hirdetés

A95X TV box teszt

Nem minden olcsó TV box használhatatlan

teszt
A95X TV box teszt 1
írta: Toobee
2019-09-14

Az A95X TV box elsősorban az árával hívja fel magára a figyelmet, hiszen ennél olcsóbban már tényleg csak a trágyát lehet megvenni. 17 000 Ft-ért juthattok hozzá áfamentes szállítással, ennyiért 9-es Androidot ad a gyártó, 4 GB RAM-ot és 64 GB ROM-ot. A rendszer gyors, pörgős, de sajnos a hangvezérlés kimaradt belőle. Cserébe viszont van Netflix, Prime Video, 5 GHz-es WiFi és optikai hangkimenet, gyorsgomb a YouTubenak és a Kodinak. Kiváló alternatíva azoknak, akik kevés pénzért szeretnének egy jól használható TV-okosítót venni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az A95X TV box kicsomagolása

Az A95X TV box beállt az egyenboxok táborába, szerintem ugyanazzal a stancformával metszették ki ezeket, csak a grafika más rajta. Ez most épp fekete, a felirat pedig nem igazán árulja el, hogy kitől származik a termék, csak ennyi áll rajta: “Smart TV Box”. A dobozra húzott hüvelyen lévő matrica tartalmazza a fontosabb infókat, a modell nevét, illetve hogy mekkora a RAM és a ROM mérete.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A gyengébb típusban nincs 5 GHz-es WiFi, én ezt mindenképp kerülném, igaz ahhoz 13 500 Ft-os áron hozzá lehet jutni, de FHD sorozatok streameléséhez jobb a magasabb sebességre képes, modernebb szabvány. A dobozt kinyitva fertelmesen büdös, igazi ótvaros gagyi műanyagszag csapta meg az orromat, ezt a távirányító árasztja magából. Ezen felül természetesen jár a gép, egy HDMI kábel, meg némi leírás, de erre igazából nincs szükség.

Az A95X kisméretű, 105×105 mm-en terül el. A tetején lévő hologramos típusjelzés nagyon jól néz ki, gyakorlati haszna nincsen. Az egész ház műanyag, azonban nem melegedett BD50 anyagok lejátszása közben sem. Alul 4 db picike láb segíti a szellőzést, sajnos nem gumírozottak. Sosem értettem ezeket a mini kijelzőket, filmnézés közben, amikor jól be van sötétítve, minden ilyesmi rendkívül zavaró, ha pedig 1-2 méterre van tőlünk az eszköz, akkor olvashatatlan.

Baloldalra került 2 db USB aljzat, amiből csak az egyik 3.0-s, én el tudtam volna viselni még egyet, hely az lett volna rá. Micro SD kártyát fogad, szóval akciókamerából vagy fényképezőből közvetlenül megnézegethetjük a felvételeinket.

Hátul kapott helyet az analóg kimenet (hang és kép), az optikai hangkimenet, az RJ45 és HDMI aljzat, valamint a tápcsatlakozó. A vezetékes hálózat sebességére vonatkozóan nem osztott meg semmilyen információt a gyártó, így ennek magam jártam utána, a teszt szekcióban.

Aki a streamerek világában mozog, annak jó hír, hogy a fenti két programon kívül Play Store-ból telepíthető a Horizon, HBO Go, TV Go és a Digi Online is. A Horizon csak homokórázik, a többi viszont el is indul, ez elég szép arány.

Arra nagyon kíváncsi voltam, hogy mégis mekkora sebességre képes vezetékes hálózaton keresztül, és beigazolódott, amit sejtettem: 100 Mbit a maximum, ami a legtöbb filmhez azért elég, de egy UHD RIP már kifoghat rajta. Ez esetben javaslom a Zidoo Z9S-t, amennyiben nem gond a 60 000 Ft-os vételár. A Blu-Ray anyagokkal hibátlan a lejátszás, a processzort pedig már jól ismerem, több lejátszóban találkoztam vele. Ezeknél a tartalmaknál 20-35% között mozog a kihasználtság, szóval lehet pörgetni, időpontra ugrani, akkor sem fossa össze magát a cucc, ebben pedig a 4 GB RAM nagy segítség. Fura, hogy a Kodit TVMC névre keresztelték, az ikonja is más. A Help gombra kattintva indul is, nem kell botorkálni a menüben.

Azoknak sem kell izgulni, akiknél folyamatosan pörög a YouTube meseszekciója, ráadásul nekik is jutott egy gomb a távirányítón, ezért igazából nem annyira hiányzott a hangvezérlés. Maximum netezésnél, applikáció keresésnél jött volna jól, de akinél ezek nem sarokpontok, azoknak ez nem lesz hátrány. A menüből kapcsolható root jogoknak is megvan a szépsége, aki szereti a moddolást, annak nem kell részletezni.

A vezeték nélküli kapcsolatok terén sem áll rosszul az A95X, a 4.2-es Bluetooth stabilan kapcsolódott a szintén tesztelés alatt álló Awei A950BL-hez, este így néztem sorozatokat. A WiFi szerencsére 5 GHz-es, de figyeljetek oda a verzióra, mert létezik olcsóbb változat is, amiből ez kimaradt. FHD sorozatokig elég a vezeték nélküli hálózat is, felette pedig javaslom a kábeles kapcsolatot, hogy ne legyen idegesítő akadozás.

Összegzés

Az A95X TV box kellemes meglepetés volt számomra, az Android TV nélküli lejátszókat mindig kétkedve fogadom, de most pozitív irányba billent a mérleg nyelve. Mindössze 17 000 Ft-ba kerül áfamentes szállítással együtt a 4 GB RAM-mal, 5 GHz-es WiFi-vel ellátott variáns. Hiányoltam belőle még egy USB aljzatot, valamint a gigabites LAN-t, de ezen kívül mindennel elégedett voltam. Előre telepítve érkezik minden fontos app, fent van a Play Store is, úgyhogy nem kell külső forrással bajlódni. Ha szeretnél venni egy olcsó, de remekül használható lejátszót, akkor csapj le rá.

Pro

 • Android 9
 • Programozható gombok a távirányítón
 • Gyors rendszer
 • Minden fontos app fent van a gépen, szóval plug’n’play

Kontra

 • Csak 2 db USB aljzat került rá
 • Csak 100 Mbitet lehet kipréselni belőle vezetékes hálózaton
 • Büdös, igazi kínaicucc-szagú távirányító

hirdetés