hirdetés

Dreame Bot Z10 Pro önürítő robotporszívó teszt

Észrevétlen komornyik

teszt
Dreame Bot Z10 Pro önürítő robotporszívó teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-02-21

A Dreame – ez egy, a Xiaomi érdekkörébe tartozó cég – egy újabb önürítő modellt dobott a piacra a Z10 Pro személyében, ami egy tipikusan mindent tudó porszívó. Brutális a szívóereje, az összes virtuális segédletet – területek kizárása, virtuális fal, no mop zóna – ismeri, felmos, önürít, több szintes házakat is kezel és a küszöbökben sem akad el. Szóval elvileg minden szép és jó, de a BGHUZ10P  kuponkóddal elérhető 145 000 Ft-os árért legyen is az. Szerencsére a szállításért már nem kell fizetnetek, az áfát pedig fizeti a Banggood a termékei után.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amit viszont érdemes rajta észrevenni, az a fronton elhelyezett tárgyfelismerő kamera,

amivel ugyan észreveszi az elé helyezett dolgokat, viszont az objektumokat nem jegyzi be az appba, mint a Roborock S6 MaxV, igaz, az egy drágább porszívó. Ha felfordítjátok, akkor egy hagyományos – és sajnos nem a kevésbé kopó szilikonos – oldalkefe és egy főkefe tárul elétek, ez jól fog jönni a szőnyegek tisztításakor. Mindkettő kipattintható, ami például a feltekeredett hajszálak eltávolítása kapcsán lesz elengedhetetlen. Érdemes még kitérni a dokkolóra, ami egyben van az önürítő állomással is, ez tulajdonképpen egy tartály egy 4 l-es porzsákkal, amivel elérhető az autonómia magasabb foka, így elvileg akár 2 hónapig is  – pontosabban 65 napig – képes önállóan üzemelni a robot. Ez viszont egyben folyamatos kellékanyag beszerzést is jelent, szóval azért így sem annyira egyszerű a történet.

A műszaki paraméterek majdnem minden tekintetben megegyeznek az L10 Próéval,

4000 Pa maximális szívóerő, amit természetesen több lépcsőben lehet állítani, 5200 mAh kapacitású akkumulátor, ami 150 perc működési időt tesz lehetővé. Mivel ez a robot is tudja a dokkol, újratölt, takarítást folytat szentháromságot – angolul beszédesebb, ez a recharge and resume -, ezért az üzemidő a gyakorlatban végtelen. A portartálya 400 ml, míg a víztartály 150 ml, de akkor hogy jön ki a 65 nap, ha porzsák meg 4000 ml? Úgy, hogy a robot porgyűjtője sosincs tele, és nem is kell minden takarítás után kiszívatni, és a gyakorlati tapasztalataim is ezt mutatják. Ettől még ez egy elméleti érték, ha ti a csirkeólat akarjátok kiporszívóztatni, minden bizonnyal gyorsabban megtelik majd, mintha csak a kisszobába külditek be az eszközt.

Az ürítéssel kapcsolatban még mindig kettős állásponton vagyok,

igazából egy nagy lakásban hasznos, mert sokáig el van egyedül és ha megtelik a tartály, akkor nem kell egy két szintes házban leállítani a takarítást. Másrészt viszont 50 négyzetméteren tökéletesen fölösleges az automata ürítés, mert egy körben sem telik meg a portartály. Így az egyértelmű, hogy a célközönség inkább a háztulajdonosok köre, lakásba tökéletesen elég a L10 Pro is, ami lényegében majdnem ugyanez az eszköz.

Dreame Bot Z10 Pro – Gondtalan használat, némi szépséghibával

Sokszor párhuzamosan futtatom a teszteszközöket, hiszen miközben egy telefonnal babrálok, tudok róla hallgatni zenét egy tesztfülessel, és azt sem gátolja semmi, hogy a háttérben egy robotporszívó dolgozzon. Sokkal több napnyi tapasztalat gyűlik így össze, és jobban kijönnek a hibák. Most is ez történt, hagytam, hogy a „Zétíz” kóboroljon a lakásban, beállítottam egy napi időzítést aztán hajrá.

És ezzel a lendülettel meg is feledkeztem a létéről, kb. 5 napig, amikor konstatáltam, hogy ötödszörre is teljesen hibátlanul végigtakarította a lakást.

Nem akadt el, nem hozott létre halálcsapdát azzal, hogy egy túl magas küszöbön áthajtott, és nem tudott rajta visszafele átmenni, nem tekert fel zsinórokat, nem akadt el a szőnyegben és nem hajtotta fel a sarkát sem. A sok nem pedig nagyon jó előjel egy porszívó kapcsán, hiszen ki a tököm akar azzal foglalkozni, hogy mit csinál, ha azt jól csinálja? Ebben a hibamentes működésben nagy segítségére van a passzív tárgyfelismerő rendszer, igaz ez csak az akadályok elkerülésében segédkezik, a tárgyak helyét és képét nem menti el.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ami megdöbbentően jó benne, hogy nevetve kikerülte a földön hagyott zoknikat, sőt a kábeleket is észreveszi.

A bútorokat is finoman érinti, egész ügyesen kikerül mindent, ami statikus. Végre, erre vártam már egy ideje, de ettől még a robotporszívó használat ökölszabályát, hogy valamekkora rendet muszáj tartani a lakásban, érdemes megfogadni. A 3D-s tárgyelkerülés limitációja nagyjából ott kezdődik, hogy ez a robot sem lát oldalra, és amikor körkörösen kerül ki egy tárgyat, akkor az oldalkeféje bele tud kapni pl. egy széjjelhagyott USB kábelbe, de még ez is nagyon ritka, és a konkurensek hatványozottan gyengébben teljesítenek ebben a versenyszámban.

Amit még kritikaként olvastam ezzel kapcsolatban, hogy a nagyon magas, shaggy típusú szőnyegeket néha benézi a Z10 Pro,

és azt gondolja, hogy ez egy tárgy, amit el kellene kerülnie. Mivel nincs itthon ilyenem, ezért ezt nem tudtam kipróbálni, de természetesen a funkció kikapcsolható, ha ez a probléma másnál előjönne. Kimondhatom, hogy mára eljutott ez a technológia olyan szintre, hogy elég jól meg lehet úszni orbitális szívások nélkül a takarítást, ha viszonylagos összeszedettség honol otthon.

Ebben nagy segítségetekre lesz a számtalan elektronikus funkció, ami lényegében az L10 Pro listájával egyezik meg:

 • mutatja a takarításhoz tartozó adatokat: terület nagysága, eltelt idő, becsült alapterülete az ingatlannak, illetve nemcsak online, hanem a history menüben is látszik
 • szíváserő és vízhasználati beállítások több lépcsőben
 • működési mód: feltörlés, felporszívózás vagy a kettő kombinálva
 • feltörlés kétféle módban: napi és mélyfeltörlés
 • takarítás/feltörlés ismétlése (maximum plusz egyszer)
 • térkép mentése a multitérkép módhoz (maximum 3 db)
 • no-mop és no-go zóna kirakása
 • virtuális fal letétele
 • térképfelosztás: a helyiségek határát megpróbálja felismerni (de nem szokott neki sikerülni), de ti szabadon darabolhatjátok az alapterületet
 • térkép forgatása 90 fokonként
 • multitérkép mód: mivel a robot összesen 3 szintet kezel, ezeket elmenthetitek, kedvenccé tehetitek, törölhetitek vagy újraépíthetitek
 • kárpit mód: automatikus szőnyegérzékelés, és a szívóteljesítmény megemelése, de a térképen nem jelöli be a szőnyeg helyét
 • takarítási napló: statisztikákat ad vissza a takarításokról
 • időzítés: adott időpontban, ismételt takarítás, ahol állítható a szívóerő és a feltörlés vízmennyisége is
 • gyerekzár
 • tárgyelkerülés
 • ne zavarj mód
 • feltörlőrongy tisztítására figyelmeztetés
 • hangasszisztens alapú vezérlés
 • okosotthonba illeszthetőség
 • leesés elleni védelem lépcsőkhöz
 • egyebek: kijelzi az elakadást, lehet virtuális távirányítóval irányítani, hangcsomagot letölteni, hangerőt állítani, kopó-fogyó eszközök állapotát ellenőrizni stb.

Néhány dolgot érdemes kirészletezni, egyik, hogy nekem az automatikus ürítés gyakoriságának vezérlése nem működött. Hiába állítottam be, hogy elég 3 takarításonként megcsinálnia, akkor is minden alkalommal kiszívta a cuccot, ami 50 négyzetméteren felesleges. A másik, hogy lehet ugyan a szívóerőt és a vízmennyiséget állítani, de ez a komolyabb modelleknél szobánként is ment, én pedig csak globálisan tudtam kapcsolgatni, de az is lehet, hogy csak nem találtam meg ezt a lehetőséget, mert azért el lehet veszni a menürendszerben.

Szintén furcsa, hogy a szobák elnevezése abban merül ki, hogy rá lehet rakni egy piktogramot, nevet beírni viszont nem enged,

és pl. nincsen előszoba, ez valamiért kimaradt. Ezek persze apróságok, nem igazán befolyásolják a használatot, de azért az érezhető, hogy ez az egész lehetne kiforrottabb is. Szintén érdemes arra figyelni, hogy a takarítás és a feltörlés alól kizárt zónákat simán le lehet tenni a dokkoló elé, és akkor gyakorlatilag nem tud takarítani a robot, mert nem hajlandó rajta áthaladni, tehát azért érdemes kísérletezni ezekkel egy kicsit.

Ami a takarítási képességeket illeti, szerintem kiválóak,

de sajnos a tesztelők az eltelt években rámentek arra, hogy egyre irreálisabb teszteknek vetik alá ezeket az eszközöket. Pl. kiöntenek fél kilogramm kávét a szőnyegre, amiben dagonyázhat a porszívó, teleszórják csapágygolyóval a szobát, kilocsolnak 1 liter teát, és így tovább. Szóval érdemes reális feladatokat kitűzni a robot elé, különben csalódni fogtok, a kiömlött cukrot pedig nem ezzel kell felnyalatni, hanem előkapni az állóporszívót, az sokkal alkalmasabb a feladatra. Egy dolgot viszont hiányolok, hogy nem szilikonos az oldalkefe, ez a hagyományos megoldás sokkal könnyebben megtörik és gyorsabban is kopik, mint az előbbi.

Forrás: Banggood.com

A feltörlésről nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint a takarításról,

túl nagy különbséget nem vettem észre a napi feltörlés és a mélytisztítás között, ez utóbbi alaposabban töröl fel, Z mintákat rajzolva, de nagyjából ennyi. A víztartály csak 150 ml folyadékot fogad, amit a vízpumpa gyorsan kilocsol, maximum teljesítményen kb. 50-60 négyzetméterre elegendő, minimumon 100-ra, tehát aki orrba-szájba akar feltörölni, az ne ezt a modellt vigye, de még ez is elég az esetek egy jelentős részére.

Összegzés

Kicsit nehezemre esik elhelyezni a Dreame Bot Z10-et az önürítős robotporszívók piacán. Rengeteg már a konkurens, a Roidmi Eve Plus, a Proscenic M8 Pro, vagy a Viomi S9 széria, de ezek közül is a jobbak közé tartozik. Amiben lehetne jobb, az szerintem e feltörlés, de ez pont egy marginális dolog, hiszen úgy sem lehet automatizálni. Ha viszont a takarításra koncentráltok, akkor egy kiváló eszköz, ami akár 65 napra is beütemezhető. Szerintem viszont az emberi gyarlóság kiváltását lehet a leginkább beárazni és eladni, ehhez viszont remek tárgyelkerülés szükséges, amit eddig ez a robot teljesít a legjobban, mindamellett, hogy más területeken sem igazán gyenge.

A verdiktem így az, hogy a BGHUZ10P  kuponkóddal elérhető 145 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árért ez egy kiváló porszívó, amennyiben egy kellően nagy alapterületű házban vagy lakásban laktok. A sok fancyzés viszont felesleges kb. 80 négyzetméterig és egy szintig, arra ott van a tesója, a Dreame L10 Pro, ami kb. ugyanezt tudja, önürítő tartály nélkül, 125 000 Ft-ért. Akkor meg már inkább a Z10 Prót vinném, mert ezen az árszinten ez nem vészes különbség. A szállítása ingyenes, a Banggod pedig fizeti utána az áfát.

Pro

 • Remek minőség, csinos kinézet
 • Nagyszerű tárgyelkerülés
 • Rengeteg elektronikus funkció
 • Elég jó app
 • Az önürítés 65 nap teljesen automatizált működést is lehetővé tesz

Kontra

 • Feltörlésre vannak sokkal jobb modellek
 • Nem tud mindent, amit pl. a Roborock S6 MaxV, igaz, olcsóbb is
 • Volt olyan elektronikus funkció, ami eklektikusan működött

hirdetés