hirdetés

Xiaomi TV Stick 4K teszt

A buta TV-d legjobb filléres barátja

teszt
Xiaomi TV Stick 4K teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-06-24

Egy ideje már feladtuk a fölösleges küzdelmet a rosszabbnál rosszabb TV boxokkal, de szerencsére a Xiaomi is gyárt hasonló eszközt stick formában. Ez egy dedikált Andorid TV-s kütyü 2 GB RAM-mal és 8 GB háttértárral, egy csomó előretelepített streaming szolgáltató appjával és Chromecast szolgáltatással. 23 000 Ft-ért okosítja fel buta TV-teket a BGHUXC142 kód segítségével, az ár már tartalmazza a szállítás költségét is, és a Banggood fizeti a termék után az áfát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

8

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:4
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:6
Véleményt írok

Forrás: Banggood

A 2 GB RAM és a 8 GB háttértár megmosolyogtató manapság, de ettől még lehet gyors a rendszer, ha jól optimalizálták.

Ehhez a hagyományos Android helyett a spéci Android TV-t futtatja a hardver, abból is a viszonylag új 11-est. Bluetooth szabványból az egyik legmodernebb 5.2-est támogatja, míg a négymagos Cortex-A35 magok – Amlogic S905Y4 az SoC – akár a 4K-s videókat is képesek lejátszani, illetve egy csomó kódolási eljárást hardveresen támogat a Xiaomi eszköze, így jó eséllyel évekig nem fog elavulni. A WiFi-je kétsávos, és természetesen a Google Asszisztenst is támogatja.

 

Xiaomi TV Stick 4K – Felextrázza TV-teket

Gyorsan tisztázzuk, mi a TV box és a TV stick között a különbség. Az előbbi nemcsak processzorral és memóriával rendelkezik, hanem számtalan kiegészítő porttal is, így tudtok rá csatlakoztatni perifériákat, ilyen az egér, a pendrive, a billentyűzet, illetve sokszor van rajtuk ethernet csatlakozó is. A sticken nincsenek ilyenek, a belső tárhelye is csak arra szolgál, hogy a rá telepített appok valahonnan betöltődjenek, ez tulajdonképpen csak egy TV okosító, amivel streamelni lehet videós tartalmakat. Egy kis trükközéssel azért fel lehet okosítani, kell hozzá egy micro USB to OTG kábel, illetve egy USB/ethernet HUB, és ezzel áthidalhatók a fenti limitációk.

Visszakanyarodva a Xiaomi TV Stick 4K-hoz, nekem pont erre volt szükségem, ugyanis az ezer éves lapos JVC TV-m még nem okos, aminek nagyon örülök, mert így nem kell 5 évente egy újat vennem csak azért, mert elavult rajta a szoftver. Nem mintha nézném, mert az élő sportműsorokat leszámítva mindent a neten intézek, ott meg megy a streaming is. Van aki viszont pont ugyanezt szeretné a TV-jén keresztül végrehajtani, nekik való a Xiaomi TV Stick. Aki esetleg azt gondolná, hogy ez a 2020-as termék, annak jó hírem van, ez már az új, 4K képes verzió, amit a dobozolás bal felső sarkában lévő logó is jelöl.

A berendezést elképesztően egyszerű konfigurálni.

Be kell dugnotok a TV HDMI portjába a sticket, a micro USB – miért nem Type-C ? – bemeneten keresztül tápot adni neki, majd nagyjából 3 gomb megnyomásával összelőni a mobiltelefonotokkal. Semmit nem kell beírnotok, se WiFi, se email jelszót, szépen mindent átemel a telefonotokról az Android TV-t használó rendszer. Ezt nagyjából olyan hosszú megcsinálni, mint elolvasni a fenti sorokat, szóval tényleg nem bonyolultabb, mint egy faéket használni.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A felületet az alap Androidnál sokkal használhatóbb Android TV 11 adja,

vagyis ez egy optimalizált rendszer, emiatt nem kell aggódni a 2 GB RAM és a 8 GB háttértár miatt, minden gördülékenyen fut. Egyetlen hátrányt tudnék említeni, hogy azért az 5 GB-nyi helyre amit a rendszer nem használ fel, olyan sok játékot nem lehet feltelepíteni, főleg ha a méretesebb nevek közül játszanátok párral. Ez utóbbihoz azonban kellene egy kontroller is, ami nekem nem volt, így maradtam az AirConsole alapú gémeknél, amihez csak egy mobil kell. Elég nagy móka ez is, bár a „The Neighbourhoodban” párszor elvert a gép – ez a Worms modern megfelelője -, de „GoKartGoban” visszavágtam, ami meg egy Mario Kart koppintás. A Xiaomi TV Stick 4K rendelkezik Chromecasttal is, vagyis kiküldhetitek rá a mobilotok képét, innentől kezdve pedig szinte bármilyen alkalmazást használhattok. A már említett 4K streamelés mellett támogatja a Dolby Atmos, a DTS HD és a Dolby Vision technológiákat is.

A szokásos TV boxos funkciókat ez is tudja, szinte az összes streaming szolgáltató appja felment és működött is. A Widevine tanúsítvány Level 1-es, ami azt jelenti, hogyha van egy 4K megjelenítőtök és az előfizetésetek is lehetővé teszi, akkor képesek lesztek ilyen felbontású tartalmak streamelésére. Természetesen itt is van Youtube app és YT Music is, de akár netrádiót is hallgathattok a televíziótokon.

A szokásos androidos progik közül nem minden hozzáférhető, csak azt engedi felrakni, aminek nagyjából értelme is van, de ez egyes források szerint feloldható alternatív alkalmazásboltokból. Természetesen van hangvezérlés is – én angolul használtam -, így is tudtok az appok között keresni.

Azért a dolognak van néhány limitációja,

például sehogyan sem tudtam képernyőképeket készíteni – a régi bekapcsoló gomb+hangerő le gomb kombó a 4K-n nem működik -, így kénytelen voltam fényképeket csinálni a TV-mről, nem értem, ezt a gyártó miért nem engedélyezi. Mivel nincsenek külső perifériák, nincs Chrome és Gmail, így böngészni – bár ezt össze lehet trükközni – és e-maileket írni biztosan nem fogtok, pedig erre lehetőséget adnak a hagyományos TV boxok, bár nem tudom, ki használja ilyesmire ezeket.

A Xiaomi TV Stick 4K legnagyobb piaci ellenfelei a Roku Streaming Stick 4K – itthon nem kapható – és az Amazon Fire TV Stick 4K, ez utóbbi itthon 32 000 Ft, vagyis ennél jutányosabban szerezhető be tesztalanyunk.

Összegzés

Hasznos, és nem különösebben drága módja a TV-tek felokosításának a Xiaomi TV Stick 4K. A kütyünek vannak bizonyos korlátjai – micro USB port a táphoz, nem lehet hozzá perifériákat csatlakoztatni stb. -, de az alapfeladatait tökéletesen ellátja. Gyakorlatilag egy androidos „ugrópont” videós tartalmak streameléséhez, netrádióhoz és mindenféle droidos játék futtatásához. Ez utóbbival elég jókat lehet mókázni, egyrészt van AirConsol, másrészt a Chromemcast szolgáltatásnak köszönhetően tükrözhetitek telefonotok kijelzőjét a TV-tekre.

A BGHUXC142  kuponkóddal 23 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ami nagyjából egy hagyományos TV box ára, csak annál sokkal stabilabb és többet tud. A szállítás árát már tartalmazza az előbbi összeg, a Banggood pedig fizeti utána az áfát.

Pro

 • Remek minőség és anyaghasználat
 • Remek Android TV
 • Hardveresen támogat egy csomó kodeket
 • Viszonylag gyors a rendszer és nagyon átlátható
 • AirConsol és Chromecast
 • Nagyon egyszerűen használható

Kontra

 • Trükközni kell a külső perifériák használatához
 • A háttértár nagy játékokhoz kevés lesz
 • Lehetne benne több memória, akkor időtálló darab lenne

hirdetés