hirdetés

Tronsmart Q10 ANC-s fejhallgató teszt

Vannak érdemei, de nem lettünk barátok

teszt
Tronsmart Q10 ANC-s fejhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-12-22

Nem adtam fel azon törekvésemet, hogy megtaláljam a legolcsóbb ANC-s fejhallgatót a piacon, ami még vállalható hangképpel rendelkezik. A legújabb versenyző a Tronsmart Q10, és a márka általában elég frankó termékeket gyárt meglepően nyomott összegért cserébe, így nem volt nyomós indok a tesztelés ellen. Az üzemideje ráadásul 100 óra, amit egyetlen konkurens sem mondhat el magáról, és az ára is rendben van, szállítással együtt 13 000 Ft-ot kérnek érte a GKBTSDE15  kóddal, EU raktárból. Ígéretes kezdet, de vajon milyen a folytatás?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

8

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:8.5
 • ár/érték arány:7.5
Véleményt írok

Az egyből feltűnt, hogy nagyon kevés gombot találok a zajongó oldalán,

de legalább azokat is pocsék helyre tették. Például ki találta ki azt, hogy a fejpánt szára alá kell eldugni a bekapcsoló gombot? Ha viselitek a Q10-et, konkrétan nem lehet kikapcsolni, mert egyszerűen eltakarja az egyik műanyag elem. MFB néven dedikált gombot kapott a hangasszisztens, amit kb. senki nem fog használni, mert ahhoz túl nagy a Tronsmart üdvöskéje, hogy kocsiban headsetként használjátok, és telefonáljatok vele, bukó alá nem fér be, ha pedig szabad a kezetek, egyszerűen kikeresitek a funkciót, amire a telón vagy a laptopon szükségetek van.

Oké, de akkor hol van a többi funkció vezérléséért felelős nyomkodó? Sehol, helyette jobb oldalon, a Tronsmart jel alatt egy érintőpanel helyezkedik el. A hangerőt fel-le, míg a számok léptetését oldalra húzogatással tudjátok vezérelni, a dupla kopp elindítja és megállítja a zenét, hosszú érintésre pedig lapoz az ANC OFF/ANC ON/Transparency állapotok között. Ez egyébként meglepően jól működik, erre nem volt panaszom. Azért ide is sikerült becsempészni egy ergonómiai hibát, ha leválasztjátok a BT kapcsolatról a fejest, nem áll át automatikusan párosító módba – mondjuk, hogy mire vár azt nem tudom -, hanem helyette nem csinál semmit. A leírás szerint ha 5 másodpercig nyomjátok a kikapcsoló és az MFB gombot egyszerre, akkor újra párosító módba vált, de ez egyrészt extrém logikátlan, másrészt kényelmetlen megcsinálni.

 

Tronsmart Q10 – Oszt a zajszűrés hol marad?

Visszatérek a három zajszűrési/bekeverési módhoz, mert ezek megfelelő működése ma már kardinális kérdés. Három mikrofont találtam a Q10 külsején, de a leírás szerint 5 van, lehet a nyílások egyszerre többet is tartalmaznak. Zajszűrés tesztelési szempontból ideális „környezetet” sikerült kialakítanom, ugyanis egy nagyon visszhangos pincében szoktam csocsózni, ami alapból rohadt hangos, így rengeteg levágandó zajt tudok generálni játék közben. Ezek olyannyira zavaróak, hogy alapból zajszűrős fejhallgatóban játszom, így van némi fogalmam arról, mire mondhatom azt, hogy jó zajszűrés.

A Tronsmart Q10 szerintem egy kalap kaki az ANC terén,

eleinte azt hittem nem is működik, annyira keveset tompított a nem kívánatos hanghullámokból. Nyilván, az Anker Soundcore Life Q35 mellett – amit napi szinten használok – eltörpül a tudása, de hát a Q10 gyakorlatilag nem szűr. Szinte minden hangot ugyanúgy, de egy picit tompábban hallottam, alig vágott le valamit, pedig állítólag 35 dB-lel csökkenti a zörejeket. Jó lesz az 3,5-nek is, annyira nem érezhető a zajszűrés hatása. A Transparency – vagyis a külső zajok mikrofonon keresztüli zenébe keverése – viszonylag jól működik, sajnos a drágább konkurensek „Tap to Talk” funkcióját nem kapta meg a Q10.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a Tudnivalók menüpontra nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ami a hangját illeti, az árához képest rendben van.

A fejhallgatók egyik jelentős előnye a fülhallgatókkal szemben, hogy viszonylag nagy membránokat lehet a fülpárnák alá elhelyezni, így sokkal nagyobb felületek képesek rezegni. A Tronsmart terméke a sztenderdnek mondható 40 mm-es driverekkel dolgozik, elég szépen szólnak, van elég basszus – ezek meglehetősen cizelláltan szólnak -, de nem rontja el az összképet, a közepek – énekhangok – is jók, és a magasak sem sziszegnek. Egyetlen hibája van, hogy ugyanazon a hangerőbeállításon halkabbnak érződik, mint a konkurensek, ezt többen is írták a termék alatt a komment mezőben, de hát fel kell hangosítani, és kész. Tud ez ordítani, ha kell és ott sem torzít, szóval a hangjára pont nem lehet panasz, a fülpárnák pedig alapból elég jól szigetelnek a minőségi zenehallgatáshoz.

Az üzemideje parádés, 100 óra, ez kategóriaelső érték,

a turpisság ott van, hogy bekapcsolt ANC mellett külön nem adták meg ugyanezt az értéket. Tapasztalataim szerint olyan 30%-kal csökken aktív zajszűrés mellett az üzemidő, ami még mindig 70 óra, és egyetlen fejhallgatót sem tudok mondani, ami ezt überelné. Megpróbáltam lemeríteni, de 5 napnyi zenehallgatás után még mindig nem könyörgött elektronokért, szóval valósnak tűnik a gyártó által írt érték.

3 óra feltölteni, de gyorstöltési funkcióval is ellátták, így 10 perc alatt 3 órányi zenélésre elegendő energia megy bele. A Q10 headsetnek is használható, hiszen vannak mikrofonjai, a hívásokat az érintőfelület segítségével tudjátok felvenni. A hangminősége nem nagy extra, de nem is különösebben rossz, teljes mértékben használható, a hangasszisztens is hellyel-közel megértette, amit mondtam neki, de valahogy még mindig nem érzem életszerűnek, hogy egy fejhallgatóhoz beszéljek és ne közvetlenül a telefonomhoz.

Ami a Tronsmart applikációt illeti, nagyjából ugyanazt lehet innen is állítgatni, mint a vezérlőgombokról. Nagy előny viszont, hogy átparaméterezhető a vezérlés tetszés szerint, ezt még manapság sem tudja minden konkurens, pedig eléggé alapnak kellene lennie. Rendelkezésetekre áll továbbá 4 db ekvalizer profil, amivel a hangképet szabhatjátok át a saját szájízetek szerint, ha pedig valamit elfelejtettetek, akkor itt is megnézhetitek a leírást, elektronikus formában.

Összegzés

A Tronsmart Q10 pont arra nem jó, amire a nevéből következtetni lehetne. A zajszűrése nagyon ergya, amiért nagy kár, mert 13 700 Ft-ért egyetlen konkurens sem kínál ilyen megoldást. Ami még nem tetszett, az a gombok elhelyezése, és az anyaghasználaton is érződik, hogy ez egy olcsó fejes. A hangja jó, az üzemidejével minden konkurenst agyonver, az érintőpaneles kezelés is meglepően kellemesen használható, tehát egyértelműen vannak a terméknek értékei.

Legközelebbi konkurense a OneOdio A30, ami pár ezressel drágább, de jobb fejhallgató, illetve érdemes még az Edifier W820NB-t is megemlíteni. Nagyobb ugrásokkal eljuthattok a BlitzWolf BW-ANC5-höz és az Anker Soundcore Life Q35-höz, de azok sokkal többe kerülnek és más ligában is játszanak. A termékért 13 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a GKBTSDE15  kóddal, ami összességében rendben van, nem kiemelkedő vétel, viszont még így is decens választás, és így ő a kategóriája legolcsóbb vétele. Ráadásképp EU raktárból küldik, így gyorsan hozzájuthattok a Q10-hez.

Pro

 • Az árához képest jól szól
 • Meglepő, de működik ez az érintőfelületes vezérlés is
 • Ilyen hosszú üzemideje egyik konkurensnek sincs
 • Kicsire összecsukható, könnyen szállítható
 • Hasznos app

Kontra

 • Az ANC nagyon keveset szűr
 • Egyszerű anyagok mindenhol
 • Ergonómiai hibák, például a gombok elhelyezése nem túl jó

hirdetés