hirdetés

H96 Max Ultimate TV Box teszt

Mint amikor kihúzzák a letört fogat

teszt
H96 Max Ultimate TV Box teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-09-11

A H96 Max név ismerős lehet más TV boxok kapcsán, viszont ez a legújabb variáns Rockchip 3528-as SoC-vel, 4 GB RAM-mal és 64 GB háttértárral, és rengeteg porttal. Sok mindenre használható, régebbi TV-k vagy éppen projektorok felokosítására, és nagyon keveset is kérnek érte. 10 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül a BG589187  kóddal, ingyenes szállítás mellett, a Banggood pedig fizeti utána az áfát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 1
 • ár/érték arány: 3

5.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Cserébe jól telepakolták portokkal, van rajta:

 • 1 darab USB 2.0
 • 1 darab UDB 3.0
 • 1 darab Ethernet, 100 Mbit
 • 1 darab HDMI
 • 1 darab AV
 • 1 darab SPDIF (digitális audió)

A vezeték nélküli oldalon WiFi 6 és BT 5.0 áll rendelkezésre, ebből azért látszik, hogy egy viszonylag modern alapról van szó. A Rockchip 3528 általában az Amlogic gyártóval vetekszik a központi magok terén, ezt csak azért említem meg, mert a H96 Maxnak van egy Amlogic S905X4 processzorral szerelt modellje, ami papíron erősebb, de régebbi a technológia, csak WiFi 5-öt kínál és azon még Android 11 fut. De térjünk vissza az RK 3528-cal szerelt tesztalanyunkra.

Van a frontján egy panel, ami csak akkor látható, ha áramot adtok a berendezésnek,

ilyenkor feléled mögötte a LED világítás, és egy csomó fontos adatot kiír, például az időt, a WiFi kapcsolatot és hasonlókat. Mivel ez egy TV box, ezért lényeges, hogy hardveresen milyen filmes tömörítési eljárásokat és felbontásokat támogat. Kezel a H.265-ös kódolást, a 4K filmeket 60, a 6K felbontást pedig 30 FPS-ig, illetve a 8K-t is 25 FPS-ig. Ez utóbbi kettőnek szerintem nincs sok jelentősége, hiába tart már itt a technológia, ha nincsenek megjelenítők és tartalmak hozzá. Viszont amit tudtam, kipróbáltam, és a 4K kapcsán tényleg nem hazudtak, gond nélkül lejátszotta az ilyen tartalmakat.

hirdetés

H96 Max Ultimate Tv Box teszt – Egy kis optimalizálás ráférne

A H96 Max Ultimate TV box sok mindenre jó. Először is, lehet használni mindenféle buta eszközök okosítására, például régebbi TV-k, projektorok vagy csak egy monitorra szúrva „internet képessé” tehetitek a megjelenítőt. Szerintem a legnagyobb előny ezeknél a TV boxoknál két dolog: ha eszközt cseréltek mögötte, ez az ahhoz is jó lesz, és jóval olcsóbban kaptok sokkal jobb hardvert, mint amit a beépített cuccok kínálnak, elméletileg.

Ezt számszerűsítve, a tipikus androidos projektorokban 1-2 GB RAM van 8-16 GB háttértárral és valamilyen régebbi Android verzióval és slussz-passz.

Ezzel szemben a H96 Max Ultimate jóval többet ad, de kell még egy kis fűszer a megfelelő ízek eléréshez, ez pedig az adott funkcióra optimalizált célrendszer. Ilyen például az Android TV, ami egy sokkal kisebb erőforrásigényű dolog, amit jellemzően okos TV-kre, projektorokra, meg hasonló eszközökre pakolnak rá. Vagyis ha nem ilyen rendszer fut a hardveren, sokkal több erőforrásra van szükség. A H96 Max Ultimate-en Android 13-on alapuló, állítólag Android TV fut. Ezt a verziót – Android TV Os-build: 20230425.1110 – ugyan még nem láttam, de olyan elemi optimalizálatlanság érződött rajta, hogy csak na, szóval szerintem ez kamu.

Vagyis a H96 Max Ultimate-be azért kell sok memória és hasonlók, mert nem túl erőforrás takarékos a szoftveres oldal. És ez bizony brutálisan érződik is a rendszeren, olyan tetű lassú, hogy az már fáj. Mintha a fogát húzták volna, úgy települtek a programok, egy nyamvadt AnTuTut fél órán át szenvedtem fel, majd még 15 percig futott a teszt. Meg is lett a nagy küzdelem eredménye, összevergődött a hardver 63 000 pontot, a központi mag annyira keveset produkált – 17 000 pont -, mintha ott sem lenne. Na de mennyit hozott ebből a GPU? Nullát, mert le se tudtak futni az OpenGL rutinok. Igazából mindenféle művelet közben tetű lassú volt, pont olyan mint a távirányító repülőegere.

Ez is az a megoldás, ami eleinte lassan indul meg, majd begyorsul, hogy gyorsabban elérje a megnyomandó ikont. De mivel kehes a hardver, az egész nagyon komótosan történik, szóval inkább feldugtam egy egeret meg egy billentyűzetet. Aztán rájöttem, hogy a pendrive-nak már nem maradt hely, így lehúztam a billentyűzetet és elkezdtem a pendrive-ról apk-kat telepíteni. Nem volt egy diadalmenet, főleg azért, mert nem igazán igazodnak a kijelző mérethez az alkalmazások, így sokszor megnyomhatatlanul kilógnak a gombok.

Aztán ott van a böngésző, amiben egy oldalbetöltődés – mondjuk egy Index vagy egy Telex – percekig tart, mert nem képes leküzdeni a vas a képeket, tényleg borzalmas. Ez viszont megpecsételi az egész használatot, aminek a kerékkötője a Rockchip 3528-as mag, ami pusztítóan gyenge. Ugyanezt, ha bármi mással szerelnék – pl. Amlogic S905X3-mal vagy X4-gyel – biztosan sokkal élhetőbb lenne. Ha ez még nem lenne elég, a Widevine L3 majd végleg elveszi a kedveteket. Így viszont nem ajánlom a megvételét senkinek.

Összegzés

Szívből szoktam utálni minden G/N/J-vel kezdődő Intel processzort. A leggyengébb magokat régebben Atomnak hívták, aztán annyira elkopott a név, hogy egy idő után már mindegyik a Celeron előtagot kapta. Ettől még pont ugyanolyan használhatatlanok voltak, mint a Rockchip 3528, hiába raknak mellé 4 GB RAM-ot, csak vergődik a 13-as Android alatt. Aztán ott az állítólagos Android TV egy viszonylag pofás launcherrel, de ettől még nulla az optimalizáltság, emiatt appok kilógnak a képről, nem lehet gombokat megnyomni, és persze csigalassú minden.

Senkinek nem ajánlom ezt a cuccot, még akkor sem, ha csak 10 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül a BG589187  kóddal. Ne dobjatok be a kandalóba egy tízest a semmiért. Szánalomból adtam neki ár/érték arányra 3 pontot az 1 helyett, tisztelegve a gyári munkások beleölt munkája előtt. Vegyetek helyette valamit, amiben van egy normális Amlogic S905X4 proci, vagy egy olyat, amin igazi Android TV célrendszer van, azok a jó TV boxok.

Pro

 • Ide kéne most írnom valamit, de felesleges

Kontra

 • Minden

hirdetés