hirdetés

Shake it Baby

Már kaphatók itthon a Xiaomi új feltörlős robotporszívói

hír
Shake it Baby 1
írta: Don Kartács
2020-02-13

Pár napja adtuk csak ki a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívóról a tesztünket, erre ma érkezett a hír, hogy a magyarországi Xiaomishopba megérkeztek az újgenerációs eszközök. Az árazásuk nem üt annyira szíven, mint az S5 Max esetében, ráadásul az egyik egy optikai érzékelővel térképezi fel a lakást, a Mop Pro pedig képes riszáló mozdulatokat végezni felmosás közben, így végre tényleg képes feldörgölni a makacsabb koszfoltokat is. Persze sok egyebet is tudnak, lássuk, mik azok.

A további műszaki paraméterei is megsüvegelendőek, a szívóteljesítmény 2500 Pa-ra emelkedett, de már a 2000 Pa is felszedte a csapágygolyót, ez szerintem már fölöslegesen sok. Így viszont vissza lehet majd venni belőle, amitől csendesebb lesz a működés. Az akkumulátor 2400 mAh, ami elmarad az átlagos 3200-tól, a Roborock S50/S5 5200 mAh kapacitásához pedig kifejezetten kevésnek tűnik, de még ezzel is elmegy 80-90 percet. Ha lemerült, automatikusan dokkol, majd onnan folytatja a takarítást, ahol abbahagyta. Mivel az összes ilyen eszköz időzíthető, innentől kezdve az üzemidő másodlagos szemponttá válik.

Természetesen, mint minden Xiaomi ökoszisztémába tartozó eszköz, a Vacuum-Mop is a Mi Home alkalmazást használja, átszabott kezelőfelülettel. A nevéből pedig kitalálható, hogy nemcsak porszívóz, de fel is töröl, így ez egy 2 in 1 eszköz.

Néhány dolgot azért meg kell említeni, ami az olcsósítás áldozata lett. A forgó és főkefék gagyibb anyagból készülnek, mint a Roborock S5 Max esetében, a szilikonos megoldás helyett a hagyományos többszálas műanyag sörtéket kapta meg a Vacuum-Mop. A kellékanyagok elhasználódását a robotok továbbra is kijelzik, tehát, ha kopó-fogyó alkatrészeket kell rendelnetek, arról időben értesít titeket az app. A másik csorbát szenvedő terület az elektronikus funkciók, hiszen a robotból hiányoznak az alábbiak:

  • no-go és no-mop zóna
  • nincs szelektív takarítás (nem bontja a térképeket szobákra)
  • többszintű térképmentés

Virtuális fal viszont nem, így azért kézzel mégiscsak „elszeparálhattok” zónákat. Az újdonságok tételes listáját természetesen csak az éles teszt után tudjuk majd megmondani, de az ár már most is ismert:

2 év garanciával, magyarországi számlával 92 900 Ft-ot kérnek a termékért a Xiaomishopnál.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro

A kistesó után itt a nagytesó, amit a Viomi gyárt, ami a kevésbé pozitív csengésű Viomi V2 Pro robottal tört be a köztudatba, igaz azt nem is erre a piacra tervezték. A Vacuum-Mop Pro egy világújdonsággal is büszkélkedhet, az eddigi robotporszívókkal ellentétben nemcsak feltöröl, hanem tényleges riszáló mozdulatokkal felmos. Ezt úgy éri el, hogy a szokásos VSLAM algoritmus által felépített útvonalba pici elágazásokat iktat be, ahol oldalmozgással dörgöl egyet a felmosópárnával, így elméletileg jóval hatékonyabb, mint a hagyományos megoldások.

A felsöprést és feltörlést természetesen kombinálni is lehet, így az eszköz egyszerre elvégzi a két utált házimunkát. Ehhez járnak külön tartályok is, így nem kell „elszenvednünk” a méretcsökkenésből fakadó hátrányokat, a portároló 550, míg a kombinált kosz-víz tároló 300/200 ml-es. Ez a modell is vízpumpás, mint a Roborock S5 Max, így sokkal precízebb a folyadék adagolása, ami variálható padlóburkolattól függően az appból, és nem is „pisil” maga alá, mint a régebbi modellek. Egy dolgot azonban ne felejtsetek el, hogy a benedvesített törlőrongyot a kedvetekért nem szárítja meg, ezért én ezt le szoktam húzni róla, ha nem akarom használni.

A Mop Pro visszakapta a lézeres tornyot, ami elvileg a pontosabb és drágább térképépítési megoldás a piacon, de ezt már az előző LDS-el szerelt robotporszívó tesztjeink is igazolták. Ezen is megtalálható az S5 széria nyomásérzékelő szenzora, így jó eséllyel nem szorul be az ágy alá, de azért én inkább mérnék egyet a vásárlás előtt a helyetekben. A szívóerő 2100 Pa, ami veri az előző Roborock generációt, az akku viszont kisebb, csak 3200 mAh. Ahogy már feljebb is említettem, amióta az összes robotporszívó időzíthető és képes a takarítást onnan folytatni, ahol abbahagyta, ennek már nincs akkora jelentősége. Állítólag ezt a hiányosságot a fejlettebb útvonaltervezés és a takarékosabb működés kompenzálja, de ezt csak a tényleges tesztek fogják megmondani, addig „hiszi a piszi”.

Az elektronikus funkciók tárháza bőséges, térkép felosztása szobákra, darabolás, összevonás, kijelölt szobák takarítása, időzítés, szoftveres virtuális fal, no go zóna a repertoár.

A no mop kimaradt, valamit hagyni kell az S5 Max-nak is. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ha a fentieket a valóságban is megfelelően tudja a Vacuum-Mop Pro, akkor a 119 900 Ft-os ára verhetetlen lesz, hiszen kb. ennyi a Roborock S50/55 is, aminél többet tud, a Roborock S5 Max pedig sokkal drágább. Természetesen ehhez az eszközhöz is jár a 2 év magyarországi garancia és a számla.

 

hirdetés