hirdetés

BlitzWolf BW-VP14 projektor teszt

Elvárható minimum

teszt
BlitzWolf BW-VP14 projektor teszt 1
írta: Don Kartács
2021-10-19

Újabb ár/érték bajnoknak ígérkező projektort dobott piacra a farkasos cég. A két legfontosabb paramétere: 1080p felbontás és alacsony, 43 000 Ft-os ár a BGHU1083 kuponnal, de persze a vertikális trapézkorrekció és a képernyőtükrözés sem elhanyagolható szempont. Ez szerencsére egy Andorid “mentes” verzió, így az egyik szokásos hibaforrást a cég a szoftveres rész elhagyásával már ki is küszöbölte. Ettől persze még nem tudjuk milyen, de pont ezt fogjuk kideríteni a tesztben.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A felhozatal nem rossz, az oldalán és a hátoldalon az alábbiakat találjátok:

 • 1 db infravörös port a távnak (ebből van egy a fronton is)
 • 2 db USB a perifériáknak (merevlemez, pendrive és hasonlók)
 • 1 db HDMI port
 • 1 db AV port
 • 1 db audió kimenet fejhallgatónak vagy hangfalnak

Szintén fontos, hogy a trapézkorrekciót és az élességet a jobb oldali tekerővel lehet variálni. Én nem is vennék olyan berendezést, aminek az előbbi értékét nem lehet normálisan beállítani, de szerencsére itt erről nincs szó. A jobb oldalon van egy kis ajtó, amit el lehet távolítani és ezen keresztül kicserélni a porszűrőt, hiszen a berendezés innen szívja a hűtéshez szükséges levegőt, és hátrafele fújja ki. A hason két érdekesség bújik meg: egyik a szokásos felfogatáshoz használt menet, a másik pedig egy láb, amivel a projektor magasságát lehet beállítani. Mást nem nagyon tudtam csinálni, így levettem a lencsevédőt, aztán hadd szóljon.

 

BlitzWolf BW-VP14 projektor – Alap cucc, egy fontos extrával

Bekapcsoltam a projektort, és vártam, hogy ordítani kezdjen a ventilátor. És bár ez nem történt meg, azért temetői csend sem honolt a szobában. Gyorsan megmértem, mennyi az annyi, és 47 dB volt az átlag, ami nem szörnyű, de azért nem ezt nevezzük halknak. Egyébként a BlitzWolf BW-VP9 is hasonló értéket produkált, tehát azért ez a zajszint még bőven az elviselhető kategóriába esik. Ventilátort éppenséggel lehet benne cserélni, meg a “felnyomom a hangerőt” trükk is működik, de azért ez így nem az igazi.

A másik dolog, ami nem annyira tetszett, az a vertikális korrekció.

Ennek a mértéke elég kis tartományban állítható, tippem szerint a az emelőlábhoz kalibrálták be, tehát, ha alátesztek egy könyvet – mert természetesen ezek sosem állnak elég meredek szögben -, akkor már trapéz lesz a kép. Vagyis, vagy a projektor alá pakoltok annyi cuccot, hogy elég magas legyen, de egyenes is maradjon, vagy felrögzítitek egy állványra a mennyezetre, majd megfordítjátok a képet, és akkor jó lesz. Minden más esetben egy kicsit ferde a kép, ami annyira nem szívderítő. Az élességet viszont elég jól be lehet állítani, szóval nem rossz ez, csak kompromisszumos.

A fényerőt 6000 lumennek hazudják, de ezen érték mellé nincs ANSI norma, szóval senki nem tudja, hogy mennyi a valós, de 200-300-ra tippelném, mert nagyon hasonló érzést keltett bennem, mint annak idején a Wanbo T2 Max, és annak 200 volt, szóval kb. ezzel kell kalkulálnotok. A menürendszere eléggé egyszerű, de használható, ahogyan a távirányító is. Az viszont bosszantó, hogy semmilyen 4K kompatibilitással nem rendelkezik, tehát 1080p-re se tudja leskálázni a képet, ezek a videók egyszerűen nem indulnak el. A legtöbb formátumot jól lejátszotta, de azért volt, ahol belefutottam problémákba. A BDRiP Artúr Királynak nem volt hangja, a H.265 tömörítéshez hozzá sem tudott szagolni, mint ahogy a 10 bites H.264-hez sem. A Quicktime féle mov fájlokat és az avi-kat lejátszotta, inkább az mkv-kkal volt baja, ami nem túl szívderítő, tekintve, hogy manapság szinte minden ebben a formátumban érkezik. Ehhez képest viszont mindenféle hangfájlt – flac, wav, mp3, vma – abszolvált, csak hát emiatt kevesen vesznek projektort.

A BW-VP14 kínál több képernyőmegosztási technikát is,

iPhone esetében kábeles megoldás, vagy a vezeték nélküli AirPlay áll rendelkezésre, míg Android alatt WiFi-n keresztül lehet Miracastolni. Ez utóbbit ki is próbáltam, teljesen jól működik, bár szerintem a tartalomfogyasztás a projektorok esetében inkább történik külső adathordozóról – SSD, merevlemez, pendrive – vagy pedig a kivetítő egy televíziót vált ki, ilyenkor értelemszerűen a kábel TV vagy egyéb műsorszórási megoldás adását jeleníti meg. Játszani viszont nem rossz rajta, a mobil gamingnek pedig már jelentős tábora alakult ki, vagyis egyáltalán nem elvetemült ötlet az ilyen tartalmakat kitükrözni és így az androidos TV box funkciók sem hiányoznak. A képátló 1,35 és 5 méter között változhat, de én a 2 méternél nagyobb screeneket nem erőltettem.

Amiről még érdemes beszélni, az a hangja.

Az 5 W teljesítményű hangszórók nem szólnak különösebben jól, de erre van a jack csati, ha tényleges hangminőséget akar produkálni valaki, akkor oda rászúr egy hangfalat, és kész. A beépített sugárzók kb. arra jók, hogy elnyomják a projektor által generált alapzajt, de egy jó kis ütöm-vágom film mellé vagy valami pörgősebb játékhoz én inkább használnék külső hangforrást.

Összegzés

A BlitzWolf BW-VP14 egy viszonylag szolid cucc, de 43 000 Ft-ért ez csak egy belépő modell az 1080p felbontású megjelenítők világába, amik jelentős kompromisszumokra késztetik a felhasználókat. A hangja elviselhető, az viszont kevésbé tetszett, hogy a filmformátumok egy jelentős részével csak szenvedett, vagy nem volt hang, vagy le sem játszotta őket. Azt sem értem, miért nem tudja a 4K tartalmakat 1080p-re leskálázni, bár kétlem, hogy sokan néznének rajta ekkora felbontásban bármit. Nyilván a pozitív oldalon is vannak azért szép számmal dolgok, könnyű kezelni, jó a távirányító, alapvetően a kép is rendben van, és azzal, hogy van tükrözés, kihúzták az androidos modellek méregfogát – a lassú hardvert és az optimalizálatlan szoftvert -, hiszen telefonból olyat használtok hozzá, amilyet akartok.

Összességében azt gondolom, hogy a BGHU1083 kuponnal elérhető 43 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár rendben van, nem is jut eszembe ennél olcsóbb, tükrözésre képes projektor. Azért lehet, hogy körülnéznék egy kategóriával feljebb is, mert elképzelhető, hogy megéri még 20 rongyot elkölteni egy többet tudó, nagyobb fényerejű modellre. A BlitzWolf kínálatában a VP9 és a VP10 jöhet szóba, én ezekre is ránéznék. De akinek ezek nem férnek bele a büdzséjébe, az nagyon nem jár rosszul a BW-VP14-gyel sem, főleg, hogy a Banggood Express szállítás is ingyenes, így a többlettköltségekkel sem kell foglalkoznotok.

Pro

 • Szép dizájn
 • Olcsó
 • A képernyőtükrözés hiánypótló
 • Van trapézkorrekció

Kontra

 • Olcsó anyagok
 • Lehetne csendesebb
 • Ki tudja, mennyi a fényereje, de nappal ez már nagyon nem elég
 • Néhány formátummal kínlódnom kellett

hirdetés