hirdetés

Oneodio A30 és A40 zajszűrős fejhallgatók tesztje

Jobb az újabb, de azért az öreg is jó a háznál

teszt
Oneodio A30 és A40 zajszűrős fejhallgatók tesztje 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-11-07

A Oneodio termékeit kifejezetten szoktuk szeretni, eddig nem nagyon találkoztunk a cég égisze alatt olyan termékkel, amelyik rossz lett volna. Az aktív zajszűrős – ANC – fejhallgatóik éppen most estek át generációváltáson, az A30 az új, míg az A40 a régebbi modell, így „összekóstoltuk” őket, hogy látható legyen a fejlődés. Azzal mindenesetre nem lehet vádolni a vállalatot, hogy túlárazza a termékeit, a Get30 kuponkóddal a Harmincas 14 100 Ft, míg a Negyvenes 13 300 Ft-ba kerül, és mindkettőre érvényes a szokásos 24 hónapos garancia.

Oneodio A30

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

8.8

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:9

Oneodio A40

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

4.8

 • megbízhatóság:1
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:8

Frissítve: 2020.11.17-én

Oneodio A30 és A40 – Látható különbség

Kezdjük azzal, amit nem biztos, hogy minden olvasó tud, de nagy általánosságban elmondható minden Oneodio termékre. A cég jellemzően szokott ajándékba adni valamilyen plusz kiegészítőt a fejhallgatókhoz, például állványt, poháralátétet vagy hordzsákot, a két mostani tesztalanyhoz is járt ilyen. A másik a kétéves gyártói garancia, ami azért ebben az árszegmensben nem mindennapi. Bár azt nem jelenthetem ki, hogy az összes fülhallgatójuk kiváló minőségű, de az általunk eddig tesztelt 5 típus mindegyike meghazudtolta az árszínvonalat, ahova tartoztak.

Tulajdonképpen ez az A30/A40 esetében is igaz, jól összerakták a fejhallgatókat, de alapvetően más koncepció mentén készültek. Furcsa, hogy a kisebb számot viselő darab az újabb, ez egyébként látszik is az összhatáson, kellemesen puha a fejpánt, minőségi anyagokból készültek a fültakarók, már Type-C portot kapott a töltéshez. A vezérlést is sokkal jobban elkülönítették, mint az A40 esetében, kétoldalra szétválasztva a ki- és bekapcsolásért felelős gombokat és az ANC kapcsolóját. A pánt tág határok között állítható, nem szorítja a fejet.

Az A40 esetében minden vezérlőgomb bal oldalra került, emiatt általában fogalmam sem volt arról, hogy mi mit csinál.

Az ANC kapcsoló is majdnem egy vonalba esik a kezelőszervekkel, így eleinte sok volt a tapogatás és az anyázás, de aztán pár nap múlva megszoktam. Az áramot itt micro USB porton keresztül veszi fel a fejes, de mivel az A40 az elődmodell, ezért ezt bocsánatos bűnnek vettem. Szerencsére ez is kényelmes, és érdekes, rücskös, mégis puha felületet kapott a fejpánt felső része, ami megfelelően tart.

Mindkettőre igaz, hogy nagyon kicsire összehajtogathatók, de ezt gyakorlatilag az összes Oneodio tudja, viszont az A30 pántja 90 fokban is elfordítható, így sokkal kényelmesebben viselhető, ha éppen nem hallgatjátok, csak a nyakatokban pihen. A fülpárnák kellően jól tömítenek, 2 óra után egy kicsit izzadtam csak meg, ami egy műbőr felülettől elfogadható, de nyilván a hatás drasztikusabb lett volna nyáron. Természetesen mindkét eszköz képes 3,5 mm-es jacken és Bluetooth kapcsolaton keresztül is közvetíteni a hangot, az előbbi bedugására az utóbbi modul lekapcsol.

És nagyjából eddig tartottak a hasonlóságok, ugyanis a zajszűrésben, a mikrofon minőségében és a hangkarakterisztikában is jelentős eltérések tapasztalhatók, nem beszélve az üzemidőről.

Ez utóbbit az alábbi táblázatban láthatjátok:

BT+ANC (óra)BT (óra)ANC (óra)
A30152545
A40121640

Ezeket kipróbálni csak korlátozottan tudtam, gyakorlatilag végig vezeték nélkül, bekapcsolt zajszűrés mellett használtam őket, mert szerintem ez a legéletszerűbb mód, amiben ti is hajtjátok majd őket. Nagyjából a gyárival megegyező értékeket kaptam, persze ez nagyban függ a hangerőtől is, de az látható, hogy az A30 mindenhol veri az A40-et. Aki pedig nem rest vezetékre dugni őket és csak az ANC-t használni, majdnem kategóriaelső üzemidőt kap, de a Pro-G testvérmodell 80 óráját egyik sem tudja überelni. Azért az A30 45 órája sem kevés, napi 5 órával számolva is 9 napot kaptok.

 

Oneodio A30 és A40 – Nem „hangok” jók lenni

Ha egy ANC technológiát használó fejhallgatót választotok magatoknak, a két legfontosabb karakterisztika a hangminőség és a zajcsillapítás lesz. Viszont ezekben az eszközökben már mind van mikrofon is, így elméletileg teljes értékűen használhatók headsetként is. És pont ebben a három paraméterben térnek el egymástól drasztikusan az „A” sorozat termékei.

Azért, hogy legyen viszonyítási alapotok, bevontam referenciaként a saját, nem ANC képes A70-es fejhallgatómat is, amiről a tesztet itt olvashatjátok. Kezdjük a mikrofonnal, amivel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy minden Oneodio terméknek remek a mikrofonja, sőt a Pro-G/Pro-M modelleknek van egy dedikált, játékokhoz használható kiegészítője is. Az A30 nem is töri meg ezt a szép sorozatot, mind windowsos, mind pedig androidos környezetben remek, olyan mintha telefonról beszélnétek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ellenben az A40 mikrofonja botrányos.

Össze-vissza próbálgattuk, hogy vajon mi lehet a baja, de nem jöttünk rá. Végig dobozhangja volt, visszhangzott az egész és hiába emeltem maximumra a hangerőt, akkor is halk maradt. A probléma csak Bluetooth átvitelnél jelentkezik, kábelnél egyáltalán nem. Arra tippelek, hogy az A30 Qualcomm QCC3003-CSR BT chipje jobb és modernebb, mint az A40 régebbi ATS3003-as modulja, és ebből fakad a különbség. Mondhatjuk, hogy 1:0 az A30 javára.

A másik eltérés a zajszűrés hatékonyságában keresendő. A szintén ANC-s Oneodio A10 tesztjében hivatkoztam a 100 000 Ft-os Sony WH-1000 XM3-ra, ami az egyik etalon a zajszűrős fejhallgatók között, egy igazi süketszoba, ha egyszer felveszitek. A Oneodio „A” széria azért ezt a szintet nem hozza, de a 20 000 Ft-os szegmensben eléggé jó eredményeket produkál. Fontos, hogy csak az általatok hallott hangot szűri, a mikrofonét nem, tehát például headsetként használva a háttérzajokat a beszélgetőpartneretek ugyanúgy hallani fogja, mint egyébként is. Mindkét tesztelt fejhallgatón lehet ki- és bekapcsolni a funkciót, aminek az az oka, hogy egy picit rontja a zene minőségét, ha aktív.

A zajszűrést többféleképpen lehet tesztelni, az egyik, hogy olyan zajjal teli környezetet produkálsz, ahol van mit levágni, tehát kimész az utcára, beállsz egy visszhangos szobába, tömegközlekedsz, és így tovább. Otthoni környezetben jó példa a billentyűzet kopogása, de például egy üres szobában tapsolással is lehet próbálkozni. Mindkét fejhallgató nagyon jól levágja az alsóbb tartományokat, például a visszhangot szinte teljesen eltűntetik, de az alacsonyfrekvenciás zajt is eliminálják. Kicsit olyan, mintha a háttérben egy vízesés morajlana, alig hallhatóan.

A közép és felső tartományokban már nem ilyen ügyesek,

de azért tompítanak ott is, persze azért nem Sony WH-1000 XM3 szinten. Ha van lehetőségetek, próbáljátok ki csocsóasztal mellett, brutális, mennyire eltűnteti a labda hangját. Autóban is használtam, megszűnt a motor morgása, csak a kigyorsítások visítása hallatszik, de az ajtót is érdemes csapkodnotok, megdöbbentő a különbség. Egy kicsit itt is jobb az A30, ami nem véletlen, ez a modernebb eszköz.

Jöjjön a hang, ahol már az A70-et is be tudom tenni a képletbe. Kezdjük az A30 versus A40 kérdéskörrel.

Mindkettő elég jól szól, de az A30 két ponton is megveri az A40-et.

A hangminőségnek szerves része ugyanis a fülpárna, illetve az, hogy mennyire tömíti a hangokat, és ez az A30 esetében egy picit nagyobb és jobb. Ráadásul az A40-nek valahogy szűknek éreztem a hangterjedelmét, nem válogatja szét kellően szépen a frekvenciákat. A teljes kép kicsit fakó, mintha lenne benne egy enyhe tompaság. Ehhez képest az A30 igencsak szépen szól, telített, de nem tolakodó a basszus és az énekhangok is tetszetősek. A fülpárna is jobban felfekszik, vagyis minden kategóriában megverte az A40-et az A30.

A slusszpoén viszont az, hogy az A70 még szebben szól és még jobban takarja a fület,

igaz, itt már elég kicsi a különbség az „Áharminchoz” képest. A fentiek természetesen mind kikapcsolt ANC mellett értendőek – az A70-ben nincs is ilyen -, hiszen ez a technológia, ha nem is nagyon, de azért rontja a hangminőséget.

 

Oneodio A10 – A titkos esélyes

Mindenképpen érdemes ránézni a Oneodio A10-re is, ami pre-sale keretében kapható a cég oldalán. Több okból is érdeklődésre tarthat számot a fejhallgató: zajszűrős – ANC -, nagyon hosszú az üzemideje, ráadásul rendelkezik gyorstöltéssel is. Ez egyben azt is jelenti, hogy 10 perc töltéssel 2 órányi üzemidőre elegendő áramot lehet extra gyorsan belepumpálni. A közeledő Black Friday miatt pedig padlót fogott az ára, 14 500 Ft-ért elhozható, ráadásul német raktárból küldik, így 5 nap alatt megérkezik.

Összegzés

A Oneodio megfelelően kivitelezte a modellváltást, az újabb A30 gyakorlatilag mindenben – hangkarakterisztika, mikrofon, zajszűrés – megveri a régebbi A40 modellt, az árkülönbözet pedig marginális, nagyjából 3 euró. Érdekesség, hogy az A70 még egy picivel jobb, az A30-nál, de persze szolgáltatásokban – nincs ANC, rövidebb az üzemideje, kicsit gyengébb az anyagminősége – elmarad a drágább modelltől.

Összességében azt tudom mondani, hogy a Oneodio nagyon szépen lefedte a teljes fejhallgató spektrumot, remek minőségű, hosszú üzemidejű fejhallgatókkal. Ha zajszűrős füles kell, ott az A30, amit a Get30 kuponnal 14 100 Ft-ért elhozhattok, de az A40-es előd sem rossz 13 300 Ft-ért, mindkettőt áfa- és vámmentes szállítással küldik. Ha olcsó, kiváló hangképűre vágytok, akkor vegyétek az A70-et 12 500 Ft-ért, ez ráadásul EU raktárból is elérhető, erre kupont sem kell használnotok. Mindegyikre 2 év garancia jár, és általában valamilyen ajándékra is számíthattok a cégtől.

Pro

 • A30: mindenben veri az A40-et, jobb hangminőség, zajszűrés, kényelmesebb fülpárna, hosszabb üzemidő, Type-C port
 • A40: ez is egy remek fülhallgató, és olcsóbb az A30-nál

Kontra

 • A30: Az A30-nál egy hangyányival még jobb hangminőséget produkál az A70
 • A40: érezhető, hogy előző generációs fejhallgatóról van szó, nem annyira kényelmes és modern, mint az újabb széria. A mikrofonja pocsék.

hirdetés