hirdetés

Xiaomi Redmi 9C okostelefon teszt

Türelem, weboldalt terem

teszt
Xiaomi Redmi 9C okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2020-09-21

A Xiaomi Redmi széria a vállalható minimum a telefon témában. A Redmi 9-et Tamás kollégám a napokban tesztelte, és ennyi pénzért kifejezetten jónak értékelte. De lehet ennél lejjebb menni? A Redmi 9C ugyanis ennek a telefonnak az olcsósított változata, kifejezetten azoknak szól, akik még 45 000 Ft-ot sem akarnak elkölteni egy mobilra. Itthon ennyiért a Xiaomishoptól lehet beszerezni, gyors szállítással és 2 év garanciával, de Kínából is hasonló áron lehet elhozni, sőt, még alternatívája is van a készüléknek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A doboz a fehér alapon stilizált telefonkép analógiát követi, viszont a beltartalom az én ízlésemnek már túlzottan szerény. A készüléket, a töltőt és a kábelt sem képernyővédő fólia, sem pedig szilikon tok nem egészíti ki, viszont kaptok helyette egy jó adag spórolásszagot. Cserébe a készülék nagyon szépre sikeredett, egyrészt jó ez a kékes színű műanyag hátlap és a rajta áthaladó csíkos minta, másrészt kellemes valahogy megfogni, nem csúszik és a hátsó fertály semennyire nem gyűjti a koszt. A 4 eleműnek látszó, de valójában csak 3 lencsét és egy LED-et tartalmazó sziget alatt találjátok az ujjlenyomat-olvasót, ami nekem nagyon kényelmes helyre esett.

Azért az látszik, hogy nem ez a készülék lesz a márka dizájn csillaga, a letisztult forma eléggé uncsi, és a cég még mindig nem képes kisebb készüléket gyártani, mint amiben elfér egy 6,53 inch-es kijelző. Így viszont legalább sok a hely, van a felső élen jack bemenet, mondjuk miért ne lenne, ha alul sem Type-C, csak egy micro USB port nyeli el az elektronokat. Zenei téren egyetlen mono hangszóró a felhozatal, a SIM tálca viszont 2 szolgáltatói kártyát és egy micro SD-t is fogad. Mivel nincsen 3/32-es variáns, amivel olcsósítani lehetne, így gyanítom, nem sokan fogják a 64 GB-os háttértárat bővítgetni ebben a low budget szegmensben.

Az infrát száműzték a telefonról, ami szerintem árdifferenciálási kérdés, vegyétek a Redmi 9-et, ha erre, meg a Type-C portra van szükségetek. Szintén a szándékos butítás összeesküvés elméletére utal, hogy a WiFi is csak a 2.4 Ghz-es sávot ismeri. A kijelző már ismerős lehet a Kilencesből, ugyanaz a csepp szenzorszigetes megoldás, bosszantóan vastag képernyőkávával, nincs itt 2,5 D üveg, meg oldalsó élen lefolyás, ez bizony a „jó öreg” olcsó panel. Akkumulátorból viszont ezekbe a modellekbe is óriási jár, 5000 mAh-ból nekem 3 nap üzemidőt sikerült kihoznom. Viszont gyorstöltést maximum akkor látott, amikor egy drágább készüléket elvittek mellette, a 2A 5V-os töltő meglehetősen komótosan pumpálja bele az áramot.

 

Xiaomi Redmi 9C – Kicsit fájdalmasra csinálták meg

Kicsit sírt a szám, mikor a Redmi 9-et Tamás kolléga tesztelte és nem én, ugyanis elég jó pakkot rakott össze a Xiaomi. Ezzel tulajdonképpen le is fedtem azt, hogy mi a bajom a 9C-vel. A Redmi 9-ben van infra port, duális WiFi, Type-C bemenet, 4 GB RAM és NFC-s verzió is kapható, igaz, utóbbi a 9C-ből is van, csak a tesztkészülék volt híján ennek a chipnek. Ezek tipikusan azok a dolgok, amik megkönnyítik a mindennapi használatot. Azt pedig még nem is említettem, hogy a Redmi 9C-ben egy Helio G35 SoC működik, míg a Redmi 9-ben egy Helio G80, és majdnem ugyanannyiba kerülnek.

Így nem fog egy véletlenszerű izom az arcotokon rángani, miközben arra vártok, hogy egy weboldal betöltsön. Ez a francia szabványügyi hivatal által még véletlenül sem használt, e-pénisz méregető Antutu pontban a dupláját jelenti, előbbi kicsit 100K alatt, utóbbi kicsit 200K fölött teljesít. Ez pedig durván rányomja a bélyegét a rendszer sebességére, akadások, döccenések, sóhajtással teli várakozások tördelik a használatot. Érdemes a Seeking Alpha nevű befektetési oldal appját kipróbálni, micsoda kínszenvedés előre-hátra lapozni benne, de az Index főoldala sem villámként töltődik be.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Nyilván ezzel a játék szekció ki is esett, semmi értelme erőltetni a gémeket a készüléken, ami a T-Rex teszten elért 22 FPS-ből is kiderül. Még a háttértár sebessége emelkedik legjobban a RAM-SoC-tároló hármasból, de a végeredményen nem sokat változtat: rendesen akadozik az oprendszer. A kijelzővel pont ugyanez volt a bajom, túl sok jót – igaz rosszat se – nem tudok róla elmondani, teljesen átlagos, 6,53”-es IPS panel, ami csak 720*1600 pixel felbontású, szemben a Redmi 9 ugyanilyen méretű, de 1080*1920 px-es paneljával, nyilván az utóbbit választanám.

A rendszer a friss-ropogós MIUI 12.0.1, ami az Android 10-re támaszkodik, a Xiaomi egyébként ezeket példás rendszerességgel frissítgeti. A téma a szokásos, kétféléből választhattok, illetve van egy csomó előretelepített Google program, amik hasznosak. Vagyis inkább csak annak néznek ki, mert pl. a Google Pay NFC hiányában viszonylag fölösleges ezen a tesztkészüléken, ellentétben mondjuk a Youtube vagy a Google Lens appal. A rendszer viszont hiba nélkül teszi a dolgát, és a felülről lehúzható menüben két érdekesség is található, ami szerintem illik a mobilhoz: a sötét és az ultraerős akkumulátorkímélő mód. Ezekkel tovább nyújtható az így sem gyenge üzemidő, és ennek a telefonnak szerintem ez a legnagyobb erőssége.

A kamerarendszer ismét a futottak még kategóriába tartozik, pedig már itt is három szenzort találhattok hátul, plusz a selfie kamerát elöl:

 • 8 Megapixeles ultraszéles lencse
 • 13 Megapixeles széles látószögű lencse
 • 2 Megapixeles makro lencse
 • 5 Megapixeles szenzor (selfie kamera)

Röviden összefoglalva: minél messzebb mentek a lefényképezendő objektumoktól, annál jobban kijön a részletesség hiánya, ha pedig egy kicsit kevesebb a fény, mint amennyi a verőfényes napsütéshez kell, akkor a képek elmosódnak. Ebben az a „jó”, hogy ezt majd akkor vesszük észre, ha visszanézzük őket, vagyis pont azt a feladatát – ami kb. a bolt nyitva tartásának rögzítésében vagy egy kupon lefényképezésben merül ki – nem tölti be, amire egyébként alkalmas lenne. A selfie kamerával való önarckép megörökítést pedig nem kívánom senkinek, ez nem egy cica mobil. Azért elvétve – közelről, sok fényben, ha eltaláljátok a fókuszt – lehet jó képeket is készíteni vele, de ne gondoljátok túl a dolgot. A szokásos csili-vili funkciók – AI, filterek, portré stb. – itt is megtalálhatóak, de ezek nem sokat változtatnak a végeredményen.

A videós képességek is hasonlóak, viszont ez a szegmens már a Redmi 9-nek sem feküdt. 1080p 30 FPS, nincs stabilizálás, emiatt az anyagok remegősek, ez pedig agyonverné a minőséget akkor is, ha egyébként hatalmas lenne a felbontás és tökéletesek a színek. De hogy mennyire nem azok, azt jól példázza, hogy a szomszéd telken éppen tüzet rakó embereket sem tudtam levideózni, pedig a sötétben az volt az egyetlen fényforrás. Éjszaka totálisan használhatatlan, de azért nappal sem túl rózsás a helyzet, ezt a terméket egyszerűen nem erre találták ki.

 

Xiaomi Redmi 9C okostelefon teszt 53

Redmi 9 vs. 9C árazási szempontból

A fenti sorokból szerintem lejött, hogy a fő gondja a 9C-nek az, hogy létezik egy Remi 9, ami mindenben jobb, és alig van közöttük árkülönbség. A lenti felsorolásból pontosan ugyanez köszön vissza, Kínában szinte semmi, míg Magyarországon 20 000 Ft különbség van a Redmi 9 és a 9C között.

Az viszont érthetetlen, hogy kint miért kerül nagyjából minden ugyanannyiba. Értelemszerűen nincs miért megvenni a Redmi 9C-t, ha ugyanazért az összegért a Redmi 9 NFC-s verzióját is hozzátok vágják. Vessük össze az árakat, hogy számotokra is egyértelmű legyen a helyzet:

Összefoglalva: Kínából Redmi 9-et, itthonról a Redmi 9C-t érdemes vásárolni, ha az ár a fontos, különösen akkor, ha neked a 2 év garancia, a gyors szállítás és az NFC is számít.

Összegzés

Fájdalmas sebeket ejtettek a Redmi 9 „testén”, amíg 9C-vé vált. Elvesztette a duális WiFi-t, a Type-C portot, kisebb felbontású lett a kijelzője és a nálam lévő NFC nélküli variánssal az érintésnélküli fizetés sem valósítható meg. A kameraszegmens gyengélkedése pedig az alsó kategória velejárója, erre olyan nagyon nem lehet haragudni. A legfájdalmasabb viszont a Redmi 9-nél karcsúbb hardver, ami -1 GB RAM-ban és a gyengébb processzorban nyilvánul meg, amitől sokszor képregénnyé válik a korábban folyamatos használat. Azért netezésre, videók nézésére így is alkalmas, és persze a telefonálás vagy a navigáció sem idegen tőle.

A Redmi 9 felára itthon 20 000 Ft, és szerintem ez teljesen reális plusz azért, amit cserébe kaptok. Én nem adnám lejjebb, de akit a fentiek nem zavarnak, az megveheti a Redmi 9C-t is, hiszen alapvetően nem a minőségével vagy a stabilitásával, hanem a teljesítményével van baj. Nekem ez egyszerűen kevés, de akinek nincs összehasonlítási alapja, nem játszik mobilon, annak első telónak vagy tartaléknak tökéletes, de például autós navigációra is inkább fizetném ki ezt a 45 000 Ft-ot, mint hogy a gyártó 100-200 K-ra lehúzzon a gyári extrával. Itthon a Xiaomishoptól szerezhető be, 2 év garival, kintről pedig a Banggoodon érdemes nézelődni, de ebben az esetben ne felejtsétek el az EU Priority Line szállítási módot, ami áfa- és vámmentes.

Pro

 • Olcsó
 • Végre van 3 GB RAM-mal is
 • Az olcsóbb anyaghasználat ellenére is jól néz ki
 • A szokásosan stabil MIUI

Kontra

 • A rendszer sebessége hagy némi kívánnivalót maga után
 • Fontos apróságok hiánya rombolja az összképet: nincs infra, Type-C, duális WiFi
 • A Redmi 9 ugyanennyibe kerül, NFC-vel
 • A kijelző nem Full HD
 • Miért nincsen 3/32-es vagy 4/32-es verzió? Azok lennének az igaziak

hirdetés