hirdetés

Xiaomi Watch S1 Active sportóra teszt

teszt
Xiaomi Watch S1 Active sportóra teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-07-14

A Xiaomi Watch S1 egy házon belüli termék, már nem az Amazfit égisze alatt érkeznek a sportórák, mint korábban. Ahogyan az eddigi modelleket, ezt is a sportra hegyezték ki, 117 különböző aktivitást kezel, illetve mutatja a megtett utat, a lépések számát, a pulzus és véroxigén szintet is. Saját GPS-szel rendelkezik, de pl. a hívásokat is felvehetitek az órán keresztül, sőt a mikrofonja segítségével akár telefonálhattok is. 54 500 forintot kérnek érte a BGacef4f  kóddal, ebben már benne van a szállítás költsége is, a Banggood pedig fizeti utána az áfát. A mostani dollárárfolyam mellett, és a tudását is figyelembe véve, ez nem tűnik rossz ajánlatnak.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ennek szellemében a csomagolást is dizájnosra vették, ez inkább egy jól felturbózott divatórának, mintsem okos- vagy sportórának nevezném. Késeknél használják az EDC rövidítést, ami everyday carry-t jelent, szerintem ez tökéletesen kifejezi az összhatást, ami körüllengi a Watch S1 Active-ot. A csini fehér dobozt kibontva előkerül a mágneses töltő, némi leírás és az óra, ami ebben a fekete színben eléggé jellegtelen, viszont az anyagminőség még az olcsóbb verziónál is példás. Amatőr futóként én valami tökösebb színt választottam volna, és a Xiaomi teljes mellszélességgel támogatja is az ilyen irányú vágyakat, a sárga, a narancs és az olívazöld szíjak eléggé „karajul” néznek ki. Cserélni egy mozdulattal lehet, köszönhetően a gyorsoldós zárnak.

A kinézet szerves részét képezi a kamu lünetta, amire mindenféle menő szót írtak fel, mint az „active”, meg az „outdoor”, de ezek közül kettő lényeges igazán. A sport felirathoz tartozó gombbal az aktivitás gyorsmenü ugrik fel, a fölötte lévő jelöletlen gombra pedig belép az Apple koppintású menübe, második nyomásra pedig visszalép a kezdőképernyőre a rendszer. A kijelző kifejezetten szépre sikeredett, az 1,43 inch-es AMOLED kijelző 446×446 pixelt sűrít össze a kb. 10 négyzetcentis területre, ráadásul 60 Hz-en frissül, így nagyon folyamatosnak érződik az összhatás. Az egyedi Xiaomi oprendszer gyors, élmény görgetni és lapozni az óra menüiben.

Forrás: Banggood

Számlapól rendelkezésre áll vagy 200 darab,

és ezek viszonylag jól is néznek ki, van egy két igazán vicces, például az automata óra lengőingáját imitáló darab, de a színkódos retro TV is jópofa. Legalább 11-et biztosan tud tárolni – valójában itt untam meg a feltöltögetést -, de lehet hogy többet is, ráadásul ezeket elég gyorsan fel is lehet rá telepíteni. Aki lezárt állapotban is szeretne mókázni, az bekapcsolhatja az AOD funkciót, de ez drasztikusan zabálja az üzemidőt. Na de mennyi az annyi? Ez nagyban függ attól, mennyit szaladgáltok vele, a gyár szerint átlagos használat mellett olyan 12 napot bír, nálam ez inkább 1 hét körül alakult. Igaz, ebben azért voltak tempósabb, 10 kili fölötti futások is, szóval nem panaszkodhatom, nem kell sűrűn a töltőkábelért nyúlni, viszont vezeték nélkül nem lehet átvinni az elektronokat. Üzemidő szempontjából talán érzékletesebb a 30 órás GPS-es működés, ami kifejezetten jónak számít, de ez a valóságban sosem szokott ennyi lenni.

 

Xiaomi Watch S1 Active – Tud is, meg nem is

A Watch S1 Active-ot a Mi Fitness appal együtt kell használni – ez volt korábban a Mi Fit, amit átneveztek -, aminek kifejezetten kellemes lett a felülete az elmúlt 1 évben. Innen gyakorlatilag minden beállítható, illetve itt is látjátok azokat az adatokat, amiket az óra a kijelzőjén mutat. Egy elég hosszú listát lehet összeszedni arról, hogy pontosan milyen funkciókat is támogat a termék:

 • napi aktivitás visszajelzése: megtett lépések száma, elégetett kalória, felállások száma, dátum, pontos idő, sportra fordított napi percek száma (30 perc az ajánlott)
 • alvásadatok figyelése
 • pulzusmérés
 • véroxigénszint figyelés
 • stressz-szint mérés
 • légzésgyakorlatok
 • menstruációs ciklus követése
 • Alexa hangasszisztens
 • időjárás jelentés
 • zenevezérlés (de csak a telefonról, saját háttértára nincsen)
 • értesítések kijelzése (push notificiation appból)
 • bejövő hívások fogadása, elutasítása, illetve mikrofon segítségével a hívások lebonyolítása
 • ébresztő, stopper, időzítés
 • légnyomás mérése
 • iránytű
 • telefonos kamera vezérlése
 • eseménynapló: korábbi tevékenységek visszakereshetősége
 • telefon keresése
 • elemlámpa
 • 117 sport támogatása
 • NFC alapú fizetés
 • külső feldolgozó rendszerekbe adattovábbítás: Strava, Apple Health
 • további appok telepítése az órára

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A fenti listából egy pár dolog kiderül, például az, hogy egy rahedli szenzor került az órába.

Van fényérzékelő, nyomásmérő, geomágneses szenzor – tulajdonképpen az iránytű -, kezel műholdas rendszereket – köznapi néven „GPS-t”, egyszerre akár kettő rendszert is -, van BT és WiFi támogatás is, szóval jól megpakolták a cuccot. Fájó pont a tényleges háttértár hiánya, így zenehallgatáshoz még mindig magatokkal kell vinni egy mobilt. Jó pont viszont az NFC megléte, igaz az elektronikus fizetés még elég korlátozottan működik vele hazánkban, viszont ha egy Curve kártyát igényeltek, gyakorlatilag bármit el lehet mögé rejteni, míg alanyi jogon elvileg a K&H kártyáit is tudja fogadni, amennyiben MasterCard a kártya, de ez utóbbit sajnos nem tudtam kipróbálni.

Ami a sportokat illeti, a 117 darab döbbenetesen magas szám, viszont ezeket nem teszi ki gyárilag az óra a menübe, ami érthető, hiszen iszonyú hosszú lenne legörgetni az aljára. Az alap aktivitások az alábbiak: kültéri futás, beltéri futás futópadon, kül- és beltéri kerékpározás, sétálás, nyílt vízi és medencés úszás, túrázás, hegymászás, terepfutás, ugrókötél, evezőpad, jóga, elliptikus tréner, szobabicikli, HIIT, triatlon, kosárlabda, tenisz. Ha szeretnétek a maradék 98 darabból újabbakat a menüben rögzíteni, akkor ezt a plusz gombbal tehetitek meg. A dolog visszafele is működik, ha ti csak mondjuk kültéren kocogtok, minden mást lehet szanálni. Mint látható, támogatja az úszást is, hiszen 5 ATM nyomásig vízálló. Ami a sportos teszteket illeti, sétával, futással, csocsóval, röplabdával és evezéssel kínoztam, itt az utóbbihoz annyit fűznék hozzá, hogy ez nem a hagyományos evezőpados húzogatás volt, hanem kenuzás, amit támogat az óra, ellentétben pl. a csocsóval.

Futással kezdtem, és ezt szépen abszolválta,

nagyjából ugyanakkora távot mért, mint amit a telómmal szoktam. A pulzusmérés is korrekt, nyugalmi módban is összemértem egy ujjbegyes pulzusmérővel és 1-2 szívdobbanásnyi eltéréssel ugyanazt az értéket hozták. Futás közben a szokásos probléma jött elő, a terhelésváltásokat egy kis késéssel követi le, mondjuk egy pulzuspántos méréshez képest. A lépésszámlálást próbáltam átverni kézmozgással, meg azzal is, hogy merev kézzel mászkáltam. Ez hellyel-közel sikerült is, de sokkal nehezebb volt, mint a korábbi eszközöknél. A sétát még egyszerűbben letudtam, magától észrevette a tevékenységet, elindult, majd a végén leállt, ez is klappolt.

A gondok a csocsóval kezdődtek, ami érthető módon nem fért bele a 117 sportba, és egyedi aktivitást nem enged felvenni, ezért billiárddal szimuláltam, mit mér. Nyilván a kapott eredmény nem releváns, viszont így is lekövette az elégetett kalóriát, a sportolás idejét, a pulzust, illetve az intenzitás erejét. Ami a kenuzást illeti, a „rowing” alatt találjátok, de külön ki kell tenni a menübe a plusz jel segítségével, és nagyjából ugyanígy működik a röplabda is. Egyikre sem csináltak egyedi algoritmust, alap adatokat ad vissza a sportok kapcsán, mint az elégetett kalória, az eltelt idő, a pulzus és annak zónái. Viszont semmi specifikust nem mér, még az érintések – röplabda – vagy a húzások – evezés – számát sem, és gyanítom, hogy ez sok másik sporttal is így van.

Forrás: Banggood

Ami a hívás és üzenetkezelést illeti, az nálam eléggé betalált.

Meglepve tapasztaltam, hogy a Knight Riderezés egész jól működik a Xiaomi Watch S1 Active-on keresztül. Simán tudtam beszélgetni rajta a szobában, de még a belvárosban autózva is, de azért nagyobb tempóbál lennének kétségeim. Az üzenetkezelése érdekes, megint elég sokat szívtam, mire elkezdtek a push notik beérkezni, de utána rendben működött, és az összes magyar ékezetet kezelte. Válaszolni továbbra sem lehet, és ha egyszer elolvastátok az értesítést, a rendszer automatikusan törli őket. Lehet tükrözni is az üzeneteket, ilyenkor ami a telefonra beérkezik, azt automatikusan megjeleníti az ketyegő is.

Új funkció a Xiaomi óráknál, hogy lehet appokat telepíteni rájuk, egy kicsit hasonlóan ahhoz, mint a TicWatch-ok vagy bármilyen más Wear OS-es óra esetében. Sajna nagyon limitált a lista, ilyesmiket lehet felrakni, mint a számológép, a jegyzetfüzet és hasonlók, de ezek szépen beépülnek a menübe. Ez nagyon előremutató, és ha kiforrja magát a dolog, akkor egy elég durva eszközzel fog gyarapodni a Xiaomi palettája.

 

Xiaomi Watch S1 Active sportóra teszt 38

Forrás: Rendeljkínait

Egy kis tippek-trükkök

Pár dolgot említenék még, az egyik, hogy bár maga az NFC működik, a Curve applikáció egy merő bug halmaz. Például nálam a napi limit egyezett az éves limittel, így nem tudtam vásárolni, mert az alkalmazás nem engedte, a support meg 3 napja szarik az üzenetemre. Ez nem a Xiaomi Watch S1 Active hibája, de ezek a másodkézbőli szolgáltatások tudnak kavarokat okozni.

A másik bosszantó dolog a sport közbeni automatikus megállítás,

ami azért a városban futkározáskor, a piros lámpáknál elég sokszor bekapcsolt. A nagy baja, hogy utána kézzel meg kell nyomni, hogy újra elinduljon, ennyi erővel akkor magamtól is megállíthatnám. Ez így nem annyira hasznos funkció, az angolok azt mondanák rá: „pretty useless”. Érdekes, hogy sétánál ugyanez tökéletesen működött, magától észrevette, hogy gyalogolok, amit automatán meg tudott állítani, és újra el is tudta indítani. Lehet a futásnál egyedi hibával találkoztam vagy user error volt?

A harmadik a BT sáv használata akkor, ha egy fülhallgatót is használnátok mellette. Ez nekem nem mindig jött össze, néha elvette a hangsávot az óra, hiába próbáltam átnyomkodni a 1MORE Comfobuds Mini-re, ez nem mindig sikerült, máskor viszont simán. Vagyis ha nem akarjátok használni ezt a funkciót, érdemes a hangsáv használathoz tartozó jogosultságot tiltani, amit a BT csatlakozáskor lehet megtenni. Az appot pedig be kell lakni, mindent be kell külön kapcsolni, véroxigén mérést, REM fázisos alvásfigyelést és hasonlókat, szóval ha nem megy, akkor jöhet a keresgélés a menüben. Viszont minden újabb funkció egy koporsószög az üzemidőnek, ezzel számoljatok.

Összegzés

Jó kis óra lett a Xiaomi Watch S1 Active, de azért vannak apróbb hibái. Az egyik az, hogy inkább egy allrounder eszközt készítettek mindennapi felhasználásra, sem mint egy igazi sporteszközt. Ettől persze még simán lehet vele sportolni, de nem igazán arra hegyezték ki, nincs zenelejátszás háttértárról, nem kezel külső eszközöket – füles vagy pulzusmérő mellkaspánt -, nem támogatja a GPX fájlokat, szóval azért lenne még mit csiszolni ezen a téren. Más szempontból pedig ezekre nagyon kis rétegnek van szüksége, és erre ott vannak a Garmin és a hasonló gyártók termékei, velük nem akar, és lehet hogy fölösleges is lenne versenyeznie a Xiaominak.

Van viszont egy csomó jópofa újítás, pl. fel lehet tenni appokat, a menü Apple jellegű, a kijelző 60 Hz-es AMOLED, rengeteg sportot kezel, viszonylag hosszú az üzemideje, egy rakat szenzorral tömték tele, a kinézete szíjakkal és óraszámlapokkal módosítható. Amit pedig a korábbi Amazfit modellek tudtak, azt lényegében most is tudja, én még az üzenetkezelésen csiszoltam volna, de azért ez így is rendben van. Az ára a horror, 400+ Ft-os dollár mellett is emészthető ekkora tudásért cserébe, ami 54 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot jelent a BGacef4f  kóddal, szállítással együtt, az áfát pedig a Banggod fizeti a termékei után.

Pro

 • Remek minőség
 • Tényleg kezel 117 sportot
 • Szép az AMOLED kijelző
 • Az appok telepítése példaértékű, remélem jobban kiforrja magát
 • Remek alvásfigyelés
 • Az üzemidő rendben van
 • Meglepő, de működik az órán keresztüli telefonálás

Kontra

 • Nincs háttértár a zenelejátszáshoz
 • Sokkal inkább allrounder óra mint sport: nincs GPX támogatás, pulzuspánt kezelés és hasonlók
 • Az üzenetkezelés még mindig elég kezdetleges

hirdetés