hirdetés

Redmi 8 okostelefon teszt

A telefon itt kezdődik

teszt
Redmi 8 okostelefon teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-11-01

Remek kinézettel érkezett a Redmi 8, a Xiaomi első vállalható néptelenfonja. Elhagyta a legtöbb korlátozó tényezőt, már van belőle 4/64-es variáns, szép a kijelzője, kapott gyorstöltés támogatást és kifejezetten sokáig bírja egy szusszal. Az ára pedig meglepően alacsony, ahhoz képest, hogy itthon általában mennyiért érhető el, a 4 GB RAM-mal szerelt modellért 49 900 Ft-ot kérnek a Xiaomishopnál. Ennek csak a Geekbuying hongkongi raktára tudott alámenni 45 800 forinttal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ez sikerült is, a dizájn állat, ez a Mazda-vörös festés nagyon szép, a kamera körül fellelhető fekete betétet pedig a Suzuki Vitara kétszínű fényezéséről koppintották. Bárki is adta az ötletet, szerintem az összes konkurenst veri a külcsín, a kijelző csepp notch-os, integráns része a frontnak, és a régebben „divatos” vastag káva is eltűnt. Végre a készülékház is vékony, nem úgy, mint a Note 8-nál. Máshol sem találtam csorbát, alul ott a jack és a gyorstöltéshez szükséges Type-C port, felül a Xiaomi védjegy infra, amivel be lehet szaratni az asszonyt, hogy már megint magától indult el a robotporszívó.

A „csórósított” mobilok ismertetőjele a filléres ujjlenyomat-olvasó száműzése, ezek szerint a Redmi 8 nem tartozik közéjük. Kamerából csak kettő jár, így az autóskártya jellegű „kinek van több optika a telefonján” partikat nem ti fogjátok megnyerni. A használhatóságot nagyban javítja, hogy a tálca 2 SIM-et és 1 micro SD kártyát is fogad. Sajnos a Xiaomi kihagyta az ultimate ziccert, a 4/16-os modellt, pedig a skót ősökkel rendelkező magyarok egy olcsó SD tárolóval húzhattak volna még pár ezer forintot a nadrágszíjon. Sajnos tok alapból nem jár hozzá, és a gyári töltő is csak 5V 2A – a gyorstöltés 18 W-ot tud -, szóval itt az Aliexpress kedvelők népes táborának a lehetőség arra, hogy kiegészítőkkel „tuningolják” a Nyolcast.

Redmi 8 – úgy szeretlek, ahogy vagy

A Redmi 8 le sem tagadhatná, hogy a Note 8 öccse, számtalan megoldáson osztoznak, ilyen az említett 2+1 helyes SIM tálca, az infra, vagy a trükkös módon elspórolt töltőteljesítmény. A kijelző is kísértetiesen hasonló, azonban mégsem ugyanolyan, tesztalanyunknak kisebb a fényereje és egy picit rosszabbak a betekintési szögei, mint a Note esetében.

Szerintem sokakat nem fog villámcsapásként érni, hogy az alsó-közép kategóriába még mindig nem szivárgott le a Full HD kijelző, 6,22 colon csak 720*1520 pixellel sáfárkodhattok, ennyit nyújt az IPS panel. A képe viszont szép, jók a színei is, de az automatikus fényerőszabályozás egy kicsit lassan követi le a valós világ történéseit, így néha kézzel rá kellett segítenem a folyamatra. Más panaszom nem volt, a kevesebb képpont sem zavart, amíg nem kezdtem játszani, összességében jól használható a panel.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A hardver végre eljutott arra a szintre, amin alapból lennie kellett volna. 4 GB RAM-ot és a 64 GB ROM-ot a hetedik szériában nem érhettétek el, pedig ez volt az istráng, ami a lovakat visszafogta. Az SoC nem változott, most is a szupertakarékos Snapdragon 439-es fogja össze a rendszert, a nem különösebben játékkompatibilis Adreno 505-ös GPU-val karöltve.

Nyilván sosem lesz egy gamer mobil, sokkal inkább fogyasztásra hegyezték ki, mint lövöldözésre. Azért minimális teljesítményű progikat így is elfuttat, de az Asphalt-Iron Blade-Call of Duty/PUBG jellegű játékokat maximum alacsony beállításon érdemes próbálgatni.

Bár nem vártam magas pontszámokat, lefuttattam a szokásos tesztereket. Antutun 95 000 pontot ért el, látszik, hogy a proci és memória felfelé, a GPU lefelé viszi az átlagot. Vigyázni kell a fenti értékkel, hiszen attól függően mikori Antutu verziót használtok, jelentősen el fognak térni az eredmények.

A T-rex teszt 35/23 FPS értéke a régebbi Note-okat idézi, míg a 200 MB/s körüli írás is rendben van, nem követték el azt a hibát a Xiaominál, amit a noname gyártók szoktak, nem verték agyon a rendszer teljesítményét egy lassú háttértárolóval.

Éppen ez a legjobb a telefonban, nincsenek idegesítő belassulások, a MIUI 10 és az Android 9 gyors, ráadásul folyamatosan jönnek rá a frissítések, látszik, hogy van háttértámogatás a készülék mögött. Túl sok újdonságra nem kell számítani, a szokásos Xiaomis rendszer funkciói bújnak meg a menük között, amelyek még így is bőven túlmutatnak a stock operációs rendszerek képességein.

Azt gondolom, hogy kiemelten fontos az ilyen olcsó mobilok esetében, hogy sokáig bírják szuflával, és ebben kifejezetten jó a Redmi 8. Már a Note 8 esetében is ledöbbentem, hogy visszafogott használattal a 4 napot alulról karcoló üzemidőt sikerült elérnem. A kisebbik telefon méltó kihívója, és ehhez meg is van a megfelelő, 5000 mAh-s akkumulátor pakkja, ami jelenleg az egyik, ha nem a legnagyobb a Xiaomi telók között. 5 órányi túrával és 3 órás kocsikázással folyamatos GPS használat mellett 27%-kal tudtam lejjebb vinni a töltöttséget, ami vicces, tekintve, hogy egy régebbi mobil már ettől is elájult volna. A képernyőidő sem éppen kevés, 2%-ot csökkent a töltöttség 1 órányi lejátszott Gandalf feat. Epic Sax Guy videóval, alacsony fényerőn.

A szokásos, ámbátor ritkán használt szenzorarmada is rendelkezésre áll, iránytű, pedométer, giroszkóp, fényérzékelő szenzor, GPS, FM rádió és az ujjlenyomat-olvasó a kipipálható tételek közé tartozik, ellentétben az NFC-vel, a barométerrel és a duális WiFi-vel. Ez az utóbbi a legfájdalmasabb, csak a 2.4 Ghz-es sávot használhatjátok és a méréseim szerint nem is túl nagy az áteresztőképessége.

A kamera tipikus alsó-közepes duplakombó megoldás, 12+2 Megapixeles, és ódákat nem tudok róla zengeni. Alacsony MP egyenlő alacsony részletesség, ha rövidre akarom fogni. A legnagyobb kín az, hogy gyakorlatilag semmi nem vehető ki, ami 20 méternél messzebb van, egy fa egy temperafolt a festményen, az ellenfénnyel pedig az ég világon semmit nem tud kezdeni. Ellenben hátfényben közelről egészen jó képeket lő, a színhelyesség is rendben van, tehát egy kis odafigyeléssel egész tűrhető eredményt lehet elérni. Itt jön ki a Note 8 előnye, amennyivel drágább, annyival jobb is, amit készít.

A videókra ugyanez mondható el, azzal a különbséggel, hogy sehogy nem lehet értelmes anyagokat készíteni vele. Ma már az 1080p 30 FPS felbontást egy 3000 Ft-os kamera is tudja, stabilizálás nincs, de színek és részletesség sem, így nem sok értelme van a Redmi 8-cal mozgóképet felvenni. A felvételen „látható” természeti szépségeknek a valósághoz nem sok közük van, nem jön át a fény-árnyék játék az erdőben, nem élvezhetitek az írottkői kilátóról elétek táruló látványt sem. De hát ez a telefonkategória nem is erről szól, hanem arról, hogy kevés pénzért egy használható készüléket vigyetek haza.

Összegzés

Olyan értékelni a Redmi 8-at, mint amikor a világ második legjobb műugrójának kell pontokat osztani, aki csak egy versenyszámban gyengébb. Itt egy 10-es, ott egy 9-es pontszám, és ez így megy addig, amíg el nem érkezem a kamera részhez. Ez ugyanis nem különösebben jó, a videók egyenesen büntetnek. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez senkit nem fog érdekelni, amikor megveszi az alsó-középkategóriás Xiaomi telefont, és szerintem nekik van igazuk.

Sok memória és háttértár, gyors, hibamentes rendszer, szuper takarékos SoC, nagy akkumulátor, dögös kinézet és alacsony ár. Kell ezt tovább magyaráznom? Szerintem nem, tessék a kasszához fáradni. A hazai ár 49 900 Ft, magyar számlával és supporttal, gyors szállítással, míg a hongkongi 45 800 forint, áfa- és vámmentes EU Priotity Line-nal.

Pro

 • Szuperhosszú üzemidő
 • Gyönyörű kinézet
 • Végre van 4/64-es verzió
 • Nagyon stabil MIUI rendszer

Kontra

 • Gyenge videós és kameraképességek
 • A csomagban nincs telefontok és a töltő sem elég nagy teljesítményű

hirdetés