hirdetés

H96 Max X3 TV box teszt

Erős, de idegesítő diszkosz

teszt
H96 Max X3 TV box teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-10-01

Ígéretes TV boxot találtunk a neten, így gyorsan bekértük tesztelésre. Ez egy 4/128 GB-os modell, ami kifejezetten nagynak számít a kategóriájában, ráadásul az Amlogic S905X3 processzort kapta, ami a modernebb darabok közé tartozik. Számtalan port, duális WiFi, gigabites ethernet került a fedélzetre, és EU raktárból is csak 18 000 Ft-ot kérnek érte. Ennyit pedig megér egy buta TV okosítása.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 10

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Körbeforgatva a kerékformát az alábbi csatlakozók tárulnak elétek:

 • DC bemenet, vagyis a táp
 • TF olvasó micro SD kártyákhoz
 • SPDIF optikai csatlakozó
 • AV port
 • HDMI out
 • 1000 Mbps ethernet csati
 • 2 db USB port, az egyik 3.0 szabványú

Az utóbbiak számát egy kicsit keveslem, hiszen a pendrive/HDD, billentyűzet, egér csatlakoztatása egyszerre ennyi porton nem lehetséges, és biztos lenne még olyan eszköz, ami most nem jutott eszembe. A dolgot Bluetooth-os eszközökkel lehet feloldani, hiszen a duális ac WiFi mellett egy BT 4.0 chipet is beépítettek a H96 Max X3-ba. Az anyaghasználat átlagos, de szolid, a hason pedig látszólag kellő mennyiségű lyukat vágtak ahhoz, hogy megfelelő módon hűljön a hardver.

 

H96 Max X3 – Csak hardverben erős

Minden TV Box alapja a CPU, amit sok esetben szeretnek olcsósítani a cégek. Szerencsére a H96-ban egy meglehetősen modern, Amlogic 905X3, ami egy kicsit megtévesztő, hiszen egy felújított Amlogic 905X2-ről van szó. A különbség nem igazán látványos, akit érdekel, az ezen a linken elolvashatja, a lényeg, hogy magasabb frekvenciájú memóriát is kezel. A 4 GB RAM pedig jól mozgatja az Androidot, és az egyik szokásos szűk keresztmetszet, a háttértár mérete sem korlátozza a felhasználást.

Az ugyanis igen ritka, hogy 128 GB-os modellt lehet venni 20 000 Ft alatt, és ellentétben a telefonokkal, ez itt nem tűnik kidobott pénznek. Már csak azért sem, mert a egy komolyabb Blu-ray simán lehet 15-20 GB, tehát elég egyszerű feltölteni filmekkel a tárterületet. Szerencsére ez is tovább bővíthető micro SD kártyával, plusz 64 GB-ig, és azért 192 GByte-on már el lehet férni, még nagyobb filmekkel is.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Persze a lényeg a TV-s médialejátszók esetében szinte mindig a szoftver. Több út is létezik, szerintem a legjobb megoldás a direkt TV box-ra szabott Android TV – pl. a Mecool KM3 vagy az M8S ilyet használ -, ennél egy fokkal rosszabb a speciális, de alapból telefonokra kitalált Android, és a legkevésbé használható megoldás a teljesen gyári. Ehhez társul még az, hogy milyen streaming szolgáltatói „licenszekkel” rendelkezik az eszköz, amit még elég jelentősen módosít az is, hogy mennyire jó a termék távirányítója. Ebből kell kibogozni, hogy akkor a H96 Max X3 hogyan működik a gyakorlatban.

Az első ökölcsapás az agynak a tetű lassú repülőegér. Sosem értem, miért nem lehet ezek sebességét állítani, de ez a csigalassúság őrjítő. Én többnyelvű, 20+ karakteres jelszavakat használok, egy ilyen beírása például a WiFi csatlakozáshoz nagyjából 5 perces szenvedésembe került…volna, ha nem dugok rá egy klaviatúrát. Érdekes módon itt valamiért az Enter helyett „O” betűt írt, szóval a perifériakezelés nem teljesen oké, így folyamatosan meg kellett nyomnom az egérkurzorral a virtuális billentyűzeten a nyilacskát, ami egy kellően idegesítő ergonómiai hiba.

Az első két dolog, amit ellenőriztem, az az operációs rendszer típusa – Android 9.0, de nem Android TV – és a DRM Info-val kiolvasható „security level”. Ez utóbbi mondja meg, hogy a streaming szolgáltatók milyen felbontásig engedik lejátszani az anyagaikat. Minél alacsonyabb a „level” szám, annál jobb, így az L3 nem túl szerencsés a H96 Max X3 esetében, a Netflix/Amazon Prime felbontása maximum 480p lesz. Bár az egyedi kezelőfelületet egészen jól megoldották, és emiatt a távirányítóval viszonylag jól lehet rajta lépkedni, az egérkurzor itt is totálisan használhatatlan. Aztán vajon mitől van az, hogy ha egy videó véget ér Kodi alatt – szintén előretelepített, KDMC néven -, akkor nem lehet belőle normálisan kilépni? Helyette a home gomb megnyomásával vissza kell térni a főképernyőre, majd a memória tisztítóval kilőni az alkalmazást, és újra elindítani.

Azért is fájnak ezek az ergonómiai hibák, mert a hardver remek, kellően erős, mindent lejátszik, nem is tudom, mikor találkoztam utoljára olyannal, ami kezelte a H.265 kódolású, 4K 120 FPS-es tesztfájlokat is. Ezenkívül minden más formátummal is megbirkózott, legyen az MKV, AVI, MOV vagy bármi, semmivel nem tudtam megakasztani, teljesen folyamatos rajta minden. Bár a leírás maximum 64 GB-os micro SD kártya támogatást említ, nálam simán olvasta – de írni nem tudta – a 128 GB-osat is. Viszont a port, amibe be kell dugni, édes Istenem, micsoda egy hitvány darab. A burkolat és a csatlakozó közé be tud esni a kártya, de még ha jó helyre is megy, akkor is olyan mélyen van a luk, hogy egy SIM tűvel kellett rásegítenem, hogy beugorjon.

Összességében az a szituáció, hogy ezt a hardvert meg kell tartani, lerúgni róla a rendszert, felműteni rá valamilyen „custom firmware-t” – ebben az oroszok jeleskednek – és kaptok egy tökéletesen használható TV boxot. Így viszont ez távolról sem az, helyenként annyira idegesítő, hogy már szinte nyúltam is a termék megsemmisítő kalapácsért, de aztán meggondoltam magam, hiszen tényleg van egy olyan réteg, aki szeret az ilyesmivel mókolni.

Összegzés

A H9 Max X3 nagyon nem az a termék, amit „out-of-the-box” jól lehet használni. Az alap Android 9.0-t bolondították meg egy kezelőfelülettel, ami úgy-ahogy használható, de helyenként bele lehet futni igazi ergonómiai rémálmokba. Nem használhatatlan, de kellően idegesítő, hogy ne tudjam ajánlani a különböző furcsaságai és a számomra kevés portja miatt. Az pedig teljesen érthetetlen, hogy miért árulnak még 2020-ban olyan TV boxot, amibe véletlenül úgy bele lehet tenni a micro SD kártyát, hogy az beessen a burkolat alá. Természetesen ennél az eszköznél is probléma, hogy csak 480p felbontásban képes a Netflix/Amazon Prime tartalmakat lejátszani.

Abban viszont nem füllentett a cég, hogy a hardver az patent, erős, gyors, nagy a háttértár, vagyis kiváló alap lehet azoknak, akik egyedi rendszert akarnak rá telepíteni. Aki viszont nem akar ilyennel vacakolni, keressen egy Android TV-vel szerelt variánst.

Pro

 • A hardver igencsak rendben van
 • Emlékeim szerint az első TV box, ami abszolválta a H.265 4K 120 FPS videók lejátszását is
 • Jól néz ki

Kontra

 • Kevés USB port
 • Ergonómiai hibák minden mennyiségben
 • Nem Android TV fut rajta
 • A táviránytó lehetne jobb
 • Hitvány micro SD kártya olvasó

hirdetés