hirdetés

Xiaomi Yeelight mennyezeti lámpák tesztje

Okos világítás okosba’

teszt
Xiaomi Yeelight mennyezeti lámpák tesztje 1
molcsa
írta: molcsa
2019-07-04

A Xiaomi Yeelight mennyezeti lámpák mindig is közkedvelt termékek voltak az okos otthon építők körében, hiszen szinte minden rendszerbe integrálhatóak és könnyen kezelhetőek. Eddig azért nem teszteltük őket, mert egyikünknek sem volt kedve leszerelni a meglévő világítását otthon, de annyiszor jeleztétek, hogy szeretnétek Yeelight tesztet, hogy végül beadtam a derekam. Két verziót is kipróbáltam: a 32 cm-es, 28 W-os YLXD01YL kódnevű UFO lámpát, ami a legnépszerűbb Yeelight modell, és a 65 centis, 50W-os bika verziót (YLXD02YL), amin még RGB hangulatvilágítás is van. Az elnevezés egyébként elég kusza, hivatalosan Yeelight LED Ceiling Light a kisebbik, 23.500 forintért elérhető modell, és Yeelight Galaxy LED Ceiling Light a nagyobbik, 50.000 forintért kapható változat (a cikk alján található kuponkódokkal). Ennek ellenére a különböző webshopokban ezeknek különböző egyéb szavakkal teledobált nevei alatt futnak, úgyhogy nem egyszerű a kiigazodás.

Xiaomi Yeelight YLXD01YL

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Xiaomi Yeelight YLXD02YL

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 6

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első
Xiaomi Yeelight mennyezeti lámpák tesztje 8

Mennyivel egyszerűbb így, mint egyik kézzel fogni a félig a mennyezetbe becsavart lámpatestet, a másikkal bekötni a vezetékeket úgy, hogy semmit sem látsz, és nem is férsz oda, a harmadikkal pedig még megszorítani a vezetékeket rögzítő csoki csavarjait. Mindezt egy létrán egyensúlyozva. A kisebbik lámpánál tényleg 5 perc volt az egész, a nagyobbnál azért a 65 centis búrával szenvedtem egy kicsit, mire bepattant a keretbe, mivel ekkora méretnél már nem láttam fölé. Arról nem is beszélve, hogy az említett műanyag búra miatt féltem azért, hogy betöröm, ahogy nekifeszítettem a keretnek, de szerencsére nem lett baj.

Tömegre egyébként mindkettő meglepően könnyű, a dizájn pedig a végletekig letisztult, már-már jellegtelen. Az anyagminőség amolyan erős közepes, közelről azért nem prémium eszközök, de a plafonon már tök oké a dolog.

 

 

Xiaomi Yeelight mennyezeti lámpák: használat

Milyen eszköz lehet Bluetooth gateway?

BT gateway-ként azok a Xiaomi eszközök funkcionálhatnak, amikben WiFi és Bluetooth is van, és amik megkapják ezt a funkciót a firmware-ben. A Yeelight mennyezeti lámpák szinte már mind tudják ezt, ezen kívül még pl. a Mijia éjjeli lámpa és az 1080p-s IP kamera is, de a lista folyamatosan bővül.

Mindkét lámpa WiFi-n kommunikál a külvilággal, és a Mi Home és/vagy a Yeelight alkalmazásokból tudjuk irányítani őket. Emellett IFTTT és Alexa kompatibilisek is, és a Google Asszisztens is tudja őket kezelni, így a többi eszközünkkel is jól rendszerbe foghatók. Nagyon hasznos funkció, hogy Bluetooth gateway-ként is funkcionálnak a többi, Bluetooth alapú Xiaomi okosotthon eszköz számára (pl. páratartalom mérő, növényfigyelő).  Így én is ki tudtam juttatni az említett eszközeimet a világba, és távolról, telefonon is látom, hogy milyen meleg van otthon, vagy mikor kell meglocsolni a virágokat.

Korábban Zigbee alapon mentek a Mi okosotthon eszközök egy központi gateway segítségével, az új irányvonal viszont a Bluetooth alapú eszközöké, tehát egy Yeelighthoz hasonló központi egységre valószínűleg szükségünk lesz, ha a gyártó többi termékéből akarunk rendszert építeni. Ez a lámpáknál persze csak akkor működik, ha áram alatt vannak, tehát ha a fali kapcsolóval áramtalanítjuk, akkor ugrott a gateway és egyéb okos otthon funkció. Ez kicsit ellentmondásos dolog, de érthető, hiszen ha lekapcsoljuk a kapcsolót, nincs áram az áramkörben, így miből tudna szerencsétlen dolgozni? Egyébként appból beállítható, hogy milyen módban világítson, miután „visszajön az áram”, azaz felkapcsoljuk a kapcsolót (utolsó állapot megjegyzése, előre beállított szín és fényerő használata).

Xiaomi Yeelight mennyezeti lámpák tesztje 9

A távirányító egyszerre több lámpához is hozzákapcsolható (gyakorlatilag bármennyihez), egyszerre képes vezérelni mindet. Illetve egy lámpához akár 10 távirányító is kapcsolható, így a család minden tagjának lehet egy sajátja, és még tartalék is marad. A ki- és bekapcsolás mellett a fényerőt és a színhőmérsékletet tudjuk vele állítani, valamint bekapcsolhatjuk a Moonlight módot, ami a derengő holdfényt utánozza nagyon élethűen, mozizáshoz például tökéletes. Ebben a módban is tudjuk állítani a fényerőt az alig láthatótól a kellemes erejű hangulatfényig, a színhőmérséklet viszont fixen melegfehér. Mivel nem tudok jól kínaiul, egy orosz videóból kellett kiderítenem, hogy a nagyobbik lámpán az RGB LED-et is lehet a távirányítóval vezérelni a megfelelő gombok hosszan nyomásával (be- és kikapcsolás, fényerő, szín), tehát ezért sem kell elővenni a telefont. (Mondjuk oroszul sem tudok…)

A Mi Home és a Yeelight alkalmazásokkal is működnek a lámpák, akár mindkettővel egyszerre, ha a régió mindkét appban Kínára van állítva. A Mi Home az automatizálásban és a többi okos eszközzel való kapcsolatban erős, a Yeelight pedig részletesebb funkciókat kínál a lámpák beállítására, így szerintem érdemes mindkettőt használni.

A Yeelightban előre beállított jeleneteket aktiválhatunk, például a gyertyafény, amikor változó fényerővel imitálja a lángot; vagy a naplemente, amikor egyre melegebbre veszi a színhőmérsékletet. A fényerő mellett a színhőmérséklet is egy skálán állítható, illetve a nagyobbik lámpánál külön menüpont van a színes LED-eknek is. A beállításokat elmenthetjük kedvencként, beállíthatunk időzítőket, az alapértelmezett állapotot, frissíthetjük a firmware-t, és még sok apróságot beállíthatunk. Emellett csoportba is foglalhatunk több lámpát, és egyszerre vezérelhetjük őket.

A Mi Home-ban a Yeelight app egy lebutított verziója tölt be, ha megnyitjuk a lámpákat, a legtöbb dolgot itt is elérjük, viszont itt bekapcsolható a Bluetooth gateway funkció is, továbbá bevonhatjuk a lámpákat a többi okoseszközünkkel együtt automatizált folyamatokba. Például, hogy sötétedés után kapcsolja fel a fényt, ha kinyitjuk a bejárati ajtót.

Ha van Mi Bandünk, hozzáköthetjük a lámpákhoz, és amikor a karkötő érzi, hogy elaludtunk, lakapcsolja a világítást, így aki  nem szeret sötétben aludni, környezettudatosan tarthatja félhomályban a szobát.  Egy ideje már Siri támogatással is rendelkezik a Yeelight app, úgyhogy Apple tulajok is beszélhetnek a lámpákhoz.

Alexám és IFTTT hálózatom nincs, de a Google asszisztenst kipróbáltam, és állati király. A TV-men is Android TV fut, így akár azzal is irányíthatom a fényt, de megtehetem ezt telefonról vagy tabletről is. Fel kell vennünk a Yeelight fiókunkat az asszisztens appban, elnevezni a lámpákat és már adhatjuk is az utasításokat (a Google miatt egyelőre csak angolul). Fel- és lekapcsolhatjuk a lámpákat egyesével vagy csoportban, beállíthatjuk a fényerőt, a színhőmérsékletet és szinte mindent, amit az appból is. Szóltam a TV-nek, hogy állítson be ébresztőt a telefonomon, kapcsoljon át a Comedy Centralra, kapcsolja le a mennyezeti lámpákat, a szintén Yeelight asztali lámpámat meg hagyja bekapcsolva minimum fényerőn, melegfehér színnel. Minden utasítást megértett és szép sorban végrehajtott, tiszta sci-fi.

Az okos funkciók mellett azért is szeretjük nagyon sokan a Yeelight eszközöket, mert minőségi fényt bocsájtanak ki, ami egy lámpa esetén kulcsfontosságú. A tesztelt lámpákban magas minőségű Osram LED szalagok adják a fényt, ennek megfelelően nem vibrálnak, nem foltos a fényük, nem fárasztják a szemet. Mindkét lámpa esetén egyenletes a fényeloszlás, a kisebbnél viszont arra érdemes figyelni, hogy mivel csak a búra alsó felületén világít, oldalt árnyékosabb marad a fal legteteje. A nagy testvér oldalirányba is szór fényt, így a sarkok is közel olyan világosak, mint a fal többi része. Ez persze nem kritikus kérdés, mivel általában nem a sarkokat nézegetjük egy szobában.

A 20 nm-es nappalimban szereltem fel őket, itt két darab lámpahely van, amik közel egyenlő részt világítanak be a helyiségben. Először csak a kisebb, 28 W-os modellt szereltem fel, és a szoba ráeső részét remekül bevilágította, de az egész térhez kellett volna két darab. Ez alapján 10-15 nm-t egyedül is elvisz megfelelően magas fényerővel, ennél nagyobb szobába vagy több darab kell, vagy egy nagyobb teljesítményű modell. A 65 centis darab már 50 W-os, ami LED-nél nagyon magas teljesítmény, ennek megfelelően egyedül is bevilágítaná az egész szobát, ha középre lenne felhelyezve.

Én együtt használom a két lámpát, így az egész nappali egyenletesen és egyforma erősséggel van bevilágítva, nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Mivel nyugati tájolású a szoba, nappal is csak szórt fény érkezik be, ezért sokszor ilyenkor is járatom őket 5000K körüli színhőmérsékleten, rásegítve ezzel a napsütésre, és tök jól működik, észrevehetően több fény van a szobában, és meglepően természetesnek tűnik. A gyártó adatai szerint 95-ös a CRI indexük, ami a színvisszaadás mérőszáma, és 100 a maximum értéke. 80 feletti lámpákra már azt mondják, hogy valósághűen adják vissza a színeket, a Yeelightok tehát nagyon jók ezen a téren, nyugodtan lehet őket használni olyan helyeken is, ahol fontos a színhűség (pl. nyomda, múzeum, kórház, manikűrös stb.).

Mint már említettem, a színhőmérséklet is állítható, a narancssárgától a kékes hidegfényig (2700-6500 K-ig), távirányítóról 4 lépésben, appból pedig csúszkákkal. Az 5000 K mód a kedvencem, ez semleges, természetes fehér fényt ad. A nagyobb modellen a búra tetején találjuk az RGB LED szalagot, ami színes hangulatvilágítást kínál a fehér fény helyett vagy akár mellé. Nappal nem igen látszik, de sötétben meglepően jól bevilágítja az egész szobát. Filmezéshez, romantikázáshoz nagyon király kiegészítő, viszont nem a festők legjobb barátja, mivel nagy szögben a plafonra vetíti a fényt, ezáltal nagyon meglátszanak az egyenetlenségek. Úgyhogy ha építkeztek, és ellenőrizni akarjátok a mester munkáját, csak dobjatok fel egy Yeelight lámpát a plafonra, és máris kiderül az igazság.

Sokan ódzkodnak a nem cserélhető izzós lámpáktól, de az a tapasztalat, hogy nem szokott gond lenni a LED szalagos változatokkal, egyre inkább ezek felé tendál a kínálat is. A Yeelight lámpákra 25.000 óra működési időt jósol a gyártó, ami közel 3 év folyamatos világítást jelent. Jó tulajdonság a zárt szerkezet miatti porállóság is, így évek múlva sem lesz tele halott repülő rovarokkal és porral a lámpabúra.

Összegzés

A Yeelight mennyezeti lámpák legnagyobb előnye az okos otthon funkciókban rejlik, és ebben tényleg mindent tudnak, ami csak kellhet: IFTTT, Amazon Alexa, Google asszisztens és Siri kompatibilitás, Bluetooth gateway funkció, Mi Home integráció és Yeelight app. Világítótestnek is abszolút felsőkategóriásak, hiszen minőségi LED szalagokkal erős és kellemes fényt árasztanak, a fényerő és a színhőmérséklet is testreszabható, különböző jeleneteket állíthatunk be, és a nagyobb modellen még RGB hangulatfény is van, amit külön vagy a főfénnyel együtt is használhatunk. Anyagminőségre és dizájnra nem kiemelkedőek, de teljesen rendben vannak, inkább modern helyiségekbe illenek nagyon jól. A Bluetooth-os távirányítós, alkalmazásos és asszisztenses irányítás is megbízhatóan működik, összességében semmi gondom nem volt velük a tesztidőszakban.

Az egyetlen kifogásolható dolog bennük az árcímke, szerintem kicsit drágák. Okos funkciók nélküli hasonló fényű lámpát olcsóbban is vehetünk, így akinek ezek nem olyan fontosak, nem biztos, hogy érdemes megfizetnie a plusz árat a Yeelightokért. A kisebbik modell 23.500 Ft-ért vásárolható meg a 3Y6CV8MA kuponkóddal, a nagyobb testvére pedig 50.000 Ft a 3Y6D1JUF kóddal. Mindkettőre ingyenes az áfamentes EU Priority Line szállítás, így az importköltségek miatt nem kell aggódni.

Akinek nem kell extrém nagy fényerő és RGB fény, annak tökéletes a tesztelt kisebbik modell is, nem kell annál több. A nagytesóból kaphatók kisebb átmérőjű (és fényerejű) változatok is olcsóbban, illetve csillagos búrával is elérhetők, ami igen népszerű mostanában. A tesztelt példányok mellett még nagyon sokféle hasonló modell van, és a tapasztalatok alapján biztos, hogy ugyanilyen kiváló eszközök, úgyhogy nyugodtan szemezzetek közülük, hogy a legmegfelelőbbet választhassátok ki árban és tudásban (gyerek változat, mozgásérzékelős, extra nagy teljesítményű stb.).

Pro

 • Mindenes okos otthon funkciók és integrálhatóság
 • Kellemes, erős fény, minőségi LED szalagok
 • Állítható fényerő, színhőmérséklet, jelenetek
 • Sokféle irányíthatóság

Kontra

 • Magas ár
 • Kicsit jellegtelen dizájn
 • Nem prémium anyagminőség

hirdetés