak, ami 30 perc üzemidőt biztosít, de értelemszerűen egy másikkal duplázhatjátok ezt az értéket. Tulajdonképpen ez a leggyengébb pontja a Moosoo termékeinek – legalábbis elméletben -, hiszen mindegyik ugyanarra az akkumulátor megoldásra épít. Vagyis teljesen lényegtelen, melyik típust veszitek, az üzemidőnek nagyjából azonosnak kell lennie. Mivel érdekelt, hogy ez mennyi a gyakorlatban, megmértem valós takarítási körülmények között, az eredmény 50 perc lett, úgy, hogy megemeltem a teljesítményt ott, ahol erre szükség volt, illetve kikapcsoltam az K17U-t, amíg eltoltam a berendezési tárgyakat, cserélgettem rajta a fejeket, és így tovább. Ez jóval több, mint amit a gyártó megadott, így még egyszer végigmentem a folyamaton, csak alacsony fokozatban, végig a motoros fejet használva. Így az eredmény 49 perc lett, ami a gyár által megadott adatnál majdnem 20 perccel több. Soha életemben nem mértem még ekkora különbséget, teljesen érthetetlen, lehet hogy ez már valami „pimpelt” modell? Nem hittem el, megcsináltam harmadszorra is, úgy, hogy csak a parkettára leraktam működés közben, 47 perc lett, vagyis tényleg sokkal többet tud a gyári adatnál. A töltöttséget az akkuba épített LED-ek jelzik, ami kifejezetten praktikus tulajdonság, kár, hogy vagy 5 óra, mire feltölt. A két különböző fokozathoz ráadásul a szívóerőt is megadja a gyártó, 8 és 24 kPa.

 

Moosoo K17U – Nem minden stimmel, de még így is jó

Átevezve a gyakorlati használat tengerére, és folytatva az előbbi gondolatmenetet, a megadott maximum szívóerőt egy picit túlzónak érzem. Különösen úgy, hogy a motor teljesítményét is megnézhetitek a leírásban, ez 250 W, más gyártóknál pedig 500-600 W-ból jön ki a 23-25 kPa szívóerő, szóval valahol valamilyen adat nem stimmel. Otthon ti is tudtok palackroppantós teszteket csinálni, amivel nem túl objektíven, de azért lehet ezeket a dolgokat próbálgatni. Érzésre jó erőben van a Moosoo K17U, még akkor is, ha a 24 000 pascalt szerintem nem tudja.

A lefedhető 160 négyzetméternyi alapterület szintén több, mint amennyit tud a gép,

általában 12-15 perc alatt végzek egy 50 négyzetméteres lakással ha sietek, ennek a dupláját azért fel lehet takarítani vele, vagyis a valóság valahol 90-100 négyzetméternél lesz. Ebből az is következik, hogy egy kis garzont fullosan – ajtófélfák, rések, szőnyegek, szegélyléc – lefed, míg egy nagyobb 60-70 négyzetméteres kéglit nagyon kényelmesen végig lehet takarítani, ha nem bonyolítjátok túl a dolgokat. Azért egy méretesebb házba már nem ezt venném, de aki egy 50-70 millás épületben lakik, bizonyára megengedheti magának, hogy a komolyabb cuccok között nézelődjön.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez egy olcsó modell,

és nekem személy szerint az a véleményem, hogy az elmúlt 1-2 évben a gyártók sorra jöttek ki a durván túlárazott prémium modellekkel, amik nem adtak akkora pluszt, mint amennyivel drágábbak voltak. 150-200 000 Ft egy állóporszívóért? Ugyan már, az öt-hatszoros különbség a Moosoo K17U-hoz képest, de még egy 60 000 forintos porszívó – amik között vannak tényleg jó darabok – is majdnem kétszer drágább.

A K17U is egészen jól takarít, teszi a dolgát, ha a lakás nem túl nagy vagy nincs tele irdatlan mennyiségű szőnyeggel. Az üzemidő után ugyanis itt jön ki a második gyengesége, a hengerkefe lehetne jobb, de ez azoknak, akik laminált padlón, parkettán, kövön vagy rövidszálú szőnyegen használják, fel sem fog tűnni. Ellenben a shaggy típusúakon elkezd szenvedni, és mivel nem lehet V alakú szilikonos verziót kapni a hengerkeféből, ezen nem is tudtok majd változtatni. A fejen lévő LED viszont tényleg hasznos, ha nemcsak érzésből takarítotok, hanem látni is szeretnétek valamit.

Használtam a többi kiegészítőt is, ezekkel is jól lehet dolgozni, főleg hogy a K17U-nak elég jó a balansza, és nem is túl nehéz – 1486 gramm a kiegészítők nélkül -, így a porszívót a levegőbe emelve sem okoz a munka kínszenvedést. És ha már a flexibilitásnál tartunk, a 4 az 1-ben dolog úgy jön össze, hogy van az alap állóporszívó funkció, betolhatjátok a csövet és akkor alacsonyabb berendezésként, térd-könyök helyzetben, vagy csak simán előrehajolva a kocsi pucolására is használható.

Van továbbá a szűkítőcső a lyukak és a szegélylécek tisztításához, meg a kb. 60 fokban elforgatott sörtés fej, minden nehezen elérhető dologhoz. Nyilván, a 4 az 1-ben dolog egy fajta marketing duma is, de azért van benne valami, tényleg könnyíti a takarítást a fenti funkciók megléte. A hangja sem vészes, 63 és 67 decibelt mértem, nem extra, de nem is vészesen zavaró a zajterhelés.

Egy dolgot viszont igazán utáltam,

és ez a vonása közös a BW és az Alfawise AR182 modellekkel: a belső szivacsszűrő pucolást. A ciklonhatás miatt falhoz nyomott részecskéket egy fém filter tovább szeparálja kisebb darabokra, majd egy szivacs hengeren halad át a levegő, legvégül pedig a szokásos HEPA/szén szűrőbetét távolítja el a mikrorészecskéket, így a kimenő levegő megtisztítva távozik. Sajnos a középső szivacs tisztítása egy igazi rémálom, ha rövidebb hajat vagy állatszőrt is felporszívóztok.

Egyrészt iszonyat sziszifuszi munka kiszedni belőle ezeket, másrészt meg kellően undorító is. A trükk az, hogy egyből be kell vizezni és többször átmosni a cuccot, és akkor nem száll a por, de mindig örülök, mikor más gyártók ezt a részt kihagyják a rendszerükből, mert számomra ez tényleg gyűlöletes tevékenység. Szerencsére viszonylag ritkán kell csinálni, a tartályt elég sokszor ki lehet üríteni, mielőtt a szivacsot is pucolni kellene. Bár pótakku a Moosoo weboldalán nem kapható, az AR182 modellek szerintem ugyanezt használják, így a másik két típus telepét is jó eséllyel rálehet tenni a K17U-ra.

Összegzés

A Mooso K17U nagyjából az, aminek látszik, egy olcsó, de használható állóporszívó. A 35 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árat az M5  kuponnal érhetitek el, ez az összeg egyben predesztinálja is azt, hogy nagyjából mire számíthattok. Olcsó anyaghasználat, egy olyan hengerkefe, amivel a hosszabb szálú szőnyegeket nehéz tisztítani, és elvileg rövid, 30 percnyi üzemidő. Ehhez képest viszont a valóságban 49-50 percet mértem, ami durván túlteljesíti az elvártakat, lehet, hogy ez valami egyedi anomália. A fent említett hátrányok viszont nem mindenkit érintenek, és egy garzonban vagy egy 60-70 négyzetméteres lakásban a K17U is megállja a helyét.

Azt az elvet vallom, hogy azt a terméket kell megvennetek, aminek a legjobb az ár/érték aránya, és a leginkább illik a céljaitokhoz. Ha az ár az elsődleges, a Moosoo K17U jó választás, talán csak a TROUVER modelljei jutnak még eszembe, amik ugyan egy kicsit drágábban, de szóba jöhetnek. Ráadásul a K17U-ra ingyenes a szállítás, és EU raktárból érkezik, ami szolid ajánlattá teszi, a fenti hibák ellenére is. Ha mindegyiknek ennyivel több az üzemideje, mint a nálam járt tesztalanynak, akkor ez egy igazi bajnok vétel.

Pro

 • Nagyon olcsó
 • Alapvetően nem rosszabb, mint a konkurensek
 • Jópofa az állítható hosszúságú cső
 • A LED-es fej hasznos
 • A gyár által megadott 30 perces üzemidő helyett kb. 50-et mértem

Kontra

 • Kevés kiegészítő a dobozban
 • Hosszúszálú szőnyegeken szenved
 • Olcsó anyaghasználat

hirdetés