hirdetés

Xiaomi Oclean X szónikus fogkefe teszt

Túl a csúcson, lefele

teszt
Xiaomi Oclean X szónikus fogkefe teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-07-16

A Xiaomi Oclean X az új generációs szónikus fogkefe széria csúcsa. Applikáció vezérelt, fogmosást támogató funkciók, érintőképernyős kijelző, 20 napos üzemidő, indukciós töltés, mágneses tartó, vagyis nagyjából mindent felvonultat a gyártó, amit ebben a témában fel lehet. Meg is kell küzdenie a kegyeitekért, hiszen 20.000 Ft-ot kérnek a szájápoló kellékért, ami szerencsére pár nap alatt, vám- és áfamentesen megérkezik a csehországi EU raktárból.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A mágneses, USB-n tölthető „holdert” kétféleképpen is lehet használni. A hozzá tartozó platnit felragasztjuk a falra, majd levesszük róla a dokkolót, letesszük vízszintesen, majd beleállítjuk a fogkefét függőlegesen. Mivel csak a fogkefe alján vannak érzékelők, ezért csak így lehet tölteni. Ennek ellenére a dokkolót visszatehetjük a falra függőlegesen is, és beletehetjük a Xiaomi Oclean X-et, ilyenkor a fallal párhuzamosan megfogja a mágnes. Azt, hogy hova kell tennünk, egy pici, fehér alapon fehér jel – logikus, nem? – mutatja. Szerintem ennek a felhasználásnak nem sok értelme van, a töltéshez újra le kell pattintanunk a falról a tartót és beledugnunk az USB kábelt. Megpróbálták, nem jött össze, fancy, de nincs semmi értelme.

A termék minősége egyébként príma, mint minden Xiaomi fogkefe esetében, nem tudok egy rossz szót sem mondani rá. A gyártók még a motoron lévő tengely anyagával szoktak trükközni, de persze ezen a szinten ez fém és nem műanyag, elkopni nem nagyon fog. Azért van egy kis csavar a dologban, a mechanika dőlésszögét megváltoztatták, hogy a konkurens gyártók sörtéit ne tudjátok rátenni. A Lenovoét és a Segaoét is rápróbáltam, sajnos egyik sem nyert. Természetesen ez is IPX7 szabvány szerint vízálló, annyi nyál és fogkrém a világon nincs, amivel ezt ki tudnátok nyírni. Az üzemidő napi két fogmosással durván 20 nap körül alakul, amit természetesen befolyásol a beállított program hossza.

Xiaomi Oclean X szónikus fogkefe teszt 14

Xiaomi Oclean X: amikor elgurul a gyógyszer

A fenti sorokban már utaltam arra, hogy néha az egyszerűbb megoldások jobbak, az Oclean X töltője kapcsán is maximálisan ezt vallom. A dolgot viszont sikerült tetézni egy érintőképernyővel, amitől megmondom őszintén, majd megőrültem.

Normális esetben egyetlen gombbal lehet vezérelni egy szónikus fogkefét. Hosszan megnyomjátok, bekapcsol, megnyomjátok röviden, módot vált. Mindegyikben van 3-4 lehetőség – erősség, fehérítés, fogkő eltávolítás stb. –, amelyeket körbe cirkuláltathattok és nagyjából ennyi. Pofonegyszerű, ráadásul ezt még segíti az is, hogy világító piktogramokkal mindig mutatják a fogkefék, éppen melyik módban vagytok.

Nem így a Xiaomi Oclean X, aminél a mérnökök azt az okosságot találták ki, hogy beépítenek egy tapizható megjelenítőt oda, ahol elég lenne egy gomb is. Az érzékenységre inkább az érzéketlenség szót kellene használnom, szerintem borzalmas használni. Egy kínszenvedés például a megfelelő helyre lapozni a rezgéserőt, sokkal egyszerűbb lenne egy gombbal átnyomkodni. Érdekes, ámbátor merőben lényegtelen dolgokat is észrevehettek a kijelzőn, az időt, a dátumot és a napszakot, de szerintem ezeket senki nem egy fogkefétől várja el.

Ennél sokkal hasznosabb a rezgéserő, a működési mód és az időtartam kijelzése, de ami igazán hasznos, az a bekapcsolás utáni „mosás program”. Ilyenkor a kijelző átvált mozgásfigyelésre a beépített giroszkóp segítségével, és ellenőrzi, jól használjuk-e a fejet. Ez tényleg egy viszonylag egyedi funkció, bár például a fele ennyibe kerülő Lenovo Lemei is hasonlóra képes. A kijelzőn négyfelé osztva láthatjuk, hogy az egyes fogterületeinket mennyire fedtük le, illetve fogmosásotok végeredményét egy százas skálán is kiértékeli. Szerintem a maximum értéket nem különösebben nehéz elérni, csak állítsátok be két és fél percre a programot, és legyetek alaposak.

A fentieket természetesen az Oclean alkalmazásból is menedzselhetitek. Mindenfélét beállítgathattok, profilok alapján újraszabhatjátok a rezgés erősségét – egy harminckét fokozatú skálán -, az időtartamot, és ezeket fel is tölthetitek a fogkefétekre. Ezenkívül van még néhány elég érdekes funkció, ami csak a felsőkategória része, de itt természetesen ezek is megtalálhatóak:

 • nyomásérzékelés és riasztás
 • időszinkronizálás és programfrissítés
 • a túl rövid mosási programok elvetése (15 mp alatti időtartamnál)
 • az adatok internetes megosztása
 • fogmosási előzmények és statisztika
 • akkumulátortöltöttség jelzése

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Én gyakorlatilag végig az alkalmazást használtam az érintőkijelző helyett, tökéletesen működik, tényleg szétparaméterezhetjük az egészet és sokkal egyértelműbb, mint a béna menü a kijelzőn. A Xiaomi Oclean X természetesen kivételesen jól tisztít, ami figyelembe véve a magas fogorvosi költségeket – pl. egy mikroszkopikus kofferdamos gyökérkezelés 150.000 Ft, de egy tömés is 15 körül van – kifejezetten jó hír.

Összegzés

A Xiaomi Oclean X legnagyobb baja, hogy béna az érintőképernyője, pedig az ember kényszeresen ezt használná. Ha hajlandóak vagyunk erről lemondani és átállni az applikációra, akkor egy kifejezetten jó eszközt kapunk. A töltője érdekes szerzet, egy jó ötletet nagyon furán kiviteleztek, ami a gyakorlatban inkább nem praktikus, mint igen.

Sajnos az üzemeltetése – értsd, a fogkefe fejek – elég borsos áron kaphatóak, tehát jó eséllyel nagyjából egy ugyanilyen tudású Xiaomi eszközt megkaphatunk más néven, olcsóbban, ráadásul tesztet is írtunk róla. Akinek viszont a csúcs kell, 20.000 Ft-ért hazaviheti a Xiaomi Oclean X-et, és még így is biztosan jobban jár vele, mint a tízszer drágább fogorvosi kezeléssel.

Pro

 • Kiváló minőség
 • Viszonylag hosszú üzemidő
 • Előredefiniált mosási profilok fogaitok állapota szerint
 • A fogmosás ellenőrző funkció kifejezetten hasznos

Kontra

 • Se utazó tartó, se pótfejek az alap csomagban
 • A képernyő érzékenysége vetekszik egy döglött lóéval
 • A mágneses tartó látványosabb, mint amilyen hasznos

hirdetés