hirdetés

Xiaomi Jimmy JV83 vezetéknélküli porszívó teszt

Variációk egy témára

teszt
Xiaomi Jimmy JV83 vezetéknélküli porszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-08-04

Nem véletlenül használtam a magyar filmklasszikus nevét a címben, a Xiaomi Jimmy JV83 vezetéknélküli porszívó döbbenetes hasonlóságot mutat a JV51 és a CJ53 típusszámú társaival. Szerencsére a lényegi különbségek mind előremutató változásokban nyilvánulnak meg, frissebb lett a dizájn, hosszabb lett az üzemidő – döbbenetes 63 percet mértem –, HEPA filterrel rúgja seggbe a poratkákat és az ár sem szállt el, a JIMMY10 kuponkóddal 68 500 Ft, ami már az EU raktár minden előnyét is tartalmazza.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A doboz tartalma lényegében megegyezik az előző két eszköznél is megtalálható asszeszoárokkal, amiből szerintem a két leglényegesebb a motoros fej, és a flexibilis cső is jól tud jönni autótakarításhoz. A teljes lista:

 • 2 db elektromos fej
 • 3 db nem motoros fej felületek és sarkok takarításához
 • flexibilis cső autótakarításhoz
 • falra szerelhető tartó (erre akaszthatjuk a fejeket)
 • toldószár
 • tápegység
 • könyök a kanyarban való takarításhoz (ezt a másik két porszívóhoz nem adják)
 • 1 db 2500 mAh-s akkumulátor
 • leírás, ha valakinek gondot okozna a 2 db gomb használata
 • és persze maga a motor, benne elrejtve a HEPA filter

A dizájn egy picit eklektikus lett, nem egy Gaudi féle Sagrada Familia, de nem is égeti ki a retinánkat. Ami furcsa, hogy a toldócső felülete kifejezetten igényes, matt, homokszórást imitáló kékség, ehhez képest a központi darab ettől eltérő kékje eléggé bazári. Szoktam volt mondani, hogy a Xiaomi fehér kinézete unalmas, nos, a Jimmy JV83 egyáltalán nem az, de mondjuk ha a lakásban, a falra fúrva kéne minden nap nézegetnem, akkor lehet hogy valamilyen szolidabb színkompozícióra lenne igényem. Hiszen a barna-kék-piros és ezeknek az árnyalatai eléggé „kavalkadisztikus” összhatást hoznak létre.

Xiaomi Jimmy JV83: jól használható, de…

Ami nagyon érdekes az ilyen jellegű porszívóknál, hogy a szívóteljesítményt a levegő előgyorsításával érik el. Ehhez kell egy motoros fej, amely folyamatosan forog, és rásegít a szívásra. Ez egyébként nem egyedi tulajdonság, amióta a Dyson kitalálta a dolgot, mindenki ezt utánozza.

Ehhez megadnak egy szívóteljesítményt, az AW-t – ami air wattot jelent -, és a JV83 ebben a tekintetben a legerősebb a hármasból, 135 AW-t képes felmutatni.

Bár nem egyszerre teszteltem a porcica pusztító eszközöket, érzetre nem sokkal durvább, mint a másik kettő, de mindegyik tisztességesen szív. Alattomos módon az iroda tárgyalójában huzigáltam először az eszközt, ahol nagyon sűrű padlószőnyeget rakott le a Teremtő, és bizony, ha száliránnyal szemben erőltettem a motoros kefét, akkor le tudtam fullasztani. Ez élőben ijesztőbb, mint így leírva, ilyenkor emeljétek fel a szerkezetet és hagyjátok újra felgyorsulni a fejet. Mivel a kapcsolók csak a szívóteljesítményt befolyásolják, ezért nem tudjuk úgy megmenteni a helyzetet, hogy felkapcsoljuk maximum fokozatra a Xiaomi Jimmy JV83-at.

Pedig az eszköz meglehetősen bika, csak fel kell nyomni a három fokozat közül a legmagasabba. Ez persze jelentős hangemelkedéssel és üzemidőcsökkenéssel jár, de még az elviselhető 70-80 decibel alatt marad, nagyjából annyira hangos, mint a másik kettő. Jellemzően a legalacsonyabb fokozaton használtam, aminek spórolási szempontból semmi értelme, mert 12-15 perc alatt végig lehet takarítani egy 50 négyzetméteres lakást, cserébe viszont így a legcsöndesebb. Az alapterület nagysága persze csalóka, hiszen a hasznos terület nem több mint 30 nm, de ennél akkor is sokkal többet tud üzemidőben a Nyolcvanhárom.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A gyári értékeket 9/20/40 és 11/30/60 percben határozták meg, az első sorozat a három erősség fejjel, a második fej nélkül értendő, de ennél a valós körülmények között jellemzően kisebb üzemidőt szoktam tapasztalni. Durva, hogy a méréseim alatt a legkisebb fokozat mellett 63, illetve 45 percet volt képes működni a Jimmy JV83, vagyis egy picit túlteljesíti a gyári értékeket.

A slusszpoén az, hogy a 2500 mAh-s akkumulátor cserélhető, vagyis teljesen fakultatív, hogy ki mennyire nyújtja meg az alap üzemidőt, de aki repülőgéphangárban akarja tologatni, az majd felpattint további telepeket.

Amennyire emlékszem, az áramforrás felfogatási mechanizmusa megegyezik a másik két modellével, vagyis itt keresztbe variálhatjuk a dolgaikat, ami azért jó, mert ha esetleg a JV83-hoz nem lenne valamilyen alkatrész, akkor jó eséllyel használhatjátok a JV51 és a CJ53 kiegészítőit is. Porszívónkat feltölteni durván 4 óra alatt lehet, láttunk már ennél gyorsabb modelleket – pl. a Puppyoo T10 2,5 óra alatt „delejez” -, de az nem is bírja ennyi ideig a pormacska vadászatot.

Érdemes még megemlíteni a fejeket, a nagyobbik az általános takarításra használt darab, a kisebbik pedig az atkaeltávolító. Mindkettő elég hatékony, szépen kiszedi a dzsuvát akár a fugák mélyedéséből is, viszont van egy nagy hibájuk, hogy nincsen zárószelep a portartály és a csőrész között. Emiatt ha a megfelelő szögben rázogattam a gépet, akkor bizony vissza tudott hullani a retek, ez különösen a nehezebb anyagokra igaz. A HEPA filtert a gépezet felső részéből tudjuk kiemelni, érdemes néha kipucolni. Bár erre egyértelmű információkat nem találtam, de szerintem ez is elmosható, pont úgy, ahogy a portartály többi része is.

Összegzés

A Xiaomi Jimmy JV83 nem vallott szégyent, de olyan nagyon nagy újdonsággal nem is szolgált. Hozza a másik két testvére minőségét – sőt a JV51-nél szerintem jobb -, jó hosszú az üzemideje, érdekes – bár szerintem megosztó – a dizájnja, HEPA filterrel tisztít és atkaeltávolító fejet is kaptok hozzá.

Legnagyobb hibája a koszzáró szelep hiánya, illetve a plusz erőért és a hosszabb üzemidőért nem biztos, hogy a JIMMY10 kuponkóddal elérhető 68 000 Ft-os árat mindenki ki fogja fizetni. Persze ha azt is beleszámoljátok hogy a JV51 már csak két akkuval tudná ugyanezt, máris eltüntettétek az árbeli különbséget. Azt viszont nem szabad elfelejtenetek, hogy ez már az EU raktáras ár, vagyis gyorsabban landol a lábtörlőtökön a cucc, további többletköltségek nélkül.

Pro

 • Nagyon hosszú üzemidő
 • Friss dizájn
 • Sok kiegészítő, motoros fejek
 • HEPA filterrel is szűr

Kontra

 • Nincs zárószelep a csőtoldalékban
 • Feláras az előző modellekhez képest

hirdetés