hirdetés

Blitzwolf BW-VC1 robotporszívó teszt

Az idő mindent megold, de néhány fejlesztő sem árt hozzá

teszt
Blitzwolf BW-VC1 robotporszívó teszt 1
írta: Toobee
2019-08-31

A Blitzwolf BW-VC1 robotporszívónak minden adottsága megvan ahhoz, hogy remek vétel legyen, hiszen mindössze 72 000 Ft-ba kerül áfamentes szállítással együtt. A LIDAR szenzor miatt olyan funkciók is bekerültek, mint a virtuális fal vagy a takarítás elől elzárt területek. Akadt azonban néhány bökkenő, ami miatt nem alakult felhőtlenül a remekül induló kapcsolatunk. Éjszakai zaklatások, sorozatosan lefagyó eszköz, eldobált hálózat, hogy csak a legsúlyosabbakat említsem. A Blitzwolf fejlesztőcsapata azonban úgy néz ki lezárta a bétatesztet, és a sorozatos frissítéseknek hála egyre csak javult a BW-VC1.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

7.4

Népítélet

6.9

 • megbízhatóság:4.2
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:8.5
 • ergonómia:8.3
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

Blitzwolf BW-VC1 – Mi lapul a dobozban?

A Blitzwolf csomagolásért felelős alkalmazottai kínosan ügyelnek arra, hogy már a szállítás során elkülönüljenek a többi márkától, így kapta meg az egységes arculatot a Blitzwolf BW-VC1 is, ami nem más, mint a zöld-fehér minta. Remekül védve van minden külső behatástól, szerintem nem lesz gond vele, ha rendeltek belőle. A csomagban a következők lapultak:

 • Blitzwolf BW-VC1
 • Töltőkábel
 • Dokkoló
 • Tisztítókefe

Rendhagyó módon a kefével kezdem, mert ennyire praktikus, jól átgondolt eszközt ritkán látni. Kellően erős, érzem rajta, hogy jól bírja a strapát és végre gondoltak azokra is, akiknek meg kell birkózni a hosszú hajjal. Szerintem sokan tudjátok, hogy miről beszélek, gondoljatok például a mosdókagylóra vagy padlóra. A késélezőre hasonlító penge ezeket remekül el tudja vágni, szóval elég egyszerű kitakarítani a gép kerekeit.

Blitzwolf BW-VC1 – Használat közben

A Blitzwolf BW-VC1 tetején mindössze két gomb található, ezekkel azonban több funkció is elérhető, többek között a bekapcsolás és a párosítás, most az utóbbiról ejtek néhány szót. Első lépésként ugyanis le kell szednünk a Blitzwolf Clean applikációt. Nagy bánatomra nincs Smart Home integráció, noha a csatlakoztatás menete, és az ott megjelenő feliratok, képek kísértetiesen hasonlítanak a két programban. A dolog végeztével egészen jó angolsággal közli, hogy ready to race, csapassuk szét a porcicákat.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A Blitzwolf BW-VC1 egyszerű, letisztult dizájnt kapott, amit csak az elején és a tetején lévő szenzorok törnek meg némileg. Nekem tetszik, bár egy ekkora dög nem a lakás éke, ezt főleg a hölgyek erősíthetik meg, hiszen nekünk, kütyüfanatikusoknak egy-egy finom megoldás is szemet gyönyörködtető. A 3 kg-os BW-VC1 346x346x97 mm-en terül el, ami megegyezik a hasonló tudású termékek méreteivel, egyedül a magassági adatban szokott eltérés adódni, ez pedig a LIDAR miatt van. Igen, jó hír, hogy nem egy buta géppel állunk szemben, a VC1 összeszedetten, előre megfontolt szándékkal járja körbe a takarítandó területet, ráadásul különböző térképeket is betölthetünk, ha lakásról lakásra hordjuk magunkkal, de erről majd kicsit később.

A géptetőt felnyitva tárult elém a portartály, ami nem túl nagy, 380 ml anyag fér bele. Próbáltam megviccelni, és menet közben megszabadítottam tőle, de azonnal leállt a Blitzwolf, szóval piros pont jár az okos technikai megoldásért. A kivétel, takarítás nagyon könnyű, nem olyan lassú folyamat, mint az Alfawise-nál. Természetesen csomagban elérhető hozzá a körkefe és az oldalkefék, na meg a HEPA szűrő, ezt itt tudjátok megvenni. Az ára sem vészes, 4100 Ft-ba kerül a csomag, ami miatt áfamentesen szállítják. A HEPA szűrőt minden héten érdemes kitakarítani, a cseréjére pedig 6-12 hónapot javasol a gyártó, ahogyan a körkefére is, az oldalkefékre viszont 3-6 hónapot, ezért érthetetlen számomra, hogy miért nem 4 db-ot tartalmaz a csomag. Én biztosan rendelnék 3-4 adagot a gép mellé. A takarításuk egyszerű: folyó vízben mosható mindhárom alkatrész, az alapcsomaghoz kapott kefével pedig minden egyéb, oda nem illő dologtól meg tudjuk szabadítani őket.

Blitzwolf BW-VC1 – A szoftver

Most jöhet a lényeg, a szoftver, ugyanis ezek a gépek ma már szinte kivétel nélkül elvégzik a takarítás feladatát, csak vannak olyanok, amik ezt remek szoftverrel teszik. A Blitzwolf BW-VC1 az első pár hétben rémesen szar, kritikán aluli teljesítményt nyújtott szoftveres oldalon, ezt alátámasztja a Google Play értékelésük is. Bizakodtam benne, hogy ez javulni fog, érkezett több frissítés a géphez és az apphoz is. A legnagyobb gond a folyamatos kapcsolatvesztés volt, ez úgy tűnik mára teljesen eltűnt, ezt naponta több alkalommal igyekeztem ellenőrizni. Biztosan érezték, hogy teszt készül róla, mert az 1 csillaghoz közelített a pár héttel ezelőtti teljesítmény. Nem újkeletű dolog az iparban ez, biztosan sokan emlékeznek a Xiaomi Amazfit Pace kezdeti botladozásira, most pedig nézzétek meg, hogy mennyire kedvelt, kiforrott óra lett.

Rengeteg funkció érhető el, felsorolom őket, de ne ijedjetek meg, használat közben azért nem ennyire bonyolult a dolog. Ha nem érdekel a flancolás, akkor be sem kell lépni a mélyebb menübe, nagy, zöld „Clean” gomb virít a főoldalon, egy átlag felhasználó ezzel meg is érkezett a végállomásra, másra úgysem lesz szüksége. Aki azonban szeretne elmerülni a paraméterezés világában, annak a porszívó képére kell koppintania. Ekkor a térképnézetben találjuk magunkat, a robot és a töltő pontos lokációjával, illetve a korábbi takarítás „csiganyálas” rajzával egyetemben. Az akkumulátor százalékos töltöttsége, a mozgással eltöltött idő és a terület nagysága látható a felső sávban, alul pedig olyan finomságok, mint:

 • töltés
 • takarítás
 • további funkciók (ezt lent kifejtem részletesebben)
 • szívóerő (Silence, Normal, High, Full)
 • mozgás fajtája (Z vagy Grid)

A „More”, azaz a további funkciók alatti gomb a következő elemeket takarja:

 • Drawing (kézzel rajzolt terület takarítása)
 • Region (előre kijelölt terület takarítása 1 vagy 2 alkalommal)
 • Restricted (tilos terület kijelölése)
 • VWall (virtuális fal, mintha igazi falba ütközne a gép)
 • Spot (kis terület intenzív takarítása)

Számtalan egyéb hasznos aprósággal látták el, ezeket csak addig nem hiányolod, még ki nem próbáltad. A Sweep history menü egyfajta üzemóra-számlálónak felel meg, pontosan logolva térképpel, mozgóképpel, területtel és üzemidővel együtt a tevékenységeket, amit felül összesít is. Ez irtózatosan hasznos a statisztikák kedvelőinek (megtérülés, avulás stb. számolásához). A Consumables status alatt a szűrő és a kefék cseréjéig hátralévő időt számolja a gép, amit aztán a reset gombbal lehet nullázni, ez megint csak olyan dolog, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes.

A „Device voice” menüpont azt hiszem egyértelmű, beállítható, hogy kínai vagy angol nyelven szólaljon meg a VC1, én az előbbit javaslom: tök jól érthető, akár a másik szobából is, hogy éppen mi történik vele. A „Personalize” fül alatt az ikonokat variálhatjuk saját képekkel, ez nem egy nagy eresztés, bár ha meg van osztva az eszköz a család többi tagjával is, akkor pár jó viccet el lehet itt sütni.

Van továbbá időzítés, ez a gagyi gépeknél is alap, azonban a ne zavarj (Do not disturb) funkció már inkább számít ritkaságnak. Ha ezt bekapcsolom az elején, akkor vélhetően nem ébredtem volna egyik éjszaka zihálva, mert éjfél után megjelent max szívóerőn a szoba előtt a gép. Ekkor még sok volt a szoftveres anomália, azóta nem fordult vele elő ilyesmi, bár akkor elgondolkodtam rajta, hogy szépen berakom a dobozába, és visszaküldöm a kínaiaknak. A „Kids” mód a családosoknak jön jól, ez az egyszerű, de nagyszerű csúszka a Home gomb funkcióját állítja. Csak hosszú nyomásra reagál, ezzel is csak indítani vagy leállítani lehet, azonban az appon keresztül továbbra is megmarad a teljes hozzáférés. Vannak további finomságok is, képes alkalmazkodni a padló anyagához, és dinamikusan állítja hozzá a szívóerőt. Ha több helyen használjátok, akkor be lehet tölteni a különböző térképeket, így megspóroljátok a felderítési kört.

Az utolsó frissítés 08.07-én érkezett, ezzel stabil lett a Blitzwolf BW-VC1, néhány másodperc alatt csatlakozik a géphez a szoftver úgy is, hogy én a munkahelyemen ülök. Ettől függetlenül a pontozás részben azért éreztetni szerettem volna a kezdeti hiányosságokat.

Összegzés

A Blitzwolf BW-VC1 72 000 Ft-ért vásárolható meg, amiben benne van az áfamentes szállítás is. A kopó tételeket tartalmazó csomag sem drága hozzá, mindössze 4100 Ft-ot kérnek érte. Kezdetben azt hittem, hogy zsákutca ez a modell, de olyan ütemben érkeztek hozzá a frissítések, hogy gyorsan feledtette velem a kezdeti sokkot. Szépen takarít, rengeteg funkciója van, szóval rendkívül jól testreszabható, a Kids mód pedig zseniális ötlet. Ha bármit lehetne változtatni rajta, akkor a felmosásért felelős egységet csapnám hozzá, ezzel válna kiváló vétellé a VC1. Így szimplán csak azoknak ajánlom, akik egy okos robotporszívót keresnek elérhető áron. A 40-50 000 Ft-os kategóriához képest ez már nem nagy lépés ráfordításban, de funkcióban sokkal többet nyújt.

Pro

 • LIDAR
 • Temérdek hasznos funkció az appon belül
 • Frissítési hajlandóság

Kontra

 • Siralmas szoftver a frissítések megérkezéséig
 • Néha még mindig eldobja a kapcsolatot
 • Nem tud felmosni

hirdetés