hirdetés

Ticwatch Pro okosóra teszt

Kétélű fegyver, amivel könnyen megvágod magad

teszt
Ticwatch Pro okosóra teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-26

A Ticwatch Pro az Android Wear órák csúcsa. Kétféle számlappal növeli az üzemidejét, szinte mindenféle applikációt feltelepíthettek rá, NFC-vel fizethettek, monitorozhatjátok sporttevékenységeteket, de még az okosotthon cuccaitokat is vezérli. A mindent tudásnak viszont ára van, 71 000 Ft-ot kóstál a termék, szerencsére EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással kérhető, de vajon elég-e ez az üdvösséghez?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 6

7.4

Népítélet

4.9

 • megbízhatóság:4.3
 • design és anyagminőség:5.7
 • felszereltség, funkciók:6.3
 • ergonómia:5.7
 • ár/érték arány:2.7
Véleményt írok

Pedig sem a fém, sem a plasztik nem gagyi, csak valahogy nem túl ízléses, és a szíjjal is vannak gondok. A felül bőr, alul viszont szilikon anyagot viszonylag jól eldolgozta a gyártó, de a rovátkolt felület izzasztó, és iszonyatosan gyűjti a koszt, meg a bőrdarabkákat, nem voltam túl boldog, mikor fogkefével kellett a redőket kipucolnom. Cserélni viszont a már megszokott gyorszáras megoldással lehet, szóval, akinek nem tetszik, annak ott a módosítás lehetősége. A fém hátlap pedig a csuklómat irritálta és sebesítette ki, ráadásul ez egy viszonylag vastag és nehéz óra, sok embernek fog furán állni a kezén.

A vezérlést kiegészítő két oldalgomb rendben van, viszont a komolyabb sportórákon általában 3 vagy 4 fizikai nyomkodót is elhelyeznek, megkönnyítendő az izzadt kézzel vezérlést. A kijelző – ami tulajdonképpen egy duális LCD és OLED réteg kombinációja – viszont szép, jók a számlapok, tényleg feldobják a dizájnt. A hason a PPG szenzort – pulzusmérés – pillanthatjátok meg, ami a tesztjeim szerint korrekt értékeket ad vissza. A csomagban lévő töltőt sajnos eléggé sűrűn kell használnotok. A kézikönyvet érdemes forgatnia annak, aki szeretne jobban képbe kerülni az órával kapcsolatban.

Ticwatch Pro – Működőképes a koncepció?

A Ticwatch-oknak két nagy bajuk volt: a rövid üzemidő és a nem speciálisan egy célra tervezett szoftver, ami tud annyira bonyolult lenni, hogy elvesszenek benne a felhasználók. Kezdjük az előbbivel, mert ez volt a Ticwatch C2 és az Express egyik igencsak szűk keresztmetszete. Valós használat mellett ez nagyjából 1 napos üzemidőt jelentett, vagyis minden este töltőre kellett tenni az eszközöket. Ezt a felhasználók is igencsak nehezményezték, így a Pro – vagyis a csúcsmodell – esetében megpróbáltak valamit kezdeni a problémával.

A megoldás a kétrétegű megjelenítő bevezetése volt, alapból egy LCD kijelzőt láthattok, alatta bújik meg az OLED panel, ami érintésre vagy a csukló felemelésére éled fel. Nyilván az előbbi a takarékosabb, az utóbbi pedig ki is néz valahogy, és természetesen a teljes menürendszer ezen jelenik meg. A gyártó az elsőre 30, a másodikra 2 nap üzemidőt ad meg, aminek az átlaga 16 lenne, a valóságban viszont inkább 2-3. Miért? Mert abban a pillanatban, hogy ránéztek az OLED kijelzőre, elkezdi felzabálni a 415 mAh-s akkumulátort. Gyakorlatilag bármit csináltok vele – már pedig ezért veszitek, ugye? – az OLED lesz az aktív, és innentől kezdve vége a dalnak. Nem mondom, a 48 óra is 100%-os növekmény az előző verziókhoz képest, de a 30 nap igencsak távoli, elérhetetlen célnak tűnik. Ez maximum”kvarcóra” módban jön össze, de ezért nem fogtok 71 000 Ft-ot elkölteni.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A másik bajom, hogy a svájci bicska szerűen működő rendszer tetű lassú. Konkrétan a működést befolyásoló tényezőnek tartom azt, hogy egy applikáció elindítása másodperceket vesz igénybe, ilyenkor a fekete képernyőben „gyönyörködhettek”, mintha kikapcsolt volna a panel, sokszor azt hittem, lefagyott.

A másik őrjítő dolog a frissítés. Az egy dolog, hogy órákig fut, de ha közben 50% alá esik a töltöttség, abbahagyja a folyamatot és megáll. Ha nem vesszük észre, lehet tölteni, majd újrakezdeni az egészet. Az sem volt éppen ritka, hogy kő merevre fagyott a rendszer, ilyenkor kizárólag az újraindítás segített, semmi másra nem reagált, még a fizikai gombokra sem.

Ez különösen sportok kapcsán kellemetlen, egyrészt mert elveszik a mért eredmény, másrészt pedig kezdhetitek újra a szakaszt. Ebben a szegmensben egyébként különösen rosszul muzsikál a Ticwatch Pro, egyrészt 10 óra a maximális GPS idő – Amazfit GTR-nál ugyanez 40 -, másrészt eléggé össze-vissza mérnek rajta a szoftverek. Szerintem ez nem hardveres – a Balaton harmadmaratonon méterre pontosan ugyanazt az eredményt kaptam, mint a hivatalos mérőrendszeren -, hanem szoftveres gond, a GPS szenzor gyorsan megtalálja a jelet, de néha a tempót és a távolságot is kutyulja, attől függően, milyen alkalmazással mértek. Első kilométeren magyar bajnok voltam – 3:58/km -, utána pedig járókeretes nyugdíjas – 14:37/km -, legalábbis a Google Fit szerint, ami lehetetlen.

És itt kötnék át az applikációk szoftveres integrációjának a problémájára, ami szintén nem a Ticwatch Pro hibája, de miért érdekelné ez a felhasználókat, ha nem úgy működik az óra, ahogy kell? Nagyon jó példa erre a Strava, amit 4 képernyőn jelenít meg 1 helyett. Próbáltatok már izzadt kézzel vagy esőben lapozni érintőképernyőn? Elárulom, nem lehet, vagyis a Strava jó telefonon, Windowsos böngészőben, de ezen a kütyün maga a halál.

Aztán vajon mi a magyarázat arra, hogy azonos hosszúságú szakaszt a Google Fit 19, míg a Strava 15 kilométernek mér? Szóval elég nagy a káosz szoftveres oldalon, és ezzel nem nagyon tud mit kezdeni a Ticwatch Pro, mindezt úgy, hogy a Google Fit Workout vagy 50 sportot kezel és határozottan lennének értékei, ha normálisan lehetne használni.

Azt a fentiek alapján megállapíthattátok, hogy sportolásra nem ezt az órát kell megvennetek, na de akkor mire lehet használni? És innentől kezdve megfordul a történet, és nektek is ebben kell gondolkodnotok, ha ezt az eszközt választjátok. Ott a Google voice search – vagy más néven Google Assistant -, vagyis a hangvezérlés, amivel például a Google ökoszisztéma okosotthonos eszközeit lehet vezérelni, és ez csak Android Wear órákkal valósítható meg. Ugyanez igaz a Google Maps navigációra is. „Hol a Sagrada Família? Kérem, forduljon balra”, és már mehettek is a kijelzőre rajzolt térképet követve.

Szintén Google szolgáltatás a Google Pay, ami már Curve kártya segítségével Magyarországon is elérhető. Mivel a Curve lényege, hogy bármilyen bankkártyát felvehettek az applikáció alá, ezzel gyakorlatilag megoldottátok az órával való fizetést, hiszen a Ticwatch Pro NFC chipet is tartalmaz, már amennyiben hajlandóak vagytok végigszenvedni a procedúrát, ami az amerikai IP címről regisztrált emailen keresztüli beállítást jelenti. Csak ekkor jelenik meg a GPay menüpont, tehát hivatalosan itthon ez sem használható.

Zenét ugyan vezérel, de a belső tárolójához alapból nem lehet hozzáférni, mint például az Amazfit Verge vagy a Stratos esetében. Azért egy kis trükközéssel és a Wear Media appal megoldható ez is. Az értesítési rendszere a legjobbak között van, amit eddig láttam, minden karaktert kezel, átlátható, a legtöbb üzenetet teljes hosszában megjeleníti.

És nyilván van még huszonöt másik olyan funkció, amit lehet használni az Android Wear rendszerrel, ha kellően kreatívak vagytok. A kérdés az, hogy ti, felhasználók mit szerettek jobban, ha az arcotokba tolnak egy kész célrendszert, mint az Amazfit termékei esetében, vagy ha flexibilis a szoftver, cserébe néha kell vele egy kicsit szenvedni.

Összegzés

Amit ígért a Ticwatch Pro sajtóanyaga, azt részben be is tartotta. Persze a megnövekedett üzemidő esetében nagyon nem mindegy, hogy az 1 napról 2-re vagy 20-ra ugrik egy töltési ciklus hossza, így csak részben sikerült kiküszöbölni a Wear OS alapú okosórák legnagyobb hibáját. A másikat viszont sehogy, helyenként igencsak akadozik a rendszer, és az appokat is lassan tölti be. Sportra kifejezetten rossz választás, e mellett még nem is egy szépségkirálynő.

A fentieket kell ellentételeznie a svájci bicska szerű funkcionalitással, az NFC alapú fizetéssel, okosotthon vezérléssel, navigációval és még kismillió egyéb, Google-höz köthető dologgal. Az eszköz teljes kiaknázáshoz nem árt a fantázia, a kérdés az, hogy nektek ezek a lehetőségek elegek-e a számtalan hiba megbocsájtásához. Ráadásul ebben az esetben a „minden Android Wear óra ilyen” mondás sem állja meg a helyét, a béna dizájnt vagy a kellemetlen szíjat nem lehet erre fogni.

Ha viszont a klímát, a redőnyt, meg a kazánt akarjátok vele távolról mókolni, akkor 71 000 Ft-ért a tietek lehet, ebben már az EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítás is benne van.

Pro

 • NFC alapú elektronikus fizetés, elvileg (gyakorlatilag viszont nem)
 • Navigáció megjelenítése
 • Kiváló értesítéskezelés
 • Voice search alapú okosotthon menedzsment
 • Rendkívüli flexibilitás

Kontra

 • Nem egy szépség
 • A szíj dörzsölte a kezemet
 • Iszonyatosan lassú a rendszer
 • Volt hogy lefagyott, adatot vesztett
 • Sportadatokat kutyulja, ilyen célra válasszatok másik órát
 • Az üzemidő még mindig csak 2-3 nap
 • Egy csomó dolgot kézzel kell felhackelni (elektronikus fizetés, zenelejátszás)

hirdetés