hirdetés

Xiaomi Mi Robot porszívó teszt

MZ/X, jelentkezz

teszt
Xiaomi Mi Robot porszívó teszt 1
molcsa
írta: molcsa
2019-06-13

A Xiaomi Mi Robot lesöpri az asztalról az okos robotporszívók minden eddigi sztereotípiáját. Kiváló minőség, extra szolgáltatások, lézeres és ultrahangos útvonaltervezés, 12 szenzor és 3 processzor az, ami tényleg okossá teszi tesztalanyunkat. Az sem mindennapi funkció, ahogy a lakásunk kétdimenziós alaprajzát megalkotja és felhasználja a takarításhoz. A nagyjából 80.000 forintos ár pedig minden forintot megér, még akkor is, ha elsőre soknak látszik. A teszt elolvasása után nem fog annak tűnni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:9.4
 • design és anyagminőség:9.6
 • felszereltség, funkciók:9.4
 • ergonómia:9.4
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Ez a dobozból való kiemelés után már a roboton is egyből feltűnt, a minősége valami megdöbbentő, pedig már a telefonok kapcsán megszokhattam, hogy ami Xiaomi, az nagyjából egyenlő az extrém kedvező ár-érték aránnyal, jó anyaghasználat mellett. Nagy méretben viszont ez még jobban működik, és ugyanúgy igaz a használt anyagok minőségére, mint az összerakottságra vagy a designra, meg úgy általában mindenre, ami a Xaiomi Mi Robottal kapcsolatos. A szín – már-már tradicionálisan – fehér, amit néha szenzorok és egy narancssárga, forgólézeres scanner tör meg.

Érdemes kézbe venni a dokkolót, és kinyitni a hátoldalát. A tervezők arra is gondoltak, hogy a kábelt a könnyebb elhelyezhetőség végett két irányba is ki lehessen vezetni, a hátlap éleit lekerekítették, hogy minél jobban belesimuljon a kinézetbe, a töltésért felelős érintkezőket pedig a robot oldalán, és nem pedig alul helyezték el, a könnyebb dokkolás végett.

Ugyan távirányítót nem kapunk a Xiaomi Mi Robothoz, de erre nincs is szükség, mivel minden vezérelhető a telefonos applikációból, így tökéletesen felesleges lenne legyártani valamit, amit úgysem használnánk. A robot egyébként nem kicsi, méretre durván 5 centiméterrel szélesebb, mint az iLife X5-öm, és a súlya is jelentős, ha jól emlékszem 3.8 kg. Cserébe viszont sokkal jobban illik a szobába high-tech kinézetével és hozzáérni sem fáj, mint egyes iLife modellekhez.

Az első dolog, hogy a kézikönyvben található QR kódot beolvasva letöltjük a Mi Home applikációt és párosítjuk a robotot. Ha már a programnál tartunk, érdemes végigszaladni rajta, mert ebből azért körvonalazódni fog milyen nagy tudású eszközzel van dolgunk. Ez persze annak nem lesz meglepő, aki olvasta a termék leírását, hiszen 12 különböző szenzor – köztük a robot tetején található lézeres távolságmérő – és három különálló processzor dolgozik azért, hogy az eszköz az optimális útvonalat járja be.

Xiaomi Mi Robot porszívó teszt 11

Visszakanyarodva az applikációhoz, az egyből feltűnhet, hogy nincsenek különböző takarítási módok, mint az olcsóbb robotporszívók esetében. Ezt a marketing részleg kamugenerátora úgy szokta tálalni, hogy minden mód egy újabb extra, valójában viszont itt arról van szó, hogy a buta robotporszívóknak fogalmuk nincs arról, merre járnak és hol takarítottak eddig. Azért, hogy ez ne legyen olyan látványos, a cégek előre leprogramoznak nagyrészt random mozgási módokat – például pont vagy Z -, amiben a takarító robot mozog, és azt imitálja, mintha ez valami nagyon tudatos cselekedet lenne. Ehhez képest a Xiaomi Mi Robot tényleg tudja, hogy merre jár, és hogy mi az optimális takarítási metódus, már pedig abból összesen csak egy lehet.

A Mi Home-ban a vezérlő gombok mellett a telemetria adatokat – feltakarított terület, töltöttség és takarítási idő – és a lézeres távolságmérő és ultrahangos szenzor által felépített térképet láthatjuk. Ez nem elírás, tényleg készít ilyet az eszköz, aminek a „felépítését” a telefonunkon követhetjük nyomon. Így láthatjuk a bútorainkat, a bejárt területet, illetve azt, hogy honnan indult a robot, vagyis a dokkoló helyét. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy a Xiaomi Mi Robot tényleg tisztában van azzal, hogy hova kell visszamennie, ha esetleg lemerülne.

Xiaomi Mi Robot porszívó teszt 12

Ez az eddigi robotporszívóknál úgy történt, hogy random kóválygásba kezdtek, majd elmentek a világ végére, ahol lemerültek és kész. Itt viszont – az esetek nagyobb részében – a takarítógép nyíl egyenesen visszamegy a dokkolóra. Volt olyan, amikor elfelejtette, mi volt a kiindulási pontja, és hogy a dokkoló hol is található, ilyenkor rövid kóválygás után újra építi a térképet, és ha megtalálja az áramforrást, akkor bedokkol, ha nem, akkor hang- és riasztási üzenet formájában megkér minket, hogy tegyük közelebb a dokkolójához. Éppen ezért érdemes a jobb felül található beállító menü „voice pack” pontja alatt, az első használat előtt feltenni az angol nyelvet.

Az előbb leírtakból egy csomó dolog következik, amit az olcsóbb konkurensek nem tudnak: nem idegesítő nézni, ahogy mozog, mert emberi logikával is értelmezhető; képes hanggal jelezni, ha valami baja van, vagy jelezni például a helyzetét; jóval hatékonyabban takarít, például lelassítja a kefe forgási sebességét, ha olyan területen halad át, ahol már járt.

Xiaomi Mi Robot porszívó teszt 13

Az applikációban a nagy firmware frissítés óta – amikor megkapott egy csomó funkciót a Roborock S50-től – már négy gombot találunk:

 • GO: ezzel elküldhetjük a térkép egy adott pontjára a robotot, ahol utána opcionálisan feltakaríttathatunk vele egy kb. 1 nm-es területet. Ez kiömlött dolgok felszedetésére hasznos.
 • Dock: visszaküldi a robotot a töltőre
 • Clean: elindítja a teljes lakás takarítását térképépítéssel és minden jósággal
 • Zoned cleanup:  Téglalap alakú területeket jelölhetünk ki a térképen (akár többet is, és a méretüket is beállíthatjuk), és a robot csak ezeket takarítja fel akár többször is, ha így ítélkezünk. Ez a funkció virtuális falként is felfogható, hiszen kizárhatjuk a lakás bizonyos területeit a takarításból.

Az alkalmazás jobb felső sarkában láthatjuk a beállítások menüt, ahol a Xiaomi Mi Robot funkcióit állíthatjuk be, például a szívóteljesítményt négy lépcsős skálán. Ha halkabbra állítjuk, kevésbé nagy erővel szív, míg maximális teljesítményen 1800 Pascallal képes működni, ami magasabb, mint a konkurencia átlagosan 1500 Pa körüli értéke. Az átlagnál egyébként hangosabb a Mi Robot, állítólag a csöndes módban 61 db zajjal jár a takarítás, ami azért már elég hangos, bár nem mondanám elviselhetetlennek, de én jobban örültem volna, ha van még egy csöndesebb mód, még gyengébb szívóteljesítménnyel. Már itt is jól takarít, és nehezen tudom elképzelni, hogy mihez kellene ennél brutálisabb szívóerő, lévén a lakásban ritkán akarunk alumíniumkohóból kiöntött salakot eltakarítani.

Van időzítés funkció is, ahol a szívás intenzitását, az ismétlés gyakoriságát és a kezdő időpontot állíthatjuk be. A DND – vagyis ne zavarj – módban pedig egy olyan időintervallumot határozhatunk meg, amikor a robot semmilyen műveletet nem végez. Ennek akkor van értelme, ha például ki akarjuk kapcsolni a hangüzeneteket, így nem fogja bemondani az éjszaka közepén, hogy az akkumulátort feltöltötte.

A visszajelzések alatt a beérkező üzeneteket kapcsolhatjuk ki és be, ez egyszerre igaz a szöveges és a hangalapú értesítésekre is. Az előzményekben részletes statisztikát kaphatunk arról, hogy mekkora területet, mennyi idő alatt és milyen gyakorisággal takarított tisztára a Xiaomi Mi Robot, sőt a felépített térképeket is visszanézhetjük. A „care” menüpont alatt a különböző szűrők és szenzorok állapotát ellenőrizhetjük, míg a „remote control” alatt a távirányítót kapcsolhatjuk be, amikkel manuálisan mozgathatjuk a robotot. Ez utóbbiból kettő is van, egy hagyományos nyilakra épülő és egy joystick jellegű ujjal forgatós variáns. Az angol leírás innen is elérhető, illetve általános beállításokat – mint a firmware update vagy az eszköz átnevezése – is itt tehetjük meg.

Érdemes az időzóna értéket is értelmesre beállítani, ha nem akarjuk, hogy éjszaka induljon el az előre ütemezett takarítás. A kedvenc funkcióm viszont a „find my robot”, amikor a Xiaomi Mi Robot az alábbiakat mondja „Hi, i’m over here” ezzel segítve, hogy megtaláljuk a lakásban. Ennek azért van létjogosultsága, mert eszközünk 250 négyzetmétert tud bejárni 2,5 órányi üzemideje alatt, ami sokkal több, mint a konkurens termékeknél tapasztalt terület és takarítási idők. Nem véletlen, hogy a szokásoshoz képest az akkumulátor kapacitása is dupla akkora, 5200 milliamperóra. Ezt tesztelni viszont valós körülmények között nem tudtam, ugyanis a lakásomat nagyjából 30 perc alatt lerendezte, de a 80% körüli töltöttségi mutató alapján a 150 perc is teljesen reálisnak látszik.

Xiaomi Mi Robot porszívó teszt 15

Mivel ez egy drágább robotporszívó, ezért a takarítási teszteket nagyjából dupla annyi anyaggal csináltam, mint amennyivel szoktam. Azt mindenképpen meg kell említenem, hogy a Xiaomi Mi Robotot nem lehet úgy átverni, mint a véletlenszerűen mozgó konkurenciát, ugyanis a lézeres szenzorral észreveszi, hogy akadályok vannak előtte, és kikapcsolja magát. Emiatt néha rá kell segíteni a virtuális távirányítóval, de ezt eddig a konkurenseknél is megtettem.

Xiaomi Mi Robot porszívó teszt 16

A kiöntött anyagok a következők voltak: finom paprika, Vegeta fűszerkeverék, liszt és olyan kemény rizs, amivel egy verebet le lehetne lőni, ha csúzliba raknánk. Ez azért fontos, mert ezt szokták a porszívók a forgókefével szétszórni, és nem feltakarítani. Annyi előnyt adtam a Mi Robotnak, hogy maximum szívóerőre kapcsoltam. Az eredmény gyakorlatilag 100%-os feltakarítás, amit a képen is láthattok.

A következő teszten pedig a konyha burkolólapjai közötti, fugával kitöltött réseit töltöttem fel a szekrényben talált háromféle liszttel, ami meglehetősen finom őrlésű, és általában kifog az ilyen berendezéseken. Ez majdnem igaz is lett, de az 1800 Pa szívóteljesítmény megtette a hatását, és nagyjából 95%-ban eltávolította onnan is a cuccot, ahonnan nem is vártam. A vicces persze az volt, hogy duplán is átment rajta a Mi Robot, hiszen rend a lelke mindennek, majd szépen készre jelentette a feladatot.

Mivel hengerkefével és oldalsöprűvel is rendelkezik, ezért kiválóan takarít szőnyegen, laminált padlón és kövön is, sőt azt a trükköt is elkövette, hogy néha a rongyszőnyegeimen is átverekedte magát, ami eddig még egyetlenegy robotporszívónak sem sikerült. Az olyan felületeken, amelyek illesztési hézagot tartalmaznak – például fugázott kő járólap – érdemes a maximum szívási erősséget beállítani, így viszont elég hangos a gépezet, ezért ezt általában időzítve aktiváltam. A másik dolog, ami elsőre furcsa volt, hogy nagyobb fugákon, küszöbökön átmászva csörög egy kicsit. Először azt hittem, hogy hibás, de aztán rájöttem, hogy ezt az ütközésérzékelő műanyag rezgése produkálja és üzemszerű.

Az előző sorokban olvasható ömlengésemből már bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy nagyon jó véleménnyel vagyok a Xiaomi Mi Robot robotporszívóról, de azért pár hiányosságot meg kell említenem, az egyik ilyen, hogy az ultrahangos fal nem része a csomagnak. Ez egy fekete színű, földre ragasztható mágneses csík, amin a robot nem halad át, lehatárolva a takarítandó területet. A másik, hogy nincs felmosó funkció, amit tudom, hogy sokan hiányolni fognak, de én a saját iLife X5-ömön az elmúlt 1 évben egyszer sem használtam, mert ezek az eszközök inkább csak maszatolnak, mint valójában felmosnak.

A tesztekről azt kell tudni, hogy a lakásom robotporszívó tesztelési szempontból egy igazi akadálypálya. Tele van küszöbökkel, az elektromos kütyüim kábeleivel, van benne normál és rongyszőnyeg is, kameraállványokat tartok a sarokban, amiket általában egyik robot – a Xiaomi egyébként igen – sem vesz észre, ráadásul U alakban kell takarítani, ami útkeresési szempontból az automata dokkolás halála.

A Xiaomi Mi Robot is elbukott például a küszöb teszten, ugyanis bár fel nem akad, átmenni nem tud rajta, és ha egyszer a magasabbik oldaláról halad át rajta, akkor menthetetlenül az adott helyiség foglya lesz. Ugyanez igaz a már említett automata dokkolásra is, illetve a világon nincs olyan robotporszívó, amely a trehány tulajdonosok helyett elpakolná az elektromos kábeleket, tehát ezeket kevésbé tudom felróni tesztalanyunknak. Az applikáció fura dolgait viszont igen, néha ugyanis nem reagált, csak a „getting info” állapotban várt. Ilyenkor újra kell indítani, ami inkább bosszúság, sem mint valós hiba, de addig sem tudjuk visszaküldeni dokkolni vagy irányítani a porszívót, lévén ezeket mind a programból lehet.

Összegzés

Meghalt a király, éljen a király, hangzott el már többször a történelmi mondat. Nagyon elégedett voltam a Xiaomi Mi Robottal, még akkor is, ha helyenként találtam hibákat, de ez a nagyszámú funkció nem tökéletes összedolgozásából fakad. Persze nem rossz a helyzet, mondjuk 95%-os, és ez – azt is figyelembe véve, hogy mennyire más ligában játszik a készülék, mint az eddig teszteltek – igencsak kielégítő. Ez a kütyü ugyanis tényleg autonóm módon, intelligensen takarít, megtervezi a saját útvonalát, ráadásul gyorsan is végez, és minderről igazán részletes és szemléletes statisztikát bocsájt a részünkre.

Az ár tekintetében látni kell, hogy a nagynevű gyártók, mint a Samsung, az iRobot vagy a Neato termékei lényegesen drágábbak, vagy ugyanezért a pénzért kevesebbet adnak.  Az ő modelljeik – hasonló tudás mellett – 120.000 forintnál kezdődnek, vagyis ebben az értelemben a Xiaomi Mi Robot kivételesen jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Ettől még a 80.000 forint magyar viszonylatban nem kevés, de ennél a terméknél valós, a lakásunkhoz igazított takarítási képességeket kapunk. A szenzorok garmadáját bizony meg kell fizetni, de ezt legalább EU Express szállítással, ÁFA és vámmentesen tehetjük meg.

Pro

 • Intelligens mozgás
 • Térképépítés
 • Nagy aksi, hosszú üzemidő
 • Nagy szívóteljesítmény
 • Jó applikáció, sok funkció

Kontra

 • Kissé hangos
 • Küszöbmászásban nem jeleskedik

hirdetés