hirdetés

Xiaomi Amazfit Verge Lite okosóra teszt

Vattacukor Lite

teszt
Xiaomi Amazfit Verge Lite okosóra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-11-03

Kicsit későn kaparintottam meg a Xiaomi Amazfit Verge Lite verzióját, hiszen éppen hatalmas modellváltás közepette van a cég, ez pedig még az előző generáció jeles képviselője. Jön a Stratos 3, Nexo néven a „Verge 2”, a GTR már hódítja a női- és férfiszíveket, a kör négyszögesítésével operáló GTS pedig a küszöbön toporog. Velük szemben mit mutathat fel az alsó polcról érkező Verge Lite, ami ugyan csak 27 000 Ft-ba kerül, de a képességeinek egy részét elvesztette a sima Verge-hez képest. Lássuk, hogy az árkülönbözet elég lesz-e arra, hogy feledtesse a hiányosságait.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

7.4

Népítélet

4.8

 • megbízhatóság:1
 • design és anyagminőség:7
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:1
Véleményt írok

Szerencsére nagyon kényelmes viselni, szépen felfekszik a csuklóra, ráadásul elég könnyű is. A töltő ugyanolyan buta maradt, mint eddig volt, a félgömb alján van egy kábel, ami miatt folyamatosan eldől, szerintem ezt direkt szívatásból csinálták ilyenre. Túl sok más cuccot nem kell keresni a dobozban, egy lapozgatós füzet jár még a termék mellé.

Van azonban egy érv, ami az olcsósítás mellett szól: nem kell egy sportórát báli ruhába öltöztetni ahhoz, hogy az jó legyen. Mi több, én kevésbé féltem a sérülésektől a Verge Lite műanyagtokozását, mint egy csili-vili üzleti órát, és végül is ez egy célszerszám, nem egy kiállítandó műremek.

Verge Lite: sportoltat

A kijelző nemcsak jól néz ki, de remekül használható is, szerintem ez a legjobb része a Verge Lite-nak. A 360×360 pixeles AMOLED kijelző még napfényben is jól olvasható, kiválóan működik az automatikus fényerő-szabályozás. Az érintésérzékenység is rendben van, de ez már a Verge esetében is így volt, és ez derült ki Atika kollégám tesztjéből is. Aki pedig szeretné testre szabni a kinézetet, egyszerűen kicseréli az óraszámlapot, amiből a választék nem bugyuta kínai állatkákból, hanem igazán felnőttes darabokból áll.

A menürendszer kifejezetten logikusan kezelhető, felfele lapozva éritek el a viszonylag ritkán használt alapbeállításokat, lefele a funkciómenüt, oldalra pedig körkörösen lapozva a sportadatokban gyönyörködhettek. Én ezt egy kicsit szegényesnek találtam, lépésszámlálás, kalóriaégetés, pulzusmérés, megtett táv és hasonlók állnak rendelkezésre. Ezek nem mutatnak túl egy Mi Band 4 szintjén, pedig az nagyon nem ez az árkategória.

Egy dolog felett viszont nem tudtam napirendre térni: a komplett menürendszert megváltoztatták a sima Verge-höz képest, ami azért fura, mert azt gondoltam, hogy csak a háttértárat és a szenzorokat hajigálták ki belőle, de nem, teljesen más a funkciók elrendezése is. A Verge Lite-nál  ráadásul mintha jobban akadna az oldalra lapozás, ami tud idegesítő lenni használat közben.

Xiaomi Amazfit Verge Lite okosóra teszt 12 Verge Lite / Verge

Szerencsére az egyik kedvenc funkciómat – a gyorsgombot – megtartotta, aminek megnyomásával az előre beállított aktivitást indíthatjátok el. Ezzel csak egy bajom volt, a GTR-nél bármit be lehetett állítani – én például az üzeneteket konfiguráltam rá -, itt pedig csak az általa kezelt sporttevékenységeket használhatjátok. Ennek a korlátozásnak nem sok értelmét látom, kivéve, ha ez egy pozícionálási metódus, vagyis ha többet akarsz, vedd meg a drágább termékét a cégnek.

Néhány sport is elveszett az olcsósítás oltárán, ezzel is próbálnak minket a Xiaomi Amazfit Verge felé terelni. Éppen ezért érdemes összeszedni, mi a különbség a Lite és a nagyobb testvére között, így legalább nem kell barchobáznotok, hogy pontosan mit vesztetek el a kistesó megvásárlásával:

Amazfit Verge Amazfit Verge Lite
Sportok száma 12 7
Belső tárhely 4 GB NINCS
Mikrofon VAN NINCS
Hangszóró VAN NINCS
WiFi VAN NINCS
Bluetooth 4.2 5.0
Üzemidő 6-7 nap 20 nap
Kijelző AMOLED 360×360 px, 1,3 col AMOLED 360×360 px, 1,3 col
Szenzorok pulzus, gyorsulás, giroszkóp, fényérzékelő, GPS, geomágnes, barometer, NFC pulzus, gyorsulás, giroszkóp, fényérzékelő, GPS

 

A fenti változások sajnos elég jelentősek, hiszen sikeresen kimúlt a két legérdekesebb funkció, a saját tárhelyről történő zenehallgatás – nincs ROM -, és a telefonálás képessége is, mikrofon és hangszóró hiányában. Előbbit kifejezetten sajnálom, utóbbit nem különösebben, lévén egy sportórával egyébként sem csinálok ehhez hasonló tevékenységeket. A zenevezérlés azonban megmaradt, tehát tudjátok a hangerőt szabályozni – valamiért nem mutatja az aktuális szintet, ami szerintem programhiba -, lépkedni a számok között, illetve leállítani és elindítani a muzsikát, viszont mivel nincs hova feltölteni az MP3 fájlokat, ezért a mobilotokat is magatokkal kell vinnetek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A fenti táblázatból kileshető, hogy a Verge Lite legfontosabb értéke a hosszú üzemidő, amit a fejlettebb Bluetooth 5.0-val, kikapcsolt pulzusérzékelés mellett – meg olyan büntető feature-ökkel, mint a „battery saver” – lehet elérni, míg a GPS 40 órán át képes egyfolytában üzemelni. Ez viszont egy kifejezetten pozitív dolog, a Redmi Note 8-nál is imádtam a 3,5-4 napos töltési ciklusokat, és itt is nagyon hasznosnak tartom.

A sportokat is rendesen megnyirbálták, a Verge az alábbiakat tudta: futás, futópad, terepfutás, gyaloglás, elliptikus tréner, hegymászás, tenisz, síelés, futball, kerékpározás, szobakerékpározás, és általános sport; vastag dőlt betűvel jelöltem, amikről a Lite esetében le kell mondanotok. A fenti felsorolás kapcsán a problémát leginkább abban látom, hogy aki fut, az előbb vagy utóbb óhatatlanul rákap a terepfutásra is, a tenisz-síelés-labdarúgás hármas pedig itthon is meglehetősen népszerű.

A legkevésbé fájdalmas talán a hegymászás, bár erről a via ferrata kedvelői valószínűleg máshogyan vélekednek majd. A Strava szinkron viszont gond nélkül működött, ami szerintem kötelező annak, aki a sportot egy kicsit is komolyabban veszi.

A vízkedvelő olvasóknak bizonyára feltűnt, hogy úszást például nem támogatnak ezek a sportkarkötők, annak ellenére, hogy IP68-as szabvány szerint állnak ellen a folyadékoknak, elméletileg. Egy Verge-öt ugyanis sikerült kinyírnom hot potban – ez az ausztriai szállásokon található forróvizes beülő -, szóval a merítési mélységgel és a hőmérséklettel vigyázzatok, különben rövid úton tönkremegy a kütyü.

Természetesen az éles tesztnél a legfontosabb dolog a pontosság, illetve az, hogy a mért adatok mennyire felelnek meg a valóságnak. Az Amazfit GTR például a GPS pontosságában csúnyán leszerepelt, szerencsére a gyártó ontja magából a frissítéseket, ezért ha ilyen hiba fordulna elő, akkor azt jó eséllyel javítják.

A Verge Lite esetében nem fordult elő például olyan, hogy ne fogott volna GPS jelet, de azért itt is vannak elcsúszások a pályarajzhoz képest, viszont többször pontos, mint nem. Vannak más furcsaságok is, például az elliptikus tréner eredményeket Stravaba szinkronizálva mintha valaki  összefirkálta volna a térképet, pedig itt konkrétan nulla távolságot kellett volna mérnie.

Érdekesség, hogy a hosszabb túrákat a GTR-hez hasonlóan ez is jól rögzíti és a lépések száma is közelít a más eszközökkel mért értékekhez. Nagyjából ugyanez igaz a pulzusmérésre is, az Omron vérnyomásmérőtől alig eltérő adatokat kaptam, a szórás alig 5%.

Az Amazfit applikáción közösen osztozik a teljes Amazfit sportóra széria, így aki fogott már Pace-t, Stratost vagy esetleg Verge-öt a kezében, az nem fog újdonságokkal találkozni. Az applikáció alapvetően arra való, hogy a különböző tevékenységeiteket visszanézhessétek egyfajta „historyként”, illetve, hogy az olyan részletes információkat is visszaadó funkciókat, mint az alvásmonitorozás, normálisan át lehessen látni. Számtalan lehetőséget innen tudtok beállítani, a fontosabbakat a teljesség igénye nélkül felsorolom:

 • alvás- és pulzusmonitorozás
 • tétlenségi figyelmeztetés
 • alkalmazásértesítések, gyakorlatilag az összes appal képes együttműködni
 • ébresztés és eseményemlékeztető
 • óraszámlap csere
 • sportok indítása: gyaloglás, futás, kerékpár
 • hívásbeállítások: elutasíthatjátok, illetve felvehetitek a bejövő telefonhívásokat
 • részletes tevékenységstatisztika

Összességében szoftveres oldalon nem találkoztam problémákkal, de az Amazfit órák esetében a frissítések nem csak újdonságokat szoktak behozni, hanem néha fura hibákat is, erre számítsatok. Érdemes még megemlíteni a Notify & Fintess for Amazfit alkalmazást, amivel a gyári programnál részletesebben is személyre szabhatjátok órátokat, illetve új funkciók is a repertoárba kerülnek.

Összegzés

Az Amazfit Verge Lite sportóra azoknak szól, akik sokallják a Verge durván 40 000 Ft-os árát, és hajlandóak lemondani néhány – nem elhanyagolható – funkcióról. Az eszköz az esetek többségében hibamentesen teszi a dolgát, a szenzorok többnyire megfelelően működnek, és az egyszerű anyaghasználat is kevésbé fáj a 27 000 Ft-os ár tükrében.

Az üzemidő tényleg durva lett, viszont a mérleg másik serpenyőjében ott vannak a hiányzó „fícsörök”: a zeneszámok tárolásának hiánya, a telefonálási lehetőség elvesztése, a kevesebb sport támogatása és a GPS is lehetne pontosabb. Az, hogy ez megér-e mínusz 10 000 forintot, majd mindenki eldönti maga, de sajnos az alacsony ár nem minden.

Ha sokalltátok a drágább testvérért kiadott összeget, akkor most itt egy újabb lehetőség a vásárlásra, ezért 27 000 Ft-ot kell leszurkolnotok. A terméket EU Priority Line szállítással kérjétek, ami áfa- és vámmentes.

Pro

 • Brutális üzemidő
 • Alacsony ár
 • Zenevezérlés
 • Értesítéseket jól kezeli

Kontra

 • Nem csúnya, de a szép nem ilyen
 • Fontos funkciók vesztek oda a Verge-höz képest
 • Helyenként akad a menü
 • Kevés sport

hirdetés