hirdetés

Curve szuperkártya és 5 GBP ingyen

Forradalmi fintech cégek Vol 3.

hír
Curve szuperkártya és 5 GBP ingyen 1
írta: Don Kartács
2019-07-01

Fintech sorozatunk következő állomása a Curve céghez vezet, akik egy aggregátor kártyát dobtak a piacra. A szolgáltatásaik nagyon hasonlóak a Revoluthoz, itt is szinte minden ingyen van, viszont van néhány speciális szolgáltatásuk – pl. 14 napig megváltoztathatjuk, melyik kártyát terheljük meg, Curve Cashback kártya stb.–, ami miatt érdemes velük is foglalkozni. A legjobbat még nem is mondtam: ez is ingyenesen igényelhető, ráadásul a D4WGX4ZE kóddal most 5 GBP-t kaptok ingyen a próbálgatáshoz.

A kártyák felvétele után a kis kéz ikonnal tudtok közöttük szabadon váltogatni, ami azt jelenti, hogy a terhelés azon a kártyán történik majd meg, amit éppen kiválasztottatok. A fizikai kártyákat pedig szépen eltehetitek a fiókba, nem kell többé magatokkal hordani őket.

A Curve szolgáltatásiban is az a jó, hogy nincsenek rejtett költségei, szinte minden ingyenes – azért van kivétel, pl. a 200 GBP fölötti készpénz felvétel – és rendkívül kényelmes használni. A Revoluthoz hasonlóan a Curve is bankközi árfolyamon – ami durván 0,1-02%-kal a középárfolyam fölött van – vált a támogatott devizák között, ami sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos bankok által kínált árfolyam. Én nagyjából 2 hónapja mindent ezzel fizetek, tetszés szerint váltogatva a Revolut és a hagyományos forint alapú kártyáim között.

Konkretizáljuk, hogy pontosan milyen előnyöket nyújt a Curve:

  • Ingyen kapunk egy Curve debit kártyát. Ez azért fontos, mert ellentétben a Revolut prepaid kártyájával, ezt olyan szolgáltatásokra is lehet használni, ahol a prepaid kártya nem megfelelő, pl. Google drive előfizetés, automata benzinkút stb. /köszönjük a tippet Tibor nevű olvasónknak/.
  • Egy gombnyomással váltogathatunk a megterhelendő kártyák között.
  • Devizaváltás különdíj nélkül, a középárfolyamhoz közeli értéken, havi 500 fontig (ugyanez Revolutnál 5.000 font, az árfolyam hasonló).
  • Ingyenes készpénzfelvét havi 200 fontig (ezt kombinálva a Revolut Sztenderd csomagjával már havi 400 font ingyenes).
  • 1%-os cashback, vagyis pénzvisszafizetés 90 napig (három általunk választott cégre a céglistáról, én a Tescot, az Aldit és a Shellt jelöltem be)
  • Költési analitika, a kártya a Revoluthoz hasonló módon csoportosítja a költéseinket, amihez fotót is csatolhatunk.
  • Biztonsági csomag: váltás a kártyák között, kártyatiltás, vásárlások után email értesítés (ez a szokásos SMS-es értesítés alternatívája).
  • Ha letiltod a kártyát, mert például ellopták, akkor a cég ingyenesen pótolja azt, ami a magyar bankokról például nem mondható el.
  • Back in Time funkció: 14 napig a már kifizetett vásárlásokat átterhelhetjük egy másik kártyára, vásárlásonként egyszer (kivéve Curve Cash kártya).
  • 5 GBP regisztrációs bónusz: a Curve ezzel próbálja bevonzani az ügyfeleket, mind az ajánló, mind az igénylő kap 5 fontot, amit szabadon elkölthettek (én próbából már meg is tettem).
Curve szuperkártya és 5 GBP ingyen 3

Tippek-trükkök

Néhány sor gondolatébresztőnek ahhoz, hogy miért is jó a Curve kártya, az ingyenességen és az 5 GBP bónuszon túl.

Ahogyan már említettem, ingyen kaptok analitikát MINDEN, a Curve appba regisztrált kártyához. Ezt más szolgáltatók nem véletlenül nem szokták ilyen részletességgel a rendelkezésetekre bocsájtani, hiszen még a végén elkezdtek spórolni. Itt ráadásul mindegyik kártya költését egyben láthatjátok, vagyis ha akartok megtakarítani, akkor itt a remek lehetőség.

Bár alapvetően a kártyát nem cashback-re találták ki – ezért is 90 nap csak az ingyenes csomaghoz -, viszont a Curve kártya fizetős verzióiban ez limit nélküli. Ha olyan kártyát terheltek, amin alapból van pénzvisszatérítési szolgáltatás, akkor ezt duplán fogjátok megkapni, egyszer a Curve választott boltjai után a Curve Cashback kártyátokra, másodjára pedig a bankotok kártyája után (bővebben lásd a keretes írásban*).

Minek a rövidítése az MCC?*

Az MCC Merchant Category Code-ot jelent, ez alapján a négyjegyű szám alapján sorolják be az eladókat valamilyen kategóriába. Például a szupermarketek az 5411-et használják, ez a szám azonosítja a bankunk felé a tevékenységet. Ez azért lehet érdekes, mert ha az MCC kód alapján a bankunk látja, hogy készpénzt vettünk fel vásárlás címén, akkor nem biztos, hogy megkapjuk a cashback jóváírást a tranzakció után. Erre sajnos nincs általános szabály, banki rendszere válogatja, melyik hogyan viselkedik.

Magyarországon jogszabály írja elő, hogy havonta két alkalommal, összesen 150.000 Ft-ig a készpénzfelvét ingyenes, ehhez jön még hozzá a Curve 200 fontos – 75.000 Ft-os -, illetve a Revolut további 200 fontos pénzfelvétele, sőt akinek Transferwise kártyája is van, annak ez még magasabb összeg lesz. Egy dologra figyeljetek, hogy ne a Revolut vagy a TransferWise kártyáját terheljétek meg duplán.

A tizennégy napos – Go Back in Time – átterhelési szolgáltatás a legnagyobb aduász, amit egyetlen más szolgáltató sem kínál. Eleinte én sem tudtam, hogy ezt mire lehetne használni, aztán az élet hozta magától az ötleteket:

  • Ha valamiért túlköltöttem a hitelkártyámat, akkor 14 napig átterhelhetem egy másikra a költséget, így csak számlazárás után fog rajta megjelenni az összeg.
  • Ha elfelejtettem teljesíteni a bankszámlámhoz tartozó ingyenességi feltételt – Raiffeisen Aktivitás 2.0 számla, havi 50.000 Ft bankkártyás vásárlás -, akkor még tárgyhón belül áttehetem ide a terheléseket. Ugyanez igaz a cashback szolgáltatásokra is, ha elértem egy kártyával a pénzvisszafizetés havi limitjét, akkor átirányítom egy másik, még visszatérítést adóra.
  • Bár ezt nem próbáltam, voltak, akik devizaárfolyamokra is spekuláltak a 14 napos átrendezéssel.

Mint láthatjátok, a Curve kártya nagyon sok mindenre használható, én gyakorlatilag már az összes vásárlásomat innen intézem. Ami fontos, hogy a Curve egy kiegészítő szolgáltatás, akinek nincsen Revolutja, annak érdemes regisztrálnia azt is, és a kettőt együtt alkalmaznia. A regisztráció mindkettőre ingyenes, a lenti linken pedig a Curve-re 5 GBP bónuszt is kaptok.

A fintech sorozat következő részében pedig a Curve fizetős szolgáltatásairól és az esetleges buktatókról lesz szó. Akit a spórolás és a fintech téma bővebben érdekel, az lépjen be a direkt ebből a célból létrehozott fintech csoportunkba.

hirdetés