hirdetés

Robotporszívót itthonról

Kinek melyik típus való?

hír
Robotporszívót itthonról 1
írta: Don Kartács
2020-04-08

Többen írtátok, hogy aggódtok a csomagok megérkezése kapcsán. Bár szerintünk emiatt nem kell aggódnotok – erről itt írtunk -, ettől függetlenül vannak hazai alternatívák is. Ennek egyértelmű előnye, hogy pár napon belül megkapjátok az árut, jár rá két év hazai garancia, számla, ügyfélszolgálat, szóval minden, amit egyébként is megszokhattatok a magyarországi vásárlás kapcsán.  Ebben a cikkben pedig a robotporszívókat szedtük össze, hiszen van egy csomó új és régi modell, kicsit összekavarodott a piac, szóval itt az ideje kibogozni, hogy pontosan kinek melyik való.

Egy kicsit eljárt felette az idő, de azt azért nem mondanám, hogy rossz vétel, viszont én inkább körbenéznék az újabb modellek között.

Xiaomi Roborock S50/55

A másik nagy öreg, amit leginkább az tartott életben, hogy folyamatosan kapta a jobbnál jobb frissítéseket. Így lett például mindenféle új, térképalapú funkció, de az alap repertoár sem volt éppen szegényes. Az egykori csúcshardvert természetesen mi is teszteltük, itt olvashatjátok el a cikket.

A Roborock S50/55 legnagyobb baja, hogy kijöttek az új modellek, így jó eséllyel újabb funkciókat már nem fog kapni, az árát viszont nagyon tartja, emiatt már vannak jobb ár-érték arányú eszközök is. A Xiaomishopban 130 000 Ft-ért érhető el, miközben az újabb generációba tartozó Xiaomi Mijia Mop Pro – tehát a fejlettebb modell – 10 000 Ft-tal olcsóbb, így én mindenképpen abba az irányba indulnék el. Aki viszont a jól bevált dolgokat részesíti előnyben, az maradhat a Roborock S55-nél is, nagyon azzal sem nyúl mellé.

A Xiaomishop szólt hogy sajnálatosan az összeset megvettétek menet közben a raktárból és mivel kifutó termék már nem is lesz a webshop kínálatában. Cserébe az S6 és S6 Pure modellekkel vigasztalódhattok, utóbbi hamarosan elérhető lesz a kínálatban, előbbit addig szerezhetitek be, amíg a készlet tart. 

 

Xiaomi Mijia Vacuum-Mop Pro

Ha egy robotporszívót kellene most ajánlanom, most biztosan ezt az eszközt mondanám. Egyrészt elég olcsó ahhoz képest, hogy mindent tud, másrészt egy csomó olyan funkciót implementáltak bele, amit a régebbi robotok már nem tudnak vagy nem fognak megkapni, például azért, mert ezt már a Mijia gyártja, és nem a Roborock.

Ráadásul aki szeretne normálisan feltörölni/felmosni, annak nem is nagyon marad más választása, ugyanis a Mop Pro képes Y alakú elágazásokat beiktatni az útvonalba, és riszálni magát. Ez azért hasznos, mert így tudja dörgölni a koszfoltokat, vagyis hatékonyabb a feltörlés, mint a többi modell esetében. Ráadásul ebben még az S5 Max-ot is veri, ami nagy szó, hiszen az egy 190 000 Ft-os porszívó. További jó hír, hogy a Mop Pro is vízpumpás, nem pisil maga alá, szóval tényleg kimaxolták a lehetőségeket. Erről bővebben itt írtunk, érdemes elolvasni mit tud még a masina.

A legjobb viszont az ára, 120 000 Ft, ami ebben a kategóriában gyakorlatilag ár-érték bajnokká teszi, én tuti ezt vinném most haza.

Xiaomi Mijia Vacuum-Mop

Persze a Vacuum-Mop is a „nagyon ajánlott kategória” lesz, ha meg tudtok azzal barátkozni, hogy ezen nem LIDAR szenzor forog, mint a Mop Pro-n, hanem a plafont nézi egy kamera segítségével és ez alapján épít térképet. Bár a bemutató cikkünkben nem szerepel, de nemrég megkapta a nagyobb tesó funkcionalitásának egy részét:

  • elmenthető térkép
  • zóna alapú takarítás
  • no-go zóna (terület kizárása)
  • szoftveres virtuális fal

Ezzel pedig nagyjából a Mi Robot szintjét hozza, csak tud felmosni is, meg még néhány fancy egyéb okosságot. És persze relatív olcsó, 93 000 Ft, ha a Mop Pro-ra azt mondtam, ár-érték bajnok, akkor ez ár-érték bajnok a négyzeten, csak azzal kell megbarátkoznotok, hogy egy kamera nézelődik és nem egy lézer.

Xiaomi Roborock S5 Max

Őt hagytam utoljára, mert nagy kedvencem ez a robotporszívó. Ez a termék a legjobb példa, mennyire nem kell félteni a Roborockot, hiába jönnek az új Mijia termékek, a dzsungelben még mindig az S5 Max a király. Döbbenet mennyi mindent tud, szinte már túl sokat is, ez a tesztünkből világosan kiderült. Nincs ennél most feljebb, a kulturáltsága, a képességei messze lenyomnak minden más modellt.

A tesztben imádtam, hogy csendes, hogy milyen okosan kerülgeti a tárgyakat, a szobafelosztás lehetősége zseniális, végre össze lehet rakni egy normális heti, automatizált takarítási tervet. Remek küszöbmászó és ha elakad, akkor nem erőből rángatja át magát, hanem szépen okosan addig kísérletezik, amíg valahogyan megoldja a helyzetet.  Ez is tartalmaz vízpumpát, vagyis nem locsol összevissza, mindenféle no-go, no-mop zónákat alakíthattok ki, ráadásul az adott helyiségre külön szabályokat is felállíthattok. Egyetlen feladatotok lesz a takarítás gomb megnyomása előtt: egy kicsit elpakolni, a többit intézi az S5 Max.

A legnagyobb probléma vele az ára, 190 000 Ft-ot kérnek érte, amit sokan nem akarnak vagy nem tudnak kifizetni. Akinek viszont ez nem probléma, az kiváló és hosszútávú elektronikus barátra tehet szert.

hirdetés