hirdetés

Xiaomi Air Purifier Pro légtisztító teszt

Purgálás felsőfokon

teszt
Xiaomi Air Purifier Pro légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2020-07-21

A nagytestvér most nem figyel, hanem levegőt forgat, itt az Air Purifier Pro, ami a szteroidokon hizlalt verziója a Xiaomi Air Purifier 2-es és a 3-as szériának. Nemcsak fizikailag nagyobb, hanem teljesítményben is többet tud, így valószínűleg a méretesebb lakások vagy irodák lakója lesz. 84 900 Ft-os árával nem egy olcsó darab, de a teljesítményt meg kell fizetni, és ehhez is járnak a szokásos Xiaomishopos előnyök, a 2 év garancia, a számla és a gyors szállítás.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.6

Népítélet

7.4

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:8
 • ár/érték arány:6
Véleményt írok

Hogy pontosan mire gondolok? Szerintem ugyanaz a szenzor dolgozik benne, a ventilátora nagyon hasonló, az OLED kijelzőt a 3H-tól örökölte, a szűrőbetétekről már volt szó, az app pedig hagyományosan a Mi Home a Xiaomi eszközöknél, így szépen össze is áll a kép. A lényegi információkat a fronton elhelyezett panelen követhetitek nyomon, kijelzi a működési módot, a WiFi kapcsolat állapotát, a hőmérsékletet, a páratartalmat, és persze a levegő minőségét is, egyrészt a PM értéken – particulate matter, vagyis mikrorészecske -, másrészt a LED színén is, ami piros, ha gond van, és zöld, ha nincs.

Nyilván ott van a kraft is a berendezésben, hiszen nagyobb a légszállítása, mint a kisebb tesóknak, illetve nagyobb alapterületet is le lehet vele fedni. Műszaki beállítottságúak kedvéért a Pro 500 m3/óra mennyiséget képes megmozgatni, amihez a gyártó 30-60 m2-t ad meg. Ugyanez a 2H esetében 310 m3/óra és 21-37 m2, míg a 3H-nál 400 m3/óra és 28-48 négyzetméter. Matekfeladvány: hány db 2H, illetve 3H egyezik meg a fenti adatok alapján egy Pro-val? Nos, a 2H-nál 38, míg a 3H-nál 20%-kal mozgat meg több levegőt, alapterületből pedig durván 50/30%-kal fed le többet.

Ha ezt tekintitek elsődleges szempontnak, akkor nem feltétlenül éri meg a Pro, hiszen 2H ára alacsonyabb, és azokat összetolva nagyobb légszállítási kapacitást kaptok, viszont le kell mondani az OLED kijelzőről. Két darab 3H viszont többe kerül, szóval tulajdonképpen a Pro jól illik a sorozatba. Van még egy dolog, ami eszembe jutott: 2 db 2H nagyjából kétszer annyi alapterületet foglal el, viszont egyenletesebben lehet elhelyezni a lakásban, mivel egyszerre két helyen is mozgatják majd a levegőt. Egy közös légterű irodát viszont inkább egyetlen berendezéssel látnék el, itt inkább a Prot érzem előnyösebbnek.

Ha a fenti okfejtéstől megzavarodtatok, az nem csoda, én is dilemmáztam azon, hogy vajon 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb berendezés a jobb. A nagy eldöntendő kérdésen az sem segít, hogy mindegyik típus a Mi Home appal működik, a vezérlőfelülete 100%-ban megegyezik a 2H-éval, vagyis mutatja a PM értéket, a szűrő állapotát, állítgathatjátok a kijelző fényét, a berendezés hangját, a hibakijelzést, illetve a levegőforgatás sebességét és még a szülői felügyelet leprogramozására is maradt energia. Itt némileg szűkebbek a lehetőségeitek, mint a 3H esetében, van automata, éjszakai és manuális mód, ez utóbbi azt jelenti, hogy egy csúszkán kézzel beállíthatjátok a teljesítményt, négyzetméter alapon.

Természetesen itt is mértem „zajosságot”, négyféle fokozat mellett. Az éjszakai módon kívül három részre osztottam a kézi beállító skálát, a maximum mellett a 2H és a 3H légszállításával egyező értéket vettem fel, így az eszközök közvetlenül összehasonlítóvá váltak. Utána a szokásos Sound Meter app által mutatott értékeket lejegyeztem, és összenéztem a korábbi méréseimmel. Az eredmények olyan nagyon nem döbbentettek meg, 28/49/56/59 dB lett, ami hozta az elvárható szintet, sőt, jóval csendesebb is a kisebb modelleknél, amik maximum 72-74 decibelen zajongtak. Ennek az oka valószínűleg az, hogy a szélesebb testbe – 26 cm 24-gyel szemben – nagyobb ventilátor fér el, így lassabb forgással is képes több levegőt szállítani.

Összegzés

A Xiaomi Air Purifier Pro gyakorlatilag a kisebb tesók felpuffasztott verziója. Ez annak, akinek ilyen teljesítményre van szüksége, nagyon jó hír, hiszen maradt a remek minőség, a pofonegyszerűen kezelhető, stabil Mi Home app, a jó OLED kijelző és a nagy teljesítmény. A megnövelt méret hozadéka pedig a csendesebb működés, a night mód mellett simán lehet aludni, ha pedig kell a kraft, akkor lehet ordíttatni is, ilyenkor egy 60 négyzetméteres helyiség levegőjét forgatja át.

Ez pedig már inkább iroda méret, így tulajdonképpen nemcsak lakásokban lehet elhelyezni. Egyetlen hátránya van, az ára, közel 85 000 Ft-ot kérnek érte, amiért már majdnem 2 db 2H-t lehet kapni, vagy majdnem 3 db 2C-t. Azokon viszont nincs például OLED kijelző, és hangosabbak is, szóval reális alternatíva megvenni a Xiaomi Air Purifier Prot, amennyiben ekkora teljesítményre van szükségetek.

Pro

 • Remek minőség
 • Szép, letisztult dizájn
 • Nagy légszállítás
 • Csendesebb, mint a többi
 • Egyszerű kezelhetőség

Kontra

 • Az ára magasabb, mint a 2H és 3H modelleknek

hirdetés