hirdetés

Oclean X Ultra S szónikus fogkefe teszt

Könyörtelenül pontozza a fogmosási technikádat

teszt
Oclean X Ultra S szónikus fogkefe teszt 1

Forrás: https://global.oclean.com/

írta: Raven96
2024-03-28

Az Oclean a szájhigiéniai eszközeiről ismert gyártó. Számos elektromos fogkefe, szájzuhany és sterilizáló is járt már nálunk a tesztasztalon, amelyekről itt olvashatsz bővebben. Az X Ultra S a legfrissebb szónikus fogkefe modelljük, ami teljesen új szintre emeli a fogmosást. OLED kijelzős, WiFi-s és Bluetooth-os, így segít javítani a pucolási technikádat, plusz vezeték nélkül tölthető. Nem egy olcsó termék, de az RKULTRA15  kuponkóddal most 43 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ra lefaraghatod az árát az Oclean hivatalos oldalán. Nézzük, mit tud ennyi pénzért cserébe!.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az Oclean X és X Pro tesztelése során csalódottak voltunk, hiszen nagyon rossz érintésérzékenységű kijelzőt kapott mindkettő. Az X Pro Elit esetében szerencsére ezt már megváltoztatták és az X10 is jól sikerült vezérlés szempontjából, tehát végre egy cég, ahol figyelnek a vásárlói visszajelzésekre, köszönjük szépen. Az X10 esetében még a BT-os dolgokat is kukázták, de az X Ultra S ezt valamiért újból megörökölte. Akkumulátora 1200 mAh-s, a cég saját fejlesztésű Maglev 3.0 motorja pedig háromszor erősebben tisztít az Oclean többi, hagyományos motorjához képest. 84 000 mozdulatot tesz meg percenként és

nagy piros pont jár neki azért, mert minden töltöttségi szinten ugyanazt az erőt hozza,

tehát, ha merül, akkor az nem a fogmosásod rovására megy, nem működik gyengébben a készülék. IPX7-es besorolású, így a nedvesség elleni védelem mértéke gyakorlatilag maximális, ami szép is lenne egy fogkefe esetében, ha nem így lenne.

Forrás: https://global.oclean.com/

Az Oclean X Ultra S kibontása olyan érzés volt, mint egy méregdrága okostelefoné. Mindkét színű modell súlyos, piros dobozban érkezett, amiben találsz egy gyors útmutatót az első lépésekhez, illetve egy hosszabb leírást, ezek alatt pedig a lényeget:

három darab különböző fogkefefejet, egy darab falra ragasztható, mágneses tartót, ugyanennyi töltőt, illetve egy szemüvegtokhoz hasonló műanyag dobozt, ami lényegében egy Type-C csatlakozóval ellátott, utazó tok.

A dizájn nagyon fancy, abszolút luxushatást kölcsönöz. Állítólag penészálló nano bevonatot kapott a gyártótól, de én még nem láttam bepenészedett elektromos fogkefét, tehát erre maximum az idő adhatna választ. Két színben kapható, fekete-szürke és pasztell zöld-babarózsaszín kivitelben, a második szín mindkettő esetében csak az utazótoknál jelenik meg. Vízzel érintkezve a bevonat csillog, de ezt lehetetlenség képpel szemléltetni, mert mire lőnék róla egyet, addigra a burkolat pikk-pakk letaszítja magáról a folyadékot.

Az Oclean X Ultra S vezeték nélkül tölthető, saját, 5 wattos darabjával, ami a tartója is egyben, mert ilyenkor ebbe kell beleállítani. Nem tetszett, hogy a fogkefe nem cuppan bele tökéletesen, sőt, elég sok mozgástere marad, így bármikor könnyedén kibillenhet.

A töltést lilás színnel jelzi a tartó, de a fogkefe kijelzőjén is látható az aktuális százalék. A termék egyik legfontosabb selling pointja ide kapcsolódik, ami a hosszú üzemidő. Nem sűrűn fogod látni a töltőjét, abban az esetben, ha inkább a falra ragasztható, mágneses verzióját használod, hiszen az Oclean közel 40 napot ígér egyetlen feltöltéssel, ami maximum 4,5 óra. Nincs 40 napom a tesztelésre, így erre megint csak az idő adhatna választ, de ez az állítás akkor valósulhat meg, ha 2 perces fogmosással számolsz naponta kétszer, mindezt a 3. fokozatú intenzitással.

hirdetés

Oclean X Ultra S szónikus fogkefe teszt – Kötelező és hasznos vagy felesleges luxus?

Az Oclean X Ultra S szónikus fogkefe a rövidebb és a hosszabb leírások nélkül is egyértelműen kezelhető, eléggé adja magát, melyik része mit csinál. A feje nem forgómozgást végez, hanem oldalirányút, az ilyen eszközök pedig a magas frekvencia miatt zümmögő hangot adnak ki, innen a szónikus elnevezés. Ennek ellenére ez a termék nagyon csendes, zajszintje 45 dB alatti. Ehhez képest az én drogériás Prokudentem olyan hangos, mint egy traktor.

0,96 colos érintőkijelzőjén az aktuális időjáráson felül mind az öt módot megjeleníti, amiből választhatsz: Sunrise Soothing, Sunset Clearout, Sensitive Gum Care, Whitening Polishing és Unlimited Clean. Ezek nagyjából a reggeli, az esti, a kímélő, a fehérítő és a sztenderd módot takarják.

Még el sem kezdtem használni a fogkefét, de sajnos már el is ment tőle a kedvem, alább szemléltetve képekkel, hogy miért.

Ötből két módot is rosszul mutat a kijelzője, amitől egyrészt elájul az OCD-m, másrészt szerintem egy ilyen luxushatást keltő, drága fogkefénél egy, sőt, két ilyen hiba nem fér bele. Ez lehet csak az én őrültségem és másokat nem zavar, de engem minden használat alkalmával bosszantott, sőt, azt a két programot kevesebbszer használtam (csak azért is). A mellékelt három fogkefefej is ezekhez a módokhoz passzol, hiszen az egyik kifejezetten az erős fehérítéshez, a másik az érzékeny fogínyhez, a harmadik pedig az általános tisztításhoz ajánlott, én az utóbbit csattintottam fel a helyére. A mágneses tartozékot jól gondold meg, hova ragasztod fel, mert bitang erős, le nem szeded.

A teljes személyre szabhatóság érdekében az Oclean Care+ applikációra lesz szükséged, ami először tetszett, de őszintén szólva nem tudom, hosszútávon mennyire nézegetném fogmosás közben (update: néhány nap után kiderült, hogy semennyire). Számos exkluzív módból lehet választani, amik annyira nem is exkluzívak, mert az 5 fő fogpucolási eljáráshoz kapcsolódnak. A sztenderdtől kezdve az extra erős fehérítőn át az érzékenyig bármi választható, de a legtöbbnek ugyanaz a lényege és időben is ugyanannyi, mindössze az elnevezése más.

Van néhány szélsőséges is, ez a kedvencem: „Travel: Applicable users: Suitable for people who travel a lot”. Tehát azoknak való, akik sokat utaznak, oké…

Én meg szeretek sütit sütni és bulizni járni, ezekhez nincs valami szisztéma? Szerencsére értelmes stratégiát is találni, például fogszabályzóhoz valót, amiért hálás lettem volna tíz évvel ezelőtt, hiszen tényleg extra kíméletesen tisztítja a fogakat. Saját programokat is létrehozhatsz, megválasztva az időt, az alap módot (tisztítás/fehérítés/masszázs) és a fogkefe erejét egy 1-32-ig tartó skálán, ami elég furcsa, mert szerintem 5 vagy 10 is elég lett volna.

Az applikáció szintén mutatja a fogkefe töltöttségét és azt is számolja, hány napja van használatban az adott fogkefefej. Az alkalmazás egyenesen átvisz a gyártó oldalára, ahol 20 eurónál kezdődik a legegyszerűbb fejből egy 4 darabos csomag, a legdrágább variáns 8 darabos csomagban pedig 45 eurónál ér véget, ami nem kevés egy magyar pénztárcát tekintve, de nem is sok annak fényében, hogy ezeket a fejeket nagyjából negyedévente ajánlott lecserélni a gyártó szerint. Nekem mondhatnak bármit, szerintem az a legbiztonságosabb higiénia szempontjából, ha ezek egy hónap után a kukában landolnak. Az app legérdekesebb része az egészség fül, ahol lóhere növényt formáló aktivitásmérőkkel fogsz találkozni. Ez olyasmi, mint egy okosórán a tevékenységgyűrűk, csak ez a fogmosás idejét és gyakoriságát számolja, valamint pontozza legfeljebb 100-ig.

Én legtöbbször 72 és 90 pont között kaptam, egyetlen egyszer sikerült a maximumot elérnem, szóval eléggé bosszantott, hogy az Oclean X Ultra S szerint még bőven van mit javítanom a pucolási technikámon.

Elég komoly statisztika tartozik hozzá, hiszen levezeti egy 3D-s, forgatható fogsormodellen, hogy melyek az elhanyagolt részek, milyen problémához vezetnek és mi a megoldás. Ezen felül a mosási erőt is szemlélteti és összefoglal mindenféle heti átlagot, amit, ha van kapacitásod folyamatosan követni, akkor abszolút van értelme ennek a fogkefének és tényleg jobb irányba változhat a szájhigiéniád. Ezt már csak magamból kiindulva is biztosan állítom, hiszen a sokadik rossz pontszám után elkezdett foglalkoztatni, hogy hol a hiba, hogyan mossam tökéletesen a fogaimat.

Az Oclean X Ultra S valós idejű AI hangvezérlésre is képes a rossz szokások levetkőzése érdekében, bár ez intelligens helyett inkább csak előre beprogramozott volt.

Körülbelül 25-30 másodpercenként rám szólt, hogy váltsak területet, illetve akkor is, amikor túl erősen nyomtam a fogaimra a fogkefét vagy túl gyorsan mostam őket vele.

Tetszett, hogy valaki figyeli ezt helyettem, mert nekem ez valahogy olyan program, hogy csak testben vagyok ott, lélekben nem igazán, teljesen máson gondolkodom és kikapcsol az agyam. Reggel még nem ébredtem fel hozzá eléggé, este meg már túl fáradt vagyok, tehát pont nem az időt méregetem, hogy az alsó, 11-es és 13-as nagyőrlőimet meddig mostam, bár kétlem, hogy ezt bárki is csinálná.

Az viszont megint csak nem tetszett, hogy a hangból ítélve egy körülbelül 8 éves, kínai kislány dirigál nekem, mit, hogy csináljak.

Plusz érdekesség, hogy az Oclean Care+ app összekapcsolható az iOS Egészség applikációjával, de a kettővel ezelőtti galériában láthatod, hogy nincs túl sok értelme, hiszen csak a naponta fogmosással töltött perceket jelzi. Soknak érzem, hogy egyszerre két helyen nézegessem ugyanazokat az adatokat, pedig megvilágosodtam, hogy lenne még mit fejlesztenem a fogmosási technikámon.

Összegzés

Bajban vagyok az összegzéssel, hiszen van olyan barátom, illetve azt a réteget is látom, akik ezt tökre élnék és a fogmosásukkal kapcsolatos statisztikát is figyelgetnék, – ha már amúgy is egész nap a telefonjukon és okosórájukon lógnak -, de én sajnos nem teljesen tartozom ebbe a körbe. Bár az őszintét megvallva, az Oclean X Ultra S annyira király, hogy szégyellem, de kéne. Vannak hibái, de néhanapján még az applikációra is ránéznék, mondjuk heti rendszerességgel, így ezt a fogkefét azoknak ajánlom, akik hasonlóan éreznek.

Az Oclean zseniális termékekkel rendelkezik, tehát ha ilyesmi fogkefére vágysz, csak például BT nélkül, akkor az X10-es modellt ajánlom tőlük. Ha még egyszerűbbet keresel, kijelző nélkül és nem zavar, hogy jóval kevesebb kiegészítőt kapsz hozzá, akkor az egyszerű, de nagyszerű Oclean Flow-t szeretni fogod. Az Oclean X Ultra S szónikus fogkefe most 43 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért rendelhető a hivatalos oldalról, az RKULTRA15  kuponkóddal. A szállítás ingyenes.

Pro

 • Luxushatást kelt a dizájn, a kijelző és a csomagolás által
 • Sok kiegészítővel érkezik
 • Rengeteg módból lehet választani és sajátot is létrehozhatsz
 • Hosszú üzemidő
 • Csendes, 45 dB alatti zajszint

Kontra

 • A kijelző nem hibátlan, ötből két módot rosszul mutat
 • Az Oclean Care+ hasznos, de hosszútávon too much
 • A hangvezérlés egy 8 éves, kínai kislányra emlékeztet

hirdetés