hirdetés

Xiaomi Mijia asztali légtisztító teszt

Trappista sajt az asztalon

teszt
Xiaomi Mijia asztali légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2021-05-28

Érdekes koncepcióval rukkolt elő a Xiaomi égisze alá tartozó Mijia, létrehozott egy asztalra való légtisztítót. Természetesen már ez a berendezés is applikáció alapon vezérelhető, mindenféle kellemetlen részecskét, vírust és baktériumot eltávolít a levegőből, és nem mérik olyan drágán, mint a nagyobb testvéreit. Cseh raktárból 24 000 Ft-ot kérnek érte, a szállítás 1 300 Ft, vagyis nagyjából 25 000 Ft körül megáll az egész. De vajon ér ennyit?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első
Xiaomi Mijia asztali légtisztító teszt 2 Támadnak a dementorok.

Pedig nem rossz cucc ez a tapasztalataim alapján. Egy dolgot viszont megemlítenék, a tápegysége kínai dugós, tehát mindenképpen készítsetek elő egy átalakítót, vagy rendeljetek a termékkel együtt, mert a doboz nem tartalmazza. A gépben egy kombinált szűrő dolgozik, ami tulajdonképpen egy HEPA filter, mindenféle vírus és baktériumölő anyaggal átitatva, plusz egy aktív szénszűrő a túloldalon. Ez eléggé ritka, hiszen a Xiaomi Air Purifier széria is  többnyire csak HEPA+szén szűrővel érkezik, és külön meg kell vásárolni hozzá az extra cuccokat. A formaldehides szűrő pedig nem azt jelenti, hogy azzal van átitatva, hanem a különböző vegyi kipárolgásokat is eltávolítja a levegőből.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kórokozók 99,9%-ával végez, illetve kiszedi a 0,3 mikronnál kisebb részecskéket is. Ez a méret az, ami már nem tud kiürülni a tüdőbolyhok közül és gyulladásokat, betegségeket okozhat. A sajtóanyag egyébként számtalan példát felsorol, pollen, allergének, formaldehid, dohányosok által okozott másodlagos hatások, PM 2.5 részecskék – minden, ami 2,5 mikronnál kisebb -, és így tovább. Szóval nagyjából ugyanazt tudja, amit az összes ilyen termék, ami a piacon van. Ez viszont egy nehezen ellenőrizhető műfaj, a „vagy elhiszem, vagy nem” köré épül, bizonyítani ilyet csak laborban lehetne, de sokakat megnyugtat, hogy mindent megtettek az egészségükért.

A dologban annyi a svédcsavar, hogy ez a cucc az asztalotokon működik,

amiből több dolog is következik. Fejben természetesen végig arra gondoltam, hogy milyen a cucc egy sarokban álló, mondjuk Xiaomi Air Purifier-hez képest. És itt jött az első probléma, hogy nem találtam meg a berendezés légszállítás értékeit. Nyilván kevesebb, mint egy hagyományos légtisztítónak, de mennyi? A gond az, hogyha nem adnak meg ilyen adatot, annak mindig van valami oka. A másik, hogy extrém hangos sem lehet az asztali légtisztító, hiszen akkor túl irritáló lenne használni. Szerencsére nem is az, 31/36/46/52 decibelt mértem a négy fokozatban, ami kiváló eredmény.

A légszállítás növekedésével nagyjából arányosan pörög fel a ventilátor, de tapasztalataim alapján ez nem csinál orkán erejű szélvihart, tehát teljesítményben jóval el kell, hogy maradjon a nagyobb testvérmodellektől. Ez egyébként nem baj, én alapvetően nem hiszek abban, hogy vesztek egy Xiaomi Air Purifier Pro-t több, mint háromszor ennyiért, és a sarokba állítva, maximum teljesítményen járatva ordíttatjátok, hogy a lakás teljes levegőjét átforgassa, mert ez hosszabb távon elviselhetetlen.

 

Xiaomi Mijia AC-M9-SC – Egy kaptafa

Nem adtam fel a légszállítás utáni nyomozást, ezért gyorsan felvettem a Mi Home appba is a Xiaomi Mijiat,  ehhez „chinese mainlandre” kell a régiót állítani Egy nagyon ismerős felület tárult elém, gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat jeleníti meg, mint a Xiaomi Air Purifier széria esetében. Egy jelenős különbség azért van, nem írja a PM 2.5 értékeket, amiből arra következtetek – lévén a leírása kínai, így elolvasni nem tudom -, hogy nincs benne szenzor, ami ezt mérné.

Vagyis itt egy „passzívan aktív” dologról van szó, áttereli magán a levegőt, és a felhasználók pedig bíznak abban, hogy a sokféle anyaggal felvértezett szűrő mindent begyűjt, illetve kinyír. Ebben én alapvetően nem kételkedem, de szeretem látni, ahogy a mért értékek csökkennek vagy emelkednek. Mivel nincs automata mód, csak manuálisan állítható be 4 fokozat, ezt a részcskeérzékelő szenzor hiányának tudtam be. Egyébiránt minden elektronikus funkció a Xiaomi Air Purifier szériával egyezik meg:

 • szűrő elhasználtságának kijelzése
 • teljesítményállítás 4 lépcsőben
 • LED-ek fényeinek be- és kikapcsolása
 • értesítési hangok kezelése
 • fals működés riasztás
 • ki- és bekapcsolás
 • időzíthetőség

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Néhány apróságot leszámítva, semmi mást nem lehet beállítani, így megkockáztatom, hogy a szoftver azonos a már korábban is említett légtisztítókéval. Van még egy érdekes, nem elektronikus funkció, a talp mentén dönthető a nagyobb guriga Trappista sajtot formázó cucc, így a kiáramló levegő iránya függőlegesen szabályozható.

A szoftver nézegetése közben eszembe ötlött, hogy vajon lehet-e hozzá csereszűrőt rendelni,

és az vajon mennyibe kerül. Szerencsére elérhető a kiegészítő, durván 9000 Ft szállítással együtt a géppisztoly tárra hasonlító kellékanyag, viszont azt nem találtam meg, milyen sűrűn kell cserélni, gyanítom fél éves lehet ez az intervallum. A kiszedés procedúrája meglehetősen egyszerű, le kell pattintani a mágnesek által tartott rácsot, és a kis fülek segítségével kiemelhető a szűrő.

Tudom, tudom, mindenki arra kíváncsi, hogy akkor most tényleg tisztítja-e a levegőt vagy sem, éreztem-e különbséget, javult-e az életminőségem, eljött-e a világbéke. Őszintén szólva, nem tudom. Járattam pár napig az asztalomon, az első két fokozatban olyan csendes, hogy el is feledkeztem róla. Nagyon kulturáltan működik, illetve másodlagos hatásként még azt tapasztaltam, hogy a mellé rakott ruhák gyorsabban száradtak a légmozgás miatt. Kiszedi-e a mikrorészecskéket? Megöli-e a COVID-ot? Nem tudom, hiszen ezek szemmel nem látható méretű dolgok, de a tudat megnyugtat, hogy mellettem dolgozik a Mijia AC-M9-SC.

Ami viszont idegesített, hogy egy csomó helyet elfoglal az asztalomon, így lekerült mellé, ahol pont ugyanolyan jó neki, mint ha fent lenne rajta. Itt is teszi a dolgát, így pedig egy olcsóbb alternatívaként lehet tekinteni rá a Xiaomi Air Purifier széria mellett.

Összegzés

Nem mondom, hogy meggyőző bizonyítékot tudok szolgáltatni azzal kapcsolatban, hogy a Xiaomi Mijia AC-M9-SC biztosan azt csinálja, amit a sajtóanyag állít, viszont kifejezetten kulturáltan működik. A legnagyobb hibája az, hogy nincs benne semmilyen szenzor, ami érzékelné a mikrorészecskéket, és így nem kaptok visszajelzést arról, hogy akkor a folyamat éppen hol tart. Ezt leszámítva meg majdnem olyan mint egy Xiaomi Air Purifier, csak kisebb és olcsóbb. Az app ugyanaz, nagyjából a funkciók is azonosak, hozza a megszokott szintet. De nem is kell, hogy valami iszonyatosan nagy legyen, és 600 köbméter levegőt lapátoljon át, miközben leordítja a fejeteket.

Szóval aki nem egy hatalmas teljesítményű berendezést keres, annak simán jó lehet 25 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). körül az AC-M9-SC, viszont ennyiért néha már a Blitzwolf termékei is elérhetők, és azok is kellően meggyőzőek. Alternatíva van dögivel, innentől kezdve ízlés dolga, ki melyiket választja.

Pro

 • Jó összeszerelési minőség és anyaghasználat
 • Az első két fokozatban nagyon csendes
 • Az átlagos légtisztítókhoz képest több mindent szűr
 • Az appal nagyon egyszerű használni
 • Nem különösebben drága

Kontra

 • Fontos műszaki paraméterek hiányoznak a leírásból, pl. a légszállítási képesség
 • Nincs benne részecskeszám érzékelő szenzor
 • Olyan nagy újdonságot nem tartogat a nem asztali modellekhez képest

hirdetés