hirdetés

Lenovo Watch X okosóra teszt

A gyárba visszatapsolva

teszt
Lenovo Watch X okosóra teszt 1
írta: Don Kartács
2020-04-24

Nincs még okosórád? Akkor te kimaradtál az elmúlt pár év egyik legnagyobb hype-jából. Sokáig a Lenovonak sem volt, pedig ők is jobban szeretik, ha a dollárjelek nemcsak a félkarú rabló kijelzőjén pörögnek, hanem a bankszámlájukra is érkezik némi zsé. Így elkezdték ontani magukból a különböző modelleket, ilyen például a tesztalanyunk, a Lenovo Watch X is. Ez a hibrid óra a hagyományos számlapos kialakítást ötvözi egy digitális kijelzővel és mindenféle okosfunkcióval. 9000 Ft-os ára miatt mindenképpen érdemes volt ránézni a szerkezetre.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 4
 • ár/érték arány: 5

5.6

Népítélet

7

 • megbízhatóság:6.5
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:5
 • ergonómia:7.5
 • ár/érték arány:7
Véleményt írok

A tradíciókat felrúgva arab számokkal jelölik az időt a számlapon, szerencsére a Lenovo Watch X Plus már római számjegyeket használ. Kapott egy légnyomásmérő szenzort is, akinek ez fontos, az válassza a Plus modellt. Az egy másik kérdés, hogy annak a 29 000 Ft-nak amibe kerül, lehet jobb helyet is találni. A többi részlet is bumfordi elnagyolás eredménye, nem pedig egy esztétikailag megtervezett valami, még akkor is, ha kinézet egy elég szubjektív műfaj. Viszont a fekete hátlapos és ugyanilyen színű szíjjal ellátott verzió a fém pánttal sokkal jobban néz ki, én mindenképpen erre szavaznék a helyetekben. Minden variáns 8 ATM nyomásig vízálló, úszni is lehet vele. Az analóg részt a svájci Ronda szállította a Lenovo számára, de bővebb információt nem találtam a szerkezetről.

Szíjgyártásban láthatóan otthon vannak a kínaiak, a kétrétegű kialakítás nagyon tetszett, felül nett, alul rücskösen tapadós a matéria, kellemes viselet hosszabb távon is. A szíj természetesen gyorsoldós, jó eséllyel találtok majd hozzá kiegészítőket, ha egy kicsit körbenéztek. Az óra alsó lapja rozsdamentes acél, itt bújik meg a mágneses elven működő töltőcsatlakozó és a pulzusmérésért felelős PPG szenzor. Az anyaghasználat és a súly teljesen rendben van, ahogyan az összerakottság is, de az összhatás túl csicsás.

Az adatok megjelenítéséről egy hibrid kijelző gondoskodik, felül az időt olvashatjátok le, alul a mini LCD kijelzőn pedig az okosórás információkat. Az órakoronával beavatkozhattok a folyamatba, rövid nyomással függőlegesen lapoz a funkciók között, ha pedig megálltok, aktiválja azokat. A rendszer nem különösebben logikus, csak egy irányba működik, ezért ha lemaradtatok valamilyen infóról, meg kell várni, míg az óra körbér, ami azért nem a praktikum netovábbja.

 

Lenovo Watch X – Ez az app, nem az, amit magatoknak akartok

Nem volt kis feladat leszedni az appot, mert a Google Play áruházban nem található meg, ami már önmagában sok mindent elmond. Szerencsére a leírásban ott a QR kód, ez alapján már hozzájuthattok a programhoz. Első dolgotok az legyen, hogy átállítjátok az óra nyelvét angolra, így eltűnnek végre a csirkelábak. Az alkalmazást nem bonyolították túl, a dizájn nem különösebben szép, de a felület összességében használható, bár az Amazfit termékekhez képest érezhető a lemaradása.

A BT kapcsolat – ebből az 5.0 szabványt ismeri – felépülése után szépen jönnek be az adatok, viszont a sporttevékenységek monitorozását csak regisztráció után kezdhetitek meg. Már amennyiben ez sikerül, ugyanis a visszaigazoló kód több óra várakozás után sem érkezett meg. Aztán próbáltam third party módon – pl. Gmail, Facebook – bejelentkezni, itt timeout-ra futott, majd a telefonszámomat nem fogadta el, a „Lenovo Quickly Login” meg csak simán nem csinált semmit. Végül egy harmadik email cím hozta el a megváltást, nagy nehezen átszenvedtem magamat a regisztráción.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Újabb hiba az analóg rész időszinkronjának furcsasága. Mivel a mutatókat kézzel, a korona forgatásával – ahogy azt a hagyományos órák esetében – nem lehet beállítani, így szoftveresen kéne beállnia a megfelelő időre. Ezt egy külön menüből lehet megbűvölni teljesen logikátlanul, hiszen a digitális rész jól működik, miért nem onnan veszi át az adatokat?

Hogy pontosan mik azok a lehetőségek, amiket az óra kínál, azt a lenti listában találjátok, de a konkurenciához képest olyan nagy újdonságokra nem kell számítanotok:

 • pulzusmérés
 • pulzusmérés az appból, a telefonotok vakuja segítségével (nem kommentálnám)
 • alvásmonitorozás
 • napi aktivitás adatok (megtett lépések száma, elégetett kalória stb.)
 • hangulat indikátor
 • vérnyomásmérés (béta, de nyilván egy irdatlan nagy kamu, és első mérés előtt kézzel kell kalibrálni)
 • edzésterv létrehozása a „my plan” alatt
 • sporttevékenységek: futás, hegymászás, biciklizés, úszás
 • időjárási adatok lekérése (Kínán kívül nem működik)
 • ébresztés
 • applikációk értesítése (viszonylag kevés appot ismer)
 • bejövő hívás fogadása és elutasítása
 • a telefon kamerájának elsütése

Találkoztam más furcsaságokkal is, például az applikáció főképernyőjén lévő akkumulátor töltöttség jelzése nem mindig követi le az órához tartozó, az almenüben is megtalálható értéket. Aztán ott van az appból elérhető pulzusmérés, ami úgy működik, hogy a bekapcsolt vaku elé helyezve az ujjatokat, a hajszálereket átvilágítva visszaad egy értéket. Szerintem az eredmény közelebb van egy véletlenszerűen generált számhoz, mint a valósághoz, ennyi erővel a saját nyaki ütőeremen is számolhatom a szívveréseket. Azt sem értem, ilyenkor miért nem az óra PPG szenzorját használja. Más érti? Akkor írja meg.

Ami az üzemidőt illeti, a gyártó 45 napot ír, ám a valóság inkább 2-3 nap körül mozgott, de hogy mitől merült úgy, mint a vízbe dobott vasgolyó, azt nem tudom. Lehet kvarcóra módban gondolták a több mint egy hónapos értéket, csak ezt nem említik a sajtóanyagban. Simán eltünedeztek 30%-ok akkor is, ha nem nyüstöltem különösebben, lehet, valami egyedi hibáról van szó. Szintén vicces dolog, hogy akkor is szinkronizálni kezdi a futásaimat, ha ilyet nem csináltam. Ez egy tetű lassú folyamat, de egész sokrétű statisztikát ad vissza.

Összegzés

Nem először égetem meg magamat Lenovo órával és a tesztek olvasgatása során jöttem rá, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Azt viszont kiemelném, hogy a Lenovo Watch X modellek kinézete és anyaghasználata között elég nagy a különbség, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen színben, milyen pánttal és melyik verziót – Watch X vagy a Watch X Plus-t – rendelitek meg. A mostani értékelés kizárólag az arany-fehér, belül rózsaszín szilikon szíjjal ellátott Lenovo Watch X-re vonatkozik.

A kinézet persze nem változtat azon, hogy az alkalmazás egy hulladék, hogy olyan banális baromságokat is implementáltak az appba, mint a vaku alapú pulzusmérés vagy a véletlenszerű időszinkron. Teljesen érthetetlen, hogy ilyenkor miért nem az óra PPG szenzorját használja, a vérnyomásmérést meg alapból nem vettem komolyan, ezek tipikus poszter funkciók. A többi lehetőség viszonylag jól működik, de sportra biztosan nem ezt a terméket választanám, lévén se GPS modulja nincsen, se a külső eszközök kezelését – pl. pulzusmérő pánt – nem támogatja.

A 9000 Ft-ért, amit kérnek érte, kaptok egy nem túl szép, Mi Band tudású terméket, ami még bugos is. Akkor inkább a Mi Band 4 vagy a Haylou LS01.

Pro

 • A fekete hátlapos óra fém szíjjal jól néz ki
 • A Watch X Plus sokkal ígéretesebbnek tűnik
 • A szíj remek

Kontra

 • Az app egy rakás sz@r
 • A női verzió nem egy szépség
 • Pontatlan
 • Az üzemidő nevetségesen kevés okosóra módban
 • Érthetetlen dolgok garmadája
 • Semmivel nem tud többet mint egy Mi Band 4 vagy egy Haylou LS01
 • Rém gagyi, hogy napsütésben látszanak a hátlap alatti kábelek

hirdetés