hirdetés

Topshak TS-ED1 és TS-ED5 elektromos fúrógépek tesztje

Egyik kuka, másik durva

teszt
Topshak TS-ED1 és TS-ED5 elektromos fúrógépek tesztje 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-03-31

Rákaptam a kínai szerszámok tesztjére, emiatt már korábban is volt nálam Topshak fúrógép, ami tetszett, de nyilván az ára volt a legvonzóbb tulajdonsága. A TS-ED1 és a TS-ED5 viszont már az új szériába tartozik, a nagyobb számozású ráadásul brushless motoros és fogad 13 mm-es fúrószárakat, mindkettő ütvefúró is, és az árazásuk szintén reális. A kisebb darabért a BGCCHU1751  kuponkóddal 8600 Ft-ot – a két akkusért 11 300-at -, míg a nagyobb TS-ED5-ért a BGCCHU176  kóddal 17 000 Ft-ot kérnek. Mindkettő cseh raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett.

Topshak TS-ED1

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Forrás: Banggood

Topshak TS-ED5

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Hogy ne érje szó a ház elejét, ugyanezt megnéztem a másik nagy online áruháznál, az Emagnál is, hogy ők mit mennyiért adnak:

 • Fieldmann FDV 1021 12 V-os fúró: 10 590 Ft
 • Heinner VMGA006 18 V-os fúró: 15 790 Ft (kb. a Topshak TS-ED1 szintje)
 • Hyundai HYD-20VE 20 V-os fúró: 19 990 Ft
 • Steinhaus CD18H, 20 V-os, 13 mm-es (a sajátom): 24 990 Ft

Az viszonylag jól látszik, hogy azért az összegért, amit a Topshak cuccaiért kérnek, nem nagyon lehet kapni itthon ugyanilyen akkus fúrót. Most sokan azt mondják, hogy de az Aldis Ferrex meg a Lidlös Parkside is játszik, ami egy jogos felvetés, ott viszont az szokott lenni a trükk, hogy az akkut és a töltőállomást külön kell megvenni, én ezért vettem annak idején Steinhaust, és nem a Ferrex/Parkside páros valamelyikét. A másik a garancia kérdése, általában 1-2 évet adnak az ilyen termékekre, de jellemzően az évi 4 darab tipli falba fúrásától egyik sem romlik el ennyi idő alatt.

Más a helyzet, ha munkához veszitek, másodlagos eszköznek

és napi szinten használjátok őket, akkor az említett sajátmárkás páros tényleg bomba vétel, hiszen gari időn belül azért ezeket ki lehet végezni és vissza lehet vinni a boltba. Viszont általában azok nem brushless motorosak, ebben az esteben megint visszajutottunk a nagyobbik Topshak fúróhoz.

Forrás: Banggood

Átemeltem a korábbi cikkemből a főbb válogatási szempontokat, amiket itt is alkalmaztam:

 • mekkora fúrószárat tud fogadni, vagyis mennyire csavarható szét a tokmány (általában az olcsóbbak csak 1-10 mm-eseket fogadnak, ez a 3/8 col, a nagyobbak pedig 1-13 mm-eseket ez a 1/2 colos)
 • az akkumulátor feszültsége (magasabb feszültség (V) mellett ugyanannyi munkához kevesebb áram (A) kell) és kapacitása
 • fő funkciók: csavarozás, fúrás, esetleg ütvefúrás
 • a motor típusa (szénkefés vagy kefe nélküli) és nyomatéka
 • kiegészítők: van-e és hány darab akku van a csomagban, adnak-e töltőt, hordtáskát, fúrószárakat, csavarozó biteket
 • egyéb funkciók: forgási sebesség és nyomaték állítása, oldalmarkolat, LED fény stb.
 • méret és tömeg: ha magasan vagy fej fölött kell tartani, ez kifejezetten lényeges

Annyit érdemes még tudni, hogy általában a szélesebb fúrószárakat fogadó gépek motorja erősebb és tartósabba kisebb fúrókkal könnyeb fej fölött dolgozni – pl. csillár mennyezetre felszerelése -, illetve a 2 akku előny lehet, ha valóban használjátok ilyen hosszan a szerszámot. Egyébként viszont felesleges kiadás és csak plusz egy telepet aszaltok majd a táskában. Ennek megfelelően nézzük most meg, hogy mire jutottam a két tesztalannyal.

 

Topshak TS-ED1 és TS-ED5 elektromos fúrógépek tesztje 4

Forrás: Banggood

Topshak TS-ED1 – A kisebbik testvér

Amikor kibontottam a TS-ED1-et, egy kicsit csalódott lettem, mert ennél jobbat vártam, de ahogy a korábbi tesztben a TS-ED2-ről is írtam, ez azért egy alsópolcos cucc, vagyis az itthoni legolcsóbb fúrógépekkel vetekszik. A doboz tartalma semmi extrát nem tartogat, töltő és akkumulátor – amit néhány gyártó szeret megvetetni külön tételként -, 10 darab bit és egy leírás, amiben semmi újdonság nem lesz.

A minőségétől nagyon nem voltam elájulva, a Topshak címke már gyárilag is jött le, kopott a kályhaezüst festék,

az illesztések csúnyák, egyáltalán nem gerjesztett bennem bizalmat. Amin viszont a legjobban felhúztam magam, hogy még mindig ott tartunk, hogy nem képesek egy normális EU-s végű töltőt a dobozba tenni, helyette lehet adapterezni. Szerencsére ezen már évek óta túl vagyok, mert a Xiaominak számtalan olyan univerzális elosztója van, amibe bármi bedugható.

Ezt még az „átbaszós” akkuval szerelik, 48Vf néven, aminek SEMMI köze nincsen a feszültséghez,

ez a valóságban egy 21 V-os telep, ami teljesen rendben van – az olcsó cuccok általában 10,4-12 V-osak -, csak nehogy valaki félreértse a jelölést. A kapacitása 1500 mAh és ugyanazt az akkut használja, mint a Worx, itt lehet csereakkut beszerezni. Nyomatéknak 28 Nm-t adnak meg, ami akár ezen a feszültségen reális is lehet, ezt 25 lépcsőben lehet állítani, míg a forgási sebességet kettőben. A tokmány előtti gyűrűn lehet váltogatni a csavarozó, a fúró és az ütvefúró mód között, de ezzel olyan sokat most nem mondtam, mert minden fúrógépen ugyanott vannak ezek a kapcsolók.

Amit viszont jó tudni, hogy ez a szerszám csak 10 mm-ig fogad fúrószárakat, szénkefés a motorja, nincs oldalfogantyúja és a tokmánya is műanyag, tehát itt azért bele lehet égetni az anyagába a „budget” billogot. Ami a fúrási tesztet illeti, pontosan ugyanúgy végeztem, mint korábban:

 • csavarok becsavarozása puha fába
 • csavarok becsavarozása kemény fába
 • fémlemez fúrása
 • tégla ütvefúrása
 • térkő ütvefúrása

A teszt az alábbiak szerint zajlott le: sorrendben cserélgettem a TS-ED1, a TS-ED5 és a Steinhaus tokmányában a biteket és a fúrószárakat, majd behajtottam egy csavart vagy fúrtam egy lyukat, így éreztem, melyik géppel ment a művelet a legsimábban. A TS-ED1 eredménye nem lett kiábrándító, sokkal rosszabbra számítottam.

A fát vitte, mint a kés a vajat – igaz ezt mindegyik fúrógép röhögve abszolválta – csavarbehajtó és fúró módban is, viszont sajnos a keményfának hitt kerti karót az évek során egy kicsit „megkapta” a penész, és már közel sem volt olyan kemény, mint gondoltam. Sajnos így hirtelen a város közepén nem akadt a kezembe egy jó diófa tuskó, így inkább rámentem a deszkára és a karóra a központozó hegyes fúróval, mert az jó széles, de ezzel sem akadt el egyik fúrógép sem.

Aztán hirtelen elkezdett elforogni a TS-ED1 tokmányában a fúrószár, és elment az ereje. Gondoltam, első fúrásra bedöglött? De nem, hanem a forgási sebességváltó gombja nem kattant be a megfelelő helyre, így az 1-es és a 2-es állapot között félúton állt. Ezt helyrerakva megszűnt a probléma, de ebből nem különösebben nehéz azt a következtetést levonni, hogy a gomb maga egy rakat…vagyis nem jó minőségű. A téglát és a térkövet is simán átfúrtam ütvefúró módban, jöhetett a vas. Ezt is abszolválta, igaz jóval kisebb tempóban, itt azért kijött a fúró kisebb ereje a másik kettőhöz képest, az a 28 Nm – már ha van annyi – nem a világ összes nyomatéka. Összességében nem rossz, de kb. ezt tudják az itthon kapható noname olcsó akkus fúrógépek is, igaz, másfélszer drágábban.

 

Topshak TS-ED1 és TS-ED5 elektromos fúrógépek tesztje 17

Forrás: Banggood

Topshak TS-ED5 – Ez már döfi

A TS-ED1 után igazi felüdülés volt a Topshak TS-ED5 csomagolásának kinyitása. Először is, ehhez adnak egy normális műanyag hordtáskát, amiben minden elfér, szerintem nevetségesek ezek a papírdobozos megoldások egy szerszám esetében. Itt már a töltő is EU csatlakozós, és adnak mellé annyiféle kiegészítőt, hogy a megszámolásuk közben szinte elfáradtam, ami egyben azt is jelenti, hogy olyan nagyon nem spóroltak a cuccokkal.

Jár mellé egy 32 darabos bitkészlet, amiben szinte minden benne van, amire szükségetek lehet,

és adnak melléjük egy hosszabbító szárat is. Ezt egészíti ki egy flexibilis szár, illetve 14 darab különböző fúrószár fémhez és kőzet fúrásához is, illetve nyilván a leírás sem maradhatott ki a szettből. A minősége sokkal jobb, mint a TS-ED1-nek, ez egy tisztességes fúrógépnek néz ki. Mindent szépen eldolgoztak, az anyagok jók, nem akar semmi sehonnan leválni, normális méretű a LED rajta, az akkumulátora kijelzi a töltöttséget, szóval igencsak rendben van az összhatás.

Ami a műszaki paramétereket illeti, a brushless motor 45 Nm nyomatékra képes, az elektronokat egy 2 Ah-s 20 V-os akkumulátor biztosítja. A nyomatéka 20 lépcsőben állítható, ez is képes csavarozni, fúrni és ütvefúrni – a TS-ED4 ugyanez, de ütvefúró funkció nélkül -, és ami a legjobb, a fém tokmány már 13 mm-es – vagyis 1/2 colos – fúrószárakat is fogad. Ez azért nagyon érdekes, mert a mérete a 10 mm-es fúrószárakat fogadó gépekével vetekszik, 1282 gramm akkuval, a Steinhausom meg majdnem 2 kiló – 1982 gramm -, pedig az is egy 13-as gép. A TS-ED5-tel sokkal könnyebb fej felett dolgozni, mert kicsi is, ez viszont egy kisebb hátrányt behoz a képbe: nem lehet rá oldalfogantyút tenni, pedig a 45 Nm már nem viccel.

A fúrási tesztek teljes mértékben megegyeznek a TS-ED1-gyel,

így újra nem írom le ezeket, lássuk inkább mik lettek az eredmények. Természetesen referenciának itt is a Steinhaus Pro CD18H fúrógépemet használtam, ha már az is 13 mm-es fúrószárakat is magába foglalni képes, 50 Nm-es nyomatékú modell. Ami elsőre érződött, hogy a TS-ED5 45 Nm-es nyomatéka egész más kávéház, mint a TS-ED1 28 Nm-es értéke. Ez még könnyebben vitte a fát, és az ütvefúrás sem okozott neki gondot, konkrétan a kimeneti oldalon hatalmas darabokat csapott ki a téglából. Azt egy kicsit bántam, hogy a kilazult macskakövet nem tudtam kiszedni a kerítés oldalából, mert az bazalt, arra azért még rápróbáltam volna. Érzetre kb. egálban van a Steinhausommal, csak annál sokkal kisebb és könnyebb, viszont nehezebb is megtámasztani az oldalfogantyú hiánya miatt.

Maradt utoljára a fém, előfúrtam 6-ossal, majd rátettem a 8-ast, és vártam az áttörő sikert, de nem történt semmi. Még egy percig elcsiszatoltam a vasat, aztán megfogtam a fúrószár végét, és majdnem hideg volt, mondom mi a fene? Az alapszettben lévő szárak annyira hitványak, hogy az első lyuk után, amit a TS-ED1-gyel fúrtam, elment az élük, vagyis ezek csak mutatóban vannak, de ez a bilivas semmire sem jó. Hoztam a saját készletemet, amivel már szépen vitte a vasat a 8 mm-es szár, igaz nem túl gyorsan. Ezt újabb mókás esemény követte, az egyik fúrószár a TS-ED5 készletéből elcsavarodott, szerintem nem edzették meg ezeket normálisan, az ED5 meg elég bika, így engedett az anyag. Becsületből még toltam egy kört a 10-essel is, de ezt is mindegyik akkus fúró teljesítette, így nem maradt más hátra, mint a tanulságok levonása.

A Topshak TS-ED5 egy remek brushless fúró, ajánlom, de ezeket a fúrószárakat ki kell dobni a kukába.

Először is, nincs normális élük, másodszor el tudnak görbülni a megfelelő anyagkezelés hiánya miatt. A bitek sem sokkal különbek, ha kiugrik a csavarfejből a vég, akkor már fogazza is le őket a csavar feje, ezek sem túl jó minőségűek. Vagyis nem a fúrógépekkel van a baj, hanem a kiegészítőkkel, ezekből érdemes itthon normálisat venni.

Összegzés

A TS-ED1 anyaghasználata és általános összerakottsága annyira elriasztott már elsőre is, hogy ezt nem igazán ajánlom senkinek, főleg, hogy hordtáskát sem adnak hozzá, és semmi olyat nem tud, amit az itthoni olcsó cuccok ne tudnának. Nem mondom, hogy nem teszi a dolgát, de a minősége gagyi és a TS-ED5 egy mérföldekkel jobb eszköz. Ha viszont ti szűk költségvetéssel dolgoztok, akkor a TS-ED1-et a BGCCHU1751  kuponkóddal 8600-ért vagy a két akkusat 11 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza, ez utóbbi azért durván olcsó.

A Topshak TS-ED5 viszont nagyon bejött, egyetlen hátrányt tudok mondani, hogy nincs oldalfogantyúja, aminek az oka az, hogy sokkal kisebb, mint amit megszokhattatok az ilyen teljesítményű fúrógépektől. Ez ugyanis eléggé bika, a 45 Nm nyomaték nagyon erős, és úgy ment át az anyagokon, mint kés a vajon, leszámítva a fémet, igaz betonba nem fúrtam vele. Erős, adnak hozzá egy rakat kiegészítőt, brushless motoros, fém tokmányos, amibe 13 mm-es fúrószárak is belemennek és képes ütvefúrni is. Itthon a hasonló brushless cuccok 35 000 Ft körül kezdődnek, ezért pedig a BGCCHU176  kóddal 17 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, cseh raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett, így rá merem mondani, hogy remek vétel. Ha esetleg 3/31 után vennétek a szerszámokat, akkor a TS-ED1-re a BGHU1937 , míg a TS-ED5-re a BGHU1938  kódot használjátok, ezekkel viszont már némileg drágábbak lesznek.

Pro

 • TS-ED1: olcsó, teszi a dolgát, kellően erős, kicsi, emiatt könnyű vele dolgozni, ütvefúrni is tud
 • TS-ED5: brushless, fém tokmány, könnyű és kicsi, erős, 13 mm-es fúrószárak is belemennek, jó minőségű, erős a LED lámpája, ütvefúrni is tud, sok kiegészítő

Kontra

 • TS-ED1: a minősége elég ijesztő, már a dobozból kivéve is találtam hiányosságokat, és emiatt nem gondolom, hogy ez sok éven át kiszolgálna bárkit; kevés kiegészítő
 • TS-ED5: nem lehet rá oldalfogantyút felszerelni, a bitek és a fúrószárak szemétbe valók

hirdetés