hirdetés

Redmi 9 vs. Redmi 9C okostelefon teszt

Az alsó kategóriában is van élet

teszt
Redmi 9 vs. Redmi 9C okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2020-09-24

Ahogyan a középkategóriában is sikerült királyt választanunk, úgy szeretnénk ezt megtenni egy szinttel lejjebb, az alsó-középkategóriás Xiaomi telefonok között is. Melyik a mindent vivő olcsó készülék? Ebből a cikkből kiderül, ahogyan az is, hogy megéri-e kifizetni azt a kis többletet, amibe a Redmi 9 a 9C-hez képest kerül. Mindkét telefon 40 000 Ft körül hozható el, ami ebben a szegmensben aprónak tűnik.

Xiaomi Redmi 9

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Redmi 9C

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Redmi 9 vs. Redmi 9C – Hol a harmadik királyfi?

Egy vallomással kell kezdenem, a Redmi 9A-t még nem teszteltem, de ez nem véletlen. Már a 3 GB RAM-mal szerelt Redmi 9C sebessége sem igazán tetszett – hát még a 3/64-es Note 9-é -, akkor milyen lehet a 2/32-es Redmi 9A? Senkit nem mernék egy ilyen készülékre rábeszélni, úgyhogy lépek is tovább, eggyel felfelé, a Redmi 9C-re. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ebből a telefonból is csak maximum 3 GB RAM-os variáns kapható, 4 GB memóriáért mindenképpen a Redmi 9-et kell vennetek.

Aki a konkrét teszteket is szeretné elolvasni, az a Redmi 9 és a Redmi 9C kapcsán is megtalálja a megfelelő irományt.

 

Ami a szenzorokat illeti, a Type-C vs. micro USB csatlakozó univerzumban az utóbbit kapta az olcsóbb telefon, hiszen az előbbi egy fajta „prémium funkció”, amivel csak a Redmi 9 rendelkezhet. Értelmes gyorstöltés viszont egyikhez sem jár, legalábbis a 2 órát semmiképpen nem nevezném világbajnok időnek. A Redmi 9-en van infra port, ráadásul a WiFi is kétsávos, míg ezek a 9C-ből teljesen hiányoznak, bár mindkettőből van olyan variáns, ami rendelkezik NFC-vel, sovány vigasz gyanánt.

A kék színű a Redmi 9C, a szürke a Redmi 9

Mivel a klímát és a TV-t is telefonról vezérlem, és már évek óta az 5 Ghz-es vezetéknélküli sávot használom adatátvitelre, nekem ezzel ki is esne a Redmi 9C. Azt viszont elhiszem, hogy van, aki megmaradt a régebbi megoldásoknál, nekik nem fognak fájni a fenti hiányosságok. SIM tálcából mindkét készülék három helyest kínál, a két szolgáltatói kártya mellé egy micro SD is betehető. Ami viszont a méretüket illeti, mindkettő elég hodály, különben a 6,53 colos kijelző nem férne el, vagyis aki kis telefont keres, azoknak nem való a Redmi széria.

 

Hardver

Hatalmas csapás a Redmi 9C-nek a már emlegetett memória. Az újabb telefonok egyre több olyan szoftvert futtatnak, ahol nem árt, ha bőséges memória áll rendelkezésre, és az operációs rendszer is enni kér valamennyit. A gyártók pedig fifikásan belimitálják az egyes modelleknél az elérhető operatív tár mennyiségét, így aki nem akar mézbe ragadt csiga tempóban netezni, videókat nézni, illetve weboldakat betölteni, az előbb vagy utóbb elmozdul a 4 GB – vagy még több – RAM felé. Ilyen verzió viszont nincs a 9C-ből, és a helyzetet tovább rontja, hogy a mellé szerelt MTK Helio G35-nél a Redmi 9-es Helio G80-as SoC-ja még jóval erősebb is.

Redmi 9 vs. Redmi 9C okostelefon teszt 18 Redmi 9/Redmi 9C

Ez a számok nyelvén annyit jelent, hogy Antutu pontban nagyjából a dupláját hozza össze a Redmi 9, ami azért már tekintélyes mennyiség. Egyik sem egy gamer mobil, de a 9C-n a kicsit is erősebb játékok elindítása is nagyjából esélytelen, a Kilencessel legalább a remény megmarad, néhány nagyobb név futtatására. Háttértárból a 9C ugyanannyit kap, mint a Redmi 9, de tulajdonképpen ez lényegtelen, lévén egy micro SD kártyával bármikor bővíthető a tároló. A hangja mindkettőnek mono, de aki nagy zenebonát akar, az Black Sharkot vesz, nem Redmit.

 

Redmi 9 vs. Redmi 9C okostelefon teszt 19

Kijelző, szoftver, üzemidő

Újabb övön aluli ütés a kijelző, ami a 9C-be került. Igazából egyikkel sincs különösebb baj, de ha a Redmi 9-be belefért egy 6,53 inch-es Full HD panel, akkor a 9C miért csak egy nyomorult 720*1600 pixeles IPS megjelenítőt kapott? A kérdésfeltevés persze „teoretikus”, nyilván az alacsonyabb ár miatt, de azért ezt a fajta olcsósítást senki nem fogadja el szívesen. Ráadásul a YouTube tartalmaknál ez tetten is érhető, vagyis az alapfeladatok közé sorolt videónézést is képes akadályozni a kisebb felbontás. Egyébiránt a két kijelző nagyon hasonló, csepp notch-os megoldás, jó betekintési szögekkel és színekkel, de azért nem egy prémium minőségű AMOLED-re kell gondolni.

A szoftverek gyakorlatilag megegyeznek, Android 10-re épülő, MIUI kezelőfelületet kaptok, a 9C-re már ki is jött a 12-es főverzió. A telefonos nirvánába vezető út MIUI variánsokkal van kikövezve, egy rendkívül stabil, megbízható, könnyen átlátható rendszerről van szó, de ezt már unalomig ismételtem korábban is. Sajnos azonban a lassú G35-ös proci és a 3 GB RAM itt is beleköp a levesbe, a „KilencCé” döcögősen, akadozva futtatja, meg-megtorpan, és a helyzet sokat romlik a komolyabb weboldalak vagy appok használatával. Vagyis itt is a Redmi 9 előnyei domborodnak ki, annak ellenére, hogy a gyakorlatilag azonos szoftveres környezetről van szó.

Az üzemidő kapcsán elmondható, hogy nagyjából ugyanazt hozzák a készülékek, az olcsóbbik akkuja 5000, a drágábbik pedig 5020 milliamperórás, de ez a gyakorlatban semmilyen különbséggel nem jár. Mindkettő üzemideje brutális, a három napot különösebb erőlködés nélkül össze lehet hozni, ez többek között az előnye a kisteljesítményű, de keveset fogyasztó MTK Helio processzoroknak. Ez pedig egy hatalmas előny lesz azoknak, akik „csak” egy telefonálásra és alapműveletekre képes készüléket keresnek.

 

Kameraképességek

Ez az a szekció, ahol hangosan lehet hahotázni vagy sírni, de ezt szerintem mindenki belekalkulálta az árba. Nyilván ezeket a telefonokat nem is azzal reklámozzák, hogy bombasztikus képeket és videókat képesek készíteni. Hardverben jelentős eltérések találhatóak, amit a beágyazott táblázatban láthattok:

Redmi 9C Redmi 9
főkamera 13 MP 75 fokos FOV 13 MP
ultraszéles nincs 8 MP 118 fokos FOV
makró 2 MP 5 MP
mélységélesség 2 MP 2 MP
szelfi 5 MP 8 MP

Redmi 9 képei

Amint látható, a Redmi 9C-ből teljesen hiányzik az ultraszéles szenzor, a makró pedig a nyomorúságos 2 megapixeles egység, amivel jellemzően nem lehet értelmes képeket kattintani. Ezért hardveresen már az elején utcahosszal elhúz a Redmi, és akkor még a szelfi kameráról nem is beszéltem. Sajnos a két terméket nem tudtuk vált vállvetve tesztelni, de elég megnézni a galériában található fotókat, hogy képet alkossunk a különbségekről.

A Redmi 9C képei

A Redmi 9C esetében egyszerű a képlet: ha mutogatni kellene egy készüléket, amivel nagyon nehéz jó képeket készíteni, akkor ez az. Kiégnek, homályosak, nincs felbontás, ésatöbbi. Minél messzebbre mentek egy tárgytól, annál gázosabb az eredmény, de hát ez tudható volt az ára tükrében. Éjszaka meg elővenni sem érdemes, mert a fénykezelése borzalmas, egy nagy paca az egész. A Redmi 9 esetében is vannak bajok, viszont a makró egészen használható, leszámítva azt, hogy brutálisan túlszaturálja a képeket. Azért az élességgel is voltak helyenként bajok, de a fő szenzor egészen szépen teszi a dolgát, és az ultraszéles is használható.

Ami a videókat illeti, a Redmi 9C itt is gyengélkedik, de mindkét készülékre igaz, hogy nincs semmilyen stabilizálás, emiatt az anyagok remegősek, és a felbontás is olyan, amilyen, de semmiképpen nem jó. Az a gond, hogy ha még lenne is elég anyag a tartalmakban, az állandó billegés és remegés akkor is agyonverné az összhatást, így ezek az eszközök igen korlátozottan használhatók ilyen dolgokra. A Redmi 9C kapcsán megpróbáltam éjszakai videókat készíteni, de jól jellemzi a problémát, hogy éjszaka nem tudtam vele értelmesen felvenni egy tábortüzet sem, pedig az volt az egyetlen fényforrás. Vagyis ha lemegy a nap, akkor ezek a telefonok is elmehetnek aludni, legalábbis ami a videós képességeket illeti.

Összegzés

Szumma, szummárum, a Redmi 9 annak ellenére, hogy drágább, agyonveri a 9C-t, ugyanis nagyjából 5000 Ft-ért az alábbi pluszokat fogjátok megkapni: jobb SoC, több memória, kellemesebb kijelző és kamerarendszer, duális WiFi és infra port. Ezek a különbségek pedig megpecsételik a 9C sorsát, nem igazán látom azt a célközönséget, aki ezekről ennyiért szívesen lemondana. Főleg azért, mert míg a Redmi 9 viszonylag folyamatosan futtatja a rendszert és az alap chat, videó és egyéb alkalmazásokat, addig a Redmi 9C tud akadozni. Akinek pedig tényleg minden mindegy vagy szeret szenvedni, megveszi a Redmi 9A-t, mert annál nincs lejjebb és olcsóbb sem.

Akit nem zavarnak a gyenge kameraképességek és a korlátozott teljesítmény, igen jól jár a 4 GB RAM-os Redmi 9-cel, a 4/64-es Redmi 9 39 000 forint a 3HYP128UMA kuponkóddal, ami szinte már az „ennyiért nem lehet otthagyni” kategóriája. Főleg, hogy a 3/64-es Redmi 9C jelenleg drágább, 42 000 Ft-ot kérnek érte, és senkinek nem javaslom, hogy a 33 000 Ft-os 2/32-es modellel essen szerelembe, mert annak a sebessége maga a nyomorúság. Bármi is lesz szívetek választottja, az EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítást válasszátok melléjük.

Pro

 • Redmi 9: top notch hardver ennyiért, majdnem minden benne van, ami kell
 • Redmi 9C: van NFC-s verziója, jól néz ki és jobb, mint a 9A

Kontra

 • Redmi 9: gyenge kameraképességek és a gyorstöltés hiánya
 • Nincs infra, duális WiFi, Type-C port és 4 GB RAM-mal szerelt verzió sem

hirdetés