hirdetés

Beelink GT-King Pro TV box teszt

Haláli

teszt
Beelink GT-King Pro TV box teszt 1
írta: Don Kartács
2020-01-05

Ha van csúcsa a TV boxoknak, akkor a Beelink GT-King Pro az. 4 GB RAM, 64 GB ROM, veszteségmentes hangátvitel, hangalapú vezérlés, az egyik legmodernebb Amlogic processzor, képes lejátszani a 4K 60 FPS anyagokat is, gigabites a LAN-ja és duális WiFi-vel is rendelkezik. Aki pedig a jó hangot részesíti előnyben, annak jó hír, hogy támogatja a hangkimenetén a Dolby és DTS hangkódolást, és kezeli a 7.1.es rendszereket is. Csúcshardverhez csúcs ár tartozik, a kütyüért 40 000 Ft-ot kérnek, a további költségeket pedig EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással nullázhatjátok le.

 

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 7

7.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az alábbiakkal operálhattok:

 • 4 db USB 3.0, az egyik OTG jelöléssel
 • 1 db HDMI
 • 1 db Gigabites LAN
 • 1 db RS232
 • 1 db SD kártya bemenet
 • 1 db jack

Szinte mindent mindennel összeköthettek, az RS232 – más néven DB9, vagyis soros – portot leszámítva mindegyik ismerős lehet, de ezen én is meglepődtem. Utoljára ilyet hyperterminalhoz használtam hálózati eszközök beállítására, de itt nem tudom, mire szolgál, viszont egy SPDIF csatira elcseréltem volna. A többi ki- és bemenet viszont hasznos, ráadásul a dobozban ott van minden földi jó, ami a kihasználásukhoz szükséges: 220-as adapter, HDMI kábel, és egy könnyen átlátható, USB adapteres távirányító, ami infravörös és 2,4 Ghz-es módban is működik. Ha ezt használjátok, még akkor is marad 3 port egérnek és billentyűzetnek, ha ahhoz vagytok szokva.

Kiemelném az eszköz minőségét, ez a legjobb, amit TV boxoknál láttam, szépen összerakták, még az alján lévő szilikon tappancsok is kiválóak, csak ne lenne ilyen ronda. A fronton a szokásos béna „connect a wonderful life” szlogenes fekete panel mögött bújik meg az állapotjelző LED, ebből kell majd következtetni arra, éppen mi történik az eszközzel.

Beelink GT-King Pro – Gyors lett a masina

A szokásos TV boxok tipikusan azok az eszközök, amiket felpattintotok a TV HDMI portjára, aztán mehet az Androidos móka, így nem kell a gyári, beépített, jellemzően tetű lassú rendszereket használni. A képzeletbeli Androidos bakancslistán van néhány kipiálandó rubrika, amit szinte már kötelezően el szoktunk végezni, hiszen mindig kéritek az ellenőrzését.

Nézzük, feltelepíthető-e az HBO Go, Netflix, Horizon Go, Amazon Prime négyesfogat, illetve hogyan szuperál a Kodi a különböző filmformátumokkal. Sajnos a Netflix-szel meggyűlt a bajom, még Aptoide-ból sem tudtam felszenvedni, egyszerűen nem volt hajlandó települni az APK, míg az Amazon Prime maximum 480p-ben streamel, a többi viszont rendben volt. Érdekes módon a Kodit nem pakolták be az alap programok közé, de gond nélkül fel tudtam tenni, és utána megbízhatóan is működött. Mivel a rendszer nem Android TV, csak sima Android, ezért olyan dolgokat is elértek a Play áruházból, amit nem optimalizáltak TV box-ra.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A Beelink menürendszere viszonylag gyorsan megszokható, akár egy okostelefon kezdőképernyőjén léphettek jobbra és balra, ide tetszés szerint rögzíthettek alkalmazásokat. Helyenként voltak fura megoldások, de összességében megszokható a logikája. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a gyári távirányító mellé bedugtam egy egeret és egy billentyűzetet – stílszerűen a kínai Thunderobot „mechanikus” darabját -, ami egyelten furcsaságot produkált: a nagy enterre „q” betűt ütött, így a másodlagos enterrel kellett használnom.

Miért nem a gyári távirányítót preferáltam? Egyrészt utálom benyomkodni a virtuális billentyűzet betűit, másrészt pedig, ahogy fel-le lépkedek a böngészőben, furán húzza a képet, ami idegesített. Mivel az alja nem egyenes, ezért amikor leraktam az asztalra, akkor a billegés miatt rángatta a távirányító a „repülő egér” kurzorát. Ezeket az apróságokat leszámítva remekül használható, van benne giroszkóp, a mikrofon ikon nyomására hangalapú keresés is rendelkezésetekre áll – magyarul is beszélhettek hozzá, az index.hu-t például felismeri, mondjuk sok mást meg nem -, illetve a gombokkal a menüben is lépkedhettek.

Jöhettek a filmek, felmásoltam a hardvergyilkoló videós könyvtáramat. Persze az első meglepi itt ért, hiszen a 64 GB-ból 55 marad – 9 GB a rendszer -, így egy 50 GB-os BD Remux mellé nem sok mindent fogtok feltenni. Szerencsére ez kezelhető külső tárolóval, a 2 TB-os merevlemezemről gond nélkül lejátszott minden formátumot. Próbáltam különböző trükkökkel megakasztani a képet, aztán amikor az MKV, a MOV, az MP4 és a 4K 120 FPS-es tesztfájlok, de még a 10 bites kódolás sem kényszerítette térdre, majdnem feladtam. Végül megtaláltam a „fata morganat”, az 1080i MPEG tesztfájltól konkrétan kifagy, majd újraindul a Beelink GT-King Pro, de ilyet úgysem fogtok lejátszani, minden mást pedig tökéletesen kezel.

A videók nagyon finoman futnak a TV boxon, ami nem meglepő, hiszen attól ilyen drága ez a termék, hogy normális hardver került bele. Az új generációs Amlogic S922X-H processzor és a 4 GB RAM mindenhez elég, a Mali G52 GPU chippel pedig egyszerűbb játékokat is lehet játszani, elméletben. Sajnos a nagy nevek közül is hiányzott néhány, nincs például Apshalt 9: Legends vagy Call of Duty: Mobile. A billentyűzetemet viszont sehogyan sem tudtam rávenni arra, hogy kommunikáljon az autóversenyes játékokkal, és a giroszkópos távirányító támogatását se programozták le.

Volt egy kis melldöngetés a Hi-Fi hang kapcsán a sajtóanyagban, hogy milyen „csudálatos” hangchip került a dobozba. Viszont csak egy HDMI és egy jack port van a Beeling GT-King Pro-n, SPDIF meg egy sem, így eléggé korlátozott lehetőségeitek lesznek kiélvezni a DTS/Dolby Digital és a 7.1-es támogatást.

A duális Wifi és a háttértár sebessége meglepett, gyorsan lehet dolgokat letölteni, illetve egyik helyről a másikra másolni. Ez a betöltési és telepítési sebességben is tetten érhető, az kétségtelen, hogy a Beelink GT-King Pro hardvere kifogástalan. Az Antutu 127 000 pont körüli értékeket adott – kb. Redmi Note 8 -, míg a GFX Benchmark a bíztató 34 FPS értéket adta vissza.

Azt viszont nem értem, hogy a GT-King és a GT-King Pro között miért van közel 10 000 Ft-os árkülönbözet, hiszen elvileg csak a DTS és a Dolby lincenszekben különböznek. Ráadásul a „sima” GT-King fekete színe visszafogottabb is, szóval nem sok értelme van a nagyobb tesót megvenni, inkább kéne 30 000-ért a sima GT-King.

Összegzés

Érdekes cucc a GT-King Pro, de nekem kicsit ellentmondásos egyveleget alkot a dizájn, a hardver és a szoftver. Először is miért kerül 40 000-be, amikor a sima GT-King csak 30, így aki költséget akar csökkenteni, ezzel fogja kezdeni. Másrészt a dizájn akkor menő, ha van rajta egy halálfej? Úgyis mindenki elrejti valahova, akkor nem érvényesül, ha meg kirakom az asztal közepére, akkor a haverok menőnek gondolnak majd? Szerintem maximum kiröhögnek.

A hardver viszont nagyon rendben van, gyors, erős, lejátssza az összes filmet, amit próbáltam. A streaming szolgáltatóknál már nem volt ilyen rózsás a helyzet, a Netflix appot fel sem tudtam tenni, míg az Amazon Prime egyes leírások szerint csak 480p-ben megy. A játékokkal leginkább csak kínlódtam, erre egy bármilyen telefon sokkal alkalmasabb. Én mindenkinek azt javaslom, hogy helyette egy Android TV-vel ellátott, olcsóbb modellt válasszon – pl. Mecool M8S -, de ha tényleg erre fáj a fogatok, akkor maradjatok a Beelink GT-Kingnél.

Pro

 • Remek anyagminőség
 • Sok USB port
 • Erős hardver

Kontra

 • Megosztó dizájn
 • Szoftveres anomáliák, Netflix app nem települ
 • Drága
 • „Hi-Fi” hang de nincs SPDIF port
 • Fölösleges RS232
 • Nem Android TV fut rajta

hirdetés