hirdetés

Ticwatch C2 okosóra teszt

Az igazi úrióra

teszt
Ticwatch C2 okosóra teszt 1
Rolla
írta: Rolla
2019-09-28

Megérkezett az egyik legmenőbb okosóra, amire sokan – köztük én is – vártak már. A Ticwatch C2 végre egy olyan óra, amit elegánsabb szettekhez is gond nélkül lehet hordani, és azon kívül, hogy szép, még okos is. Mi kell ennél több? Mondjuk épp az, hogy a szépség ne menjen az eredeti funkciók – sportolás, alvásmonitorozás – rovására. Akkor ezek szerint nem is lehetséges összehozni mindent egy terméken belül akkor se, ha az 71 000 forintba kerül? Filozófiai teadélután következzék.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.4

Népítélet

9

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Jó minőségű fém óraház, olyan kijelző, hogy megszólal, egyedüli probléma a bőr óraszíj, ami már egy hordás után összegyűrődött. Három színben kapható – fekete, szürke és rozéarany -, ezek közül az utóbbi házának vastagsága egy icipicivel kisebb a másik kettőhöz képest, ezzel kedveskedve a hölgyeknek. A nálam járt verziót is inkább mondanám csajosnak, sem mint maszkulinnak. És hogy milyen az élet egy ilyen órával a csuklón? Háááát…..

Ticwatch C2: Sportóra? Okosóra?

A hónap elején olvashattatok már egy cikket az oldalunkon, aminek témája a sportórák és az okosórák közötti különbségek megfejtése volt. Okosórának leginkább az Androiddal vagy Wear OS by Google-lel felvértezett órákat – például a TicWatch modellek – hívjuk, amelyek „nyitott” rendszerrel érkeznek, így személyre szabhatóak a letölthető appoknak köszönhetően. A zárt rendszerrel rendelkező csuklóra valók pedig a sportórák, amiknek elsődleges célja az, hogy minél több és pontosabb adatot szolgáltassanak a mozgásotokról, ezzel segítve fejlődéseteket.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Mivel van egy Mi Band 4-em is, ezért engem elsősorban az érdekelt az C2-vel kapcsolatban, hogy vajon a tervezők beleölték-e minden energiájukat az óra szépségébe és hétköznapi funkcióiba, vagy maradt esetleg szufla a sportolást és egészségmegőrzést támogató kiegészítőkhöz is? Ez azt hiszem elvárható lenne egy kütyütől, ami hatszor annyiba kerül mint egy Band 4. Mielőtt ezt megbeszéljük, nézzük meg közelebbről az eszközt.

Mint már említettem, Wear OS by Google fut rajta, amit úgy képzeljetek el, mint a telefonon található oprendszert. A sima Androiddal felvértezett kütyükkel ellentétben itt nem lógnak le a szövegek és a gombok a kijelzőről, továbbá jóval gördülékenyebben lapozgathattok a funkciók között a 360×360 pixel felbontású AMOLED kijelzőn, ami – egy jó okostelefonhoz hasonlóan – hibátlanul, első szóra vesz minden parancsot és érintést. Fényereje tökéletes, erős napsütésben is jól olvasható rajta minden szöveg és adat, a jó felbontásnak köszönhetően pedig kifejezetten kellemes rápillantani. Szerencsére a háttérképeket is eltalálták, a Mi Band 4-gyel ellentétben nem rózsaszín kismalacos és kocsmai játékgép grafikához hasonlatos lehetőségek közül kellett választanom.

A külsőségeken túljutva az első feladat az volt, hogy letöltöttem a Wear OS névre hallgató applikációt, ami elengedhetetlen a szinkronizációhoz, sokat viszont ne várjatok tőle. Mivel a nyitott rendszer miatt bármilyen alvásmonitorozó, sportolást segítő, elhaladó forgalmat számláló applikációt letölthettek, ezért nincsenek grafikonok, adatok, infók, helyette a háttérképet állíthatjátok, azt, hogy milyen appoktól szeretnétek értesítéseket kapni, illetve készíthettek screenshot-ot az óra számlapjáról, aminek én annyi hasznát vettem csak a három hét alatt, hogy így tudok nektek képeket mutatni róla.

Ezután jött az órán az appok közti matatás, ahol sok előretelepített dolgot találhattok, többek között a Ticwatch saját találmányait, mint a TicPulse, a TicHealth, és a TicExercise, amik közül a másodikban például az elégetett kalóriákat, a megtett távolságot és lépéseket, továbbá az edzéssel töltött percek számát láthatjátok egy gombnyomásra. Ha pedig inkább egy ismertebb felületet használnátok, akkor a Google Fit, Fit Breathe és a Fit Workout alkalmazásokat is megtalálhatjátok kulcsrakész állapotban. A sportolást támogató appokon kívül van még ébresztő, Find my phone, időzítő, Google Translate, időjárásjelentés és zseblámpa is, továbbá a korlátlan hatalom kapuja, a Google Play Store, így majdnem bármilyen plusz appal megtoldhatjátok a listát. Nálam először a Strava, a Deezer, és a Shazam került rá, amiket gond nélkül, egy mozdulattal az órán töltöttem le.

Ticwatch C2: éjjel lepény, nappal legény

Az órát öröm a hétköznapokban a karon viselni, tökéletes, hibátlanul megérkezik rá minden előre beállított értesítés és üzenet, amit rögtön meg is tudtok válaszolni a kijelzőjén, feltéve, ha pici ujjatok van és nagyon ráértek. Mivel értelemszerűen elég kicsi a klaviatúra mérete, így nagy a valószínűsége a félregépelésnek. Egy-egy „oké”, köszi és mindjárt üzenetek megírása belefér, de egy hosszú szakítós levelet ne ezen pötyögjetek le. Aminek nagy hasznát vettem még, az a zenevezérlés, hiszen így nem kellett a zsebemből előhalászni minden egyes alkalommal a telefonomat, továbbá azt is szeretem, hogy ha a telefonomat lehalkítom, akkor is jelzi rezgéssel a bejövő hívást. Így nem zavarom a többieket állandó Messenger csipogással és telefoncsörgéssel, mégse maradok le semmiről. És akkor jöjjön minden buli elrontója, a de szócska.

Az óra szép és jó, de – mint ahogy az várható volt – valahol be kellett áldozni a tulajdonságokból, nem lehet mindent egyszerre. A Mi Band 4 mellett megszoktam, hogy a karkötőt 20 naponta töltöm, addig igazából csak tisztítani veszem le. A C2-t viszont minden este töltenem kellett, ami ugyan egy óra alatt éri el a 100 százalékot, de akkor is. Állítólag ha nem simogatjátok sokat, akkor két napot is kibír. Igazából nem is akkora probléma az esti levétel, mert (nagy levegő):

 • az órában nincsen kifejezetten az alvás monitorozására szánt speciális szenzorgarmada, így felesleges alváshoz viselni
 • három hét alatt egy estét aludtam csak benne, mert nagy és kényelmetlen
 • a legalacsonyabb fényereje is olyan erős, hogy csak takaró alá dugott kézzel tudtam aludni
 • míg egy műanyag Mi Band-et gond nélkül vizezek és szappanozok a higiénia érdekében, a Ticwatch esetében ez a bőrszíj miatt lehetetlen
 • bepállott a csuklóm a 24 órás viselés alatt

Sportolás alkalmával hasonló problémák merültek fel, bevallom őszintén, ezt az órát nem esett jól összeizzadni futás közben. Emellett a mért adatoknál is érdekes dolgok jöttek ki. A méréshez a Strava appot használtam, először csak az órát vittem magammal egy sima egykörös sétához, utána pedig a telefont és a C2-t is. A képeknél láthatjátok, hogy az óra kb. 150 méterrel később kezdte csak el rögzíteni az adatokat, ami igazából még nem vészes, ennyit megérhet az, hogy a beépített GPS-nek köszönhetően nem kell a mobilt magatokkal vinnetek. Második körnél, ahova már vittem a telefonomat is, az az érdekes eset történt, hogy az óra és a mobil is külön monitorozta – sajnos – a sétámat, aminek az lett a vége, hogy szinkronizációnál mind a két eszközről begyűjtötte az infót, és úgy kezelte, mintha lenyomtam volna két edzést. Ugyanabban az időpontban. Ez az edzettségi szintemen nem segít, viszont tökéletes hekker technika, ha a célotok a Strava érmek és teljesítményekért kapott kitűzők begyűjtése. És ha már a hekkerkedésnél tartunk: a lépésszámlálót egy helyben ülve kiakaszthatjátok, ehhez elég, ha kicsit határozottabban emelitek fel a kezetek, nyújtózkodtok, integettek vagy leolvassátok egy csuklómozdulattal a pontos időt az óráról, ezeket mind lépésnek számolja.

Összegzés

Ilyen az, mikor az okosítani kívánt sportórát túltolják egy kicsit, és az évekkel ezelőtt neki szánt feladatok kárára megy az újítás. Ettől eltekintve hibátlan a kialakítás, a rendszer, a Bluetooth kapcsolat, az értesítések megjelenítése és az egész dizájn úgy, ahogy van. Én szívem szerint úgy oldanám meg ezt a dolgot, hogy napközben a Ticwatch C2 órát hordom, hiszen passzol minden stílushoz, alkalomhoz és szetthez, viszont sportoláshoz és alvásmonitorozáshoz felvenném a Mi Band 4-et. Viszont ha nem lenne alapból már egy okoskarkötőm, akkor egyértelműen a C2-t választanám, mivel jóval több mindent tud, és ha csak nem versenysportolók vagytok, akkor tökéletesen elegendő az eszköz pontossága, a heti néhány szinten tartó edzés alkalmával pedig elviselhető az óra. 71 000 Ft-ot mindenképpen megér, csak arra figyeljetek, hogy a többletköltségeket kikerülő EU Priority Line szállítást nyomjátok be a kosárban.

Pro

 • végre egy elegáns okosóra
 • tökéletes karaktermegjelenítés
 • nincsenek idegesítő bugok használat közben

Kontra

 • alvásnál és sportolásnál kényelmetlen
 • nem pontos a lépésszámlálás
 • rövid üzemidő

hirdetés