hirdetés

Xiaomi Mijia Lite (MJWXCQ03DY) állóporszívó teszt

Tizenkettő egy tucat

teszt
Xiaomi Mijia Lite (MJWXCQ03DY) állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-04-29

Xiaomi Mijia két olcsó porszívót is árul, egy vezetékest – a MJXCQ01DY kódnév alatt – és egy vezeték nélkülit, amit a MJWXCQ03DY név alatt találhattok meg. Ahogyan a másik variáns esetében, itt is az alacsony ár a legfontosabb tényező, 38 000 Ft-ért érhető el cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett a belépőkategória terméke. Eleinte azt gondoltam, hogy ez egy garzonokba, és kisebb, 50 négyzetméter körüli lakásokba tesz majd jó szolgálatot, de aztán annyira bevált, hogy nagyobb otthonokba is életképesnek tűnik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Érdekes, hogy a kevert sörtés/szilikonos hengert kapta,

nem a legolcsóbb műanyag alapú, filcből álló sörtéset, mint pl. a Moosoo K17U, ezért jár a gombóc fagyi. Azt viszont ezen sem szerettem, hogy a portartály nem átlátszó műanyagból készült, csak egy kis ablakon lehet belesni, hogy ellenőrizzem, éppen mennyire van tele. A bekapcsolásért egy kombinált gomb felel, ha a felső részét nyomjátok, ki- és bekapcsol a Mijia Lite, ha az alját, akkor a két fokozat között váltogat. Van rajta még egy akkumulátor töltöttséget jelző LED, ami villog, ha merül vagy tölt a gép, és ennyi. Semmi más érdekes nincs a cuccon, meglehetősen minimalista az egész, a menő funkciók – eltávolítható akku, OLED kijelző, automata szívóerő szabályozás – a más ligában játszó állóporszívók sajátossága marad.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Volt még egy dolog, amit nem kedveltem, a tartály ürítéséhez oldalra el kell csavarni a testet, nem lehet egyetlen gombnyomással lefele kinyitni, mint a fejlettebb modelleket. Cserébe viszont könnyű – 1,2 kg – a cucc, jó a fogása, és elég jól lehet a test forgatásával terelgetni a szívófejet. Igazi garzonokba való porvadász, de azért a nagyobb lakásokban is elboldogul a 13/45 perces üzemidejével, ami értelemszerűen a két külön fokozatra vonatkozik. Megmértem, 46 percet kaptam, vagyis kimondhatom, hogy ma már az olcsó porszívók üzemideje is tisztességes. Nem is különösebben hangos, 60 és 67 dB-t mértem, ami még beleesik a „rendben van” halmazba.

Érdekesség, hogy ez is tetű lassan tölt, 5 óra alatt lehet elektronokkal telenyomni a 2500 mAh-s akkumulátorát. Az olcsóbb porszívók esetében többször is belefutottam abba, hogy lassúak, a drágább modellek sokkal gyorsabban töltenek, mint az olcsóbb variánsok, ezzel is kihangsúlyozva a prémiumságot. Szerintem viszont ez egy porszívónál pont semmit nem számít, takarítás után általában bőven van idő töltögetni, akár napokig nem kerül elő az előszoba szekrényből a Mijia.

A szívóerő értéket itt is az erősebb fokozatra adták meg, 17 000 pascal,

ez teljesen rendben van, mindent felszed, de azért a hosszabb szőrű szőnyegekre néznék valami komolyabb berendezést, amihez van V alakú hengerkefe is. Igazából nem tudom itt sem igazolni, hogy a 17 kPa valós-e, de az tuti, hogy pár év alatt megnőtt a porszívók ereje, 23-25 kPa körül a kisebb szőnyegek szélét konkrétan felszedik a durvább modellek. Ilyet a Mijia Lite nem tud, de a koszt szépen összegyűjti.

A szokásos 15 perc/50 négyzetméteres szabállyal számolva ez akár 150 négyzetméter is lehet, de a valóság valahol 100 körül lesz a realitásokat figyelembe véve, meg azt, hogy a szőnyegen azért kell az erősebb fokozat. Egy garzon teljeskörű kitakarítására így is bőven elég, a cipővel behozott koszt pedig vagy tizenötször össze lehet vele porszívózni. Teljesértékű eszköz 38 000 Ft-ért, viszont érdemes ránézni a konkurensekre is. Szerintem a Mijia Lite minőségre meggyőzőbb, mint a Moosoo K17U, a TROUVER modellek viszont mindkettőt verik, alig drágábbak, és mindenféle „fancy mancy” funkcióval – OLED kijelző, rakat kiegészítő, cserélhető akku stb. – is rendelkeznek.

Összegzés

Túl sok extrája nem nagyon van a Mijia Lite-nak. Sok mindent nem érdemes róla írni, szolid, bizalomgerjesztő takarítóeszköz azoknak, akik nem akarják túltolni ezt az egész állóporszívós mókát, nem érdekli őket a hosszú üzemidő, meg a csempét felszedő szívóerő. Cserébe egy rakat kiegészítőt és érdekes funkciót el kell felejteni. Alap, de meggyőző cucc ez, nem túl drágán.

38 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár és az ingyenes szállítás EU raktárból kellemes „egységcsomagot” alkot, ennyiért nem sok minden jön szóba. Van a vezetékes tesó 20 500 Ft körül, a Moosoo K17U hosszabb üzemidővel, de gyengébb minőségben, és a TROUVER modellek kicsit drágábban, de sokkal több extrával.

Pro

 • Olcsó
 • Szolid anyaghasználat az ár figyelembe vételével
 • Egész jó üzemidő
 • Remek motoros fej
 • Könnyű

Kontra

 • Viszonylag kevés kiegészítő
 • Nincs normális akkumulátor töltöttség visszajelzés
 • Macerás leszedni a portartályt

hirdetés