hirdetés

BlitzWolf BW-VP5 projektor teszt

Ez képtelenség

teszt
BlitzWolf BW-VP5 projektor teszt 1
írta: Don Kartács
2020-10-19

Lehet-e 30 000 Ft alatt használható projektort kapni? Ez volt az egymillió dolláros kérdés, mikor kibontottam a BlitzWolf BW-VP5 dobozát. A cég mindent megtett azért, hogy a dolog összejöjjön, a kompakt, kellemes minőségű, 720p felbontású eszköz igencsak ígéretesnek tűnt, a számtalan portjával a hátoldalán. Ennyiért viszont elég nehéz egy patent eszközt összedobni, nézzük, sikerült-e a cégnek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 9

7.4

Népítélet

8.4

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:8
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Egy dolog viszont nagyon hiányzik, egy lencsetakaró, ami híján hosszabb távon nehéz lesz az üvegfelületet megvédeni. Ezt leszámítva viszont bőséges a kiegészítők tárháza. Távirányító, 220-as, kéteres Philips kábel, HDMI, AV kábel és egy leírás, ebből azért lehet gazdálkodni. Ami nagyon tetszett, hogy van egy pánt a készülék tetején, amivel pikk-pakk arrébb lehet tenni a projektort. Aki szeretné konzolra szerelni a BW-VP5-öt, annak jó hír, hogy a hason van egy szabványos furat ilyen célokra.

 

BlitzWolf BW-VP5 – Nincs rózsa, csak tövis?

A portokból már kitalálható, hogy mindenféle módon lehet a szerkezetet etetni, és tapasztalataim szerint elég sok mindent le is játszik a projektor, 1080p felbontásig. Azért volt, amivel kínlódtam, pl. a H.265 kódolással és a MOV fájlokkal nem akart kibékülni, de az exFAT fájlrendszernek sem barátja. Bekapcsolva eléggé hangos, ami el tudja nyomni a filmekben a beszédet, ez számomra már megüti a zavaró zaj szintjét.

Nem mintha a 2×3 W teljesítményű hangszórópáros olyan fantasztikus lenne, de azért egy külső hangforráson lehetne élvezhető zenebonát produkálni, ha nem lenne a konstans morajlás. Valamiért itt is úgy érezte a gyártó, hogy a visszajelzéseket CSAK maximum hangerőn lehet leadni, néha szabályosan összerándultam a tilinkózástól, olyan dobhártyarepesztő erővel dudált egyet a projektor. Van még egy érdekes módja a BW-VP5-nek, tud BT hangszóróként is működni, igaz, jobb nem erőltetni a dolgot, mert borzalmasan szólnak a zajongói.

Van egy Android TV boxokra hasonlító menüje – de szerencsére nem az -, amiben lehet a távirányítóval lépkedni, viszont nincsenek vezérlőgombok a BW-VP5-ön, tehát mindenképpen a kontrollert kell használnotok. A menüpontok kimerülnek a mozi, zene, fotó és a szöveg lehetőségekben, illetve van egy forrás és egy beállítások menüpont is. Elég furán vezérelhetőek a dolgok, semmilyen beállítást nem kell okézni, csak ki kell lépni az adott menüből, ilyenkor a legutóbbi lehetőséget jegyzi meg. A különböző források között szintén a távval válthattok, én jellemzően az USB-t használtam.

Két dolog szembetűnő, az egyik, hogy normálisan nem lehet beállítani az élességet. Ha kijelöltök három pontot – bal és jobb felső sarok és mondjuk a közepe -, akkor képtelenség úgy tekergetni a fókusz gombot, hogy mindhárom pont megfelelő legyen. Ez elég tipikus probléma az olcsó projektoroknál, és itt sem sikerült jól megoldani. A másik, hogy nincs trapézkorrekció, vagyis a kép csak akkor lesz téglalap alakú, ha kellően magasra emelitek. Megvan előttetek az a szitu, ahogy az eszközt könyvekkel felpolcoljátok? Ilyenkor kaptok egy csodálatos trapézt, amit sehogy sem lehet téglalappá varázsolni.

A bevilágítottság elmegy, tulajdonképpen nem olyan rossz a képe a kategóriájához képest, ezek ennyit tudnak, ehhez kell hozzászoknotok, a konkurencia sem ad ennél többet. Nyilván egy 50 000 Ft-os Vivibright F30 leveri, de az majdnem kétszer ennyibe kerül. A felbontása 720p, de az 1080p kompatibilitás miatt nézhettek rajta Full HD tartalmakat is. Állítólag 3800 lumen a fényereje, ami egy szép nagy szám, de szinte biztosan kamu, ugyanis nappali fényben már kihívásokkal küszködik. Kell mellé a redőny és a sötétség, de szerintem a projektor használat alapból egy ilyen műfaj, így ez nem került bele rossz jegyként az ellenőrzőjébe.

Tetszett, hogy nemcsak 4:3-as, hanem 16:9-es képarány is beállítható, elméletileg 30 és 120 inch között változtatható a képméret, ami nagyjából abból áll, hogy hátrébb dzsesszeltek néhány métert, alápakoltok valamit, és már meg is van a keresett képátló. A vetítési távolságot lábban adják meg, ezek átszámolva metrikus mértékegységre, 115 és 548 centiméter közötti értékeket jelentenek. Az utóbbi pedig már egy kellően nagy szobát igényel, ennyit nem is tudtam a lakásban elhátrálni a faltól, de azt meg tudom erősíteni, hogy 2-3 méterről még egészen kulturált minőséget képes letenni a Blitzwolf BW-VP5 az asztalra.

Összegzés

A Blitzwolf BW-VP5 egy olcsó projektor és ez bizony használat közben is érződik. A legnagyobb baja a trapézkorrekció hiánya, de az életlenség mellett sem mehetek el szó nélkül. Bosszantó a ventilátor hangja is, de ezt legalább ki lehet cserélni egy csendesebb darabra, mint ahogy a kezdetleges menüvel is együtt lehet élni. A sok port és a viszonylag jó minőség mindenképpen előny, mint ahogy meglepő módon az élvezhető képminőség is, de azért itt az ár tükrében eléggé engedékeny voltam.

Sok-e az érte kért 29 000 Ft? Szerintem igen, mivel ennél olcsóbban már lehet kapni BlitzWolf BW-VP1-et trapézkorrekcióval – a tesztet itt találjátok -, ráadásul házon belül további ellenfelekkel is meg kell küzdenie. A BGCNVP kuponkóddal csak 24 000 Ft-ot kérnek érte, ami már abszolút vállalható, ennyiért nem nagyon van konkurense sem. Ár-érték arányban a császár még mindig a Vivibright F30, ami Full HD felbontás mellett nyújt sokkal jobb képminőséget, nagyjából 50 000 fronyóért, de aki csak sportműsorokat, meg TV-t néz, annak tökéletesen elég a 720p-s felbontás is. Ezzel a logikával élve pedig mégsem olyan rossz választás a BlitzWolf BW-VP5.

Pro

 • Egész jó minőség
 • Szép dizájn
 • Olcsó
 • Könnyű hordozni és felrögzíteni

Kontra

 • Hangos
 • Nincs trapézkorrekció
 • A kép széle homályos
 • Fájlkezelési problémák (pl. exFAT nem ismerete, MKV gondok)

hirdetés