hirdetés

Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt

Hallgattak a jó szóra

teszt
Xiaomi Oclean X Pro Elite fogkefe teszt 1
írta: Don Kartács
2021-06-25

Menetrendszerűen megérkezett az új Oclean csúcsfogkefe, amit 2021-ben X Elite Próra kereszteltek el. Végre egy használható érintőkijelzőt kapott, szabadon állítható az ereje, képes a fogat fehéríteni, vezeték nélkül tölthető és fejeket és tokot tartalmazó egységcsomagban is kapható. Az előbbi kiegészítőket is beleszámolva az árba, a GWTR raktárból a BGHU0601 kuponkóddal elérhető 15 500 Ft-os ár nem is tűnik annyira húzósnak egy prémium fogkeféért. Az EU Priority Line szállításért viszont további 1200 Ft-os kérnek, ami mellé köthető vámbiztosítás, ami téríti az ilyen jellegű költségeket, ha a fogkefét július 1 előtt rendelnétek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A beltartalom elsőre szegényes lehet, de ti NE a nálam járt verziót vegyétek, hanem a fullosat, főleg azért, mert ugyanannyiba kerül. Abban van +2 db kiegészítő DuPont fej és hordtok is, sőt, érdemes egyből nézni hozzá a pótfejeket, nehogy később meglepetés érjen benneteket a hiánya. A nálam járt alapdobozban csak a fogkefe van egy fejjel, a leírás és a töltőállomás, ami egy vezetéknélküli töltőpad és egy USB-A kábel szerelemgyereke, de az eszköz bármilyen másik vezetéknélküli megoldással is működik. Van még egy az egyik oldalán ragasztós, a másikon pedig mágneses tartó is, amivel az eszközt a falra lehet rögzíteni. Elsőre ez jól hangzik, másodjára kevésbé, ugyanis azt eredményezi, hogy a fogkrémes lé a gravitáció hatására lefele folyik, majd kis tócsában összegyűlik a földön. Vagyis jobb a pohárba állítós módszer, van, amin nem érdemes változtatni.

Érdemes még kitérni a motor tengelyére,

ezen a szinten már csak fémet gyártanak, viszont van egy kis bevágás a végén, ami miatt nem minden fogkefe fej jó rá. Szóval érdemes előkészülni, egyrészt, venni több fejet – bár körbenéztem, és jelenleg sok helyen kapható -, másrészt pedig keresni az alternatívákat, hátha van olcsóbb, mint a gyári 1500 Ft-os végek. Rápróbáltam a Lenovo Lemei fogkefémen lévő Digoo YS11-et – mert már itt is helyettesítettem a gyáriakat -, és azzal is működött, pedig elvileg más a tengely, de azért 3 éve mindig meg tudtam oldani valahogy. Szóval lehet próbálkozni, de sajnos a tuti megoldást én sem tudom.

Oclean X Pro Elite – Okos, de ismert funkciók

Az Oclean X Pro Elite tulajdonképpen mindent tud, amit az előmodellek is, sőt egy picit többet is. Mivel ez egy szónikus fogkefe, iszonyatosan gyorsan, percenként 42 000-et rezegve tisztít, ami nagyjából olyan simaságot eredményez, mintha a fogorvostól jöttetek volna ki, és ő végeztt volna el valamilyen hasonló kezelést. De ez ma már alap, szóval nem is magyarázom túl, az viszont, hogy egy appban és egy érintőkijelzőn is mindent be lehet állítani, az azért még manapság sem általános.

Az erősséget egy 32 lépcsős skálán kalibrálhatjátok,

4 különböző móddal – érzékeny, normál tisztítás, masszázs és fehérítés – kombinálhatjátok, vagyis elég nagy a variációk száma. Ez többek között azért is jó, mert gyengére állítva nem vérzik tőle az ínyetek – nekem a hagyományos megoldással igen -, míg erősebbre kalibrálva lehet használni fehérítésre is, bár bevallom, nem használtam 30 napig, amit a cég ajánl ennek a kivitelezéséhez. De a lényeg az, hogy a lehetőség adott rá, sőt egyedi fogmosási szekvenciákat is fel lehet venni az Oclean app segítségével.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Természetesen, mint minden ilyen fogkefén, ezen is lehet állítani a fogmosások hosszát, a 30 másodperces oldalváltásokhoz tartozó pillanatnyi megállásokat, meg még száz másik dolgot, mindezt az érintőképernyőn, aminek az érzékenysége 2 nagyságrenddel javult az előmodellekhez képest. Tökéletesen használható, a mobiltelefonok logikáját követi, körkörösen lehet lapozni a funkciók között, míg az egyetlen gombbal fixálni az adott beállítást. Jól működik, nagyon logikus, szerettem.

Két dolog viszont még mindig nem tökéletes.

Egyik az automatikus kijelző felélesztés, ami pont úgy kéne, hogy működjön, mint az okosórák csuklómozgására bekapcsoló panelek. Felemelitek és a mozgásra aktívvá válik, ami igaz is, csak egy picit lassan és hektikusan. Nagyjából 30 másodperc után pedig automatikusan kikapcsolja magát, ami nagyon energiatakarékos, össze is jön a 35 napos üzemidő, napi két fogmosással. Feltölteni 3,5 óra alatt lehet, amit valamiért gyorstöltésnek hív a cég, de azt gondolom, hogy ennél hosszabb az éjszaka, így kb. mindegy, hogy ténylegesen mennyi a töltési idő, közben úgyis aludni fogtok.

A másik ami nem annyira tetszett, az a a fogmosás hatékonyságának kijelzése,

amit egy stilizált szájüreg négyfelé osztott ábráján követhettek nyomon. Ami elméletben segít a fogak hatékonyabb pucolásában, csak ha nem ti vagytok Nyulányka A Hihetetlen Családból, akkor az tuti, hogy a kezetek pont ki fogja takarni a kijelzőt. Szerencsére az appban vissza lehet nézni az adott fogmosásokhoz tartozó pontszámokat, ami egyébként nagyon motiváló, hiszen folyamatosan próbáltam javítani a hatékonyságon és a lefedettségen. Gyerekek esetében pl. simán el tudom képzelni, hogy versenyezzenek a szülőkkel, így motiválva őket a fogmosásra, de azért a gyakorlati megvalósítás még nem nevezhető csillagos ötösnek.

És ha már annyit emlegettem az applikációt, át is térek rá, hiszen az Oclean progija kb. 2 éve ugyanazt tudja.

Ezzel nincs is baj, de azért azt nem mondanám, hogy hatalmas fejlesztéseket eszközöltek ezzel kapcsolatban. Viszont semmi nem jutott eszembe, ami hiányozna belőle, tényleg mindent tud amit kell. Beállíthattok egyedi profilokat a fogmosáshoz, kezeli, ha sok teát vagy kávét isztok, ha dohányoztok, ha valamilyen elváltozástól – ki- vagy befele forduló fogak – szenvedtek, ezekre is ad javaslatokat a fogmosás intenzitása és a módja kapcsán. Elég kiterjedt statisztikát nézhettek vissza a fogmosások számáról és hatékonyságáról, mindezeket napokra vagy akár hetekre lebontva. A 15 másodpercnél rövidebb mosásokat – pl. véletlen elindítások – el lehet dobni, így az nem zavar bele a statisztikába.

Képes a firmware-t gombnyomásra frissíteni,

aminek az értelme az, hogy ezzel új funkciók kerülhetnek be a szoftverbe. Ilyen például a túlzott nyomás elleni védelem, ami meggátolja, hogy megsértsétek a fogzománcotokat, és még sorolhatnám. A „custom” fogmosásokat fel tudja tölteni a fogkefére, így tényleg nagyon egyedivé lehet tenni az élményt, például a hagyományos 2 perces tisztítás után beiktathattok egy rövidebb fehérítő részt, és még sorolhatnám. Egyetlen hibácskát tudok említeni, hogy valós időben nem mutatja a mosáshoz tartozó adatokat, pedig akkor menet közben is lehetne javítani a hatékonyságon, vagy on-line, nem pedig utólag jelezhetné a holttereket – amiket egyébként giroszkópokkal figyel -, ahol még korábban nem jártatok a sörtével.

Végül pedig egy gondolat erejéig kitérnék a magas árra. A 15 500 Ft-ból simán le lehet vonni az 1-2000 Ft-os tokot és a 2 db pótfejet, ami további 2-3000 Ft, akkor máris csak 10 000-be kerül maga a fogkefe. Azt is figyelembe véve, hogy egy sima fogászati vizsgálat 15-20 000 Ft-ba kerül, és ebben nincs benne semmiféle spéci „fúrás, faragás”, akkor ez nem is tűnik soknak. Egyszer kell csak megvenni, és utána jó eséllyel az alapos fogmosás a többszörösét spórolja meg majd abból a költségből, amit nem kell fogászati beavatkozásokra elköltenetek.

Összegzés

Végre egy jó Oclean termék az X Pro Elite személyében. A korábbi modellek két méregfogát – a rossz kijelző és a kevés kiegészítő – sikeresen kihúzták, így egy elég fullos, és nem is túl drága terméket sikerült összehozni. Vannak nagyon jópofa dolgai, pl. a mozgatásra feléledés, a sokrétű applikáció, a fogvédő funkció, végre jól be lehet állítani az érintőkijelzőről is, és adnak a fullosabb csomagban hordtokot és pótfejeket is.

A GWTR raktárból a BGHU0601 kuponkóddal 15 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ami a tudásához képest meglepően alacsony, és elég sok kiegészítő is jár hozzá, hogy ez elfogadható legyen. Ha esetleg elfogyna, a BGHU0601 kuponkóddal is próbálkozhattok, a CN raktárat kiválasztva. Az EU Priority Line szállításért viszont további 1200 Ft-ot kérnek, ami mellé köthető vámbiztosítás, ami téríti az ilyen jellegű költségeket, ha a fogkefét július 1 előtt rendelnétek.

Pro

 • Jó anyaghasználat, kellemes dizájn
 • Az érdesített felület miatt nem csúszik
 • Sokrétű funkcionalitás
 • Van olyan kiszerelés, amiben 2 pótfej és 1 hordtok is szerepel
 • Végre használható az érintőkijelző

Kontra

 • A szoftveren sok fejlesztés nem történt
 • A pótfejek elég drágák

hirdetés