hirdetés

Realme 5i okostelefon teszt

Szkander a Redmi 8-cal

teszt
Realme 5i okostelefon teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-05-11

A Realme 5i telefon nem titkolt célja az alsó-közép kategória meghódítása, amit jellemzően az olyan mobilok rovására igyekszik megtenni, mint a Redmi 8 vagy az Elephone E10. Az 50 000 Ft alatti árba belefért 4 GB RAM és 64 GB ROM, négylencsés kamerarendszer és a kellemes kinézet is, de persze nem ez dönti el, hogy ki a kakas a szemétdombon.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A felületek recések, egyáltalán nem csúszik a telefon, nem úgy mint például a Mi 10. Igaz, tokot nem adnak hozzá, amit nehezen tudok be az alacsony árnak. Más spórolási pontokat is felfedeztem, maradt a micro USB port – így a jack csati is -, a töltésért egy 2,1 amperes tápegység felel, amiből kitalálható, hogy a folyamat a két-három és nem az egy órához lesz közelebb.

A használatért felelős gombokat nem rendezték egy oldalra, hiszen ez nem egy tablet, az ujjlenyomat-olvasó is maradt a hátlapon, de van arcfelismerés is. Én így szeretem, de nyilván ez ma már nem annyira trendi, mint a kijelzőbe rejteni. Igaz, FFP maszkban és szemüvegben nem ismert fel, így az előbbit használtam. Divatfronton ott a négylencsés kamerarendszer, viszont a Xiaomi védjegyének tekinthető infra portot itt nem fogjátok megtalálni. A SIM tálca duális, mellette bújik meg a micro SD kártya helye, amibe ráadásul 256 GB méretig lehet kártyát pakolni. A hangszóró lefele áll és csak mono, a hangja közepes, és mivel csak egy darab van belőle, viszonylag könnyű eltakarni filmnézés vagy játék közben.

 

Realme 5i – Bicepszre gyúrt, de hiányzik a konzisztencia

A Realme hagyományosan erősebb hardverekkel dolgozik, mint az azonos áron elérhető Xiaomi telefonok. Az 5 Pro Snapdragon 712-es SoC-re építkezett, míg a Note 8 csak az SD 665-ös lapkára. Ugyanez a tendencia a Realme 5i-nél is, ez szintén a Qualcom 665-ös chipjét emelte be alsó-közepes telefonjában, ami nyers teljesítményben biztosan veri a Redmi 8-at. A Snapdragon rendszerek ráadásul a takarékosságukról is híresek, így milyen kivetnivalót találhatnék a sebességben?

Pedig azért ezen a szinten már lehet olyan alkalmazásokat találni, amik megakasztják a rendszert. Asphalt 9 közben vettem észre, hogy helyenként csúnyán akadozik a játékmenet és ezt más, teljesítményigényes alkalmazásokkal is sikerült produkálni. Ez persze annak idején a Note 8-at is érintette, de egyik kapcsán se állította a gyártó, hogy ezek gamer telefonok. A 170 000 Antutu pont 1-2 évvel ezelőtt még nagyon soknak tűnt, mára azonban ez az adat maximum átlagos. Ennek ellenére a Realme 5i így is az egyik legerősebb teló az alsó-közép mezőnyében, erre a háttértár elfogadható sebességével – olvasás 315 MB/s, írás 189 MB/S – sem cáfol rá.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A kijelző szintén szolid darab, jók a betekintési szögei, kellően világos, hogy még az utcán is boldoguljatok vele. A gyári fólia eléggé csillog és karcolódik, de legalább adnak valamilyen védelmet az egyébként Gorilla Glass üveggel büszkélkedő, 6,5 inch-es IPS panelnek. A felbontás 720*1600 pixel, ami nagyjából a kategória átlaga. Valamiért kiemeli a gyártó, hogy az előlap 89%-át foglalja el, amiről nekem egyből az ugrott be, hogy akkor mi a maradék 11%?

Nyilván a keret, meg a középen kitüremkedő notch, amit én személy szerint nem kedvelek, ugyanis könyvek olvasása közben fölöslegesen beletakar a szövegbe. Nem véletlenül próbálják a drágább és újabb telefonokon kiirtani, de az ilyen készülékekért tuti nem 49 000 Ft-ot kell fizetnetek.

A Color OS-ről már a Realme 3 és 5 Pro tesztek kapcsán is áradoztam, ebben egyértelműen utolérte a konkurenciát a cég. Nagyon stabil, átlátható, érdekes extrákkal büszkélkedő rendszerről van szó.  A Color OS 6.0 még az Android 9-re támaszkodik, de ez semmilyen hátránnyal nem jár, viszont nagyon kellemesen variálható és személyre szabható. Sokat használtam a Night Mode-ot, az akkumulátor optimalizálást – ezzel vigyázni kell, mert pl. a kijelző fényerejére is hatással van -, a Game Space-t ,ami játékok közben optimalizál a dolgokon, vagy a sötét módot. Persze az is lehet, hogy csak elszoktam az alap Androidtól, de a Color szinte mindenben agyonveri.

Amit viszont nem kedveltem, az a gyorstöltés hiánya. A gyári 2,1 A-es töltővel a gigantikus, 5000 mAh kapacitású telepet nem könnyű telenyomni, ez durván 3 órát vesz igénybe. Az üzemideje viszont bajnok, kihúz 3 napot, játék vagy egyéb hardverintenzív alkalmazások használata nélkül. Azért mértem egy képernyőidőt is, hiszen remekül használható ez az érték összehasonlításra, közepes hang- és fényerőn, 1 órányi videó lejátszás alatt 4 százalékot merült – Crab Rave 10 hours mindent visz -, ami 25 órát jelentene a teljes kifogyásig.

Teljesen szürreális, hogy a Realme 5i használható power bankként is, tudja a reverse charging funkciót. Ehhez be kell szereznetek egy micro USB to USB-A anya átalakítót, ide már dughattok bármilyen kábelt. Ne felejtsétek el bekapcsolni a további beállítások alatt az OTG-csatlakozás lehetőséget, innentől kezdve fog tölteni a telefon. Szenzorfronton viszont lenne mit bepótolnia a cégnek, a GPS mellé lépésszámlálót, giroszkópot és az iránytűt mellékeltek. Nincs NFC, de ami bosszantóbb, 5 Ghz-es WiFi sáv sem, a 2.4 gigahertz pedig helyenként bosszantóan lassú tudott lenni.

A kamerarendszer a szokásos négylencsés megoldás. A cég viszonylag közlékeny a műszaki adatok kapcsán, az biztos, hogy a 12 megapixeles selfie egység mellett van egy 12 MP-es fő szenzor, egy 8 Mp-es széles látószögű, egy 2 MP-es mélységélességért felelős – portré – és egy 2 MP-es makró lencse is. Ez utóbbinak semmi értelme, értékelhetetlen képeket csinál – ez a galéria utolsó 4 képe – felejtsétek el. Szerencsére a többi szenzorral is lehet közelről viszonylag éles képeket készíteni, így erre nincs is igazán szükség. Az elsődleges kamera meglepően jó fényképeket csinál, a színvisszaadás, az élesség és a felbontás is remek, szerintem ezzel kategóriagyőztes a Realme 5i. Érdekesség, hogy 1:1, 4:3 és 20:9 képarányú – ez a kijelzőjé is egyben – képeken kívül mást nem csinál, nincs 16:9 sem, ami engem zavart, de a többieket nem, így ezt nem vettem kardinális hibának, aki akarja, majd átméretezi a képeket egy képszerkesztő szoftverben. Az éjszakai anyagok már közel sem ilyen csodásak, sőt, kifejezetten gyengék, ahogy az összes alsó-közepes telefonnál.

Elvileg az „éjjeli jelenet” mód ezt javítaná fel, ez szuper hosszú expo idővel dolgozik, de ezt kézből használva inkább csak elmaszatolja a képeket, ahelyett, hogy a minőséget javítaná. A szokásos nem túl érdekes effektekkel itt is sokat „ronthattok” az összhatáson, a Chroma mód túlszaturálttá teszi az anyagokat, a filterekkel pedig különböző hatásokat – retro, fekete fehér, 80-as évek stb. –  érhettek el. A pro módot a „szakértő” menüben találjátok, ahol a mobil viszonylag szabadon engedi a paraméterek – EV, ISO stb. – változtatását. Az ultraszéles mód viszont hasznos, különösen akkor, ha nem tudtok eléggé elhátrálni a céltárgytól.

 

Érdekes módon a spéci lehetőségeket egy oldalmenüből lehet kiválasztani, így kicsit összekavarodnak a fényképkészítési és a videós lehetőségek. Ugyanabban a listában szerepel a panoráma és az ultra-makró – fénykép – mód és a lassított és gyorsított felvétel is, ami viszont mozgóképes „fícsör”. Nyilván nem ezek a fontosak, hanem a 4K és az 1080p videós képességek. Előbbi viszonylag jó felbontást, de pattogós, remegős végeredményt hoz létre, utóbbi kevésbé nagy felbontású, de elektronikusan stabilizált – EIS – alkotásokat eredményez, viszont a túl közeli tárgyaknál életlenek lesznek a videók. 50 000 Ft alatt a stabilizálás már önmagában nagy szó, így tulajdonképpen a verdiktem ez: használjátok a fő szenzort és az ultraszéles módot, illetve az 1080p 30 FPS-es videós funkciót, és az árat megszégyenítő minőséget kaptok. A többit pedig mélyen temessétek el a tudatalattitokba, különös tekintettel a makró fotókra.

Összegzés

Vettem egy mély lélegzetet, mielőtt elkezdtem írni az összefoglalót, hiszen a Realme 5i bizonyos tekintetben a legjobb alsó-közepes telefon. Más szempontból viszont teljes az identitászavar, olyan, mint a Trópusi Viharban Robert Downey Jr., aki egy csávó, aki egy csávót játszik, aki egy másik csávót játszik. A Snapdragon 665-ös SoC az árhoz képest erős, a szoftver patent, hibamentes, sok funkciót kínál, a rendszer gördülékenyen fut, és a kijelző is jó. A fényképek és a videók kiemelkedőek a kategórián belül, ha a megfelelő módon használjátok őket, viszont gyakorlatilag értékelhetetlen tartalmakat is elő lehet állítani makró lencsével, de a remegős 4K anyagokat is fölöslegesnek tartom.

Ennél sokkal bosszantóbb, hogy nincs infra port, Type-C, gyorstöltés, értesítési LED, de ami az agyamra ment, az a tetű lassú 2,4 Ghz-es WiFi sáv. Az NFC hiányát tudom még felróni a készüléknek, persze takarózhatnék azzal, hogy ennyiért nem fért bele, de 39 000 Ft körül az Elephone E10-ben mégis van, ami ennek a terméknek a direkt konkurense, így érdemes arra is ránéznetek. A verdiktem az, hogy bár hardverben és fényképezési képességekben megveri a Redmi 8-at, szoftverben pedig kihoz egy döntetlent, a Xiaomi telefonja a kiegyensúlyozottabb, de akinek számít a „pówer” és a fényképezés, az a Realme 5i-t vigye haza. Azért azt se felejtsétek el, hogy nem sokkal drágábban már a Note 8 is elérhető. Bármit is választotok, EU Priority szállítási móddal rendeljétek, mert az áfa- és vámmentes.

Pro

 • Erősebb SoC a kategóriaátlagnál
 • Hosszú üzemidő
 • Kellemes kinézet
 • Remek Color OS kezelőfelület, sok hasznos funkcióval
 • A fő kamera az árához képest nagyon jó képeket csinál
 • 1080p 30 FPS mellett van EIS

Kontra

 • Nincs infra port, NFC és 5 Ghz-es WiFi
 • Nem Type-C portos a mobil, nincs értelmes gyorstöltés
 • A 2.4 gigahertzes WiFi sáv idegesítően lassú
 • Az éjszakai és makro képek értékelhetetlenek
 • A 4K 30 FPS remeg és pattog

hirdetés