hirdetés

Li-Ning Mid Racing futócipő teszt

Maratonman

teszt
Li-Ning Mid Racing futócipő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-08-26

Mint látható, eléggé rápörögtem az olcsó, de minőségi cipők tesztelésére, így folyamatosan fogyasztom az újabb Li-Ning modelleket. A verseny szériába tartozó Mid Racing a komolyabb, maratonhoz tervezett, ultra könnyű csukák közé tartozik, így a gyártó állítása szerint benne van a technika. Ennek ellenére 29,25 USD-ért elhoztam, ami a jelenlegi dollár árfolyamon 8600 Ft-ot jelent. Mit mondhatnék rá? Igazi „bargain deal”.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A profil miatt viszont szépen megtartja majd a formáját akkor is, ha csak hónapok múlva veszem elő, szóval, köszi Li-Ning. Ami nem annyira tetszett, hogy az alapvetően remek anyagminőségéről és összerakottságáról ismert gyártó termékén felfedeztem apró hányavetiségeket, ezeket a képeken is láthatjátok. Egy-két helyen nem túl szép a varrás, illetve az egyébként nagyon jó, rétegelt ragasztáshoz kicsit több cuccot használtak, mint kellett volna, ami egyébként a minőség jele, de eldolgozhatták volna jobban is. Mondanom sem kell, hogy találkoztam már ilyesmivel a Kalenji és az Asics, de még a Salomon kapcsán is. Pedig azok nagyon nem ebben az árkategóriában játszanak, szóval szerintem az én Mid Racingem a pénteki gyártósorról eshetett le, de nem gondolom, hogy ez lenne az általános.

Ami a méretet illeti, tökéletesen helyes, 1 centivel vettem nagyobbat, ahogy azt futócipőknél kell. Érzetre kellően vékony a felsőrész, ami nagyon örvendetes, ha már többletsúlyt kell cipelnem maratoni távon, viszont helyenként olyan a légáteresztő anyag, mintha szándékosan koptatott lenne – vagyis egy kicsit vékony -, pedig nyilván nem erről van szó.

Ezt is megmértem, ahogy minden csukámat, és 235 gramm lett a 10-es méret – ez a 43 2/3-os, 275 mm-es -, ami az eddigi legkönnyebb cipőm.

Annyira nincs súlya, hogy szerintem, ha ledobom az emeletről, akkor vitorlázva esne le az alsó szomszédhoz.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A cipőfűző meghúzására is alig csavarodik a nyelv, viszont egy picit igazgatnom kellett, hogy szépen felfeküdjön a rüsztömre, de a kényelemre nem lehet panasz. Ez tipikusan az a lábbeli, amibe már nem lehet egyetlen mozdulattal belebújni, de nem is kell erőszakolni a dolgot, mégis jól tart. Angolul ezt hívják „normal fitnek”, ehhez képest a szűk fazonú Rouge Rabbit egy igazi spanyolcsizma.

Mivel ez egy neutrális cipő, a betét nem különösebben támasztja oldalról a lábat, viszont a felső rész van annyira szoros, hogy ne legyen szétfolyós az érzet. Belül kellően puha, mégis kemény, ezt a mágikus önellentmondást már a Rouge Rabbit IV-nél is dicsértem. A Li-Ning a szokásos EVA betétes technikát Cloudnak hívja, hiszen olyan, „mintha felhőn járnátok”. Na jó, nem olyan, de azért nagyon kényelmes, és ellentartása is van, ami szerintem a könnyű súllyal karöltve az a szentháromság, ami a nagy távok kevésbé fájdalmas lefutásához kell. Mondjuk a Generali Night Run 21 kilométerén ez sem segített, mikor a pokoli melegben kétszer felfuttattak minket a Budai Várba, de legalább egy fokkal jobb volt így, mint egyébként.

Haladjunk tovább a középtalphoz, ahol a gyártók mindig elrejtik a „know how-t”, ami a gyors futáshoz kell. Ide építenek be mindenféle „hidakat”, „rugókat”, „feszítő mechanizmusokat” és egyéb elemeket. Ezt a Li-Ning ProBar Loc-nak nevezi, a Kalenji Up Bar-nak, szóval minden gyártó máshogy, de a lényege az, hogy ez adja a kellő alátámasztást, csökkenti a sérülésveszélyt, és állítólag még némi plusz energiát is tárol az ellépéshez. Vagy nem, ezt senki nem fogja kideríteni. Ami viszont feltűnt, hogy „befalazták a Rouge Rabbit IV talpán található lukat, itt majdnem teljesen sík a csuka, viszont nagyon puha, de tömör, és valóban remekül csillapít. Elég ruganyos is a cipő, kézzel könnyű meghajlítani.

Az előtalpon van a bordázat, aminek a tapadást kell biztosítania, ez a Tuff RB a Li-Ning ökoszisztémában, és mint minden gyártó, ők is azt állítják, hogy gekkótalpként tapad, és persze nem is kopik. Ez persze megint egy ellentmondás, hiszen vagy ez, vagy az, de a sajtóanyagban lévő tételmondatot – mi szerint, 2,5x ellenállóbb, mint a sima gumi – meg tudom erősíteni. Nyilván, hiszen a sima kaucsuknál minden ellenállóbb, de ha mondjuk a Vibram szó szerepelne rajta, jobban elhinném, hogy ez igaz. Mivel nem a Tátrába készülök hágóvassal szerelt bakancsban, nekem az is elég ha tapad, mint az Isten nyila. És ezt tudja is, ami nagyon fontos, hiszen amikor görgetett lábbal léptek el a betonról, akkor ez a legkisebb felület, amin támaszkodtok. Azért a vizes falevelet és a mindenféle, fáról lehulló nyálkás terményeket ez sem szereti, ezzel vigyázzatok.

Jöjjenek a saját tapasztalatok a 90 kilométeres bekoptató teszt alapján. Nagyjából ez az a táv, ami után ki szoktam ismerni a cipőket, ezért sem vagyok híve a futóboltos felpróbálásnak, ami nálam csak arra jó, hogy a mérethelyesség kiderüljön, viszont sok minden másra sajnos nem. Éppen ezért toltam benne rövidebb-hosszabb távokat, 6 és 21 km között, gyakorló 6:30/km-es tempóval kezdve, majd folyamatosan gyorsítva 5 perc/km alá. Tapasztalataim szerint kezdő vagy keveset futóknak ez a cipő overkill, el is mondom, miért.

Futás közben, lassú tempónál iszonyatosan keménynek érződik, eleinte szenvedtem is benne, mint a kutya. Bár a lábam nem fáradt, nem éreztem komfortosnak a Mid Racinget, olyan volt, mint egy betonkemény versenyfutómű, amiben ott a potenciál a kiautózásra, csak nem Budapesten a Hungária körúton kell nyektetni, hanem a Hungaroringen. Aztán ahogy a 17 kilométeres tesztkörön elkezdtem növelni a tempót, úgy javult az érzet. Elkezdtem gyorsabban, görgetett lábfejjel futni, és 5 perc/km körül minden megváltozott. A csuka mintha tolná előre a lábat, iszonyatosan jól tart, mintha egy rugó segítené az ellépést, az elülső rész kiválóan tapad, szabályosan olyan, mint egy modern ösztöke, szinte mondja, hogy: „Gyerünk, még gyorsabban, meg tudod csinálni”. A baj csak az, hogy huzamosabb ideig nem bírom ezt a sebességet tartani, és ahogy visszalassultam, újra felkeményedett és kezdődött elöről a szenvedés. Valljuk be, ez nem a lábbeli hibája, egyszerűen gyorsabb futóknak tervezték, nem véletlenül ez a közepes versenycipő, szabályosan éreztem, ahogy legyőz a benne rejlő technika.

Az alacsony súly viszont nagyon érződik futás közben is. Ha 80 centinek vesszük a lépéstávot, akkor 8 kili 10 000 lépés, 42 kilométer meg 52 500, ekkora lépésszámnál pedig már nagyon nem mindegy, mit cipeltek a lábatokon. Remek támaszt ad hosszabb távokon is, az anyag nagyon jól szellőzik, szóval ebben a tekintetben maximálisan elégedett voltam a Mid Racinggel, de a Rouge Rabbit IV egy komfortosabb lábbeli. Az egy másik kérdés, hogy ki vegye meg a Mid Racinget. Kezdők semmiképpen, mert ez a szokványosnál gyorsabb és keményebb cipő, kell neki a tempó, hogy igazán csillogni tudjon, de ha eléggé meghajtod, ezt a teljesítményt maratoni távon is tudni fogja. A drop mértékét itt sem adta meg a gyártó, szerintem nagyjából 10 mm lehet.

Összegzés

Újabb kivételesen frankó futócipő a Li-Ning kínálatából, ami azonban nem való mindenkinek. Könnyű, nagyon jól szellőzik, tartja a lábfejet hosszabb távon is, egy csomó színváltozatban kapható, egy szóval öröm benne a futás, amennyiben azt elég gyorsan teszed. Azonban ha te a lassú futás híve vagy, esetleg a felkészültséged nem éri el a megfelelő szintet, akkor nem ezt a csukát keresed.

Mivel neutrális variáns, ezért a legtöbbeteknek jó lesz, akinek viszont spéci lábboltozat alátámasztásra van szüksége, az szintén másfelé nézelődjön. Mindenki másnak 8600 Ft-ért egy ajándék, de ez az ár csak Daily Deal vagy akció keretében szokott összejönni, viszont annyira jó csuka, hogy szerintem a dupláját is megéri. Azért a vámmentességre figyeljetek, aminek a határa durván 37 EUR, ami a jelenlegi árfolyam mellett 43 USD, ennél drágábban ne rendeljetek.

Pro

 • Remek csillapítás
 • Kényelmes, mégis tart
 • Remekül szellőzik
 • Ilyen könnyű cipőm még nem volt
 • Sokféle szín, dögös kinézet
 • Döbbenetesen olcsó a tudásához képest

Kontra

 • Helyenként találtam rajta gyártási pontatlanságokat
 • Ez egy 5:30 perc/km-nél gyorsabb cipő, ha ennél lassabban futsz versenyen, akkor ne ezt válaszd
 • A fehér alapszínű variáns gyorsan koszolódik
 • Hol a cipős zsák? Eddig adták hozzá

hirdetés