hirdetés

BlitzWolf BW-VP9 projektor teszt

Csak a szoftver ne lenne

teszt
BlitzWolf BW-VP9 projektor teszt 1
írta: Don Kartács
2021-04-09

Végre hozzájutottunk a BW-VP9 1080p projektorhoz, ami a BlitzWolf cég csúcsvetítője a projektor termékvonalban. Remek a trapézkorrekciója, nagy a fényereje, van egy kellemes, hangalapú keresést is támogató távirányítója, és végre, Android TV fut rajta. Ez egy igen kompakt kis csomag, amiért 68 500 Ft-ot kérnek a BGVP9CN kóddal. Ez soknak tűnik, de valljuk be őszintén, eddig szinte az összes projektor kompromisszumos volt, még ebben az ársávban is. Ha a VP9 jó, bőven adnék érte ennyit, lássuk, tényleg tudja-e a tutit az eszköz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A tesztet kiegészítettem Gyula nevű olvasónk meglátásaival, akinek ezúton is köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatait.

A hátoldalon egy tonnányi port tárul elétek, 2 db HDMI és 2 db USB – ennek kifejezetten örültem, mert szeretek billentyűzetet használni -, 1 db 100 Mbit-es ethernet, AV és jack csatlakozó a fejhallgatóhoz, és persze a szabvány 230-as elektromos kábel bemenete. Ez korrekt, különösen akkor, ha a Bluetooth – a távirányító is ilyen, de fejhallgatóhoz is kiváló – és a kétcsatornás WiFi kapcsolatot is megemlítem. Sajnos ez utóbbi ritka hitványra sikeredett, annyira gyenge a vevő, hogy egy frissítést nem tudtam 1 órán át feltenni rá. Nemcsak nálam volt ilyen probléma, Gyula is tapasztalta, és Sonkamod kolléga is panaszkodott rá, úgy tűnik, ez sajnos teljesen általános minden BW-VP9-nél.

Ennyi porthoz bizony egy nagy adag kábel is dukál,

HDMI, táp- és audió kábel is a doboz része, illetve egy távirányító, amire egy kicsit érdemes külön is kitérni. Nemcsak infra, hanem BT módban is képes működni, de párosítani kell az eszközhöz a bal és a jobbra irányok egyidejű megnyomásával. Innentől kezdve működni fog a hangalapú keresés is, ha folyamatosan nyomva tartjátok a gombot, ráadásul magyarul is ért. Van még egy violinkulcs ikon jobb felül a kontrolleren, ezzel lekapcsolja a képet a BW-VP9 és hangpszóróként lehet használni, ha valaki csak zenét hallgatna. A többi gomb magától értetődik, rá fogtok jönni, mi mit csinál.

Virtuális egér nincsen,

csak ha felkínlódjátok a frissítést, ami nem kis feladat, de jó sok egymásutáni nyomkodásra – kb. 80-ra – felmegy. Ha ez megtörtént, akkor bekerül a digitális rágcsáló, ami nélkül eddig nem lehetett például a fájlkezelőben az állományokat kijelölni – meg a reklámokat normálisan YouTube-on elnyomkodni -, így viszont ez a probléma is megoldódik. A távról direktben kapcsolható az OK gomb hosszú nyomására, de a beállító menüben is kiválaszthatjátok a “mouse mode” lehetőséget.

 

BlitzWolf BW-VP9 – Több É, kevés B

A BlitzWolf eléggé tipikus cuccot hozott össze, hiszen szinte minden pozitívumra jutott valami bosszantó apróság. Az elsőt egyből észre fogjátok venni a bekapcsolás után, ugyanis a projektor eléggé hangos. Valószínűleg egy ventilátor cserével ez a probléma megoldható, de alapból ordít, ami például rontja a hangminőséget. Viszont ezek a cuccok általában szabvány megoldásokat használnak, szóval érdemes szétkapni és belenézni.

Az viszont meglepő, hogy milyen jól szól,

ráadásul ismeri a Dolby DTS AC3 formátumot is, így lehet némi térhatást generálni a filmek alá, ami nagyban növeli az élményt. Elég nagy a hangereje, és kell is, hogy tudjon ordítani, ha el akarjátok nyomni a ventilátor hangját. A menü egy jelentős része magyar, ami nagyon jó, de azért az eldugottabb helyeken csak bele lehet futni angol szövegekbe. A távirányítóval remekül lehet navigálni a kiváló, Android 9-re épülő Android TV felületen, nagyon átlátható és intuitív minden, de néha kifagyott a táv, és nem is volt hajlandó életre kelni, míg ki nem vettem belőle az elemet. Utána újra minden jó volt, de ilyen hibákat nem kellene produkálnia. Ezek elég bosszantó és kis odafigyelést igénylő dolgok lettek volna, remélhetőleg orvosolja hosszabb távon a gyártó.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Szerencsére van egy csomó pozitívum, ami azért nagyban ellentételezi a fentieket, az egyik a kép. 6500 lument adnak meg fényerőre, de ennél jobban szeretem az ANSI lumen számot, amit úgy állítanak elő, hogy átlagolják a képen 9 különböző helyen mért fény erejét. Ezt az értéket viszont nem mondja meg a gyártó, de az elődmodell, a BlitzWolf BW-VP6 esetében 6000 lumenhez 500 ANSI lumen társult, illetve a Xiaomi Wanbo T2 Max is nálam volt, annak 200 ANSI lumen a fényereje. Ezek alapján azt gondolom, hogy a BW-VP9-nek valamivel több, mint 500, ami már elég világos, nappal is – ha nem tűzött be az ablakon a fény – tudtam lesötétítés nélkül is tartalmakat fogyasztani, de nyilván az igazi a teljesen sötét, ilyenkor nagyon szép képet kaptok.

A képátló 1,8 és 5 méter között bárhova állítható,

a LED lámpa élettartama 40 000 óra, ami iszonyat sok, tízévekben mérhető átlagos használat mellett. Volt valami fura hiba, egy fénycsík a normális képtartományon kívül, olyan mintha lenne egy hiba a lencsén, nem zavaró, csak érthetetlen. A fókuszt nem lehet tökéletesen, csak elég jóra beállítani, különösen akkor, ha a középvonalhoz képest oldalt helyezitek el a projektort, és korrigáljátok a képet az elektronikus trapézkorrekcióval.

És ez a BV-VP9 legzseniálisabb pontja, mind vertikálisan, mind horizontálisan lehet állítani,

tekerni és forgatni a képet, kifejezetten sokrétű a funkció, akár egy oldalpolcra is kitehetitek a vetítőt. A kezelőfelület tipikus Android TV-s, van dedikált sor a Twitch-nek, a YouTube-nak, meg az appoknak is, illetve minden fontos streaming szolgáltató progiját előretelepítették. Sajnos a DRM Info alapján a security level csak L3 – minél alacsonyabb, annál jobb, és annál magasabb felbontásban tudjátok lejátszani a streaming szolgáltatók anyagait -, így ez nem kecsegtet túl sok jóval.

Azért azt jó tudni, hogy az Android TV sok helyen korlátozásokat tartalmaz,

pl. nem mindig engedi írni a külső adattárolókat, viszont cserébe mindent kezelt, az összes pendrive-omat és a merevlemezemet is. Nyilván egy csomó appot sem listáz – pl. komolyabb játékok vagy egy értelmes fájlkezelő -, persze az APK fájlokat itt is fel lehet telepíteni. A beállítások között viszont vannak olyan hasznos funkciók, mint a kép tükrözése, ha fejjel lefele akarjátok a projektort használni, illetve válthattok 4:3-as és 16:9-es képarány között. Azért a 2 GB RAM 16 GB háttértár adta korlátok érezhetők, a tempó nem mindig villám. Megdöbbenésemre viszont szinte minden fájlformátumot lejátszott, egyetlen dologgal tudtam kikészíteni, 10 bites AVI fájlokkal, viszont amikor a 4K 120 FPS is elindult, majdnem letettem a hajamat.

Van továbbá egy Ehsare nevű alkalmazás, amivel tükrözni lehet a képet, de mindenféle egyéb fájl átvitelére is használható. Ezt le tudjátok tölteni a BW eszközéről egy QR kód segítségével, majd miután felépült a kapcsolat, WiFi-n mozgathattok állományokat vagy a mobilotok képét kivetíthetitek a projektorra. Itt is kijön a vezeték nélküli átvitel gyengesége, sajnos elég nagy késéssel követik egymást a történések, így én inkább állományok mozgatására használtam.

Összegzés

A BlitzWol BW-VP9 projektor a tipikus kihagyott ziccer kategória, és főleg szoftveres téren, pedig az Android TV nagyon jó alapot kínál a kezeléshez. Csak sajna amit tudtak, azt elrontották, béna a frissítés, ha az nem fut le, akkor nincs repülő egér, a távirányító néha lefagy, hangos a ventilátor, és van még egy pár apróság. A jó hír, hogy ezek nagyobb része szoftveresen javítható – a venti jó eséllyel cserélhető -, és az alaptulajdonságok pedig nagyon klappolnak. Jó a kép, kellően nagy a fényerő, egészen cizellált a hang, a távirányító is remek, ha éppen működik, az Android TV pedig mindig is jó volt. Van egy rakat port, de a kedvencem a kiváló elektronikus trapézkorrekció.

Kicsit olyan a BW-VP9, mint egy remek kezdő 3D nyomtató, amin van mit fejleszteni, de aki szeret vele babrálni, az megveszi és kiéli magát rajta. Akinek ez nem jön be, annak csak bosszúságot fog okozni a BlitzWolf terméke. Pedig alapvetően nagyon vállalható a cucc, csak a bosszantó apróságok nem nagyon férnek bele a 68 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árba, amit a BGVP9CN kóddal érhettek el. Viszont nem is tudok hirtelen jobb kínai projektort mondani. Reméljük a következő projektorukban a fenti hibákat javítják, illetve nyomnak még némi RAM-ot és háttértárat bele, az lenne az igazi kánaán.

Pro

 • Jó kép
 • Kiváló trapézkorrekció
 • Egész jó fényerő
 • Remek minőség
 • Rengeteg port
 • Android TV hangalapú kereséssel, magyar nyelven is

Kontra

 • Hangos
 • Az élesség lehetne jobb
 • Bosszantó szoftveres hibák
 • Fagy a távirányító (nem mindenki tapasztalta)

hirdetés