hirdetés

Redmi Note 8T okostelefon teszt

Bankkártya? Minek?

teszt
Redmi Note 8T okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2019-12-21

A Xiaomi által gyártott Redmi Note 8T elsődlegesen a sima Redmi Note 8-tól az NFC chipben különbözik. Ez ad lehetőséget arra, hogy a digitalizált bankkártyáitokat elektronikus fizetésre használjátok a mobilotok segítségével. Nincs többé kártyalengetés csak egy finom érintés a készülékkel, és máris megvettétek, amit akartatok. Ráadásul a Curve szolgáltatásával már bármilyen bankkártyát használhattok, akkor is, ha egyébként ahhoz nincs saját banki applikáció. Ez pedig megér némi felárat, kintről 50 000 Ft a GBNOTE8T123  kupon segítségével, itthonról pedig 73 000 Ft-ért érhető el a 4/64-es variáns.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 10
  • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Még egy dolgot tapasztaltam, hogy egyes játékok maximális felbontás mellett már akadoznak. Ilyen például az Asphalt 9: Legends, vagyis a Snapdragon 665-ös SoC-t annyira nem is nehéz kihajtani, de nyilván ez nem egy játékra kihegyezett telefon, arra ott a Note 8 Pro, alig drágábban.

A legnagyobb különbség azonban mégiscsak az NFC – ami a Near Field Communicaton rövidítése – chip, amivel alapvetően kétféle dolgot lehet csinálni. Egyrészt, gyorsan lehet kapcsolódni eszközökhöz, tipikusan ilyenek a BT képes fejhallgatók és hangfalak. Mi is teszteltünk már néhányat, gondoljatok például az Edifier W830 BT-re vagy a Tronsmart Element Mega-ra. Másrészt pedig elektronikus fizetésre lehet használni, ahol a telefon a bankkártya szerepét tölti be, ezt kell a terminálhoz érintenetek, a Paypass technológia pedig elvégzi a többit. Ennél azonban egy picit bonyolultabb a helyzet, nézzük, hogy miért.

 

Redmi Note 8T – Egy fintech cég mind felett?

Mostanában biztosan hallottátok az alábbi kifejezéseket: fintech, neobank, Paypass, Goggle Pay, Apple Pay. Nem véletlen, hiszen az elektronikus bankolás új szakaszba lépett, nemcsak trendi, hanem nagyon kényelmes szolgáltatásokról van szó. Ennek alapját az NFC technológia képezi, amelynek lényege, hogy a Paypass-os bankkártyátokhoz hasonlóan a mobilotokat is lehet használni fizetésre, a szokásos „hozzáérintem a POS terminálhoz és kész” metódussal.

Ezt a lehetőséget ráadásul egyre több okosóra gyártó – pl. Ticwatch, Fitbit, Garmin – is átveszi. Így elméletben már nem kell magatokkal hordanotok a bankkártyátokat, az azonosítás a telefonok esetében biometrikus – jellemzően ujjlenyomat – módon történik. Szerintem nem kell ecsetelnem, hogy ennek számtalan előnye van, biztonságos, kényelmes és adja is magát, hiszen a mobilotok mindig nálatok van.

Ahhoz, hogy egy bankkártyát használhassatok NFC-s fizetéshez, kell egy konténeralkalmazás, ami eltárolja a bankkártya adatokat. Ez lehet egy egyedileg fejlesztett app – például az OTP Simple-je vagy a Gránit bank Gránit Pay-e – vagy pedig egy általános megoldás mint az Apple vagy a Google Pay. Mivel a Note 8T Androidra épülő MIUI rendszert használ, ezért számotokra értelemszerűen a Google Pay – Gpay vagy Android Pay néven is találkozhattok vele – jöhet szóba.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ez az újabb telefonokon már sokszor a Google Suite része, viszont ha nincs előtelepítve, akkor a Play áruházban nem minden esetben fogjátok megtalálni, ugyanis itthon hivatalosan bankkártyás fizetésre nem használható. Ettől még a .APK fájlt sok helyről le lehet szedni és telepíteni a mobilotokra, de legegyszerűbb az Aptoide segítségével.

Jellemzően a magyarországi bankok olyan kártyákat bocsájtanak ki, amelyeket a Google Pay-en keresztül nem lehet hazánkban érintéses fizetésre használni. Ez onnan látszik, hogy a kártya felvételekor egyrészt közli a program, másrészt pedig a kártyalistában nem jelenik meg az „Érintéses fizetés engedélyezése” menüpont.

Több ember jelezte, hogy külföldi címmel például a Revolut kártyát engedi használni a GPay rendszere, ám ha Magyarországon van bejelentett lakcímetek, akkor nem javaslom, hogy módosítsátok azt egy külföldire majd vissza, mert ez kitiltást vonhat maga után. Összegezve a fentieket: ahány kártya, annyi szokás, van ahol az egyedi alkalmazásokkal működik a dolog, de többnyire inkább nem, legalábbis itthon eddig így volt. És akkor jöjjön a rodolfói varázslat: kerestem egy olyan kártyaaggregátor céget, amely képes más bankkártyákat kezelni, ezt hívják Curve-nek. Természetesen ők is bocsájtanak ki bankkártyát, amit be lehet regisztrálni a GPay rendszerébe.

Aki esetleg nem ismerné a céget, annak érdemes elolvasnia a cikkeinket, de röviden: egy olyan ingyenes szolgáltatást nyújtanak, amely mögé bármilyen bankkártya elrejthető forráskártyaként, kifele minden tranzakció a Curve saját vásárlásának látszik. Innentől kezdve elég felvenni a Curve bankkártyáját a Google Pay-be, a mögöttes szolgáltatói kártyák szabadon cserélhetőek, tehát bármilyen kártyával használhatjátok az NFC-s fizetést.

Aki esetleg elakadna, a fintech csoportunkban van erre egy külön poszt, ahol kérdezhettek. Természetesen a Curve más szolgáltatásokat is nyújt – havi 700 000 Ft-nyi forint alapú készpénz felvét, 5 Font ingyen, terhelés átrakása másik forráskártyára, cashback stb. – szóval akkor is érdemes regisztrálni a D4WGX4ZE  kóddal, ha ti nem NFC-s fizetésre fogjátok használni.

Mivel a Redmi Note 8 és a Note 8T között az árkülönbözet nincs 5000 Ft, ezért aki szeretné elektronikus fizetésre használni a telefonját, annak az utóbbi egyértelműen jobb választás. A lentiekben összeszedtem, hogy melyik modell mennyibe kerül itthon és Kínában, így el tudjátok dönteni, hogy számotokra melyik az ideális:

Összegzés

A Redmi Note 8T semmivel sem lett rosszabb telefon, mint a Redmi Note 8 – sőt valójában majdnem ugyanolyan -, a lényegi különbség az NFC chip meglétében keresendő. Értelemszerűen aki szeretne a mobiljával fizetni, annak a Note 8T lesz a nyerő, de mivel mindkét készülék kiváló, és majdnem egy árban vannak, a jövő pedig az elektronizált szolgáltatásoké, a 8T előremutatóbb megoldásnak tűnik.

Egy érvet tudok felhozni a két telefon ellen, ha játszani akartok, akkor a nyerő a Redmi Note 8 Pro, ami a legjobb budget gamer telefon, amit ebben az évben láttam. Bármit választotok, nem nagyon lehet mellényúlni.

Pro

  • Ugyanolyan jó, mint a Redmi Note 8
  • NFC chip
  • A Curve segítségével minden bankkártyát működésre bírhattok

Kontra

  • Picit drágább, mint a Redmi Note 8

hirdetés