hirdetés

Mecool K7 TV box teszt

Tehergonómia

teszt
Mecool K7 TV box teszt 1
írta: Don Kartács
2020-01-17

A Mecool TV boxait szoktuk szeretni, mert általában jól összerakott, Android TV-vel felvértezett, hangalapú keresést is magában foglaló rendszereket tesznek az asztalra. A K7 ennél is többet ígér, DVB-T tunert tartalmaz, vagyis befoghatjátok vele a földi digitális adásokat. A hardver is eléggé brutális lett, de az ára is: 45 500 Ft-ot kérnek érte, érdemes az EU Prirority Line áfa- és vámmentes szállítással rendelni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 7

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A fentiekhez társul az erős hardver, ami a Beelink GT King szériával vetekszik, bár abban az S905x2 processzornál újabb dolgozik, de azért ez sem rossz. 4 GB RAM és 64 GB ROM pedig elég szinte mindenre, bár ekkora háttértárnak azért vannak korlátai: 57 GB-ot hagy meg az Android rendszer a filmeknek, így jöhetnek majd a külső adattárolók. És itt jön az első probléma, hiszen csak két USB port van az eszközön. Számoljatok velem együtt: egér, billentyűzet, külső merevlemez, ez bizony három, nem jön ki a matek.

WiFi fronton viszont erős a Mecool K7, duális ac szabvány szerint kommunikál, és jó gyors is az átvitel. Ami viszont nem ennyire rózsás, az a hardvereket összefogó tokozás. 45 000 Ft-ért ez az anyagminőség szerintem gyenge, teljesen átlagos műanyag, semmi szilikon borítás, de prémium hatást keltő fém felületeket sem fogtok találni, a Zidoo Z9S kenterbe veri a K7-et.

 

Mecool K7 TV box – Irdatlanul fel tud idegesíteni

A helyzet az, hogy a fentiek alapján a Mecool K7 egy tök jó termék is lehetne, ha képesek lettek volna az alkotók ráheftölni egy megfelelő szoftvert. Az alapok itt is rendben vannak, Android 9 Pie fut rajta, amiből akár egy jó Android TV is lehetett volna, vagy meghagyták volna gyári állapotában. Ez azonban nem lett volna célravezető, hiszen egy csomó mobilos funkció nem működik egy TV boxon. A Mecool azonban az M8S-nél jól bevált rendszer helyett egy mixet csinált, egy kezelhetetlen felületet ráhúztak egy stock Droidra, és ez az, amit nem kellett volna elkövetni.

Már a beüzemelés is nehezemre esett, olyan rabiátus módon tekintettem az eszközre, hogy nem sok híja volt, hogy ez a teszt nem születik meg. Gondolkodtam rajta, hogy a fiókban lévő vízpumpa fogót “F” erővel nekiba**om a szerkezetnek, ezzel lezárva a történetet. Ennek oka az, hogy még egy WiFi jelszó beírása is nehézségekbe ütközik, ha nem tudjátok, mit kell vele csinálni. De nektek, kedves olvasók, elmondom a trükköt: NE dugjatok rá billentyűzetet, amíg be nem állítjátok a vezetéknélüli kapcsolatot, ugyanis ha a TV box klaviatúrát érzékel, nem jeleníti meg virtuális keyboardot. A fizikain pedig nem érzékeli az entert, így soha az életben nem fogjátok tudni beírni a jelszót, sakk-matt.

Ezen a hibán 2 órán át rágódtam, nem túl nagy lelkesedéssel. Utána már csak a kezelőfelület felfedezése volt hátra, ami viszont egyáltalán nem rossz, elég jól be lehet állítani rajta az applikációkat, van egy csomó előretelepített okosság – Netflix, Chrome, Google Play stb. – viszont érdekes módon a böngészést nem éreztem a hardverhez képest gyorsnak. Nem rossz, de azért annyira nem is pörgős.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A különböző streaming szolgáltatók appjai – Netflix, HBO Go, Amazon Prime, UPC Horizon – mind szépen feltelepültek, a Kodi pedig alapból fent van „TV Center” néven, ami gyakorlatilag megegyezik az eredetivel. Az, hogy milyen felbontásban képes az eszköz a streaming szolgáltatók videóit lejátszani, azt a DRM Info programmal tudjátok megnézni. Minél kisebb level számot láttok a „Security level” sorban, annál jobb, vagyis a K7 L3 értéke annyira nem tuti. Bár Miracastot és Chromecastot nem találtam, de az Apple féle Airplay működik a netes videók szerint.

A távirányító jónak néz ki, de nem az. Az egyik a repülő egér használhatatlansága, ami csigalassúsággal mozog a kijelzőn, ritka idegesítő. A másik, hogy nincs hang alapú keresés – ebből is látszik, ez a rendszer nem Android TV -, de még a virtuális billentyűzetet sem lehet vele előcsalni.

Aztán miért nincs egy gomb a virtuális billentyűzetre? Ez idegesített a legjobban. A DVB-T dolgokra viszont nem rossz, látszik, hogy erre hegyezték ki az egészet. Különböző színekkel jelölik az eltérő funkciókat, viszonylag könnyű eligazodni közöttük.

És ha már DVB-T, ennek lényege, hogy a földi digitális adókat foghatjátok be vele, bár szerintem ez ma már nem akkora előny. Egyrészt a neten is mindenféle streaming szolgáltatást lehet nézni, másrészt ahol van kábel TV, ott ez a probléma alapból megoldott. Nyilván a balatoni nyaralóban meg a telken nem lesz ilyen, én oda tudom elképzelni a szerkezetet. Ha van egy fölös antennátok és nem akartok előfizetni a csatornákra, akkor még mindig itt az ingyenes lehetőség. Ha így nézzük, akkor nagyjából egy év alatt vissza is jön a Mecool K7 ára, igaz az általam befogott 150 adóból nagyjából 20 nem volt fizetős.

Nem volt más hátra, mint a filmekkel tesztelés. Kivétel nélkül mindent remekül lejátszott az Amlogic S905x2 processzorral szerelt TV box, ami nem véletlen, jó sok technológiát támogat a hardver. Még a 10 bites MKV-kat is simán vitte, egyetlen helyen akadt meg, a H264 kódolású 4K 60 FPS MKV-nál, ehhez képest a H265-ös 4K 120 FPS-t gond nélkül lejátszotta. Persze m2ts, avi, ts, mov fájlokkal is próbálkoztam, és azokat is kezelte. Ugyanez a probléma Youtube-on nem jött elő, a 4K 60 FPS tartalmak tökéletesen futottak.

Bár a Mali-G31 nem egy játékra kihegyezett GPU chip, azért egész sok Androidos game-et lehet rajta futtatni. Érdemes ehhez beszereznetek egy kontrollert, úgy az igazi, különben egy csomó autós, lövöldözős és hasonló “nagy nevet” nem fogtok tudni kiélvezni.

Összegzés

A Mecool K7 egy “high-end” TV box akar lenni, legalábbis az ára ezt sugallja. Sajnos az anyaghasználatából nem ez derül ki, és a zavaros, helyenként kifejezetten idegesítő kezelés is sokat ront a helyzeten. Persze ha kitapasztaljátok, akkor megszokhatóak a nyűgjei, de például a béna távirányítóra tényleg nincs mentség. A stock Android helyett is jobb lett volna egy specializált Android TV rendszer, vagyis lenne még mit csiszolni a terméken.

A hardver viszont erős és gyors, szinte mindent lejátszik, a streaming appokat simán le tudtam tölteni, elég sok rajta a hely is, a DVB-T funkció pedig kifejezetten speciális extra. Ennek ellenére ezért az árért elvárnám, hogy a fenti problémákkal ne kelljen szembesülni, a Mecool M8S fele ennyiért jobb választásnak tűnik. Aki viszont az izom hardverre és a földi digitális adás elérhetőségére vágyik, annak ki kell perkálnia 45 500 Ft-ot a Mecool K7-ért. Érdemes a rendelést EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással leadni.

Pro

 • DVB-T képességek
 • Erős hardver
 • Mindenféle streaming app felmegy rá
 • Számtalan filmes formátumot lejátszik

Kontra

 • Borzalmasan béna virtuális billentyűzet
 • Gagyi, helyenként rosszul működő távirányító
 • Nem Android TV fut rajta
 • Drága

hirdetés