hirdetés

Violeworks akkumulátoros, egykezes láncfűrész teszt

Ésszel kell vele bánni

teszt
Violeworks akkumulátoros, egykezes láncfűrész teszt 1
SonkaMod
írta: SonkaMod
2021-11-24

Körülbelül egy évvel ezelőttre datálható, amikor megjelentek tömegesen a noname egykezes láncfűrészek a kínai piacon. Eleinte nagyon rossz szemmel néztünk rájuk, aztán egyre több olvasónk jelezte, hogy jó a szerszám, végül pedig mi is berendeltünk egyet. A poént rögtön az elején le is lövöm: ez egy igen jó kis kütyü, de közel sem tökéletes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 5
 • ár/érték arány: 10

7

Népítélet

3.6

 • megbízhatóság:4
 • design és anyagminőség:4
 • felszereltség, funkciók:3
 • ergonómia:4
 • ár/érték arány:3
Véleményt írok

Meg is érkezett a Banggoodtól a csomag, és egy igen puritán dobozba volt behányva az eszköz, némi puffancsos műanyaggal körbevonva. Nem mondom, hogy szakszerű a csomagolás, de nem lett semmi baja. A gépet kiemelve rögtön szemet szúrt, hogy egészen minőségi darab. Bevallom, arra számítottam, hogy az illesztések otrombák lesznek, a fröccsöntés gagyi, és az egésznek gyerekjáték kinézete lesz. Ez a félelmem egyáltalán nem igazolódott be. A műanyagok kellemes fogásúak, az illesztések rendben vannak, és az egész egyben van. Nem Makita, nem is Bosch minőség, de simán hozza a hazai budget kategóriát. Steinhaus, Hecht, Fieldmann, Parkside és társai mellett nem kell szégyenkeznie. Ami viszont nem tetszett, hogy a ravaszhoz nem tartozik biztonsági retesz és műanyag védő sem. Tehát ha nagyon bénák vagyunk, és rajta felejtjük a gépen az aksit, bevágjuk a hátizsákba, ott pedig megnyomja valami a ravaszt, akkor bizony az el fog indulni. Az esély erre kicsi, de az EU-ban azért nem biztos, hogy így megengednék a forgalmazását.

Szétszerelve érkezik a cucc, a láncvezetőt a lánccal együtt nekünk kell felügyeskedni, de ez nem nehéz feladat. Aki szerelt láncfűrészt már életében, az csukott szemmel meg fogja oldani, aki viszont nem, az nézzen róla egy Youtube videót, onnantól kezdve gyerekjáték lesz. Adnak is hozzá egy csavarhúzót, aminek megfordítható a feje, egyik oldalon egy lapos, a másikon pedig egy csillag fejű hegy díszeleg. Ezzel az egy eszközzel majdnem össze is szerelhető, de van még egy hatlapfejű anya, amit még szintén be kell húzni, de ehhez is adnak egy csavarkulcsot.

A leírása persze csapnivaló, de nincs is rá szükség. A láncot rá kell helyezni a láncvezetőre – a helyes irányt feltűntették a gép testén -, majd ezt fel kell tenni a gépre, rá kell szerelni a műanyag burkolatot, kézzel rátekerni a csavart, és itt jön egy kis ördöngösség. Mielőtt teljesen ráhúznánk az anyát, előtte kell beállítani egy állító csavarral a lánc feszességét. Ezt a csavarhúzóval gyorsan meg is oldhatjuk, úgy, hogy pár milliméter lógása legyen a láncnak, de ne essen ki a láncvezetőből. Inkább kicsit szorosabbra húzzuk, mint hagyjuk lötyögni.

A puding próbája az evés, de itt jött egy kis bökkenő. Feltettem az egyik aksit a gépre, de nem indult, azt hittem, hogy lemerült, de nem vette fel a töltést sem. Nos, egy gyors szétszedéssel megállapítottam, hogy elengedett benne egy forrasztás, amit körülbelül 5 perc alatt meg is javítottam. Onnantól kezdve működött, de azért nem túl szép, hogy már újonnan is bütykölni kellett, arról nem is beszélve, hogy aki nem tud forrasztani, az dobhatja is a kukába az egyik aksit. Még tennék egy észrevételt: a 88VF az akku típusa, véletlenül sem 88 voltos, ráadásul ezt a nevezéktani trükköt több gyártó alkalmazza – pl. 21 VF, itt könnyebb benézni a dolgot -, így érdemes erre figyelni.

Én a két akkus változatot rendeltem, mert jó az, ha van cseredarab.

Az eszközön nem megoldott a lánckenés, ami azért bosszantott, de a teszt kedvéért kipróbáltam szárazon is. Terhelés nélkül szépen járt a motor, a lánc is siklott rendesen. Van benne biztonsági fék is, így amint eleresztjük a ravaszt, a lánc abban a pillanatban állóra fékezi magát. A hangja pedig nagyon aranyos, ennél eddig csak hangosabb láncfűrészt hallottam.

Az első próba egy pár centi átmérőjű ágacska volt. Vitte, mint a vajat.

Ezek után kicsit vérszemet kaptam és elkezdtem mindent vágni magam körül. A nagy fatörzsnek is nekimentem, de ott megáll a tudomány. Ha túlterhelődik az eszköz, akkor automatikusan letilt. Nem veszít az erejéből, nem rángat, hanem egész egyszerűen leáll. Ilyenkor egy újabb ravaszmeghúzásra újraindul. Ez nagyon jó, mert így nem füstöljük el a motort, viszont elég korán letilt. Bár azt mondják rá, hogy 800 wattos, szinte biztos, hogy nincsen ekkora ereje a valóságban. Viszont gyümölcsfát metszeni, kisebb ágakat levágni remekül lehet vele. A 7-8 centi átmérőjű keményfával is meg tud küzdeni, de azért az nem a kedvence.

A kenésre viszont érdemes figyelni.

Bár szárazon is jól teljesített, a megfelelő élettartam elérésének érdekében lánckenő spray-vel érdemes néha kicsit megfújkodni a láncot, mert meghálálja. Ami még nem tetszett, hogy az egykezes használatból adódóan a vibráció problémája sokszor felmerül. Jó erősen kell tartani a fát és a gépet is ahhoz, hogy ne ugráljon rajta. Ebből pedig következik, hogy mocskosul oda kell figyelni a munkavédelemre. Az egykezes használat azért nem annyira biztonságos, mert van egy szabad kéz, ami könnyen a lánc alá kerülhet. Ajánlott továbbá kesztyűben és munkavédelmi szemüvegben, valamint zárt öltözékben dolgozni vele. Cuki gépnek tűnik, de irtózatos sebességgel tudja a szemünkbe vágni a forgácsot. Persze ez nem gépspecifikus probléma, az összes láncfűrész ilyen.

Hosszabb használat után a lánc vesztett a feszességéből, egy nap akár többször is újra kell húzni, de ez igazából nem nagy probléma. Nehéz azt meghatározni, hogy mennyit üzemel egy akkumulátorral, mert nem életszerű az, hogy folyamatosan használjuk, ugyanis a munkák során sokszor van a gép számára pihenőidő. Jómagam körülbelül másfél órát tudtam vele dolgozni, majd jött a csereaksi. Ez nekem elég is, hiszen közben a másik akksi fel is tölt, így igazából nem fogyok ki az energiából.

Elméletileg a gép kompatibilis a Makita aksikkal, így a móka kedvéért ezt ki is próbáltam.

Egy kedves ismerősömnek rengeteg Makita gépe és aksija van, hozzá vittem el egy tesztre. Nem túl életszerű, de kipróbáltuk a kínai akkuval a Makitát. Nem indult vele, viszont passzentosan ráment, és világított is. Valószínűleg a feszültség nem volt elég neki. Viszont a 18 wattos Makita úgy vitte a kínai fűrészt, mint a huzat. Amiben viszont teljesen eltérnek, az a töltési szabvány. A Makitának spéci csatlakozója van, míg a kínai akku hagyományos adapterrel töltődik. Tehát kompatibilis is, meg nem is a Makita szerszámokkal. Ha viszont akartok további telepeket hozzá, akkor olcsón rendelhettek hozzá pótaksit. És ez egyébként minden egyes alkatrészéről elmondható, az Aliexpress tele van ilyen méretű láncfeszítőkkel és láncokkal.

Összegzés

Meglepően jó termék ez a noname láncfűrész, kisebb metszési, vágási munkákra nagyon bevált. A munkavédelemre azért oda kell figyelni, és nem gondolom azt, hogy ez feltétlenül 5-6 év múlva is működő gép lesz, de az áráért cserébe nagyon megérte. Változó, hogy mikor mennyibe kerül, rengeteg „márkanév” alatt fut, de ez a konkrét darab most 12 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). a BGHU1290  kuponkóddal. Ennyiért jár a gép, a két aksi, a töltő és a szerszámok is. Viszont, ha nem ragaszkodunk a Violeworks matricához, akkor épp még sokkal olcsóbban, 6600 Ft-ért rendelhető ez a termék, csak más név alatt (frissítés: ez az akció időközben lejárt, de így sem drága). Bődületesen megéri az árát, csak senki ne várjon tőle Makita minőséget, mert attól azért nagyon távol van.

Ha esetleg még jobbat akarunk, akkor egy továbbfejlesztett variánst is választhatunk, ami sokkal biztonságosabb, mert van védelem a ravasznál, és biztonsági retesz is van rajta. Sőt, egy kicsit komolyabb is, mert már 6 inch-es a láncvezetője. Ez a BGHU1291  kuponkóddal szintén csak 12 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül EU raktárból, két akksival.

Pro

 • Extrém olcsó
 • Simán viszi a 7-8 centi átmérőjű ágakat
 • Két akkumulátorral jó az üzemidő
 • Megy Makita akkumulátorral is
 • Előbb letilt, mint elfüstöl

Kontra

 • A ravasz kialakítása nem elég biztonságos
 • Alapból hibás volt az egyik akkumulátor
 • Nincs beépített lánckenés
 • Nagyon oda kell figyelni a munkavédelemre, nem a biztonság volt az első a kínai mérnökök szemében

hirdetés