hirdetés

Oclean X10 elektromos fogkefe teszt

Okos, hasznos újítások

teszt
Oclean X10 elektromos fogkefe teszt 1

Forrás: Oclean

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-04-05

Az Oclean a Xiaomi érdekkörébe tartozó csúcsgyártó, ami leginkább szájhigiéniai eszközökről lehet ismert. Az X10 az új modelljük, ami tulajdonképpen egyfajta koronaékszere is a cégnek. OLED kijelzős, nagyon szépen tisztít, pofonegyszerű használni, halk, Type-C porton keresztül etethető, és 60 napot is kibír egy feltöltéssel. Az ára 33 000 Ft, a fogkefe ingyenes szállítással, és természetesen áfa- és vámmentesen érkezik Kínából.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szemből nézve egy OLED kijelző trónol az elején, itt jeleníti meg az aktuális funkciókat a fogkefe,

felette egy jól elkülönülő vezérlőgombbal lehet a szerkezetet bekapcsolni. A trükk az, hogy a korábbi modellek esetében a kijelzőt kellett tapizni, most azonban a fekete alapon fekete, diszkréten megbújó nyomógombokkal kell állítgatni mindent, ami egyrészt jól néz ki, másrészt 100%-ban működik, még akkor is ha vizes a kezetek. Ez ergonómiailag úgy ahogy van, tökéletes, és ha csak magatoktól nyomkodjátok a leírás elolvasása nélkül, akkor is rá fogtok jönni, mi mit csinál.

A felső gomb megnyomására bekapcsol a fogkefe és megjeleníti az aktuális működési állapotot és annak erejét ,ennél egyébként még okosabb, felemelésre is feléled egy giroszkóp segítségével. Az alsó nyomkódó felső részével a funkciókat – érzékeny, polirozás, tisztítás, fehérítés, masszázs – cirkuláltathatjátok, az alsó résszel pedig az erősséget szabályozhatjátok 5 lépésben. Ez utóbbi szintén egyszerűsítés, és ennek nagyon örülök, korábban nagyjából 30 fokozatban lehetett ezt állítani, de minek? Ki lapoz el a 18-as erősséghez, ami egyébként ugyanaz, mint itt a hármas, csak sokkal több a lépésköz. Ha nem babráljátok az X10-et akkor magától kikapcsol 30 másodperc után, így spórol az energiával, okosan kitalálták ezt a rendszert, kérem szépen.

A gomb megnyomásával lehet indítani a tisztítási folyamatot, újabb megnyomásra pedig megáll a fogkefe, de nem felejti el, hogy az adott, 4×30 másodperces szekvenciában hol tartott. És ez a nagy okosság ebben a fogkefében, ezt a korábbiak ugyanis nem tudták. Mire jó ez? Először is, ha nem találjátok el az erősséget, menet közben is tudtok rajta állítani, de ugyanez igaz a működési módra is. A másik, hogy álló fej mellett van idő rápillantani a kijelzőre – és nem kell előszenvedni a telefonotokat, mint a BT modulos variánsoknál, hogy egyrészt mennyi idő van hátra – mosás közben folyamatosan számol vissza -, illetve, hogy melyik fogterület maradt ki a tisztításból. Ez ráadásul a tükörből is látszik valamennyire, tök könnyű megszokni és használni. A fogmosási szekvencia végén pedig kaptok egy emojit, hogy akkor most faszagyerekek voltatok-e, vagy azért még lenne mit javítani a pucolási technikátokon. Ez egyébként a gyerekeket is motiválja, szóval miért ne, ha már ez a trend.

Forrás: Oclean

Ami a kinézetét illeti, vitatkoztunk, hogy ez jól néz ki vagy pedig zavaros.

Szerintem mindkettő egyszerre, modern, tetszetős, jók az anyagok, de hogy mit ad ki a dizájn, azt azért nem tudom megmondani, más márkák ezt valahogy jobban csinálják. Ami viszont nagyon tetszett, hogy amikor a kézbevételre feléled a fogkefe, akkor megjelenik egy világító Oclean felirat és logó az alján, ami engem a Ford Mustang ajtónyitásra vadlovakat földre vetítő funkciójára emlékzetet. Igazából „paraszt”, de megvesz kilóra. A töltésért az alján elhelyezkedő Type-C port felel, egy kis kupakot kell leemelni – amit érdemes visszarakni, hogy meglegyen az IPX7 védelem – és ide dugni a kábelt, ami egy feltöltéssel 60 napnyi üzemidőt eredményez, a folyamat pedig 3,5 órán át tart.

A legnagyobb sirámom az egyébként az X10 kapcsán, hogy nem igazán tetszik a doboz beltartalma.

Amit elvárnék egy alapcsomagtól: hordtok – nincsen -, sok fej – 1 db van, az is rámegy a fogkefére – töltőkábel, ha spéci – ez van benne, de hát Type-C-je mindenkinek van -, és ennyi. Adnak hozzá egy mágneses tartót is, ami jó ötlet lenne, de szerintem felesleges. Egyrészt berakjátok a fogmosó pohárba, másrészt meg innen sokkal könnyeb leverni, hiszen a falra van ragasztva, és úgy fogja a fogkefét a mágnes, szóval olyan nagyon sok értelmét nem látom.

Forrás: Oclean

Ami a fogtisztítási képességeket illeti, azok igencsak rendben vannak.

Tipikusan ez a „most jöttem ki a fogorvostól” érzés, teljesen leszedi a lepedéket, de nyilván ehhez az is kell, hogy alaposan, több területre kiterjedően mossatok fogat. Jó a fej is – a szokásos Oclean vég, amit a többi termékük is használ -, amit adnak hozzá, természetesen Dupont sörtés, mint mindegyik komolyabb darab. Ami még feltűnt, hogy csendes, elhiszem ezt a kevesebb, mint 45 dB adatot, egyáltalán nem kellemetlen hallgatni és használni.

Összegzés

Nagyon tetszett az Oclean X10, két dolog van, ami nem jön be: a kevés kiegészítő és az ára. Előbbit némi plusz pénz elköltésével lehet orvosolni – van pótfej és hordtok is a cég oldalán – a 33 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os összeget már nehezebb megemészetni. Aztán megnéztem, mennyibe kerülnek a Philipsek, és hát 10-től 210 000 Ft-ig mindenféle van, és akkor az Oral B-ről már nem is beszélek. Szóval a nyugati márkák darabjai sem olcsóbbak, sőt.

Ezért az árért pedig kaptok egy nagyon jó, halk, kiválóan tisztító, 3 színben elérhető fogkefét, ami remek minőségű. Az üzemideje 60 nap, ami remek, és végre a vezérlés és a visszajelzés is olyan, mint amilyennek lennie kell. Nyilván, a hazai fizetési viszonyok között erősnek tűnik a 33 000 forintos ár, de a konkurensek sem olcsóbbak. A fogkefe ingyenes szállítás mellett, és természetesen áfa- és vámmentesen érkezik Kínából.

Pro

 • Jó minőség, érdekes dizájn
 • Nagyon jó kezelés
 • Kiválóan eltávolítja a lepedéket
 • Nem kell bekapcsolni, kézbevételre feléled
 • Type-C alapú töltés, nincs spéci töltőkábel
 • Hosszú üzemidő
 • Jópofa, végre értelmesen használható kijelző
 • Csendes

Kontra

 • Kevés kiegészítő
 • Drága

hirdetés