hirdetés

Blitzwolf okosotthon teszt

Árban verhetetlen, de vannak még hiányosságok

teszt
Blitzwolf okosotthon teszt 1
írta: Don Kartács
2020-03-07

Komplett okosotthont tesztelni nem is annyira egyszerű. Főleg akkor nem, ha a piac egyik olyan szereplőjének termékeit kell górcső alá venni, aki a szegmensben annyira markánsan eddig nem volt jelen. A Blitzwolf viszont mindent megtett annak érdekében, hogy egy jól működő rendszert tegyen le az asztalra. Termékeik legfontosabb tulajdonsága azonban még mindig az alacsony ár, 24 000 Ft-ért gateway-jel egybekötött, négyérzékelős alap pakkot adnak, de egy okoskonnektor sem kerül 3-4000 Ft-nál többe. Lássuk, mit sikerült az elemekből összelegózni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

8.4

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Az alábbiakat egyetlen pakként – BW-IS néven – és külön is meg lehet vásárolni, a gateway-t leszámítva mindegyik Zigbee protokollal kommunikál:

 • BW-IS1: gateway, ami a Zigbee alapú eszközöket köti össze a WiFi hálózattal
 • BW-IS2: ajtónyitás érzékelő
 • BW-IS3: mozgásérzékelő szenzor
 • BW-IS4: hőmérséklet és páratartalom  mérő
 • BW-IS5: vízszivárgás érzékelő szenzor

A következőeket külön lehet a rendszerhez illeszteni:

Egy okosotthon kommunikációs szempontból kétféleképpen működhet. Kommunikálhat WiFi-n keresztül, ilyenkor kap egy IP címet, mint az összes „hagyományos” kütyütök, a telefonos applikációban felveszitek őket, és már mehet is a móka. A másik eset, ha a berendezés valamilyen egyéb protokollal – jellemzően Zigbee-vel – kommunikál, akkor kell egy átjáró – ezt szokták gateway-nek hívni -, ami összeköti a Zigbee képes eszközöket a WiFi hálózattal.  Ez utóbbira jó példa a BW-IS pakk, a BW-IS1 WiFi képes átjárót leszámítva az összes többi eszköz a már említett lassú, Zigbee adatátvitelen küldi az adatokat.

A BW-SHP széria minden darabja WiFi-s, vagyis bármelyiket megvásárolhatjátok, képes lesz a routeretekkel direktben is kommunikálni. Egy dologra figyeljetek, hogy az UK és az US típusú aljzatok száma más, nektek olyan kell, ami EU-s. Jó hír, hogy mindegyik időzíthető és képes fogyasztást is mérni, illetve a legtöbb berendezésen van USB kiállás is, tehát okostelefont vagy egyéb cuccokat is tölthettek róluk. A BW-SHP7-et két aljzattal szerelik, de valamiért csak függőleges variánsban kapható, pedig adná magát, hogy legyen egy vízszintes is. De nincsen, ami teljesen logikátlan döntés, hiszen így a függőlegesen álló konnektorokból egyet kitakar.

Természetesen több száz egyéb eszközzel ki lehet egészíteni a rendszert, érdemes átnézni a Blitzwolf alkalmazást, hogy képet kapjatok a lehetőségekről.

 

Blitzwolf okosotthon – Az appban van a vitamin

Az okosotthonok lelke a hozzájuk tartozó applikáció, én is a Blitzwolf sajátjával álltam neki összelőni az IoT cuccokat. Az eszközöket nem igazán a saját lakásomhoz válogattam össze, de szerencsére ezek univerzális dolgok, így mindenki megtalálhatja a saját maga számára leghasznosabbakat. A mozgásérzékelős PIR szenzor a bejárati ajtóhoz, az ajtónyitást figyelő a balkon nyílászárójára került, a fogyasztásmérő dugaljokat és az elosztót pedig intuitív módon szétszórtam a lakásom berendezései között.

A vízszivárgás érzékelővel egy kicsit bajban voltam, hiszen elég nehéz egy darabot megfelelően elhelyezni a lakásban. Ebből vagy vesztek 3-4-et – pl. mosogató, kád, mosdókagyló alá – vagy egyet sem, nekem ez lenne az egyik szenzor, amit szívesen kihagynék a BW-IS csomagból. Amikor nagyjából megtaláltam mindennek a helyét, akkor összegeztem, hol, milyen fogyasztót sikerült lefednem az eszközökkel:

 • BW-SHP5: klíma
 • BW-SHP6: TV és egy hatportos Blitzwolf töltő
 • BW-SHP7: mosógép és kazán
 • BW-SHP9: monitor, unicikli töltő, laptop

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A fentiekből látható, hogy jobban jártok, ha specifikusan válogatjátok össze az okosotthon alkatrészeket a műszaki berendezéseitekhez. Ahhoz, hogy például a klímát tudjatok vezérelni, szükségetek lesz egy Blitzwolf BW-RC1 infravörös vezérlőre. Ugyanez igaz a kazán esetében is, ha a relét kapcsoló termosztát nem okos, akkor bizony hiába van beledugva egy okoskonnektorba, azzal maximum az áramot tudjátok ki- és bekapcsolni.

A másik korlát a gyártó saját szoftvere, a Blitzwolf applikáció. Ez majdnem egy az egyben megegyezik a Smart Life alkalmazással – sőt, elvileg a Tuya Smart is ugyanez -, amit az okosotthon körökben ismert gyártó, a Tuya Inc. készített. Mindkét alkalmazásba fel tudtam venni az összes Blitzwolf eszközt – egyszerre kettőbe azonban nem -, és ez az utóbbi némileg többet tud az automatizálás terén, mint a BW sajátja, így érdemes a növényről elnevezett programot használni.

Volt pár dolog, ami nem igazán tetszett, az egyik a program értesítési rendszere. Egyrészt az rendben van, hogy feldob egy riasztást, ha mondjuk mozgást vagy ajtónyitást érzékelt a rendszer, de ezeket nem lehet eszközönként állítani, csak app szinten. Ez azt jelenti, hogy vagy kikapcsolod, vagy teljesen be, olyat nem tud, hogy ajtónyitásra riasszon, mozgásérzékelésre pedig ne. A korábbi értesítéseket hiába törlöd – már ahol lehet, mert pl. az ajtónyitó szenzornál nem engedte -, amíg nem csukod be az adott eszköz lapját, addig a törlés ellenére sem ürül ki a riasztási lista. Az is többször előfordult, hogy a törölt riasztásokra pár perccel később kezdett el tilinkózni, teljesen indokolatlanul. Ezért például a mozgásérzékelős szenzort a hiperidegesítő mivolta miatt igen gyorsan kikapcsoltam.

Az eszközöket egyébként pofonegyszerű felvenni az alkalmazásba, az „add manually” menüpont alatt ki kell keresni a megfelelő kütyüt, majd az eszköz fő gombját nyomni 5 másodpercig. Ilyenkor a program automatikusan megkeresi őket a WiFi hálózaton, és pár perc után megjeleníti a kezdőképernyőn, innentől kezdve használhatóak.

A fenti anomáliákat leszámítva viszonylag jól programozhatóak az eszközök, ami a Boole-algebra és az úgynevezett „tap to run” logika kombinálása mentén történik. Ez a gyakorlatban nagyjából így néz ki:

 • meg kell adnotok egy feltételt, aminek a bekövetkezése esetén történik valami
 • ki kell választani az eszközt, amit a feltétel bekövetkezése aktivál
 • el kell dönteni, hogy az adott kütyü mit csináljon, ha a feltétel aktiválja
 • a fenti folyamatokra kirakhattok „tap to run” gyorshívást, amivel pl. a lámpákat kapcsolgathatjátok fel és le

Például, ha az ajtónyitó szenzor nyitást érzékel, akkor dobjon egy üzenetet az alkalmazás, vagy ha elmentek otthonról, kapcsoljon be a mozgásérzékelő. Ez utóbbit sajnos nem sikerült beállítanom, ugyanis a BW-IS3-nak egyszerűen nincs olyan állapota, hogy ki- vagy bekapcsolt, ezt kézzel, egy fizikai kapcsolóval kell megtennetek, ami 2020-ban eléggé nevetséges.

 

Blitzwolf okosotthon teszt 33

Néhány forgatókönyv okosotthon használathoz

Pár dolgot a szegényes eszközkészlet ellenére is be tudtam állítani, az egyik ilyen az okoselosztó időzített állítgatása. Ez akkor hasznos, ha például rendszeresen elfelejtetek valamit lekapcsolni, és nem akarjátok, hogy az hosszabb ideig áram alatt legyen. Nálam általában az unicikli töltés ilyen tevékenység. Tudom, hogy kb. 3 óra a folyamat, ezért az összes portot elneveztem az okoselosztón, majd az Inmotion V5F nevű dugaljt időzítettem 3,5 órás lekapcsolásra. Ugyanezzel a metódussal lehet például 10 perc után a kávéfőzőt is áramtalanítani.

Fejlettebb „scenario” lehet télen távolról a klíma fűtésre állítása, amihez valamelyik okoskonnektor és a már említett BW-RC1 infravörös szenzor szükséges. Előbbi felkapcsolja az áramot, utóbbi elindítja a klímát, amely fűteni kezd. Hasonló módon lehet vezérelni a kazánt is egy WiFi-s termosztáton keresztül, erről Attis kollégám írt ebben a cikkben.

Az egyik legegyszerűbb, ám egyben talán a leghasznosabb okosotthon funkció a lámpák kapcsolgatása, amit két módon is megtehettek:

 • a BW-LT21 vagy BW-LT27 okosizzókat vezérelhetitek közvetlenül az applikációból
 • a BW-S33 okoskapcsolóval egy már meglévő lámpához tartozó hagyományos kapacsolót cserélhettek ki távolról vezérelhetőre

Mindkettőnek megvan a maga előnye, előbbihez nem kell villanyt szerelni, viszont az égő szabványának stimmelnie kell a foglalattal, utóbbi esetben pedig le kell cserélnetek a fali kapcsolót, viszont az összes mögötte lévő lámpát távolról állítgathatjátok, függetlenül attól, hogy hány izzót tartalmaz.

A lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen, ha a különböző, szoftveres rendszereket is képbe helyezitek. A Smart Life app képes IFTTT, Alexa, Google Assistant, Tecent Xiaowei, Google Fit Data Snyc stb. szolgáltatásokkal is együttműködni, amik további beállítási lehetőségeket kínálnak.

Összegzés

A Blitzwolf eszközök nem mindegyikével voltam elégedett, ami azt vetíti előre, hogy az általam nem próbált, „pakkon kívüli” cuccokkal is lehetnek problémák. Éppen ezért a BW-IS3 mozgásérzékelőt nem javaslom megvételre, illetve a BW-IS4 szivárgásérzékelőre nagyon kevés embernek lesz szüksége a való életben. Akinek viszont igen, az egyből vegyen vagy hármat, hogy minden szivárgásra hajlamos pontot le tudjon fedni.

Minden más eszköz, ami a tesztben szerepel, ajánlható, de azért van néhány dolog, amire oda kell figyelni:

 • csak EU dugós okosaljzatot vegyetek, vagyis itthon a BW-SH szériából az SHP2/SHP5/SHP6/SHP7/SHP8/SHP9 modellek ajánlottak, a többi nem
 • a Blitzwolf appjánál a Smart Life alkalmazás többet tud, és oda is fel tudtam venni minden eszközt

A teszt persze nem lehet teljes a nélkül, hogy a hiányzó eszközöket kipróbálnánk, így igyekszünk beszerezni néhány továbbit, hogy teljes képet kapjunk az ökoszisztéma működéséről. Természetesen további kérdések is felmerültek a tesztelés során, amire ebben a cikkben terjedelmi okokból nem tudunk kitérni, de nem sokára elkészül az Okosotthonos összefoglaló írásunk a Tudnivalók menüpont alatt.

Pro

 • SHP5/SHP6/SHP7/SHP9: mindegyik mér fogyasztást és időzíthető
 • BW-IS széria: olcsó szenzorok, jól működnek, kivéve a BW-IS3 mozgásérzékelő
 • Egyszerűen beállítható rendszer
 • Olcsó

Kontra

 • A BW-IS3 mozgásérzékelő szenzort nem lehet távolról ki- és bekapcsolni
 • A BW-IS5 szivárgásérzékelő szenzor használata nehézkes
 • A Smart Life app jobb, mint a Blitzwolf appja

hirdetés