hirdetés

Kényelmetlen a home office?

Ezekkel a cuccokkal kellemesebbé teheted

hír
Kényelmetlen a home office? 1
írta: molcsa
2020-03-24

A kialakult vírushelyzet miatt számos cég home office-t rendelt el (teljesen jogosan), így bizonyára sokan otthonról dolgoztok mostanában. Azonban nem mindenkinek a lakása van felkészítve a kényelmes otthoni munkavégzésre, márpedig valószínűleg egy darabig marad még ez az állapot, így érdemes lehet beszerezni pár cuccot, ami kényelmesebbé és könnyebbé teszi a távmunkát. Feketeöves home office-ozókként ezért most ajánlunk nektek pár hasznos terméket, természetesen mindet EU raktárból, hiszen most nem érünk rá megvárni, mire Kínából jó esetben is sok hét alatt ideér. A gyors szállítás mellett a garantált áfamentesség is előnye az Unión belüli rendelésnek.

 

Világítás

Talán az egyik legfontosabb dolog a megfelelő világítás, hiszen így nem csak a szemünket kíméljük, de a hangulatunk is jobb lesz, ha nem egy sötét lyukban kell ülnünk egész nap. Én a Xiaomi Yeelight szériára esküszöm, imádom a termékeiket, már három mennyezeti lámpám és egy íróasztali lámpám is van tőlük. Erős és kellemes a fényük, nem vibrálnak, egyenletes a bevilágítás és egyéb okos funkciók mellett a fényerejük és színhőmérsékletük is alkalomhoz illően állítható. EU raktárból most az aksis asztali lámpa és az YLXD01YL kódnevű mennyezeti lámpa érhető el.

Utóbbit teszteltük is, valamint a cikk írása közben is a fejem fölött világít. Több mint 1 éve van használatban, és nagyon meg vagyok vele elégedve. A fényereje bőven elég akár egy 15 nm-es helyiség bevilágítására is, így íróasztal fölé helyezve tökéletesen megoldja a fény kérdést. Az ára is egész jó most, 26 500 forintért 2-7 munkanapon belül házhoz hozzák. Ha pedig a két darabos csomagot veszitek, akkor csak 21 000 forintra jön ki darabja szállítással együtt, így érdemes lehet összebeszélni a kollégákkal, hogy kinek kell még.

Az asztali lámpa nem az általam használt verzió, annál egyszerűbb, de ennek megfelelően sokkal olcsóbb is. Az 5500 forintos, cheh és angol raktárból is elérhető eszköz beépített aksival rendelkezik, és felcsíptethető az asztal szélére vagy egyéb tárgyakra, így szinte bárhová elhelyezhető. Legnagyobb fényerőn is 6 órán át képes világítani, de egy USB-s töltőbe dugva folyamatosan is működtethető. Három módja van, és a Yeelight névhez hűen jó színvisszaadást, vibrálásmentes fényt és egyenletes bevilágítást ígér. Ennyiért jó választás, hogy megadjuk szemünknek a kötelező minimumot.

Hangcuccok zenehallgatáshoz és meetinghez

Jobban telik a munka, ha a kedvenc számaink mennek közben. Mivel otthon nem kell tekintettel lenni a kollégák és az iroda igényeire, nyugodtan meg is tehetjük ezt, ha van megfelelő felszerelésünk hozzá. Ha van már meglévő hangfalatok, csak messze van a géptől, vagy telefonról raknátok be a zenét, akkor érdemes beszerezni a BlitzWolf BW-BR4 transzmittert. Ezzel az eszközzel Bluetooth képessé tehetitek a hagyományos hangcuccokat, így vezeték nélkül továbbíthatjátok rájuk a muzsikát. Igény szerint fordítva is használható: nem Bluetooth képes eszköz hangját is továbbíthatjátok vele BT eszközökre (hangszóró, fülhallgató stb.). Nagyméretű beépített aksijának hála 17 órán át képes zenélni, de USB-s töltővel folyamatosan is működtethető. Kiváló hangminőségét szolgálja, hogy támogatja az aptX veszteségmentes átvitelt és a BT 5.0 protokollt, és akár két eszközre is kiadja a hangot egyszerre. Angol raktárból 12 500 forintért szerezhető be, ingyenes szállítással.

Ha mégsem hangoskodnátok, vagy mikrofonra is szükségetek van az online meetingekhez, akkor fej- vagy fülhallgatóra lesz szükség. A Tronsmart Glary USB-s fejes alapvetően játékosok számára készült, ami garancia a jó mikrofonra, erre biztosan nem fognak panaszkodni a kollégák. A Tronsmart híres a jó minőségű hangcuccairól, így a 7.1-es térhangzást nyújtó fejhallgatóra sem lehet panasz, a hangképet a mellékelt szoftverrel szabadon ízlésünkre szabhatjuk. Akinek nem kell az RGB világítás, nyugodtan kikapcsolhatja, és ha vége lenne a munkaidőnek, nyugodtan használhatjátok PlayStation-höz vagy Xbox-hoz is.

Ha inkább a szolidabb és kötetlenebb megoldások hívei vagytok, akkor egy jó TWS füles is tökéletes zenehallgatási és meeting célokra is. A Xiaomi Redmi Airdots és a Tronsmart Spunky Beat is járt nálunk, és nagyon elégedettek voltunk velük. Árkategóriájukban nagyon jó hangzással, hosszú üzemidővel és jó mikrofonnal rendelkeznek, így jó választásnak tartjuk őket home office célra is. Előbbi kiegyensúlyozott hangképpel rendelkezik, így minden műfajhoz jó, a Tronsmart terméke pedig inkább az elektronikus zenéhez passzol a V karakterisztikájával. Mindhárom fej-/fülhallgató 10 000 Ft alatt elérhető európai raktárból.

Informatikai eszközök

Előfordulhat, hogy hiányzik pár alapvető informatikai kütyü otthonról, ami kellhet most a munkához, de szerencsére ezek nagy része könnyen és olcsón pótolható EU raktárakból. A 32 gigás, USB 3.0 és Type-C csatlakozóval is rendelkező Blitzwolf pendrive, és a szintén 32 gigás Netac micro SD kártya is 3500 forintért elérhető, ha hordozható tárhelyre lenne szükségetek. Ha nagyágyú kell, akkor a Coolfish 128 GB-os – szintén USB 3.0 és Type-C csatis – hordozható SSD-je jelentheti a megoldást 12 000 forintért. Ha pedig a modern kor csapdájába estetek, és a céges laptopon csak Type-C van, de dokkoló nincs otthon, akkor a BlitzWolf BW-TH5 fogja megoldani a gondot, ugyanis a PD töltés mellett három darab USB 3.0 és egy 4K képes HDMI portot, valamint micro és normál SD kártya olvasót ad egy testben. 7000 forintért kaparintható meg cheh raktárból.

Ha a megnövekedett igényeket nem bírná a meglévő hálózat, akkor érdemes lehet egy komolyabb routert is beszerezni, például a Mi Router 4-et. Mindent tud, amit mostanában illik: gigabites LAN és WAN portok (így átjön vele a gigabites net is), 2,4/5GHz-es Wifi ac támogatással (867 mbps), így a nagy bitrátájú filmeket is streamelhetitek akár vezeték nélkül is. Sajnos a drága szállítás a spanyol raktárból egy kicsit megdobja az amúgy igen jó, 11 000 forintos árat, így összesen 15 500 forintért lehet az ajtótok előtt.

Légtisztítók

A jelenlegi helyzetben különösen ki van hegyezve mindenki a levegő minőségére. Koronavírusra ugyan nem teszteltük, de a port és egyéb szennyeződéseket nagyon szépen kiszűri a Xiaomi Air Purifier 2S légtisztító. Az OLED kijelzőn és a telefonos appon is követhetjük a levegő minőségét és a készülék működését, de akár automatizálható is, hiszen együttműködik a Xiaomi Smart Home rendszer többi elemével. 310 köbmétert képes egy óra alatt átforgatni, így egy átlagos szoba levegőjét 10 perc alatt átszűri, így kevesebb port és allergén anyagot fogunk belélegezni munka közben.

Próbáltunk már más légtisztítókat is, de egyöntetű véleményünk, hogy a Xiaomi Air Purifier széria a legjobb ár-érték arányú, komolyan vehető készülékcsoport. De megértem azt is, ha a 2S 60 000 forintos árát túlzónak érzitek. Ebben az esetben is vannak alternativák, akár házon belül is az Air Purifier 2H személyében, cseh raktárból, 41 000 forintért. Sőt, új vásárlóként még 20 dolcsit faraghattok az árból a termékoldalon lévő kuponnal. Másik lehetőség a Geekbes gépe, ami már csak 30 000 forintba kerül. Tesztünk során meg voltunk vele elégedve, de abban mind egyetértettünk, hogy sokban elmarad a Xiaomi gépeitől. Leginkább a visszajelzés és a számszerű tisztítási hatékonyság hiánya volt zavaró, de egyébként rendben van a gépezet.

 

Az unatkozó családnak

Kellemetlen, ha a család otthon lévő többi tagja nem tud mit kezdeni magával, és ezáltal titeket sem hagynak békében dolgozni. Egy jó időbeosztás és néhány új szabály keretet tud ennek adni, hogy egymásra és a munkára is legyen idő, de néhány kütyüvel is tudunk segíteni, hogy lekössük a többieket. Egyre több streaming szolgáltató ad kedvezményeket, tesz közzé premier előtti tartalmat, és sok hagyományos szórakozási formát követhetünk nyomon online mostanában, így sok lehetőségünk van kikapcsolódni otthon is.

Ezek kihasználásához azonban internet és okos TV ajánlott, de utóbbi hiányában egy TV box is tökéletesen megteszi. Ezzel bármilyen HDMI képes eszköz felokosítható, hogy menjen rajta a Youtube, Netflix, HBO Go és társai, vagy kitegyük rá a mobil/tablet képét pl. játékhoz. A Tanix TX5 Pro az általunk tesztelt remek TX5 testvére, így minőségével biztosan nem lesz baj. Az erős hardver mellé vezetékes LAN és WiFi csatlakozást is kínál, így bármilyen környezetben könnyen beállítható. Távirányító is jár hozzá, és helyi hálózatról vagy külső merevlemezről is képes lejátszani a filmeket, így „offline” mozira is tökéletes. Az ára is nagyon jó most, EU raktárból 14 000 forintért szerezhető be.

Ha TV-vel is szűkösen állunk, nem feltétlen kell százezres készüléket venni, egy projektor is megteszi. A BlitzWolf BW-VP1 egy kifejezetten olcsó, ennek megfelelően nem csúcs – de teljesen élvezhető – minőségű vetítő, ami jó kompromisszumos megoldás, ha hirtelen kell valami, amin a gyerekek tudnak mesét nézni. Érdemes elolvasni a teszünket róla, ott Simon részletesen kifejti a tapasztalatait. Angol raktárból 29 000 forintért érkezik.

Ha van műszaki beállítottságú, szerelgetős családtagunk, akkor jó időre leköthetjük egy Arduino starter kittel, amin kiélheti a mikroelektronikai és programozó vágyait. Én is imádtam vele foglalkozni egyetemen, és tapasztalatból mondom, hogy simán lehet, hogy valami, a család számára is hasznos szerkezet lesz a végeredmény. Egy barátom például BKK Futárt készített vele otthonra, hogy a családja mindig tudja, mikor kell elindulni a buszmegállóba. A mikrovezérlőt és számtalan kiegészítőt magába foglaló csomag 7000 forint ellenében hozható el angol raktárból.

Kényelmetlen a home office? 29

Ha pedig nagyon kilennénk már az irodai munkától, főzzünk egy kis pálinkát! Jó kikapcsolódás, mértékkel fogyasztva az egészségnek is jót tesz, és a dédapám szerint kiváló vírusölő, úgyhogy védekezésnek sem utolsó. Jó, ezt nyilván senki sem fogja komolyan elkezdeni tavasszal, de jót röhögtem, amikor megtaláltam ezt a 20 literes főzőt a Banggood angol raktárában.

 

Tudjuk, hogy nem egyszerű ez az időszak, de remélem, sikerült pár hasznos tippet adnom a kényelmesebb otthoni munkához. Kitartást mindenkinek, támogassuk egymást ebben a nehéz helyzetben, és tegyünk meg mindent azért – akár munka, akár szociális téren -, hogy minél gyorsabban, és egyszerűbben lezárjuk ezt a történetet. Mi is igyekszünk majd folyamatosan hasznos és segítő írásokat publikálni, amivel könnyebbé válhat az otthoni élet.

hirdetés