hirdetés

Geekbes GL-FS32 légtisztító teszt

Győzött a szivar

teszt
Geekbes GL-FS32 légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2020-01-29

Sajnálatos módon a nagy levegőszennyezés, a magas porkoncentráció és a dohányzás miatt az elmúlt években előtérbe kerültek a lakásokban is alkalmazható levegőtisztító berendezések.  Ezen csoport jeles képviselője a Geekbes GL-FS32, ami kijelzi a levegő minőségét, képes szuper csendes módban is működni, és talán ami a legfontosabb, a Xiaomi Air Purifiernél 30%-kal olcsóbb. Mennyi az annyi? 28 700 Ft EU raktárból a kIMISDN8 kuponnal, ingyenes, szupergyors DPD szállítással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mivel a GL-FS32 nem applikáció alapú, ezért jár hozzá egy távirányító, aminél meglepve tapasztaltam, hogy még a fal mögül is lehet vele működtetni a berendezést. Nem tudom, hogy ezt hogyan csinálja, vagy valami nagyon durva infrás cucc lesz a megoldás, vagy Bluetooth? Mindegy is, a hatótávja eléggé megsüvegelendő. A felső panelen található gombok működésén lehet elmélkedni vagy végignyomkodni a távirányító kapcsolóit, és kikísérletezni, mi mit csinál. A leírás megalkotásában jelentős szerepe volt a Google fordítónak, így ebbe olyan sok bizalmat nem fektetnék. A kezelés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a távról vezérelhetőek a funkciók, hanem érintőpanel segítségével is.

Az anyaghasználat átlagos, kicsit spórolósabb, mint a Xiaomi esetében, de nem rossz, és mivel nincs LCD panel – vagy éppen OLED, ha az Air Purifier 3-ra gondoltok -, ezért a mikrorészecskék – ezt szokták máshol PM-nek vagy PPM-nek jelölni – számát nem tudjátok közvetlenül nyomon követni. Helyette a LED-es világítás színváltozásai jelzik, hogy éppen minden rendben van-e, vagy azért még lenne mit javítani a levegőminőségen. A piros a para, a zöld az oké, míg a kék a minden rendben érték, ennél pontosabb információt azonban nem fogtok kapni, és a leírásban sem találtam referenciaértékeket.

 

Geekbes GL-FS32 – A belsejében lenne a lényeg

Minden szűrőberendezés lelke a benne elhelyezett filter, ami általában egy többrétegű szűrőrendszer. Jellemzően van egy nagyobb szemcsével rendelkező, utána egy HEPA, ami begyűjti a port és az allergén anyagokat, illetve egy aktívszén szűrő, amely a szagok semlegesítéséért felel. Ez az a panel, ami a Geekbes GL-FS32 elejében helyezkedik el, és elvileg elvégzi a fenti feladatot. Ez sajnos a szivaros tesztünk során nem igazán sikerült neki, ugyanis egy teljesen másik helyre átszállítva is éreztük a bekapcsolás után kiáramló szivar szagot.

Két dologra tudok gondolni a problémával kapcsolatban, az egyik, hogy egyszerre ennyi molekulát képtelen volt elnyelni a filter, a másik, hogy az aktívszén szűrő nem végezte tökéletesen a feladatát. Persze a szobában szivarozás a társadalom egy eléggé kis részének hobbija, de ha ugyanez történik a többi molekulával is, akkor ez annyira nem meggyőző teljesítmény.

Ha megvilágítom a filtert, akkor látom a kis széngolyócskákat mozogni a méhsejt rácsban, tudom őket addig rázogatni, hogy legyen közöttük hely, így ha én átlátok az anyagon, akkor az is tuti, hogy ott a molekulák is átférnek, vagyis a megoldás közel sem tökéletes.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ezt leszámítva a berendezés rendben tette a dolgát. Érdemes a bekapcsolás után végignyomkodni az összes funkciót, például a négyfokozatú teljesítményállítás „sleep” módja megdöbbentően csendes, 25 dB körüli értékeket mértem. Ennél a ruha susogása is hangosabb, vagyis simán lehet mellette aludni. Rendben, megvan az egyik adat, a zaj, na de mennyi a levegőszállítási képesség? Nos, erre nem derült fény, ugyanis semmilyen gyári adatot nem találtam sem a neten, sem a kézikönyvben. Fogyasztást viszont igen, de kötve hiszem, hogy a maximális 62 W önmagában egy sokatmondó infó.

A másik furcsa funkció az ionizálás. Elsőre ez számomra elég nagy misztériumnak tűnik, főleg azért, mert senki nem tudja igazán, hogy mit csinál, mérni pedig csak laborban lehetne, esetleg megnézhetitek a „Hogyan készült az ionizátor?” részt a „Hogyan készült?” műsorból, de lehet, akkor sem lesztek sokkal okosabbak. A Wikipedia azt írja, hogy a negatív ionkoncentráció megköti a levegőben lévő szennyeződéseket, jellemzően UV fénnyel állítják elő, vagyis fertőtlenítő hatása is van. Tiszta vidéken a koncentráció 2000 ion/cm3, de vízesések közelében akár 100 000 ion/cm3 is lehet, szóval vagy beköltöztök egy vízesés alá egy üregbe – a filmekben a kincs is mindig itt van -, vagy vesztek egy ionizálóval felszerelt légtisztítót, mint a Geekbes GL-FS32.

A gyakorlatban én semmit nem vettem észre ebből, leszámítva azt, hogy ha ráfújtuk a cigi füstöt, a berendezés pirosra – vagyis a veszélyes cuccok koncentrációja magas – váltott, majd néhány perc után szépen ledolgozta ezt zöldre, kisvártatva pedig kékre, és mindenki megnyugodhatott. Végül arra jutottam, hogy nem kell ezen annyit parázni, be kell dugni, beidőzíteni 1/2/4/8 órára, benyomni az ionizátort – ami 4 óra után kikapcsol biztonsági okokból -, aztán hagyni működni. Elméletileg csökkenti a por koncentrációját a levegőben, eltávolítja a kellemetlen szagokat – a szivarfüstöt nem sikerült – és kinyírja a mikrobákat.

Jöjjön egy életszerűbb teszt, mennyire veszi ki a füstölő vagy a mellékhelyiség illatosító szagát a levegőből. Nem spóroltam az anyaggal, kapott a szenzor rendesen, és a hatás sem maradt el, megváltozott a LED színe, illetve megemelte a teljesítményt a légtisztító, ahogyan kell. A levegő átforgatása a helyiségben durván másfél percig tartott, ennyi idő kell, hogy pirosról zöldre, illetve zöldről kékre váltson a LED. Ennek ellenére egy órával később is éreztem a megszokott „WC szagot”, szóval azért koránt sem olyan az eltávolítás, mint egy Xiaomi Air Purifier esetében.

Tartalék filtert – amit durván 3-6 havonta kell cserélnetek a megfelelő működéshez – nagyjából 8000 Ft-ért tudtok beszerezni a berendezéshez.

Összegzés

A Geekbes GL-FS32 légtisztítót óhatatlanul a Xiaomi Air Purifier sorozattal kell összevetni. A jó hír az, hogy durván 30-35%-kal olcsóbb az Air Purifier 3-nál, és a bele való kellékanyagokat is nagyjából ennyivel olcsóbban tudjátok majd beszerezni. A rossz hír viszont az, hogy tudásban és flexibilitásban a Geekbes marad alul, de az is igaz, hogy ha nem láttam volna működés közben a Xiaomi termékeit, a tesztalanyt sem feltétlenül érezném rossznak.

Így viszont hiányzott az applikáció alapú vezérlés, az OLED kijelző, a PM érték kijelzése, az is zavart, hogy a GL-FS32 kapcsán nem állnak rendelkezésre pontos műszaki adatok az összehasonlíthatósághoz. A legnagyobb gond viszont a gyengébb hatékonyság, hiszen a Xiaomi Air Purifier sokkal jobban eltünteti az oda nem illő szagokat. Ez persze a lényegen nem változtat, a Geekbes jön-megy, teszi a dolgát, és EU raktárból érhető el 28 700 Ft-ért a kIMISDN8 kuponnal, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • 30-35%-kal drágább a Xiaomi, mint ez a termék
 • Egyszerű működtetés és szűrőcsere
 • Nagyon halk
 • Remek távirányító
 • Ionizál is

Kontra

 • Nincs kijelző
 • A PM változást csak színekkel jelöli
 • Nem tudja eltávolítani teljesen a szagokat, ellenben az Air Purifer szériával
 • Nincsenek pontos műszaki adatok a leírásban

hirdetés