hirdetés

Xiaomi Mi 11 Lite okostelefon teszt

Jó helyről fogyott

teszt
Xiaomi Mi 11 Lite okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2021-07-08

A Xiaomi Mi 11 Lite, a Mi 11 flagship telefon „energiacsökkentett” változata, de általában ezek közül kerülnek ki az ár/érték bajnokok, így nagy szeretettel vártam a terméket a tesztasztalomra. A fogyi program nemcsak hardveres oldalon, de tömegben – 157 gramm – és árban is – 109 000 Ft – is megmutatkozik. Szerencsére azért maradt még benne kraft, a Snapdragon 732 G-vel szerelt telefon 6 vagy 8 GB RAM-mal és 64, illetve 128 GB háttértárral rendelkezik. A kijelző pedig magas képfrissítésű AMOLED, így minden adott volt az élvezetes telefonhasználathoz. A készüléket a Xiaomishoptól kaptuk, aki magyarországi számlát, gyors szállítást és a szokásos 2 év garanciát adja a teló mellé.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az esztétika egyébként is lehetne az egyik fő reklámszlogenje a Mi 11 Lite-nak,

mert nemcsak a színek jók, de a vonalai is nagyon finomak, és filigránra sikerült a telefon váza is. 157 grammot nyom, és csak 6,81 mm vastag, ami a mai értelemben véve kicsinek számít, újra divat lesz az egykezes használat? Az sem hátrány, hogy ha berakjátok a farmerzsebbe, akkor le lehet vele ülni, nem akar combtájékon szövetszaggató módon előtörni a ruhadarabból. Plusz azt is megoldották, hogy nem billeg az asztalon, a kamerasziget szépen síkba került, ez pl. negyed milláért nem ment a Mi 11i-nek. A szelfi kamera a szokásos punch hole kialakítású és jobb felülre került, ami belerondít a kiváló összhatásba, egy fajta muszájként rakták be a sarokba, hiszen a népnek igénye van az önarcképek gyártására. A készülék az IP53 szabványt is teljesíti, vagyis cseppálló.

Minden más külső jegy pedig xiaomis sajátosság, infra port felül, Type-C bemenet alul, bal oldalt pedig az élre helyezett ujjlenyomat-olvasó. Erről az Umidigi Bison GT kapcsán Sonkamod kollégával ölre menő vitát folytattunk, hiszen azon bal oldalra került a szenzor, és hogy az szentségtörés-e vagy sem. Nekem mindkét variáns tökéletesen működött, de el kell ismernem a Xiaomi sajátja azért egy nagyságrenddel jobb. A többi szenzor és szabvány sem maradt le a palettáról: GPS, ac WiFi, lépésszámláló, NFC, BT 5.1, és sztereó hangszóró a felhozatal, viszont nincs értesítési LED és jack bemenet. A SIM tálca kételemű, egy nano és egy micro lapkát fogad, utóbbi helyre lehet micro SD kártyát is tenni, ha valakinek nem lenne elég az a 64 GB-os háttértár, ami a tesztkészülékben volt.

Az viszont feltűnhet nektek, kedves olvasóknak, hogy nincs 5G támogatás, legalábbis ebben a modellben. Van ugyanis egy Mi 11 Lite 5G nevű variáns, abban már van, viszont ott a központi magot is cserélték, egy Snapdragon 780G dobog szív gyanánt a készülékben, míg a sima Mi 11 Lite-ot SD 732-vel szerelik. A legnagyobb különbség természetesen az árban keresendő, a Xiaomishopnál 144 990 Ft-ot kérnek az 5G-s variánsért, vagyis 35 000 Ft a felár.

Xiaomi Mi 11 Lite – Ami bevált, azon ne változtass

A hardver, ami a telefonban dolgozik, már számos korábbi modellből lehet ismerős, hiszen a Snapdragon 732G már a Redmi Note 10 Próban és az X3 NFC-ben is teszi a dolgát. Ezek egy kategóriával lejjebb sorolt telefonok, de olyan nagy már az átjárás a szegmensek között, hogy mindenfélét szerelnek mindenféle részegységgel. Az SD 732 6 vagy 8 GB RAM-mal és 64, illetve 128 GB háttértárral egészülhet ki. Mint látható itt azért már jelentős memóriamennyiséggel is kérhető a készülék, ami sok esetben érezhető a telefon sebességén, és ez akár a későbbi cserét is kitolhatja kb. 1 évvel.

Na nem mintha ez a 6/64-es variáns lassú lenne,

és a 732G is szépen hozza a kötelezőt. 340 000 Antutu pont, ami egy picit veri a korábban említett hardver tesókat, 91 FPS a T-Rex Offscreen teszten, ami szintén szép eredmény, és csontra megegyezik a konszern társakéval. A háttértár 507/267 Mbps sebességgel olvasható és írható, ezek sztenderd számok az UFS 2.2-es technológiát használó mobilok között. Összességében egy gyors és pörgős, játékra is tökéletesen alkalmas telefont kaptok, de ezt már a korábbi modelleknél is leírtam.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A kijelzőre azt mondanám, hogy elég nagy truváj ez a 6,55 inch-es, AMOLED technológiát használó, 1080×2400 pixeles panel,

ami természetesen HDR10 támogatást kapott, nagyon valósághűek a színei, szuper a kontraszt, a betekintési szögek, szóval úgy nagyjából minden. Már ez is képes 90 Hz-en képfrissíteni, 240-en mintavételezni, és dinamikusan visszavenni belőle, ha éppen arra van szükség. A fényereje is elég durva, a csúcs 800 nit, és nem is tapasztaltam olyan problémákat, mint a Mi 11i-nél, hogy ha melegszik, akkor automatikusan leszabályozza a fényerőt. Vakító napsütésben is használható, amiről egy badacsonyi túrán volt szerencsém meggyőződni.

Ez viszont eredményez néhány dolgot, például, hogy a 4250 mAh-s akkumulátort nem egy nagy feladat lemeríteni. 4-5 óra GPS használattal simán le tudtam nyesni a töltöttséget a felére, amin, takarékos AMOLED ide vagy oda, a nagy fényerő sem segít. A magas frissítési frekvencia pedig még rátesz egy lapáttal, szóval ne várjatok 3-4 napos üzemidőket, intenzív használattal 24 óra, átlagossal 36-48 óra lesz az eredmény. Szerencsére 1 óra alatt fel lehet tölteni, szóval jó ez így ahogy van, de azért nem egy Redmi 9 féle éhezőművész. Az operációs rendszerre pedig tényleg felesleges a szavakat vesztegetni, Android 11 alapú MIUI 12.0.4 fut rajta a megszokott megbízhatósággal. Gyors, pörgős a rendszer, akadásnak nyoma sincs, viszont még mindig van egy csomó fölöslegesen előtelepített szoftver.

A kameraszekciónak elvileg jobbnak kell lennie, mint a Redmi Note 10 Pro esetében, hiszen ez egy kategóriával feljebb sorolt telefon. Hardveresen viszont olyan nagy villantás nem volt, az alábbi egységekből áll össze a felhozatal:

 • 64 MP-es fő kamera
 • 8 MP-es ultraszéles kamera
 • 5 MP-es telemakró kamera
 • 16 MP-es elülső kamera

Mint látható, a megszokott 4 helyett csak 3 kamera helyezkedik el hátul,

ebből nyilván a fő kamera produkálja a legjobb minőséget, ezeket a képeket itt nézhetitek meg. Érdekesség, hogy ugyanez a Redmi Note 10 Pro esetében már 108 MP-es, de ezt olyan nagyon nem vettem észre a minőségen. Ellenben azt igen, hogy néha túl lassú záridővel dolgozik a szenzor, emiatt elmosódnak a képek, szóval figyeljetek oda a bemozgásokra. Nyilván itt kompenzálni szeretne a fényszegény környezet miatt – ahol egyébként rendesen tudnak szemcsésedni az anyagok -, csak nem mindig jön neki össze. Ahogy a fénykezelés sem, a fénymérés helye elég durván meghatározza, hogy mennyire készülnek majd sötét tartalmak. A színhűség elég jó, ahogyan a dinamikatartomány is, a zöldet egy picit túltolja, de más baja nincs, ha nem rángatjátok a kezeteket, akkor szolid képeket lehet lőni.

Ami viszont feltűnt, hogy a széleslátószögű egység színei jóval hűvösebbek, mintha egy kékes filter kerülne a képre, de ez csak akkor zavaró, ha egymásután nézitek a fő kamera képeivel együtt. A makró nem rossz, élesek a képek, de fakók a színek, viszont használható, ahogyan a szelfi egység is. Összességében egy picit többet vártam, de azért nem rossz ez, de ennyit a Note 10 Pro is tud. Az éjszakai képek sem nagyon rosszak, de itt is homályosak helyenként a szélek, viszont a tipikus olcsó kamerás „temperásodás” és elkenődés hiányzik.

Ami a videókat illeti, itt 4K 30 FPS-ben, illetve 1080p 30/60 FPS-ben is lehet varázsolni, és mindkettő esetében van stabilizálás, vagyis végre van értelme használni a nagyobb felbontást is. Azért hogy nagyon ne örüljetek, itt is jelen van a Mi 11i kapcsán is tapasztalt rángás, ahogy próbálja kompenzálni a kisebb rezgéseket. És ezzel tulajdonképpen máris lenyomta a Redmi Note 10 Pro-t, ami nem tudott 4K 30 FPS mellett stabilizálni. A funkciók itt is a szokásosak, van Pro mód az állítgatáshoz, éjszakai mód, dokumentum szkennelés, VLOG, mindenféle effektek – filmes módok, amit a Mi 11i-ből ismerhettek, time-lapse, dupla videó, hosszú expozíció fénnyel festéshez, klón stb. – amikkel a kreatívabb elmék alkothatnak. Az éjszakai videókat olyan nagyon nem erőltetném, a kevés fény miatt még jobban erőlködik a stabilizátor, felerősödnek a rángások és a remegések, ez a kamera egyszerűen nem erre való.

Összegzés

Óhatatlanul is mindenki a Redmi Note 10 Próhoz fogja hasonlítgatni a Mi 11 Lite-ot, és ez nem véletlen. A hardver gyakorlatilag azonos, az AMOLED kijelző is majdnem – a Note 10 Pro 120 Hz-en frissít, míg a tesztalany csak 90-en -, és az akkuban is veri a Mi 11 Lite-ot. A felsőközepes ellenlábas pedig a jobb videós képességekkel, a plusz effektekkel és a sokkal kisebb és könnyebb testtel vág vissza, és összességében a kinézete is filigránabb, mint a Tízesnek, a fényképek pedig nagyjából ugyanazt a szintet hozzák.

Akkor most melyik a jobb telefon? Nehéz kérdés, én valószínűleg vinném a Mi 11 Lite-ot barack színben, mert az jobban tetszik, és sokkal könnyebb, viszont az ár-érték bajnok továbbra is a Redmi Note 10 Pro. A Xiaomishopnál a 6/128-as Note 10 Pro 119 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül, míg a 6/128-as Mi 11 Lite 115 990 Ft-ba, vagyis gyakorlatilag egy árban vannak. A legmegúszósabb 6/64-es Mi 11 Lite-ot 109 990 Ft-ért lehet elhozni, vagyis aki kevesebbet költene, vigye ezt a verziót. Kínából 80-90 000 Ft körül lehet elhozni a készülékeket, de mindenképpen EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással rendeljétek őket.

Pro

 • Remek minőség, állat színek
 • Nagyon könnyű és vékony
 • Masszív hardver, és van 8 GB-os variáns is
 • 33 W-os gyorstöltés
 • Jobb videós képességek, mint a Redmi Note 10 Pro esetében
 • Elég jó fényképkészítési lehetőségek
 • Remek 90 Hz-es kijelző, nagy fényerővel

Kontra

 • Xiaomikhoz képest viszonylag rövid üzemidő
 • Nincs értesítési LED és jack bemenet

hirdetés