hirdetés

Zidoo Z9S TV Box teszt

Ha a legjobbra pályázol

teszt
Zidoo Z9S TV Box teszt 1
írta: Toobee
2019-08-03

A Zidoo Z9S TV Box túlmutat az eddig nálunk járt gépeken, játszi könnyedséggel mossa le a pályáról a konkurenseket, egyedül a Windows-os Mini PC-ket tudnám pariba állítani vele. Ennek megfelelően az ára is magasabb, viszont most EU raktárból 59.000 Ft-ért megvásárolható. Van rajta HDMI ki- és bemenet, SPDIF hangkimenet és SATA csatlakozó. Nem sok gépet vérteztek fel ezekkel, lássuk hát a csodát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Én főleg projektorral használtam, a HDMI bemenet miatt nem korlátozódtam egy forrásra. Bizony, jól olvastátok: bemenet is van rajta, azaz egyéb eszközöket lehet rákötni, aminek átengedi a képét és a hangját. Sőt, akár felvételt is készíthetünk, mindezt a főképernyőről indítva. Én a HTPC-m kötöttem rá, ahonnan a zenéimet tallózom, de próba gyanánt indítottam rajta BD50 Remux – ezek a Blu-Ray lemezek 1:1 „biztonsági mentései” – anyagokat, amiknél szintén nem tapasztaltam frame droppot – azaz nem akad meg 1-1 pillanatra sem a lejátszás -, a hanggal sem volt semmi probléma.

Zidoo Z9S: használat közben

Jöhetnek az unalmas adatok a felszereltségről, de ígérem, hogy gyors leszek:

 • Realtek RTD1296 SoC
 • Android 7.1
 • 2 GB DDR3 RAM
 • 16 GB ROM
 • 5 GHz-es WiFi
 • Gigabites LAN

Az SoC nem hiszem, hogy ismerős lesz bárkinek is, de annyit érdemes tudni róla, hogy sok NAS-ban is ezt használják, például az otthoni kategória csúcsának számító Synology gépeiben is. 5 GHz-es WiFi egészen sok gépben van manapság, viszont az 1000 Mbit-es LAN ritkaságszámba megy, ez ismét egy olyan pont, ami emeli a nívót. A BD50 – a Blu-Ray menü sem gond a gépnek, tehát olyan, mintha gyári lemezt néznél – átcsorog a 100-as hálózaton is, de a combosabb anyagokhoz jól tud jönni a gyorsabb hálózat. A rendszer lelke a 7.1-es Android, de olyan mélységig nyúltak bele, hogy fel sem tűnik milyen régi rendszer az alapja. Rendkívül kellemes meglepetés volt a gyári szoftverezettség, még a Kodit sem töltöttem le, annyira jó az előre telepített lejátszója. Pillanatok alatt a NAS-on találtam magam, jöhettek a szokásos anyagaim. A kép- és a hangminőség is vitán felüli, bár nem a világ legjobb hangrendszere van nálam összerakva, de az apróbb különbségek remekül kijönnek rajta.

Filmek és zenék

Megbirkózott az összes hangsávval, arra figyeljetek oda, hogy az alapbeállítás 2 csatornás, de megtaláljátok a „RAW” beállítást a menüben, ezt használjátok, ha 5.1-es rendszeretek van otthon. Aki moziélményre vágyik, annak további jó hír, hogy tökéletesen kezeli a 23,976 FPS-t, illetve támogatja a 4K-t, a H.265-öt valamint kezeli a HDR-t. Egyedül az analóg kimenetek számát keveslem, az egy szem AV outból ugyan levehető a jobb és bal csatorna, de ennél azért jobb minőségre vágyom, így a zene kedvelőinek egy HDMI-s DAC beszerzése mindenképp ajánlott mellé vagy egy régi, de minőségi vas optikai bemenettel. Nálam egy Pro-Ject Dac Box RS segített be neki zenei fronton, és azt kell, hogy mondjam elég jó végeredménnyel. Aki Hi-Fi megszállott, az biztosan tudja, hogy mennyire fontos a forrás, hiszen ami nem jutott be a láncba, azt az utána következő sokmilliós komponensek sem tudják előállítani. High-end felhasználásra nem ajánlom a Zidoo-t, de egy mozi és sztereó kevert láncot ki fog tudni szolgálni, 1-2 milliós láncokba még simán beraknám. Innen a következő lépés hangminőségben jóval drágább, egy HTPC + SPDIF transzfer, de kár is összevetni ezeket, hiszen egy passzív HTPC ház többe kerül, mint a Zidoo Z9s.

Adathordozók, perifériák, csatlakozók

Az adathordozók csatlakoztatása szempontjából jól áll a Zidoo, jópofa dolog a SATA port (mindkét oldalon), amihez kábelt is mellékelt a gyártó, ezzel külső ház nélkül kapcsolhattok merevlemezt hozzá, ha mondjuk nincs hálózati tárhelyetek. Azért jobb kialakítás ez, mint a beépített, mert így nem melegítik egymást a komponensek. Az esztétikus elhelyezés már más lapra tartozik, de ha csak filmnézésnél csatlakoztatod, mert mondjuk erre töltesz le, akkor ez egy szuper megoldás.

Ezen kívül 4 db USB aljzat is elfért, amiből 2 db 3.0-s. Az RS232 port – ami a számítástechnikában jártasaknak soros portként is ismert lehet – azoknak lesz izgalmas, akik egy gombnyomással szeretnének mindent bekapcsolni, ugyanis ezen keresztül összeköthetőek eszközeink. Az optikai hangkimenet szuper dolog, hiszen a régebbi, HDMI nélküli erősítők tulajdonosai így bátran megvásárolhatják a Zidoot.

A Control 4 nevű applikációval tudjátok hálózaton keresztül vezérelni, a gyártó leírását itt találjátok a beállításhoz, de van ennél egyszerűbb mód is. Tetszőleges eszköz böngészőjének a címsorából is elérhető a Control Centerből (ezt az appok között megtaláljátok a lejátszón).

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Szoftverek

A távirányítón az alsó négy darab színes gomb programozható, ez baromi jó dolog. Play Store-hoz a hivatalos fórumon juthattok hozzá, egy pendrive-ra kell lementeni, majd bedugni a gépbe, és elindítani az ApkInstaller applikációt, ami automatikusan detektálja a telepíthető alkalmazásokat.

A YouTube és társai nem jelentenek akadályt a lejátszónak, a sűrűn használt streamerek közül pedig a következőket indítja el: Horizon, HBO Go, TV GO, DIGI Online HU. A Netflix viszont nem fut.

Összegzés

A Zidoo Z9S TV Box a kategória legjobbjai közé tartozik, otthoni felhasználásra nem igazán lehet ennél jobbat venni. HDMI ki- és bemenet, optikai hangkimenet azoknak, akik régi erősítővel vagy sztereó rendszerrel használják majd, illetve baromi jól tud jönni a SATA csatlakozó is. A kijelző túl pici, szerintem sok értelme nincsen, én biztosan elhagytam volna. A távirányító világít, az egész cucc jó minőségű, mindez EU raktárból 59.000 Ft-ért úgy, hogy itthon 70.000 Ft felett van az ára. Ha drágának találjátok, nézzétek meg a korábbi tesztjeinket is. A néhány számomra fontos dolog hiányára egyébként megoldást nyújt a Zidoo Z10.

Pro

 • HDMI bemenet
 • világító távirányító és programozható gombok
 • fém készülékház
 • SATA csatlakozó
 • kiváló kép- és hangminőség
 • böngésző címsorból vezérlés

Kontra

 • koax RCA hiánya
 • analóg RCA hiánya
 • felesleges kijelző
 • utólag telepíthető Play Store

hirdetés