hirdetés

Xiaomi Oclean X Pro elektromos fogkefe teszt

Hol vannak a fejlesztések?

teszt
Xiaomi Oclean X Pro elektromos fogkefe teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-27

Az Oclean fogkefék legújabb darabja az X Pro, amit Indiegogo kampány keretében grundolt össze a cég. Elég durva pénzmennyiség – majdnem 4 millió dollár – gyűlt össze a finanszírozására, mivel az alkotók nem ígértek kevesebbet, mint a „vak fogmosási zónák” problémájának megszüntetését, app alapú beállíthatóságot vagy az érintőképernyő alapú vezérlést. Az ilyen újdonságokért persze nem kevés pénzt kérnek, 21 300 Ft-ba kerül a készülék, még szerencse, hogy lehet kérni EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 7

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az anyaghasználat jó, de ez egy 20 000 Ft fölötti fogkefénél el is várható, főleg, hogy ez már a Philips és az Oral B játszótere. A kiegészítők tárháza viszont szánalmasan szűk: 1 db Dupont fejet kaptok hozzá, na meg egy USB kábelt a töltéshez. Még szerencse, hogy a Gearbest van annyira jó fej, hogy ingyen ad mellé egy hordtokot, de azért örültem volna még néhány sörtének, hiszen a legtöbb gyártó ezt tripla kiszerelésben csomagolja a fogkefe mellé. A motor tengelyének anyaga itt már fém, így elkopni nem fog, a lapolásnak viszont érdemes utánaolvasni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy más gyártók fejeit is rá lehet húzni. Jó eséllyel az X és a Z1 modellek kiegészítői ehhez is jók, 3000 Ft 2 db sörte, ami azért nem annyira olcsó.

 

Xiaomi Oclean X Pro – Mi egy profi ismertetőjegye?

Hosszan lehetne regélni a műszaki paraméterekről, a percenkénti 42 000 rezgésről, a 4 működési módról, a 20 különböző erőszintről, ami a fogkefét jellemzi, de igazából itt maga a technológia a lényeg. A szónikus fogkefék ismérve, hogy rendkívül jól tisztítanak, olyan tiszta és egyenletes lesz a fogatok felülete, mintha a fogorvostól jöttetek volna ki. Két éve használok ilyen terméket, ha meg tudjátok szokni a minimális csikizést, amit a fogkefék okoznak – ez egyébként pár nap alatt elmúlik – akkor nehéz a használata ellen ész érveket felhozni.

Az ellen viszont már lehet, hogy a kezelést fölöslegesen elbonyolító érintőkijelző beépítésére tényleg szükség volt-e. Pont ugyanazt a darabot kapta meg, amit az Oclean X, amitől már egy éve is majdnem kifejeltem a falat, és a helyzet semmit nem változott. A döglött macska reakciójának sebességével működő panelt igazi kín használni, egyszerűen nem lehet rajta értelmesen lapozni a menüt. Pedig elvileg innen lehetne álltani a rezgés erejét, a működési módokat, illetve még egy-két lényegtelen adatot is mutat – pl. a napszakot meg az időjárást, ha valamilyen oknál fogva képtelenek lennétek kinézni az ablakon -, még az a szerencse, hogy minden ilyen dolog az Oclean appból is állítható.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Hasznos funkció lenne a fogmosás hatékonyságának kijelzése, amit egy stilizált szájüreg négyfelé osztott ábráján követhettek nyomon.

Így elméletben a fogak pucolása közelít majd a tökéleteshez, a gyakorlatban viszont nem árt, ha valaki képzett jógaoktató esetleg rúdtáncos, mert ahhoz igen hajlékonynak kell lenni, hogy az adatokat megjelenítő mini kijelző bármilyen szögből megfelelően látható legyen. Kivehetitek a szátokból is a fogkefét, igaz ekkor telibe vágja a fürdőszoba tükröt dzsuvával, ami annyira nem szerencsés. Az applikáció természetesen mindent képes visszajelezni, KIVÉVE ezt az egyetlen egy dolgot.

Az Oclean app valójában pont azt a kínlódást váltaná ki, amit feljebb olvashattatok. Innen szinte minden beállítható, van egy csomó előre definiált profil, attól függően, hogy a fogaitok milyen negatív dolognak – dohányzás, kávé, tea stb. – voltak kitéve vagy, hogy milyen disztorzió látható rajtuk. Az egyik legjobb dolog az erősség állítása, amit én már az elődmodellnél is igencsak levittem, ugyanis az 1-től 32-ig tartó skála nagyjából alsó 10 fokozata az, ami nem szedi szét az arcomat.

A felső fokozatok kifejezetten brutálisak, igaz én kizárólag szenzitív módban vagy fejjel mosok fogat, itt pedig az alap sörte érzésre közepes keménységű. De értem miért van szükség arra, hogy valaki a durvább fokozatban tolja, így jó, hogy az is van.

 

A másik igencsak rendben lévő dolog, az appban lévő statisztika visszanézhetősége és a pontozás, amivel motiválja az alkalmazás a felhasználót a hatékonyabb „munkavégzésre”. A 15 másodpercnél rövidebb mosásokat el lehet dobni, így nem kuszálja össze a statokat. A számolgatás alapja egy giroszenzor, ami a nyélben helyezkedik el és elvileg a kéztartásotokból kitalálja a tutit. Nekem egy kis odafigyeléssel sikerült is feljebb tornásznom a pontszámokat, szóval tényleg motiváló a használat. Van egy két fancy de totálisan fölösleges funkció, mint a háttérkép kicserélése, ennél sokkal jobban fájt, hogy miért nem képes real-time mutatni az adatokat? Végre nem kellene a mini kijelzőt bámulni a nyélen, de nem, csak a fogmosási szeánsz végeztével lehet szinkronizálni. Ez eléggé logikátlan és már az elődmodellnél is így volt, itt nem érhető tetten fejlődés.

Ami a tisztítási képességeket illeti, arról még mindig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Remek a fogmosás utáni érzet, nagyon hatékonyan tisztít az Oclean X Pro is, de ez minden szónikus fogkefére igaz, nem is vennék már másmilyet. A négy funkció – tisztítás, fehérítés, masszázs, érzékeny fogakhoz – közül leginkább az utóbbit használtam, de szerintem ízlés dolga, hogy kinek melyik jön be. Egy dolgot viszont nagyon hiányoltam: a túlzott rányomás elleni védelmet. A fogzománc ugyanis nem az a dolog, amit vissza tudtok növeszteni vagy bármilyen módon pótolni, szóval egy Pro-nak hívott fogkefe igazán tudhatná ezt a funkciót. Főleg ha a fogorvosi költségekre gondoltok: tömés 15 000 Ft, gyökérkezelés meg ennek a sokszorosa. Az üzemideje viszont rendben van, 2 órányi töltésért 30 napnyi üzemidőt kaptok, így az üzemeltetése nem tűnik nagy tehernek.

Összegzés

Nem igazán jöttem rá, hogy az Oclean X Pro mitől lett jobb, mint az Oclean X. Kb. ugyanazt tudja, amit az elődmodell, és az a legnagyobb baj, hogy pont ugyanazokkal a hibákkal is rendelkezik. Az egyik ilyen, hogy drágák hozzá a fejek. A másik az érzéketlen érintőkijelző, ilyen rosszal rég találkoztam. Az app szinkronizálhatna real-time is, tehát elég sok mindent lehet felhozni ellene. A legnagyobb baj – vagy éppen szerencse – hogy létezik egy olcsóbb és jobb fogkefe, az Oclean Z1, ami szintén app alapú és a fogzománc védő funkciója kifejezetten hasznos.

Természetesen az Oclean X Pro is kiválóan tisztít, jó minőségű, hosszú az üzemideje és az appban elég sokrétűen személyre lehet szabni a profilokat, nem beszélve a fogmosási statisztikákról, amik segítenek a hatékonyabb fogápolásban. A gond az ára, 21 330 Ft-ért szerintem ezek a hibák nehezen férnek bele. Persze ezt a szintet egy Philips itthon 30 000 körül hozza, de minek bármelyikkel bajlódni, mikor itt az Oclean Z1 13 000 Ft-ért, én tuti arra repülnék rá, főleg hogy elérhető áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással.

Pro

 • Jó minőség
 • Rengeteg funkció
 • Hosszú üzemidő
 • Rendkívül jó tisztítási képesség
 • Tényleg segít az alaposabb fogmosásban

Kontra

 • Drága
 • Borzalmas érintőképernyő
 • Nem lehet fogmosás közben látni a kijelzőt
 • Az app nem tudja a real-time adatszinkront
 • Egyetlen fej az alapcsomagban

hirdetés