hirdetés

Teclast A60 Pro power bank teszt

Nemcsak lemeríteni, feltölteni is nehéz

teszt
Teclast A60 Pro power bank teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-06-03

Teszteltem már néhány nagy kapacitású power bankot, de az 57 000 mAh-s Teclast A60 Pro rajtuk is túltesz. Tengernyi port, mindenféle gyorstöltések, LCD kijelzőre írt adatok, szóval rengeteg mindent tud a telep, és még a minősége is jó. Az ára is ehhez mért, 19 000 Ft-ot kérnek érte a BGHU2139  kóddal, de kb. sosem merül le, ráadásul cseh raktárból küldik, ingyenes szállítással. De vajon jó is?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az alábbi portokkal sáfárkodhattok:

 • 3 darab USB-A kimenet, ebből az egyik: 5 V/2,4 A, a másik kettő 5 V/4,5 A, 9 V/2 A, 12 V/1,5 A
 • 1 darab Type-C ki- és bemenet: 5 V/ 3 A, 9 V/2,22 A, 12 V/1,5 A
 • 1 darab micro USB bemenet

A maximális teljesítmény – amikor a Type-C, és a 3 darab USB-A is megy – viszont csak 5 V/3 A,

illetve a Type-C port tud egyedül leadni 22,5 W-ot, ami egy tipikus Quick Charge szabványhoz tartozó érték, kb. ezt tudják mostanában az alsó-közepes telefonok, mint pl. a Redmi széria. És itt felemerült bennem egy kérdés, hogy mi értelme 57 000 mAh kapacitásnak, ha nem tudom belőle elég gyorsan kivenni az energiát? A Poco X3 NFC-m 33 W-tal tud tölteni, az újabb Redmi Note 11 széria erősebb darabjai már 67 W-tal is tudnak. És ez nem egyedi eset, sőt egyes hírek szerint a következő teló széria akár már 120 W-os töltést is megkaphatja, ettől sajnos eléggé messze van a 22,5 W. Mielőtt azt gondolnátok, hogy a piacon nincsenek ennél bikább termékek, akkor jelzem, hogy vannak, a Yoobao 45W-ot tud, a Blitzwolf BW-P14 pedig 60 W-ot is.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A másik probléma a Type-C porton leadott kis teljesítménnyel, hogy így az újabb notebookokat sem lehet róla gyorsan telepumpálni.

Pedig ennek lenne értelme, és szerintem sokan megvennék a Teclast A60 Prót egy drágább laptop mellé, ha nagyobb teljesítményt tudna leadni, persze a kisebb modelleket így is tudja majd etetni, csak lassan. És itt kanyarodnék vissza a wattórában kifejezett kapacitásértékre, ami 210,9 Wh. Tudjátok mennyi egy átlagos, 14-15 colos laptop akkujának kapacitása? 36-37 Wh, vagyis párszor fel lehet azért tölteni egy notit a Teclast eszközéről.

Az sem kétséges, hogy mivel van rajta 4 kimenet – 1 Type-C és 3 darab USB-A – ezért egyszerre rengeteg kis teljesítményű eszköz aggatható rá,

fülhallgatók, okosórák és hasonlók, tehát azért így sem értelmetlen az A60, csak hasonló kapacitással már power stationök is kaphatók. Érdemes még megemlíteni, hogy a dobozában a leírás mellett egy sima micro USB kábelt helyeztek el, mintha maga a cég sem erőltetné a Type-C porton keresztüli használatot.

Szintén nem találtam meg, milyen gyorstöltési szabványokat támogat, ami eléggé bosszantó. De nem tudnak már velünk ezek a cuccok kiszúrni, amióta vannak PD és QC tesztelektronikáink, és a PD-t tényleg jól abszolválta, a Quick Charge-ból a 2.0-n 5/9/12 V-ot tudott – de a 20 V-ot nem -, míg a QC 3.0-ból csak az 5 V éledt fel, a többi módba át sem tudtam kapcsolni az elektronikát. Ez annyira nem szívderítő, ennél már a modern eszközök többet tudnak, de azt gondolom, ettől nem szabad elszontyolódnotok, nézzük inkább azt, ami számít, hogy mennyi a valós kapacitás, és hogy egyes eszközöket hányszor lehet vele feltölteni.

A matek nem annyira egyszerű, ugyanis a power bankok esetében 3,7 V-ra adják meg a kapacitást,

de ti 5 V-on fogtok tölteni, aminek az aránya 0,74, vagyis ennyivel kellene megszorozni a kapacitást, hogy valós, 5 V-os értéket kapjatok, plusz ott van még a kb. 10%-os hőveszteség is. Leírva ez így néz ki: (57 000*0,74)*0,9, ami körülbelül 38 000 mAh-nak felel meg, ami nagyon sok, még akkor is, ha kevesebb, mint a gyár által megadott érték. Miért nem mond ez el mégsem eleget a kapacitásról? Mert a modern telefonok nem 5 V-on töltenek, tehát sokkal jobb Wh-ban megadni a fenti számokat. Vagyis W=U*I*t – 57 000 mAh*3,7 V*1 óra -, így jön ki a már említett 210,9 Wh, amit a gyártó megad.

Forrás: Banggood

Persze „ezt bárki mondhassa”, úgyhogy én inkább megpróbáltam megmérni ami nem volt egyszerű, mert ehhez le kellett merítenem. Ez eltartott vagy 4 napig, mert egyszerűen nem tudtam annyi telefont, tabletet, meg egyéb eszközt ráaggatni, amivel tempósan fogynának az elektronok, de végül sikerült feltöltés közben megmérnem a kapacitást, ami 31561 mAh lett és 285 Wh 5 volton. Ezt átszámolva 3.7 V-ra, 210,9 Wh lett az eredmény, ami koppra annyi, mint amennyit a gyártó ígért. A lényeg persze az, hogyha ezt lefordítjuk egy átlagos telefon – 5 V, 3000 mAh, vagyis 15 Wh – vagy egy laptop – kb. 36 Wh – kapacitására, akkor ez hány feltöltést jelent. Itt már az általam mért kapacitással számoltam, vagyis kb. 14 darab átlagos telefon- és nagyjából 6 darab laptopfeltöltés jönne ki, ami azért eléggé brutális. Feltölteni egy 65 W-os Baseus GaN2 Pro töltővel próbálkoztam, amiből nyilván csak 22,5 W-ot tud kihasználni, így 13 órán át tartott a 100% elérése. Itt is kijön az, hogy jó ez a nagy kapacitás, csak nem nagyon van mögötte teljesítmény, ezen kellene csiszolni, például egy jó 60 W-os PD töltéssel.

Összegzés

Van a rollerek fából vaskarika problémája, hogyha beletesztek egy nagyon nagy akkut, de a végsebességen nem változtattok, akkor az a szitu alakul ki, hogy mondjuk 25 km/órával 75 km-t már elég nagy szívás megtenni, ezért érdemes megemelni a végsebességet is. Ugyanez a gondja a Teclastnak is, 210,9 Wh kapacitást 22,5 W-tal meríteni eléggé sokáig tart, nagyon hiányzik az A60 Próból egy jó kis 45 vagy 60 W-os PD töltés. A sztori visszafele is igaz, tetű lassan lehet telepumpálni elektronnal. Ez persze nem mindenkinek fog számítani, a telefonokat, a tableteket, a laptopokat így is „végtelenszer” tölti fel, van 4 kimenete, szóval akinek nem kimondottan a gyorstöltés kell, annak ez egy tökéletes telep.

Ár/érték arányban pedig elég durva, 330 Ft egy Ah, vagyis 19 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGHU2139  kóddal, ráadásul cseh raktárból küldik, ingyenes szállítással. Tehát egyfelől brutálisan olcsó, másrészt viszont nem tölt eléggé gyorsan, így azt kell mérlegelnetek, nektek az ár vagy a „póver” a fontosabb.

Pro

 • Jó minőség
 • LCD kijelző
 • Rengeteg kimenet
 • Nagy kapacitás
 • Olcsó

Kontra

 • Brutálisan lassan tölt fel
 • Kis kimeneti teljesítmény
 • Hiányos infók a gyorstöltési szabványokról

hirdetés