hirdetés

Xiaomi Smart Air Purifier 4 légtisztító teszt

A tiszta levegő nem luxus

teszt
Xiaomi Smart Air Purifier 4 légtisztító teszt 1

Forrás: Alza

Raven96
írta: Raven96
2024-06-26

A Xiaomi légtisztítók már évekkel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendtek, így számos modell tesztelése után, hogy teljes legyen a széria, a Xiaomi Smart Air Purifier 4 sem maradhatott ki. 400 köbméter levegő átforgatására képes óránként, az OLED kijelzőjén és a Xiaomi Home applikációban pedig minden fontos részletet nyomon tudsz követni. Az Alzáról most 74 990 Ft-ért megrendelheted, nézzük, mennyivel fejlettebb ez a modell a korábbiakhoz képest!

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A vízszűrős változatok leginkább azoknak ajánlottak, akik asztmásak vagy gyakran szenvednek száraz köhögéstől, mert ezek párásítóként egyformán jól funkcionálnak. A Xiaomi Smart Air Purifier 4 egy olyan darab, ami a 3-as modellhez hasonlóan a levegő keringetésén és szűrésén alapuló szerkezet, szintén egy HEPA filterrel a gyomrában. Ebből a mellékelt, gyári darab szürke-fehér színű, ami egyben aktívszén szűrő is, de érdemes körbenézni az Alzán a „légtisztító szűrőbetétek” kategóriájában, mert többfélét tudsz hozzá rendelni.

A légtisztító unalmas kartondobozát egy sokkal részletgazdagabb dizájnúra cserélte a gyártó, aminek szinte minden oldalán okosságokat láthatsz a termékkel kapcsolatban, amihez egy 230 voltos kábelt és egy többnyelvű, illetve egy magyar nyelvű leírást mellékelnek. A szűrő már a helyén van, viszont bezacskózva,

amit nem árt eltávolítani az első bekapcsolás előtt.

Az anyagminőség már a korábbi modelleknél is jó volt, itt sincs ez másképpen és a recept sem új. A kinézet egy az egyben olyan, mint a 3-as modell esetében, plusz-mínusz néhány centi a különbség. A letisztult, fehér dizájn maradt, de a méret nőtt egy picit, most már egy 24x53x24 centiméteres tárgyat állíthatsz a bútorok mellé. A fronton továbbra is a jól ismert OLED panelt találni, ami elég jól néz ki, ezen állíthatod a berendezés működési módját. A fényerő testreszabására szolgáló gomb továbbra is a kütyü hátoldalán kapott helyet, közvetlenül a hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő mellett, a lézeres részecskeérzékelő fölött, hogy teljes legyen a kép. Érdemes kényelmesebb vizekre evezni és letölteni a Xiaomi Home applikációt, amivel ennél jóval több részletet állítgathatsz. A paramétereket tekintve a lefedett terület 28-48 négyzetméterre határolta be a gyártó, tehát az én esetemben az egész lakással elbír a kütyü, de nagy otthon és nagy szobák esetén érdemes több ilyet tartani, akár helyiségenként. CADR mutatója alapján 400 köbméter/óra mennyiségű gázból (levegőből) képes kivonni a részecskéket. Nézzük, mire képes!

hirdetés

Xiaomi Smart Air Purifier 4 légtisztító teszt – Egy kicsit minden jobb

A Xiaomi Air Purifier 3 tesztjénél felmerült a kérdés, hogy vajon mi értelme volt kiadni egy új szériát a légtisztítóból és ez továbbra is fennáll. Valószínűleg a műszaki paraméterekben kell keresni a választ (kicsit több levegőt szállít, talán kicsit halkabb lett és hasonlók), de a korábbiakat szintén kedveltük az egyszerű kezelhetőség és a letisztult applikáció miatt, ez a 4 esetében sincs másképpen, viszont itt már egy „Smart”, azaz okos jelzőt is kapott a cucc.

A légtisztító kijelzőjén ugyan minden fontos részletet nyomon követhetsz, de okostelefonról irányítani valóban kényelmesebb, főleg, ha az ágyban fekszel, közel 39 fokos lázzal. A kijelzőhöz hasonlóan az applikációban is látod a PM értékét,

ami a legfontosabb mutató egy légtisztító esetében.

Ez a particulate matter, vagyis a mikrorészecske rövidítése és ennek a számnak kell minél alacsonyabbnak lennie a minőségi levegőhöz. Azért, hogy ezt nagyjából legyen mihez viszonyítani, fontos tudni, hogy egy emberi hajszál vastagsága 50-70 mikron közé tehető, egy porszemcse 10 mikronnak felel meg és a 2,5-nél kisebbek közé tartozik gyakorlatilag minden, amit nem látsz, mint például a baktériumok. A kijelző és az alkalmazás egyaránt különböző színekkel jelzi a minőséget, értelemszerűen a zöld a jó, a sárga árnyalatai kevésbé, a piros pedig már egyenesen rossz. Az applikáción belül nemcsak az üzemmódokat variálhatod, hanem sok más részletet szintúgy. Az ionizáló technológia is egy választható opció, aminek lényege, hogy a készülék elektromos töltést ad a szálló pornak, emiatt az leülepszik. Ez nem igazán javasolt, mert így a szennyeződés nem tűnik el a lakásból, csak portörléssel eltávolítva. A szűrővel kapcsolatban jelzi az applikáció, hogy még hány százalékos állapotban van, illetve hány napja van hátra a cseréig. A légtisztítót időzítheted is kedvedre, ezt szintén itt találod.

Tesztalanyunk négyféleképpen működik. Automata módban az aktuális PM értékekhez állítja a teljesítményt, tehát ilyenkor magától beindul, megemeli az átforgatott levegő mennyiségét, majd visszavesz belőle, amint javult a minőség. Ezt egy brutálisan intenzív, karácsonyi parfümmel sikerült kipróbálnom, ami semmi másra nem jó, csak ilyen szélsőséges esetekben előkerül, félévenként egyszer. Az éjszakai mód

olyannyira csendes, hogy simán lehet mellette aludni, igazából fel sem tűnik, hogy egyáltalán működik.

Két különböző applikációval mérve az átlagos zajkibocsátás ebben az esetben 21 dB körüli, ami az applikációk szerint a lélegzés és a könyvtári „zajokhoz” viszonyítható, vagyis e között a kettő között mozog. A manuális mód attól manuális, hogy egy csúszkán kell kézzel beállítanod a teljesítményt, négyzetméter alapon. A negyedik módon belül további háromféle szintbeállításból választhatsz. Alacsony esetén átlagban 62 dB-t mértem, amit az alkalmazás így is a hangos zenéhez viszonyított, közepes erősségnél ez az érték 65 dB-re emelkedett, míg magasnál 68 dB-re. A 70 dB-es zajongást el sem érte a gép, így a korábbi modellekhez viszonyítva

összességében elmondható, hogy kicsit csendesebb lett a kütyü,

amit valószínűleg egy kicsit nagyobb ventilátorral oldott meg a gyártó, így lassabb forgással is képes több levegőt szállítani.

A szenzorok érzékenységét az is jól mutatja, hogy mire mit reagált az Air Purifier 4. Egy légfrissítő spray-től kezdve a hajszárítózáson át egész sok minden képes lerontani a levegő minőségét, még a sok gőzzel járó fürdés is, a dohányzásról nem is beszélve, ami

képes teljesen kiakasztani a légtisztítót, ezzel 600-as PM értéket mutatva.

Ezekkel ugyan minddel képes megbirkózni a gép, de azt fontos tudni, hogy a szálló és a már leülepedett por két teljesen különböző kategória, tehát az utóbbit nem fogja a gardróbszekrény tetejéről leszívni. Ezek a berendezések nem alkalmasak arra, hogy a takarítást kiváltsák, bár, ha egész nap járatod egy feltörlésre képes robotporszívó társaságában, akkor a végeredmény érezhetően jobb lesz, de, aki háziállatot tart, az nagyon hamar, már 1-2 nap után is észre fogja venni a minőségi javulást.

Összegzés

Xiaomi légtisztítót eddig minden alkalommal kellemes élmény volt tesztelni, hiszen pofonegyszerű mindegyiknek a használata és nem is kell velük sokat foglalkozni, mert elég egyszer beállítani és magától teszik a dolgukat. A korábbi modellekben rengeteg hasonlóság felfedezhető és ez a mostani tesztalanyunknál sincs másképpen, le sem tagadhatná elődjeit. Az újdonságokkal nem váltotta meg a világot, de egy kicsit csendesebb lett és kicsit több levegőt lapátol óránként, szóval összességében fejlődött a dolog, komoly hibája nincs. Az már más kérdés, kinek mennyi pénzt ér meg és meghaladja-e az ingerküszöböt. Érdemes szétnézned a „légtisztítók” kategóriában az Alzán, mert ennél olcsóbb Xiaomi modellt is találni, méghozzá a 4-es széria két másik tagját, de természetesen mindkettő kompromisszumos az alacsonyabb árért cserébe.

A Xiaomi Smart Air Purifier 4 légtisztítóért az Alzán most 74 990 Ft-ot kérnek és a vásárlás garantáltan élmény lesz, ha nem szeretsz sokat várni, mert éjfél előtt megrendelve akár már másnap reggel kiveheted egy AlzaBoxból. Az AlzaPlus+ szolgáltatást pedig bátran ajánlom, mert így a termékek kiszállítása gyors és ingyenes, kivéve a közvetlen házhozszállítást, de AlzaBoxot már egyébként is minden sarkon találni. Ezen felül még számos specifikus ajánlattal kedveskedik neked a webáruház.

Pro

 • Minimalista, letisztult dizájn
 • Pofonegyszerűen könnyű kezelés
 • Halk működés
 • Szépen teszi a dolgát

Kontra

 • Csak egy szűrőt mellékelnek hozzá, ami egyébként nem olcsó mulatság
 • Óriási újítás nincs a korábbi Xiaomi légtisztítókhoz képest

hirdetés