hirdetés

Xiaomi Jimmy JV53 állóporszívó teszt

Barbie stabil alapjai

teszt
Xiaomi Jimmy JV53 állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-06

A Xiaomi Jimmy JV53 remélem, hogy a széria utolsó darabja, hiszen a CJ53, a JV71, a JV83 és a legelső JV51 mellé teljesen fölösleges lenne egy hatodik hasonszőrű terméket is legyártani. A bőség zavara viszont a fogyasztónak kedvez, többféle dizájnból választhat, és a tülekedés az árat is lefelé hajtja. A fehér-rózsaszín termék alapjai pedig testvéreivel egyeznek meg, HEPA filteres, nagyon erős, motoros fejes porszívóról van szó, amely akár 45 percig is üzemel egy akkuval. EU raktárból érkezik – Németországból – és 62 000 Ft-ot kérnek érte, míg a dupla akkus Plus kiszerelésért a SF8LE8KX kuponkóddal 69 000-et kell fizetnetek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Nem hiszem, hogy lenne bárki, aki ezek közül ne találná meg magának a megfelelőt. Nekem személy szerint a CJ53 formája jön be, de majd mindenki nézegeti a képeket, nagyokat hümmög és a végén azt mondja: ez kell. Természetesen a kiegészítők is nagyrészt ekvivalensek, ennél a résznél kellett nyomogatnom a CTRL+C CTRL+V betűkombinációt, mert nem meglepő módon ugyanaz a doboz tartalma, mint a JV83-nál:

 • 2 db elektromos fej
 • 3 db nem motoros fej felületek és sarkok takarításához
 • flexibilis cső autótakarításhoz
 • falra szerelhető tartó (erre akaszthatjuk a fejeket)
 • toldószár
 • tápegység
 • könyök a kanyarban való takarításhoz (ezt a másik két porszívóhoz nem adják)
 • 1 db 2500 mAh-s akkumulátor
 • leírás, ha valakinek gondot okozna a 2 db gomb használata
 • és persze maga a motor, benne elrejtve a HEPA filter

Innentől kezdve mindenben a Jimmy JV83-hoz fogom hasonlítani a JV53-at, és itt jön a csavar, aki azt gondolja, hogy csak a szín a differencia, azt most meg fog lepődni: az akkumulátor paraméterei – bár külsőre majdnem egyformák – is különböznek, emiatt az üzemidő sem lehet ugyanannyi, és ne is cserélgessétek őket, mert a feszültségértékek is eltérnek.

Az extra lehetne, hogy mondjuk a JV53-nak jobb lenne a minősége, de éppen ellenkezőleg, a JV83-on pontosabbak az illesztések, az anyaghasználat meg ugyanolyan. Természetesen egyik variáns sem gagyi, csak a Xiaomi Roidmi F8 mindegyiket agyonveri, igaz szemmel láthatóan nagyobb pénzmennyiségért cserébe.

Xiaomi Jimmy JV53: működés közben is ugyanolyan?

Az összes állóporszívó lényege az, hogy rendkívül könnyűek, 1,5 kg, nagyon könnyű mozgatni, nincsen 20 méter kábel, amit cibálni kell, simán felvisszük akár egy létrára is, szóval roppant praktikus alkalmatosságok. A szívóteljesítmény kialakításáért egy elektromos forgófej felel, ez gyorsítja elő a levegőt, így nem kell 1000 W ahhoz, hogy normálisan felszívjuk a porcicákat. A JV53 és hasonszőrű variánsai esetében a csomag tartalmaz egy atkaeltávolító fejet is, ami a szokásosnál gyorsabban forog és a szőnyeg mélyebb rétegeibe is behatol, ezzel enyhítve az allergiások és asztmások helyzetén.

A toldókönyökkel pedig mindenféle necces helyre be lehet jutni – pl. szekrény és fal közé -, szóval tényleg használhatóak az alkatrészek. Mivel az összes porszívó HEPA filterrel dolgozik, ami szerintem alap 2019-ben, ne is vegyetek olyan eszközt, amit nem ezzel szerelnek. Természetesen vannak egyéb fizikai szűrők is, amik még jobban szeparálják a különböző méretű szennyeződéseket.

Összeraktam egy táblázatot, amiből kiderül, hogy milyen paramétereket ad meg a gyártó, így látható, hogy elméletileg hol térnek el egymástól a variánsok:

  JV51 JV53*** JV71 JV83 CJ53
Szívótelj. (W) 115 125 130 135 115
Szívóerő (Pa) 17 000 20 000 18 000 ? 17 000
Akku feszültség (V) 21,6 21,6 21,6 25,2 21,6
Akku kapacitás (Ah) 6*2500 6*2500 6*2500 7*2500 5*2000
Akku telj. (Wh) 54 54 54 63 43,2
Üzemidő* (perc) 45/35** 45/35 45/35 60/40 35/25
Akku cserélhető? I I N I I
Súly (kg) 1,46 1,46 2,3 1,5 1,3
Fokozat 2 2 2 3 2
Ár (Ft) 59 000 62 000 88 000 80 000 56 700

* gyár által megadott, a mért értékek ettől eltértek ** normál mód motoros fej nélkül és fejjel *** A Plus verzióban két akku van

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ahogy már említettem, vannak nem is annyira minimális különbségek a JV53 és a JV83 között. Lepattintottam az akkumulátoraikat és a JV83-nak 25,2V, míg a JV53-nak 21,6V a feszültsége, 2500 mAh mellett.

Ebből következik, hogy az előbbinek hosszabb üzemidőt kell tudnia, illetve hogy a Nyolcvanhármas szívóteljesítménye 3, míg az Ötvenhármas 2 fokozatban állítható, aminek nincs nagy gyakorlati jelentősége, de azért akkor is eltérnek.

Olyan nagyon azért nem szórnak a műszaki paraméterek, de ember legyen a talpán, aki ezeket fejben tartja. Ezek alapján még nekem is nehezemre esik eldönteni, melyiket válasszam, de a JV53-nak az ára eléggé versenyképes, bár nekem nem jön be a kinézete. Neked igen? Akkor már viheted is. Pont ugyanolyan jól takarít, mint a másik öt, ugyanolyan egyszerű kiüríteni a portartályát, felszerelni a rengeteg kiegészítővel vagy felfúrni a falra a tartóját.

Ennek a töltési ideje is 3-4 óra, az elméletileg erősebb szívóteljesítmény szerintem kamu, hiszen azonos teljesítményű akkukból egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan jön ki a nagyobb szívóerő. Élőben mindenestre nem érezhető, az biztos.

Az, hogy kettő vagy három fokozatban állítható a takarítás ereje, nem sokat számít, szinte mindenki a kisebbel porszívóz, mert az is elég, és ott a leghosszabb az üzemidő.

35 perc alatt majdnem háromszor végig lehet menni egy átlagos, 50 nm-es lakáson, szóval, aki nem szándékozik venni egy kastélyt, annak semmi szüksége 60 perces üzemidőre, főleg hogy az áramforrások is cserélhetőek.

Összegzés

A Xiaomi Jimmy JV53 semmilyen újdonságot nem vonultat fel, leszámítva a dizájnt, de ez is inkább csak egy színvariáns a Jimmy JV83 mellett. Ami viszont jó, azon minek változtatni, tavaly is fasza volt és jövőre is az lesz. Kellően erős, elég hosszú az üzemideje, HEPA filterrel szűr, eltávolítja az atkákat a szőnyegből és kismillió kiegészítővel felszerelhető.

Vannak ennél erősebb, szebb, innovatívabb vezetéknélküli állóporszívók is, de azok sokkal drágábbak. Az EU raktárat, a gyors szállítást, az áfa- és vámmentességet is figyelembe véve a 62 000 Ft-os ár teljesen rendben van, de akinek a nagyobb pakk kell, az a Plus variánst is megveheti 69 000 Ft-ért a SF8LE8KX kuponkóddal és dupla akkuval. A kérdés, hogy mennyire érzed magadat Barbie-nak, hogy a fehér-rózsaszín összeállításban pompázó gépet válaszd. Persze lehet, hogy te vagy Ken, akkor a csajodnak is jó lesz.

Pro

 • Jó ár-érték arány
 • Mindent tud, amit egy modern állóporszívónak tudnia kell
 • HEPA filter
 • Cserélhető akkumulátor

Kontra

 • Nem az én színvilágom a termék
 • A JV83 minősége jobb

hirdetés