hirdetés

Ecovacs Deebot 901 robotporszívó teszt

Ekovács munkában

teszt
Ecovacs Deebot 901 robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-07-06

Az Ecovacs cég nem biztos, hogy mindenki számára ismerős lesz, pedig egy viszonylag veretes gyártóról van szó, aki különböző takarítóeszközökben utazik. Most a legolcsóbb, már lézerszenzorral térképező Deebot 901-et vettem górcső alá, remélve, hogy megtalálom a kihalófélben lévő Mi Robot utódját. Az ára stimmel, ez is 65 000 Ft körül érhető el cseh raktárból a BGHUE12644 kuponnal, már csak azt kellett kideríteni, hogy pariban van-e a Xiaomi termékével.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szerencsére kiegészítőkben nincs hiány, kaptok egy pár plusz oldalkefét, HEPA és finompor szűrőt, leírást, egy cserélhető szívóprofilt a kemény padlóhoz és természetesen töltőállomást is kaptok. A fronton egyetlen „AUTO” feliratú gomb helyezkedik el, mellette a WiFi állapotát mutató LED lámpa található. Furcsa, hogy a kapcsoló megnyomásával csak elindítani és megállítani lehet a szerkezetet, a dokkolóra visszaküldeni nem, ehhez mindenképpen az applikációhoz kell nyúlnotok. Alul a hengerkefe helyezkedik el, vagyis szőnyeg tisztítására is alkalmas, ami ma már szerintem alap.

 

Ecovacs Deebot 901 – Nem éppen gördülékeny működés

A fontosabb vívmányokat az Ecovacs Home appból érhetitek el, természetesen az iOS-es verziója is letölthető. Az utolsó frissítés 2020. július elsejei keltezésű, vagyis van mögötte támogatás, és az értékelése is 4,2 pont, ami jónak mondható. A kezelőfelület átláthatóságát szerintem eltalálták, sőt, a felső sorban látható mini piktogramokon nyomonkövethetőek az aktuális folyamatok. Az viszont nem tetszett, hogy külön be kell lépni egy másik menübe, hogy alapdolgokat – időzítés, nagyobb szívóerő, térkép törlése – személyre szabhassak, ezek bőven elfértek volna a kezdőlapon is.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Szintén bosszantó, hogy a modern robotporszívókkal szemben viszonylag kevés funkció állítható. Például a szívóerő csak kétlépcsős, nem tud felmosni, mint a modernebb konkurensek, és még találhattok pár apróságot, ha jobban körbenéztek a menüben. A funkció egy része csak akkor érhető el, ha egy teljes térképépítési ciklus lefutott, ekkor helyezhetitek ki a virtuális falat, takarítási zónát vagy jelölhettek ki takarítandó szobát. Ez utóbbi funkció kivételes volt 2018-ban, sajnos azonban a helyiségek felbontását automatikusan csinálja a szoftver és nem is lehet ezeket újra felosztani, ha esetleg nem találná el őket tökéletesen.

Belefutottam néhány érdekes hibába, ami azért 2020-ban már eléggé szokatlan. Például elsőre nem találta meg a konyhát, ami a helyiség méretét tekintve nem mondanék apró hibának. Töröltem a térképet, újraépítettem és hopp, meglett minden szoba. A másik furcsaság, hogy megszoktam már a Xiaomi eszközök kapcsán a remek küszöbmászó képességet, 2 centimétert könnyedén leküzdenek. A Deebot 901 viszont hajlamos megszenvedni az ilyen magasságú tárgyakon, legyen az burkolatelválasztó vagy éppen az IKEA-s szék lába. Nem mondom, hogy elakad, de meglehetősen hangos küzdelemben gyűri le őket. Néha az appból is ki kellett lépnem, hogy újra feladja a térképet, szóval azért vannak idegesítő apróságok.

A hangosság máshol is előjön, a maximum szívófokozatban eléggé zajos, ellenben a sztenderd mód kifejezetten csendes. Ahol még tetten érhető a 2 éves hátrány, az a térképezési algoritmus. Látszik, hogy az újabb modellek okosabban mozognak, és részletesebb alaprajzot is építenek, mint a Deebot 901. Már pedig ettől függnek az implementálható lehetőségek is, így ezek tárháza nem is különösebben bőséges:

 • automatikus dokkolás és a takarítás folytatása (itt continuous cleaningnek hívják)
 • no-go zóna (virtual boundary a neve az Ecovacsnál)
 • adott terület takarítása
 • takarítás ismétlése
 • időzíthetőség
 • automatikus dokkolás
 • térkép mentése
 • takarítási napló
 • kellékanyagok állapotának visszajelzése
 • hang alapú állapotjelentés
 • Alexa kompatibilitás

Mondanom sem kell, mekkora szám volt a fenti lista 2018 közepén, azonban ma már nem az, mint ahogy a takarítási képességek és az üzemidő sem. Szerencsére ezek ma már mind lényegtelenek, hiszen minden robot elég jól összeszedi a mindennapi koszt, és amióta van takarítás folytatása funkció, az sem igazán számít, mekkora akkumulátort pakolnak a gépezetbe. Azért leírom a számokat: a 3000 mAh-s Ni-Mh – nem elírás, ez még nem lítium-ionos – akkumulátor kapacitása 70-100 perc takarításra elegendő. A tartálya viszont meglehetősen kicsi, 350 ml, míg például a Vacuum Mop-Pronak ugyanez 550. Azért így is elbánik nagyjából 80-100 négyzetméterrel, ami a lakások döntő többségéhez elegendő.

A Deebot specialitása, hogy cserélhető a szívónyílás előtti profil, vagyis kivehetitek a hengerkefét, és egy szűkítőt tehettek a helyére, ezzel elméletileg hatékonyabbá téve a takarítást. Bevallom, én nem kedvelem a manuális megoldásokat, már a Roborocok S6-nál is röhejesnek éreztem, hogy egy 190 000 Ft-os eszközön egy mechanikus kapcsoló segítségével állítgassam a vízmennyiséget. Ugyanez igaz a 901 szűkítőjére is, megfordítani és kiszedni a hengerkefét és feltenni a szerelvényt elég nagy macera. Máshol ezt a kárpit móddal oldják meg, mikor a robot szőnyeget érzékel, megemeli a szívóteljesítményt, ezt azonban a Deebot 901-es modellje nem tudja. A Deebot Ozmo széria termékei viszont igen, így itt is tetten érhető az, hogy ez már nem egy friss darab.

Összegzés

Az Ecovacs Deebot 901 fölött egy picit eljárt az idő, 2 év nem múlik el nyomtalanul. Sok modern funkciót nem ismer az eszköz, szerencsére ez nem akkora baj, mint mondjuk egy telefon esetében. Különösen akkor nem, hogy ha ez alacsony árral párosul, ami jelen esetben 65 000 forintot jelent. Ezért cserébe az alábbi kompromisszumokat kell vállalnotok: kevesebb elektronikus funkció, butább útkereső algoritmus, összességében gyengébb takarítási képességek és egyszerűbb anyaghasználat és dizájn.

Öröm az ürömben, hogy ennél olcsóbb LIDAR-os – tehát lézerszenzorral térképező – porszívó nincs a piacon, ennyiért csak véletlenszerűen mozgó modellek vannak. A BGHUE12644 kuponnal elérhető 65 000 Ft-os árcédula kiárusításra utal, így aki olcsón szeretne egy szolid eszközt mielőtt kivezetik a piacról, és nem zavarja, hogy nem egy újdonság takarít a lakásban, annak nem rossz vétel. Viszont még jobb egy Xiaomi Mi Robot 70 000-ért, amennyiben még valahol be tudjátok szerezni.

Pro

 • Olcsó, jó ár-érték arány
 • A legolcsóbb LIDAR-os porszívó a piacon
 • A sztenderd mód nagyon csendes
 • Virtuális fal és terület alapú takarítás
 • Remek piktogramos rendszer

Kontra

 • Nem különösebben fejlett technika, maradi megoldások
 • Az anyaghasználat és a minőség hagy némi kivánnivalót maga után
 • Nem tud feltörölni
 • Az újak jobban takarítanak
 • Helyenként fura szoftveres megoldások
 • A küszöbmászó képessége lehetne jobb
 • Ni-MH akku Li-ion helyett

hirdetés